yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Rabu, 23 Disember 2009

lega sikit....

mak rase mak bz sekarang ni coz kat umah tak sempat sangat nak update blog mak ni coz mak bz nak wat persiapan adik m..untuk kakak maisarah pon mak sibuk kemaskan barang2 kakak yang ader dulu...baju2 yang dah tak leh pakai mak simpan baik2 dalam laci..tak maulah pakaikan kakak baju2 yang kecik sangat..tak selesa kakak nanti...jumaat lepas mak ngan ayah rase lega sikit coz dapat dah beli barang2 adek m dan kakak maisarah..mak kena adil..ape adek dapat mak kena belikan untuk kakak sekali..tapi mak tak dapat nak upload gambar coz hp mak wat hal balik...to ayah nnti leh lah beli hp baru kan...hehe....mak rase lega sangat2 coz akhirnya baju adik dan barang2 untuk adik m dah settlekan..tinggal nak beli losyen dan wipes aje coz ayah kate sebulan sebelum bersalin baru beli coz benda2 tu semua benda basah...kami pergi ke tiga tempat dalam setengah hari...huhu..ingatnye nak g pagi tapi ayah keje..pas solat jumaat kami pergi ke kenduri yang ibu maisarah wat...pas settle kenduri tu kami terus gerak ke sogo..kat situ mmg shopping sakanlah...rase macam belikan barang untuk anak first plak..hehe...pas dah settle kami ke klcc selepas solat maghrib..sekejap sahaja kami ke sana dan akhirnya kami ke ampang point menuju ke butik anakku dan mom's care..ayah nak sangat belikan adik sapu tangan bumble bee tu...katenya warna ceria..mak ni ikutkan aje..balik umah terus kami pengsan coz kepenatan..kakak maisarah pon tak larat dah...tapi mak sempat belek2 barang yang mak beli...keperluan adik yang dah ader bantal, besen mandi, baju lebih dari 10 pasang..pening ayah tgk...,mitten and booties baru ader 5 pasang....botol susu, mandian, syampu, lampin, sapu tangan, minyak telon, selimut, ape lagi ye..mak dah lupelah sayang...takpe..yang penting semuanya dah cukup lengkap..tunggu adik m kuar je..kakak pon makin pandai akan selak baju mak untuk sayang adik m...mesti kakak maisarah dah tak sabar nak tgk adik kan...macam2 dalam pale ayah dan mak untuk bg yang terbaik untuk kakak dan adik..insyaallah jika ditakdirkan adik punye jantina girl adik dan kakak juga akan menerima hadiah yang istimewa dari mak dan ayah...so, tunggu......

Rabu, 16 Disember 2009

16 bulan bersamaan 1 tahun 4 bulan...

erm...dah lame mak tak cite perkembangan maisarah...anak mak yang sulung ni dah nak masuk 1 tahun 4 bulan lagi 3 hari..mak update awal coz takot tak sempat nak update sabtu nnti..tengok kakak maisarah membesar dengan sihat mak dan ayah rase seronok sangat..walaupun mak dan ayah susah hati coz berat kakak dah turun 0.5kg kami akan cube bagi yang terbaik untuk maisarah...sekarang ni berat maisarah tinggal 9.5kg...erm..ringan dah anak mak..apa ye yang anak mak dan ayah leh buat setakat sekarang...

1) leh sebut ayah, mak, atuk, pakngah, maklong, ibu, mamam, kucing, ayam, jalan, tata, bye2, kakak, 
    abang,  adik...
2) leh buat bunyi ayam dan kucing...so sweet..
3) dah pandai nak hisap susu merata tempat sambil ikut gayanya..
4) dah boleh berlari tapi takot gak coz kadang2 tak stabil lagi...
5) kalau kate nak sayang sikit dier akan hulur pipinya...
6) pandai dah sebut adik pas tu cium perut mak...dier sukelah tu nak ader adik..hehe..
7) nak makan sendiri tapi dengan mak mmg mak yang akan suap...huhu..
8) dah makan macam2 coz nurse kate dah leh makan ape yang dier nak
9) gigi dah 10 batang...geraham pon dah tumbuh satu batang di sebelah kiri...
10) dah pandai nyanyi sorang2 sekarang ni..mmg suke nyanyi sambil menari..kelakar je bile tgk...

ape pon mak dan ayah tetap bangga ngan maisarah coz semakin hari kamu semakin bijak sayang...(ni bukan nak eksyen ye...) mak dan ayah sentiasa doakan yang terbaik untuk anak-anak mak dan ayah..kami terlalu sayangkn masiarah dan adik yang bakal menyerikan lagi keluarga kita...sekarang ni mak dan ayah serta kakak maisarah sedang sibuk menyediakan kelengkapan untuk adik...mak kena prepare semuanya sebelum kita sekeluarga ke port dickson minggu depan..dah lame ayah kate tak bawak kakak maisarah g swimming...so, kami pilih untuk pergi ke port dickson...kite akan bawak wan dan maklong sekali ye...

Jumaat, 4 Disember 2009

baby with transport contest...



contest by ummi nabilah...

kali ni saya nak join contest yang dianjurkan oleh ummi nabilah...maisarah pon dah ader 3 transport wat setakat ni..tu yang mak nye seronok nak join contest ni..

so, di sini saya nak ceritakan sedikit tentang detail anak dara saya ni...
nama : nur maisarah bt mohamad fikri
umur : 1 tahun 3 bulan..
tarikh lahir pada 19 Ogos 2008..
gambar ni diambil di rumah kami dan di taman metropolitan kepong..
suke tengok gambar ni coz aksinya yang bersahaja ketika gambar diambil...
kepada ummi nabilah hope syarat2 yang dikenakan ini telah kami penuhi..terima kasih...

ni lah antara gambar yang kami ader...



di taman metropolitan kepong



mendapat hadiah hari lahir



yang ni pinjam jap sepupunya punya...

Selasa, 1 Disember 2009

luahan seorang emak...

             ape yang mak bgtau ni aderlah luahan hati mak coz mak tau ader silent reader yang baca blog mak ni..mak nak mereka tau ape yang mak rase dan harap pas ni mereka bijak berfikir, bijak berkata2 dan bijak dalam melakukan sesuatu.. tak tau lah nape sekarang ni mak lebih sensitif..sensitif jika ianya berkaitan dengan anak kecil terutama sekali tentang anak-anak mak...kepada anak2 mak kalian perlu kuat ye sayang...ape sahaja yang dikata orang kepada kalian semua kalian mesti sabar macam mane mak telah sabar dan kuat mengandungkan dan melahirkan kalian semua..tak rugi kita sabar sayang coz Allah sentiasa bersama hambaNya..sejak mak mengandungkan adik, mak rase lagi mak sensitif tentang cara orang melayan anak2 mak terutama kakak maisarah...mak tau kakak maisarah lasak sekarang ni tapi mak tak boleh bile orang kate kakak maisarah aderlah seorang hyperaktif..kakak maisarah aderlah aktif dan bukannya hyperaktif..doktor hisham kate kakak maisarah dah besar dan bijak..so, terbukti anak sulung mak baik dan cerdik..
              mase kakak maisarah 9 bulan seseorang yang amat rapat ngan kita kate nape maisarah tak jalan2 lagi coz somebody yg sebaya ngan maisarah dah jalan..u must wooried when ur daughter tak jalan lagi..must see doctor..mase tu mak kate nape perlu bandingkan anak mak ngan orang lain coz mak tak kisah pon bile anak mak nak jalan..dan mak pon pk for what mak nak bawak kakak maisarah jumpe doktor sedangkan kakak tak sakit..sebelum tu mak dah kaji dan baca buku2 yang mak beli dan dalam buku kate kalau anak tak berjalan bila berumur 18 bulan baru kita perlu bimbang...kalau ditakdirkan anak mak jalan lambat pon mak time..sebagai mak, mak time ape sahaja kekurangan pada diri anak-anak mak coz naluri seorang mak rela terima apa sahaja yang terjadi pada anak2 nya..
            dan baru2 ni yang mak lagi terguris hati dan sedih bila seseorang telah memukul tangan kakak maisarah...kejadian ni diberitahu oleh wan maisarah..mase mule2 tau tu mak rase kecewa nape orang yang dekat ngan kite wat macam tu..hanya kerana maisarah mengutip benda di lantai..biasenye ayah atau mak tak pernah pukul bile kakak maisarah kutip benda kat lantai coz kami akan cube kuarkan balik ape yg kakak masukkan..tapi bile orang pukul tangan kakak maisarah mak ngan ayah jadik marah..ayah lagi marah coz dier kate dier tak pernah pukul anak nya..kenapa perlu orang lain pukul anaknya kerana dia tau anaknya tidak bersalah..lagipon kakak maisarah aderlah seorang anak kecil yang tidak mengrti apa2..mak tau orang yang pukul kakak maisarah marah kat mak tapi jangan dibalas dendamnya pada anak kami..kami tak pernah minta makan ngan sape2..begitu juga barang2 keperluan kakak maisarah..semuanya ayah dan mak mampu belikan lagi..sekarang ni pon kalau kakak maisarah tahu meminta mak akan belikan apa yang kakak nak..orang lain tak perlu susah2 belikan apa2 untuk anak2 mak..mak tak pernah meminta2...mak ngan ayah masih mampu coz bile diberi pasti ader kes ungkit2 berlaku dan kes membalas2 berlaku..
          walaupun family sendiri yang bagi mak kalau leh tak nak time dah coz mak ngan ayah rela beli sendiri semuanya..selama ni pon barang2 kakak dan adik mak lengkapkan sebaik yang mungkin...bile terjadi begini mak sedih sangat..mak bersyukur kerana ayah sentiasa berada bersama mak..ayah pernah kate yang dia tak dapat berikan sepenuh kesenangan kepada kita tetapi bagi mak apa yang ayah lakukan pada keluarag kita sudah cukup sangat2..mak bukan gilakan harta kerana harta boleh dicari bersama..cukup kasih sayang yang banyak dalam keluarga kita..untuk orang yang melakukan pukulan terhadap maisarah mak doakan apabila dia mengandung dia akan selamat semuanya sehingga proses melahirkan..kamu juga akan berasa tempat aku ini..jika anak kau tidak cukup kasih sayang mmg patut itu semua berlaku kerana kau sendiri kekurangan kasih sayang dan hanya terlebih harta benda..dan kepada orang2 yang mengata macam2 kat anak mak tak perlu susahkan diri menjaga anak2 mak coz mak dan ayah masih kuat untuk menjaga anak2 kami...mak yang melahirkan dan mak sendiri tahu bagaimana nikmatnya kurniaan dan rezeki yang Tuhan berikan kepada mak dan ayah...
         mak tak mintak simpati tetapi mak meluahkan apa yang mak rasekan kini...mak dah cukup bahagia dengan apa yang ada kini..walaupun gaji mak dan ayah tak banyak tapi kami masih mampu memberi kesenangan kepada anak2 kami....itu sahaja yang kamu perlu tahu...

Isnin, 23 November 2009

mak minta maaf sayang....

tgk tajuk mmg dah nampak kesedihan dan rase bersalah yang teramat sangat..kepada siapa?tu semua akan mak ceritakan kemudian..lame gak mak tak update aktiviti mak..pas dah abis exam ni mmg rase lega sangat2 dan bile dah kuar result pon mmg lega sangat2 coz sekurang2nya mak tak berada di tangga yang membahayakan..walaupun mak tak dapat gred yg mak target tapi ayah kate perlu bersyukur kerana tidak perlu repeat paper..alhamdulillah..mak mmg bersyukur kerana salah satu subjek yang mak amik diakui amat sukar kerana ia adalah subjek kejuruteraan..ramai gak yg tanye kat mak nape mak sambung lajar lagi coz mak kan dah ader keje..target mak hanya satu sebelum mak bgtau nape mak lajar lagi…mak kalau leh nak dapatkan MASTER sebelum mak tua..bagi mak kalau dah ader master pond ah kire ok..sape yang tak nak wat sampai PHD kan..tapi dengan usia mak sekarang mak rase ok kot sampai master..ayah kate ayah akan sokong ape je yang mak nak wat coz untuk mase depan mak..mak sambung lajar coz mak mmg dah sambung sebelum mak kawin lagi, mak sambung coz mak mmg nak menuntut ilmu selama yang mak leh walaupun satu sem mak amik subjek sikit je coz yuran kena biayai sendiri dan mak lajar coz mak nak dapatkan keje yang same taraf ngan ijazah yang mak ader nnti..insyaallah..


dah seperenggan mak tulis tapi bukan ni sebenarnya yang mak nak citekan…sabtu lepas mak ngan kakak maisarah lepak kat umah wan coz lame dah kite semua tak duduk melepak ngan wan..lagipon maklong cuti..dapat dier main ngan maisarah..lagipon cian kat wan coz selalu dier duduk sorang2 kat umah coz jarang dapat jumpe pakcik2 dan makcik2 yang lain..so, ahad ayah balik dari keje malam ayah ajak g umah makcik balqis..asalnya nak ke pureen warehouse sale tapi lebih penting lawat orang dulu coz dah lame makcik balqis bersalin kite tak pergi tgk..so, semalam kite semua g melawat makcik balqis..cian kat makcik balqis coz pantang tanpa babynye…sedih je mak dengar citenye..baby girl makcik balqis ketika masenye untuk lahir sudah tiba..tapi Tuhan lebih sayangkan bb makcik balqis..bile dengar citenye mak rase takot..bile mak bgtau kat ayah, ayah kate jangan takot..tu semua dah ditentukan Tuhan..kalau kite ditakdirkan begitu kite kena redha..

kena plak mak teringat kate2 makcik balqis iaitu mase awal2 peknen dulu dier ader melawat org bersalin tetapi anaknye meninggal tak lame lepas tu dan dier pon macam mak kesian tgk kawannya itu dan minta dijauhkan semua tu terjadi padanya..tetapi dier kate tak sangka nasibnya juga serupa..mak rase takot sangat sayang..mak tak nak kehilangan anak-anak mak..mak memang sangat sensitif jika hal2 berkaitan anak2 kecil ini..mak leh rase ape perasaan ibu yang mengandungkan anaknye..sepertimana yang mak katakana pada makcik balqis, kalau kite tau ape yang akan terjadi pada anak yang dikandung kite rela dibedah dan anak itu dikeluarkan lebih awal asalkan nyawanya tidak diambil..kalau mak pon mak rela nyawa mak diambil dari melihat anak mak tidak bernyawa..semua ibu akan merasa begitu..ayah kate jangan cakap macam tu..nanti sape nak jage ayah, kakak maisarah dan adik m...

mengandung kali ni memang mak rase teramatlah malas nak keluar..ayah pun tak leh wat ape kat mak sampai ayah terpakse bertitahu ngan doktor nape mak malas..doktor hisham kate cube bawak g shopping..mesti mak rajin..ayah kate dah bawak tapi mak tetap malas dan selalu ajak ayah balik awal....mak rase bersalah coz barang untuk adik m mak tak sediakan lagi…sedih je mak rase..mase peknenkan kakak maisarah mmg dikatakan setiap minggu dalam 3 kali mak akan ke shopping complex untuk membeli segala persiapan kakak..tapi untuk adik, mak tak wat pon lagi persiapan nye..minggu depan anak mak dah 6 bulan dalam perut mak..napelah mak macam ni..kadang2 airmata mak mengalir mengenangkan nasib anak mak yang kedua ni..mak minta maaf sayang..mak sayang kan adik..nanti mak ngan ayah g belikan barang adik ye..

senarai barang2 mak dah list kan..tinggal nak g beli je..ayah kate kena jugak g beli minggu ni tapi mak kate nantilah dulu..nape lah mak macam ni sayang..ayah kate bile lagi nak beli coz bulan 12 ni kite dah mule bz..macam mane..mak tak taulah sayang..mak ngan ayah dah janji yang adik m akan dapat barang2 macam kakak maisarah dapat..kalau boleh semuanya mak nak belikan yang baru walaupun barang tersebut dah ader..tapi ayah kate rumah kite kecik..tak leh nak letak barang banyak2..sekarang ni pon dah penuh satu bilik barang kakak maisarah..kat bawah ni mak senaraikan ape barang2 yang mak perlu beli sebelum bulan 3 ni..



1. Selimut baby – 2 helai (yang penting satu mesti warna hijau)

2. Losyen baby – Sebamed

3. Mandian – johnson

4. Syampu – Johnson

5. Cologne – Johnson

6. Baju siang– 5 pasang

7. Baju tido – 5 pasang

8. Sarung kaki dan tangan – 10 pasang

9. Lampin – 1 packet

10. Tilam – 1 set warna hijau

11. Botol susu – nak ajar pakai botol bile dah sebulan..tapi nak bg susu badanlah...

12. Kain bedung – nak mintak opah nor watkan...

13. Katil baby – perlu ke?kawan2 tolong bg pendapat...

14. Bantal – carik lagi 2 biji...lagi banyak lagi bagus

15. Topi – 2 helai

16. Kapas – 1 peket

17. Tuala mandi – 5 helai

18. Tuala muka – 3 helai

19. Kain batik mak – 3 helai

20. Besen mandi – nak letak kat umah kite coz kakaknye dah letak kat umah ibu

21. Drypers NB

22. Pam susu - Set Spectra 3 (harap sangat dapat beli) ayah kate leh beli...



ape lagi yang tak cukup ye.......nanti mak pk kan...

Isnin, 16 November 2009

I'm Yours



selepas mempunyai anak seorang...



gambar di hari perkahwinan...

tiba-tiba plak berkenan nak masuk pertandingan yang dianjurkan oleh lyafrina..hope pn lyafrina berpuas hati..huhu..ni nak kena cite serba sedikit tentang hubby saya..tu aderlah syaratnye..yang tak nak baca jangan baca ye coz kat sini saya nak bagitau dan puji tentang my hubby...kami dah berkahwin selama 2 tahun..dan sekarang kami mempunyai seorang cahayamatadan bakal memiliki seorang lagi cahayamata pada bulan Mac nnti..saya memang rase terharu dengan pengorbanan hubby ku ketika melahirkan anak sulung kami..dari saat saya kesakitan dia tak pernah tinggalkan saya walaupun sesaat..walaupun ketika saya tido dier tetap setia menunggu..selepas saya melahirkan anak kami dia lah yang telah melayan kerenahku ketika di hospital dan di rumah..ketika pantang suamiku lah yang menguruskan diriku dan anak..apabila saya di dalam keadaan sedih dengan kesakitan tentang cara nak menyusukan anak hubbyku lah yang menemaniku..walaupun dia bekerja di siang hari tetapi apabila di malam hari dia tetap bangun untuk membantuku mengurus anak kami..kini apabila saya sakit dia akan menjagaku bagaikan puteri dan sehingga kini anak kami semuanya dia yang uruskan dan kalau makcik2 ku berjumpa mesti mereka akan kata untung dapat suami macam en hubby ku kerana semuanya hubby yang buatkan..memang saya rasa bersyukur teramat sangat keran dikurniakan suami seperti MOHAMAD FIKRI BIN ANUAR...sayang, saya menyayangimu sehingga akhir hayat..

Rabu, 11 November 2009

our 2nd anniversary.....


dah dua tahun kami menjadi suami isteri..jap je mase berlalu..masih kuingat tanggal 10 november 2007 aku menjadi isteri kepada MOHAMAD FIKRI BIN ANUAR dengan sekali lafaz..mase tu rase lega sangat..kami tak bercinta lame tapi kenal jap dan terus kawin..percintaan dan pernikahan berlaku pada tahun 2007...rase macam tak caye coz hubbyku bknlah org yg lame saya bercinta..tapi inilah yang dikatakan jodoh..sekarang ni plak dah nak masuk anak dua..huhu..(sebenarnya nak sahut cabaran dari seseorang yg mengatakan saya takkan leh beranak coz dulu saya ni asyik sakit je..sekarang dah terbukti saya sihat...alhamdulillah)sekarang ni kami semakin berbahagia kerana kami berpegang kepada konsep kerjasama dan tolak ansur..kat bawah ni aderlah lagu kami selalu dengar dan jadikan lagu pebret...huhu..

TERCIPTA UNTUKKU

Menatap indahnya senyuman di wajahmu
Membuatku terdiam dan terpaku
Mengerti akan hadirnya cinta terindah
Saat kau peluk mesra tubuhku...
Banyak kata yang tak mampu ku ungkapkan
Kepada dirimu....

Aku ingin engkau selalu
Hadir dan temani aku
Di setiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku

Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tahu
Ku selalu milikmu
Yang mencintaimu
Sepanjang hidupku...

Sungguh hanyalah dirimu yang aku cintai
Sungguh ku kan di sisimu hingga ku mati...

kami just celebrate kat pizza hut malam tadi coz masih dlm perancangan utk berjalan..mase suntuk,kelas dah nak mule balik tak lame lagi, perut plak makin besar, jemputan kawin dah berlambak2....pening pale hubbyku..takpelah sayang..mane2 jelah..tak leh gopoh2..nnti trip tak best plak..kite cube carik mase ye..to my luvly hubby, terima kasih jadik seorang suami yang terlalu caring kepada saya dan ayah yang bagus sekali utk maisarah dan bakal anak2 kite yang lain..ur the best sayang..i love u so much..hope kite akan kekal sampai bile2..amin...

Isnin, 9 November 2009

tak tau lah letak tajuk ape....

erm...macam kelakar je kan takde tajuk..huhu..last week g spital utk temujanji doktor ttg jantung saya tu...insyaallah jantung saya takde ape2 cume doktor suspek ader tiroid..huhu..macam2 hal lah..tapi semua tu hubby kate jangan risau selagi tak confirm lagi..so, next week akan pergi ke hospital lagi setelah bermacam2 ujian darah telah dilakukan..penat tol amik darah ni..yang paling tak best napelah perut ni comel sangat..baju peknen yg lepas pon masih dlm kotak lagi..hubby kate balik ni baru kite kuarkan dan cuci..tak tau bile nak pakai coz masih muat lagi berbaju kurung..baby kali ni pon tak seaktif kakaknye..tapi bile scan kemain ligatnye dier moving..kadang2 tanye gak ngan bb nape tak nak gerak banyak2 macam kakak:(kadang2 bile kakak maisarah nye letak kan tangan atas perut mak baru adik nye nak gerak..dier suke ngan kakak nye lah ni..tak sabar nak tgk aksi mereka berdua nnti..arini saya dan hubby menerima berita sedih..pagi tadi hubby tunjukkan msg yang dihantar oleh alang iaitu hubby kepada balqis..mereka berdua aderlah kawan hubby di ofis..mmg kami kenal mengenali..baru last week kami berborak ttg baby nye yang dah nak masuk 36 weeks ketika itu dan balqis nampak seronok sangat..tiba2 pagi ni kami diberitahu yang balqis telah melahirkan anak perempuan dan telah juga meninggal dunia...kami suami isteri rase terkedu mendengar berita itu..kami putuskan untuk tidak menghubunginya coz this not the suitable time..mase tau berita tu saya tgk hubby sedih sangat coz kami kesian anak yang telah dikandung selama 9 bulan telah hilang sekelip mata..hanya al fatihah yang mampu kami hadiahkan..bile sampai di ofis hubby minta saya call balqis coz hanya wanita yang faham perasaan wanita..hubby kate ader budak lelaki yang call dier kate balqis macam biase je..saya tak percaya coz seorang ibu akan merasa sedih atas pemergiannya anak nya..so, mase call balqis saya dengar suaranye yang sedih..saya berasa sungguh sedih ketika itu dan tanpa disedari airmata mengalir..menurut doktor bb nye telah pergi pada 2 hari lepas..balqis kate bb nye hanye mengeras tanpa bergerak.dier kate ingat biase2 je coz nak dekat bersalin tapi tak tau plak rupenye bb nye dah takde..saya tak dapat meneruskan perbualan dengan nye kerana saya rase airmata ni bertambah mengalir..saya hanya harap balqis tidak sedih2 coz mase pantang ni kena kuat..insyaallah kami akan pergi melawat dier pada hari raya aidiladha ni..to balqis&alang, kami sekeluarga mengucapkan takziah..semoga kalian kuat menghadapi ujian yang telah diberikan ini..al-Fatihah...

Isnin, 2 November 2009

cuti yang amat bermakna...

erm..seronok plak cuti dua hari ni..mane tak nye kali ni lah kami dapt lepak berempat secara tenang..kebetulan ibu pon takde sabtu lepas so kami lepak lah umah kami..sabtu pagi tu kami bangun dan tgk cuaca di luar masih hujan..hubby kate macam mane ngan photoshoot anak?jadik ke tak?kalau tak kite bertolak ke melaka lah..saya kate nnti kol 8.00 baru call zaza coz kalau leh tak nak lah batal lagi coz hubby dan saya akan sibuk pas ni..cian plak kat maisarah kan..nak wat macam mane mmg ayah ngan mak dier selalu bz..tapi tetap ader mase utk maisarah..lepas dah discuss2 ngan zaza kami tunggulah sampai kol 10 lebih untuk wat photoshoot masiarah..akhirnye settle gak photoshoot maisarah di klcc..leh lah visit this link..zaza...maisarah meragam gak kan coz boring kena posing2..hehe..nakw at macam mane sayang..kite kena wat tu semua..hehe..masuk je keta maisarah terus terlena..ngantuk rupenye anak mak..balik tu bgtau kat hubby kite balik umah dululah coz ari pond ah tghari..nak g mane2 pon tak syok..kami balik ke rumah dulu rehat2 bersama dan masak same2....petang tu ingat nak kuar balik tapi hujan plak..dok lah kat umah sampai maghrib..yg kelakarnye pas maghrib kami pergi balik ke klcc..kelakar kan..bukan nye ape kami nak g carik ice blended yg saya idamkan tapi semua tempat kami tanye semua kate takde ice blended yg saye idamkan tu..sedihnye..hubby kate takpelah nnti kite g carik lagi..saya kate kalau tak dapat carik, kite wat jelah sayang..tak ssh pon sebenarnye..so, pas balik dari klcc kami pon tido..pagi tui ingatnye nak bertolak ke melaka coz hubby kate dier larat kalau nak balik hari..tapi masiarah macam tak nak g jln jauh2 coz maybe dier penat..dier pon bgn tido lambat sangat..akhirnya pas masuk tol sg besi kami decide nak ke nilai..lagipon barang2 hantaran untuk adik iparku tak dibeli lagi coz nnti lambat palk siapnye hubby ku kate..pas ni mesti kami sibuk wat hantaran nye coz semua hantaran nye hubby ku yg akan watkan..kreatif gak suamiku ni..hehe..balik dari nilai kami terus ke midvalley utk isi perut dan go to pameran hartanah..nape kami ke sana coz kami nak carik umah baru..umah yg kami tinggal sekarang ni dah mule sesak sejak penubuhan sport centre..nak parking pon ssh..bising lagi..ingatnye ader rezeki kami nak pindah sebelum bb kedua ni kuar..tapi nak pindah penuhlah satu lori brg kami..huhu..malam tadi lepak ngan hubby dan masiarah kat umah sambil melayan kerenah maisarah yg makin comel dan banyak akal tu..rindu kat ayah dan maisarah..love u all so much..


ni antara gambar maisarah..sori ye zaza ciplak kat ur blog..

insyaallah we will get another princess

rasenye lame sangat dah ni tak update blog..mane tak nye bile hp rosak mati kutu jap...pakai hp senang sikit nak bergambar..kalau pakai e-cam,ssh plak nak bawak ke ofis dier punye kabel...takpelah..yg penting cite dulu..baru nnti amik gambar..hehe..last week perut ni rase tak selesa sangat2..jap2 rase sakit..nak masak pon terpakse duduk atas kerusi..so, hubby kate tak leh jadik..kena gak g jumpe dr hisham..mule2 segan gak kan nak g awal2 coz doktor kate nnti dah 24 weeks baru jumpe dier balik..hubby kate kena gak jumpe coz isau ngan bb kat dalam..mase g tu dr hisham terkejut gak lah coz baru 3 minggu lepas jumpe dier..tapi hubby kate wife saya sakit perut..so, pas check tekanan darah doktor kate semua ok..pas tu dier kate kite scan plak coz dier kate kalau uri bawah biasenye akan bleeding...tapi ur wife tak bleeding..tapi bile scan mmg uri saya di bawah sikit..tapi doktor kate jangan risau coz uri saya tu leh naik balik coz for the second bb it's a normal coz rahim kite dah jatuh sikit bile anak kedua..lega hati kami dengar..cume doktor pesan kalau bleeding kena cepat2 g spital..pas tgk uri kami tgk perkembangan bb dan doktor kami anak kami grow dengan sihat..siap tunjuk penumbuk lagi kat ayah ngan mak dier..huhu..anak mak ni nakal ye..dan doktor kate anak kami insyaallah girl lagi..pas doktor bagitau kami, dier tanye marah ke saya bgtau ni?mane tau nak surprise ke..kami kate tak lah..wat apelah nak marah..dier kate ader certain patient der akan marah bgtau jantina..kami sebenarnye tak kisah dapat anak ape pon..janji dier sihat..bile tgk dier berpusing2 seronok kami..hubby kate nampak semua anggota fizikal dier ngan jelas..mase maisarah kami kurang nampak coz maybe first time dan tak faham sangat ngan scan2 ni..hehe..ape pon dah tiba masenye mak kena settlekan beli barang2 anak mak yang dah tersedia ader list nye..hehe..walaupun anak kedua tapi dah 20 jenis barang mak list kan..ayah sampai pening kepala tgk mak..ayah kate ayah ikutkan je ape yang mak nak beli coz semua anak kena adil kan..cume tgh pk kan ngan ayah nak beli katil yang macam mane dan tgh keliru pam susu mane yang ok anatara spectra 3 macam  auntie dylla a.k.a mummy sofea, avent macam mummy adilia ataupun yang paling diidaman ramai iaitu medela..huhu..botak lah pale ayah..ayah kate ayah tak pasti mane satu ok..kak ina kate lain org lain rase dier coz ader org pakai yang biase je tapi susu ttp banyak..ayah kate kite belilah yg mak nak..katil diperlukan coz nak letakkan bb bile mak tinggal di rumah bersama kakak maisarah dan adik..tapi perlu ke?ayah kate perlu coz takot nnti mak nak mandi atau masak maisarah ganggu adik plak..erm..nak pakai pon bukan selalu..semua kwn2 tlg ye bagi pendapat..

Rabu, 28 Oktober 2009

contest first besday



 syarat-syarat penyertaan:-

1. Jadi follower Mummy Ayu & add Mummy Ayu dalam bloglist (settle)

2. Tepek banner contest nie kan side bar kenkawan...(settle)

3. Lagi bagus kalu buat sticky mode entry..senang nak jengah nanti.

4. The most important things....tepek kan gambar waktu baby tu (settle)

celebrate her/his 1st birthday..

tak kisah la kat mana, macam mana...

janji nampak baby tu ngan kek....

5. Terbuka kepada kanak kanak di bawah 4 tahun

(so..maksudnya gambar 4 tahun yang lepas pun diterima...)

6. Masukkan nama penuh kanak kanak, tarikh lahir plus

cita la cikit cikit pasal her/his 1st bithday celebration tu...

6. Tarikh contest nie...dari la nie (sekarang)

until my princess nya birthday 10 November 2009

7. Hadiah biarla rahsia but satu je leh kasi tau

my bestest friend dah agree nak jadi one of the penaja

so..satu lagi syarat tambahan..kena link ngan blog mummy ayu &

of coz link jugak ngan blog notti netti

(tak de link direject)

8. Tinggalkan link entry kenkawan kat komen box nie..

9. Pemenang akan dipilih oleh para juri Mummy Ayu

(no undi undi...) ok!





name saya nur rabi'atul adawiyyah bt a.rahim dan ni puteri sulung saya nur maisarah bt mohamad fikri..dilahirkan pada 19 ogos 2008.sekarang ni dier berumur 1 tahun 2 bulan. kami wat besday dier pada 15 ogos 2009 tapi maisarah dilahirkan pada 19 ogos 2009.kire wat awal 4 hari coz besday sebenar dier dekat ngan bulan pose..tu yg terpakse dipercepatkan. mase wat besday dier ni kami wat sekali majlis akikah nya.kami buat di rumah ibu saya dengan bertemakan biru putih. mmg meriah sangat coz ni adalah cucu pertama di sebelah saya. so, semua bz uruskan majlis ni. atok nye yang menghias khemah.

Selasa, 27 Oktober 2009

anniversary...

tajuk macam dasyat..tapi isi tak tau nak tulis ape coz dah pening...2 minggu 1 hari je lagi tinggal kami punye anniversary yg kedua..jap je rasenye kami dah kawin..nak masuk 2 anak pon ni..mase pantas berlalu..yang wat kan kepala ni pening coz tak tau bile nak celebrate..on 10th november 2009 mmg akan celebrate makan yg special2 sikit..tapi ingat nak gak jalan2 kan coz last g penang aritu pon bulan 3..so, lame dah tak jalan..hubby kate leh je g 21hb november..tapi mase tu budak sekolah dah cuti..byk hotel di melaka dah fully booked..erm..hubby kate g awal lah..rabu ni dah start final exam dan paper yg terakhir aderlah pada 15hb november..that's why tak leh nak celebrate minggu tu..ingatnye nak g minggu ni tapi tak terlalu awal ke coz memandangkan photoshoot maisarah akan diadakan pada sabtu pagi ni di klcc so ingat pas photoshoot nak g lepak kat mane2 lah..cadangnye nak ke bukit tinggi tapi tak taulah best ke tak..hubby kate ok je tapi ami ni selalu bile nak g mesti tukar plan..mulelah terfikirkan barang hantaran untuk adik ipar tak beli abis lagi, barang bb tak beli lagi..macam mane..kami berdua mempunyai naluri yg same..hehe..ape pon kena tgk mase..ibu pon takde kat umah minggu ni coz adik nak bawa ke port dickson bersama keluarga mertuanye..so, takde kawan gaduh lah maisarah..jangan salah anggap coz maisarah mmg suke gaduh ngan wan dier sambil tunjuk2 tangan..tapi kalau ngan atuk mmg best friend..ape pon, kite hanye merancang tuhan yang menentukan..so, tgklah macam mane nnti..

Jumaat, 23 Oktober 2009

Alhamdulillah..akhirnya..

erm..lame rasenye tak berceloteh kat blog ni..arini rase hepi sangat2 coz my second baby dah mule menegur emak nya..dier dah aktif..dier dah mule ganggu mak nye study malam2..malam tadi pon mood tgh ader nak study dengan ditemani anak di dalam ini..tapi banyak kali dier tendang suruh mak nye berehat agaknye coz dah lewat malam..maisarah temankan ayahnye tido..adik teman mak nye..mule2 dulu risau gak coz takde rase ape2 pon walaupun dah masuk 16 minggu coz mase peknenkan maisarah 16 minggu dah mule rase sikit2..kali kedua plak lambat..tapi takpe..asalkan anak mak sihat..tak sabar nak g next scan..rindu mak nak lihat anak mak yang di dalam ni..kakak maisarah pon asyik usik je perut mak ni..dier pon sayang kat adik dier..ayah pon dah rase bb tendang bile mak peluk ayah waktu naik motor..kami semua tak sabar menunggu kelahiranmu sayang...semoga kamu membesar dengan sihat...:)

Isnin, 19 Oktober 2009

open house kawan2...

erm..sabtu dan ahad lepas mmg sibuk sangat2..sabtu tu ingat nak kuar pagi2 tapi macam biase ader anak kecik ni kena ikut rentak dier dulu..so, pas dah siapkan dier kami terus ke shah alam..ke umah kawan baik saya sazrina shireen..kami telah dijemput khas oleh maknye..so, hubby kate kite perlu ke sana dahulu sebelum ke sentul..kesian gak kat hubby coz jumaat malam tu dier keje malam..balik dari keje malam hubby bawak pula kami keluar..lagi kesian malam tu dier akan masuk keje malam..tapi hubby kate takpe coz dier ok..pas kami ke shah alam, kami terus bertolak ke rumah kawan baik hubby coz menghadiri majlis harijadi anaknye iaitu Adriana Natasya yang pertama..lepas lepak2 kat umah azhar, kami terus ke rumah ayah mertuaku..sampai sane jam meninjukkan kol 3.30 petang..kalau ikutkan kami ader lagi 3 jemputan tetapi kasihankan hubbyku, kami terus lepak di umah ayah mertuaku..paetang tu kami sempat beraya di umah jiran hubbyku coz kami dah lame tak jumpe baby Adilia..she’s so cute..dah 4 bulan setengah..di sana maisarah dapat hadiah baju yang dihadiahkan oleh mama adilia from Vietnam.. the dress so cute.. malam tu maisarah tido awal gak coz keletihan..ahad tu ingat pon nak kuar pagi2 tapi ader mslh teknikal..maisarah dah cabutkan satu button pada laptop kami..maybe dier nak uji ayahnye coz nak tgk ayahnye marah kot tapi tak jadiklah..maknye bisinglah,..tapi ayahnye leh kate, takpelah maisarah nnti kite baiki button ni..itu lah hubby ku..bukan jenis pemarah..pas dah siap2 kami bertolak ke putrajaya bersama2 adik iparku dan kawan baik ku..sampai di rumah fariza kami berbual panjanglah coz dah lame tak jumpe..gossip itu penting tapi takdelah mengumpat..just cite pasal perkembangan terbaru kami..dah puas melepak kami terus sahaja ke rumah dylla..menghadiri majlis cukur jambul dan akikah nur sofea aamilyn..cantik pelamin dan mam sofea..ibu tgk gambar nye kate chubby nye sofea ni..i said cute tau dier ibu..bunga pahar yang dapat pon cantik ayah kate..hubby kate rajin mak dier..ibu tak dapat nak ikut coz sepupu kami baru bersalin..sebelum tu kami nak ucapkan terima ksaih pada dylla sekeluarga coz menjemput kami semua..sorry tak dapat nak lepak lame2 coz nak ke hospital melawat sepupu kami yang baru bersalin..bercakap mengenai isteri sepupu saya yang baru melahirkan seorang bayi perempuan pada kandungan 7 bulan lebih..jumaat pagi tu kami baru berjumpe di klinik coz minum air gula same2..dan di klinik dier mengalami pendarahan..malam tu dier selamat melahirkan bayi seberat 1.08kg…tetapi sampai di kl ayah bertitahu dier dah balik umah..just baby je ader dalam hospital lagi..so, tak jadiklah kami pergi coz mase tu dah lewat petang..maisarah pond ah keletihan sampai tertidur pas ayahnye mandikan dier..kesian anak emak..sori coz tak dapat nak update gambar coz hp ader prob..pas dah ganti hp, baru saya akan update gambar..kepada semua akwan2 yang menjemput maaf kiranya kami tak dapat hadir kerana tidak cukup masa..

Jumaat, 9 Oktober 2009

hari yang penuh tragis....

semalam aderlah tarikh yang saya rasekan sungguh cemas dah tragis..hehe..macam suspen je kan tajuknye..pagi semalam sampai kat klinik kesihatan  kol 8.00 pagi..tapi dah ramai orang..kami dapat no 21..mase tu dah terbayang mesti lame dok kat klinik..mmg ramalanku benar belaka..huhu..sampai kol 12.45 tengahari kami kat klinik tu..dah lah berat saya hanya 46.3kg je..mase jumpe doktor, saya diberitahu yang jantung saya tak normal degupan nya..rase macam pelik coz selama ni takde plak rase sakit dada..just mengah kadang2 tu normal lah coz tgh bawak bb kan..so, doktor bagi surat mintak refer kat hkl..sampai kat hkl dah kol 2 lebih..mase tu dah rase pale ni berat semacam..tapi kuatklan semangat gak..bagitau kat hubby dan hubby kate maybe sebab tak nak makan..mane nak lalu coz dalam pale ni dah mule isau..balik ni kite g makan ye sayang..pas dah dapatkan appointment g teman hubby ke ofisnya..pas tu kami terus pulang ke rumah untuk mengambil puteri kami yang comel sangat tu..pas tu hubby terus ajak g makan di keramat..mase nak mkn tu rase macam dah tak larat sangat2..hubby kate pas mkn terus g klinik ye sayang..tapi pas makan tu maisarah pulak wat ragam..teruslah kami pulang ke rumah dulu..sampai di rumah saya tido dahulu kerana kepala ni berat sangat2..tak lame pas tu hubby kejut suruh mandi coz katenye maybe sebab panas tu..saya dah nangis2 mase tu coz badan ni tak larat nak bangun..hubby pon tolonglah mandikan (erk..18sx ke..tak kan..ni aderlah kasih sayang..hehe) coz isau tgk keadaan saya..malam tu pas maghrib kami terus ke desa pandan untuk berjumpe doktor hisham di sana..walaupun jauh kami gagahkan jua..so, doktor hisham kate everything ok..maybe sebab saya kurang air dan angin dah masuk dalam badan..tu sebab pale saya sakit sangat2..habis check up kami terus bertolak pulang dan sebelum tu hubby ajak g mc'd carik bubur untuk saya tapi dalam perjalanan saya dah termuntah kat dalam keta hubby..nasib baik ada tuala kat dalam keta hubby..sempatlah alas sebelum sampai ke destinasi yang dituju...balik tu sampai umah hubby suapkan bubur dan ubat dan saya terus tido..pagi tadi bangun rase lega sikit..kepada hubby ku, terima kasih sayang coz jage saya..terharu tgk hubby buat semuanye..alhamdulillah dan bersyukur sangat2 dikurniakan suami seperti mohamad fikri bin anuar...love u so much sayang..

Isnin, 5 Oktober 2009

malunye anak mak yang kat dalam ni ye...

petang tadi niat nye nak bawak maisarah g klinik coz dier selsema..hubby kate kite g scan sekalilah coz dah alang2 nak jumpe doktor hisham..our favourite doctor..tapi bile kami balik keje orang yang jage maisarah kate maisarah ok je..takde plak hingus2 dier.so, hubby kate kite tetap g klinik lah..scan tgk anak kat dalam..so, kami pon g lah ke sana..doktor tanye ader ape2 masalah ke before kite scan..saya kate cume risau coz berat tak naik2..doktor kate tak yah risau coz this is not the time to worried..after 4 months baru risau kalau berat tak naik2..lega jugak dengar..mase scan first question kami aderlah our bb sihat tak coz perut mak nye kecik je..doc kate sihat..mase doktor tunjuk anak kami rase macam best sangat coz dier tengah main..mendada2 dier doktor kate..mulutnye tgh bergerak2..seronok nye  tgk..tapi bile doc nak tgk jantina nye terus dier tutup ngan peha nye..puas dipujuk tak nak dier tunjuk..doktor kate pada minggu macam ni mmg baby leh nampak jantina nye..tapi anak kami ni malu2 plak..so, doktor kate saiz nye normal dan tarikh due saya same..kepala pon di bawah..uri dan air ketuban duduk di kedudukan yang betul.cute sangat kami tgk anak kami..rase tak sabar nak tunggu dier kuar..so, after scan kami borak2 dulu ngan doc dan dier minta kami datang kami datang balik waktu 8 bulan dan kalau nak tengok jantina kami perlu datang mase bb 6 bulan..mase tu akan jelas nampak..so, we decide akan g balik pada hujung november sebelum aidiladha..yang buat hubbyku tersenyum bile doktor kate anak kami dijangka gegirl lagi:)doktor kate melalui fizikal nye doktor kate kami akan dapat seorang lagi girl..kami tak kisah girl or boy cume hubby kate tadi seronok dapat tengok anak kite bergerak..jelas sangat dier tunjuk..nampak bb kami manje sangat..alhamdulillah kami bersyukur sangat2 semuanye sihat.memandangkan lambat lagi nak g scan tengok jantina balik hubby kate kite pilih satu warna yang sesuai untuk beli barang bb coz kalau girl pon leh pakai boy pon leh pakai..macam peknenkan maisarah dulu banyak kami beli warna putih..nnti saya update kan gambar scan tadi ye...

anak mak nampak sweet sangat mase ni...

Rabu, 30 September 2009

ader lagi kawanku yg peknen...

baru malam tadi dapat msg dari eja kawan mase kat kolej dulu..dier bgtau tak dapat nak join party raye kami minggu ni..mmg kami tak jadik buat coz ramai yang ader hal..saya pon dari ptg sampai malam bz..petang nye nak bawak maisarah g photoshoot kat taman tasik titiwangsa dan malam nya kami ader kenduri kahwin kawan sekolah dulu..rase tak sabar coz takde pon kami suami isteri jumpe kawan2 sekolah lame sejak abis sekolah...balik pada cite eja..saya bgtau lah kat dier yang saya dah peknen second baby dan mel first baby..pas tu dier reply my msg ngan bagitau yang dier dah peknen second baby pon sekarang ni..tapi terlupe nak bgtau..rupenye dier dah sarat..dah 7 bulan pon sekarang ni..dier kate due nye 8hb dis..erm..sahabat baik saya juga akan berkahwin pada 6 hb dis..kalau eja bersalin awal dapatlah kami g ramai2 tgk baby nye..dier kate tak nampak lagi jantina coz bb nye dok songsang..menyorok..and she hope she will get baby girl..but kalau dapat boy lagi pon dier tak kisah asalkan sihat..macam saya dan hubby juga..kalau kami dapat girl lagi mmg kami tak kisah janji anak itu nanti sihat..macam ibu kate...tak sabar kami nak g scan next week..ikut hubby dari last week dier pujuk ajak g scan nak tgk jantina tapi saya bgtau hubby dah 16 minggu baru nampak jantina sayang..so, kepada kawan2 semua tunggu...kali ni kami akan bgtau jantina anak kami coz hubby tak nak bg org teka teki jantina anak kami lagi..ader yang elok dan tak elok rahsiakan jantina ni rupenye..

Selasa, 29 September 2009

si comel berbaju raya contest

ni adaerlah second time join contest untuk maisarah..walaupun tak pernah menang tapi saya seronok nak join coz leh tambah2 kenalan..saya baru je lagi follow blog baby ibu tapi ngan muke tak malu nak join gak contest ni..hehe..ni aderlah banner yang perlu ader...


kat sini saya sertakan sekali gambar maisarah..tapi di sebelah dier adalah sepupu nya..anak saya yang berbaju ungu dan bertudung hijau..


maisarah dan sepupu..

ni adalah anak saya yang bertudung putih.gambar baju nya tak nampak coz tudung nya labuh sangat..saya letak lagi satu gambar lah yang ada baju kurung tapi ader gambar kami plak..anak saya berumur setahun sebulan..nama nya nur maisarah bt mohamad fikri..


kepada tuan umah blog babyibu hope leh lah kami join contest ni..thanks ye..

Isnin, 28 September 2009

perkembangan anakku dan hubbyku...

kelakar plak tajuk kali ni..yelah org wat perkembangan anak je..tapi saya perkembangan my hubby sekali..hehe..first nak cite tentang maisarah dulu..dah makin cerdik anak mak ni..sekarag ni kalau org sebut one, two, dier akan sambut ngan three..comel sangat tgk dier macam tu..kalau menari sekarang dah pandai angkat2 kaki wan nye kate..tak tau lah sape yang ajar..pantang dengar muzik..kalau panggil kucing pon dah pakai lenggok jarinye..pantang nampak kucing..mesti nak tarik kucing tu..maisarah gak kalau dapat wat sesuatu dier akan tepuk tangan coz menandakan dier pandai..hehe..yang kelakar ayahnye ajar dier cara nak gosok tangan supaya nnti basuh tangan pandai nak gosok sabun..comel lah anak mak ni..kalau sebut gg je mesti nganga mulut besar2..kalau kate mane hidung dier akan kempis2 kan hidungnye..nampak comel lah..mate maisarah masih lajar lagi..maisarah dah pandai sebut ayah, mak, acu, maklong, pakngah, atuk, mamam, jalan...tak sabar nak tunggu maisarah kuarkan ayat2 baru lagi..maisarah pon dah makin ligat berjalan..so, kami mmg lepaskan jelah dier kalau dier rajin nak berjalan..ni gambar terbaru maisarah...


bersama teddy bear nye...

dua tiga menjak ni mmg saya sensitif sikit..maybe sebab mood peknen kali ni..saya selalu kate nape hubby dah berbeza saya peknen kali ni tapi hubby selalu jawab ape yang beza tu sayang..rasenye same je..kalau saya dok2 memang saya pk ape lah yang hubby ku lain..dier masih macam dulu melayan karenahku ketika mengandung..ubat hubby yang sediakan, susu hubby ku yang ambilkan dari peti sejuk..kalau minum susu peknen hubby yang bancuhkan..nak makan ape2 hubbyku juga yang carik, sakit sikit hubby bawak kan ke klinik, keje hubby ku jugak yang hantar, keje umah pon hubby yang watkan semua kecuali memasak..pelik kan saya ni..ni lah dier dikatakan perangai ketika mengandung..hehe..pagi2 tadi hubby ku sempat g bawak balik tulang daging untuk dibuat sup..malam tadi dier mintak kawan dier belikan coz hubby ku keje malam tadi..ni semua gara2ku yang nak sangat makan sup tulang...to my luvly hubby, sori ye sayang..saya mmg jadik pelik sikit peknen kali ni..thanks ye sayang sabar ngan kerenah saya ni...

Khamis, 24 September 2009

raye ketiga dan keempat..

raye ketiga saya dah bgtau ngan hubby kalau nak berjalan tunggu petang2 sikit coz saya tak larat dan penat..hubby pon faham..pas asar baru saya follow hubby ke rumah kawan2 sekolah..malam tu mereka pula datang ke rumah ibuku..dan semalam adalah hari terakhir kami bercuti..dan semalam gak saya terfikir untuk membawa maisarah g swimming..so, saya dan kawan2 bertolak ke wet world shah alam..walaupun saya tak mandi coz risaukan yang kat dalam ni tapi tgk maisarah mandi dah buat saya terhibur..lame dah tak bawak dier g mandi manda..hubby pon sakan mandi ngan puteri kesayangan nya..pas dah puasa berendam maisarah pon terlena gak..penat sangat agaknya dan kulitnya pond ah bertukar menjadi merah..macam udang baker kate nek wan sebelah umah ibu..hehe..hari ni plak saya dah mule keje..cian ibu kena jage misarah..nak buat macam mane takde sape nak jagenye..nak bawak g ofis leceh plak kan..last2 ibu kate biar dier jage..thanks ibu..



baru pas berendam...



ayah yang sedang mandikan anaknya...

hari raya...

kol 6 pagi dah bangun coz nak mandi awal2 pas tu nak siapkan puteri kesayangan dan hubby lagi..malam raye puteriku tidur lambat dan nasib baik pagi tu dier dah bangun lepas saya bersiap..ayahnya pon legalah coz leh mandikan dier sebelum g solat raye..yang kelakarnya lepas orang balik dari solat dier dah tido balik..walaupun diganggu oleh sepupu2 nya dier tetap tido..kelakar jugak tgk dier macam tu..hehe..pas dah makan dan bersalam-salaman, kami pun bertolak ke rumah ibu pula..nasib baik ibu ader di rumah..pas makan kami semua berpecah kerana ibu, ayah, along dan angha nak ke rumah makcik2 saya manakala kami akan bertolak ke semenyih mengikut ayah mertuaku pulang ke kampungnya..selepas habis meronda kami bertolak balik ek kl dan singgah di rumah ipar2 kami..sebelum maghrib saya sampai kembali ke rumah ibu..mmg perjalanan hari tu amat memenatkan..tapi ianya hanya berlaku setahun sekali..pas maghrib hubby dah terbaring kerana kepenatan..cian hubbyku..untuk adil saya dah fikir yang saya pula akan bawa kereta untuk ke melaka pada hari raya kedua..kami ingat tak jem lah..tapi sesak jugak lebuhraya..pergi dan balik sesak..lupa plak nak bgtau…raye kedua kami pulang ke kampong ibu di melaka..seronok sangat coz dah lame tak balik melaka..tapi kami balik hari je coz banyak lagi program lain yang kami nak buat..rase macam tak caye je coz saya leh drive dalam keadaan yang perut penuh ni pergi dan balik..kol 8 malam kami sampai ke kl semula..pas g makan baru kami semua lena..maisarah pon penat gak..penat mengutip duit raye..hehe..


gambar kami sekeluarga...



maisarah di rumah atuk bersama sepupu2nya...

sehari sebelum raye...

sekejap je Ramadhan dah berlalu..alhamdulillah dapat gak saya berpuasa penuh tahun ni..seronok je rase..sabtu tu rase tak larat gak coz banyak keje kan nak kena wat..tapi kuatkan semangat coz pk ianya adalah hari terakhir..sabtu tu saya abiskan memasak dan menghias kek coklat yang dibuat untuk keluarga2 saya..nasib baik hubby tolong..petang pas dah tolong ibu sikit2 kami pon bertolak ke rumah ayah mertuaku kerana tahun ni kami dah janji akan beraya di sana dahulu..tapi hubby kate malam raye tetap akan intai ke rumah ibu saya coz malam tu ayah dah janji nak baker mercun dan bunga api untuk cucu kesayangan nya..seronok malam tu walaupun penat…



sebelum di hias...


selepas letakkan coklat nya...yummy..

Jumaat, 18 September 2009

settle...

balik semalam cube bincang ngan hubby ape2 masalah yang terjadi..hubby kate senang je..kite jangan pk ape2..jangan masuk campur hal mereka..kalau mereka jemput kita pergi..kalau tak kita jangan pergi..hubby kate pk kan anak kat dalam dulu baru pk kan masalah orang..kalau mase yang dibuat tak sesuai ngan mase kami hubby kate abaikan je..kita pon ader rancangan kita sendiri lagi..pas hubby dah pujuk lega sikit..pas tu dah kongsi ngan kwn2 mslh ni terus lega..jangan serabutkan kepala kerana orang..hubby kate baik kite fokus persiapan untuk raye ni..thanks sayang coz memahami..hubby kate kalau nak jalan kami berempat je pon dier tak kisah..nanti pk lah ke mana nak pergi..yahoooo...raye ni pon saya tak update blog rasenye coz malas nak usung laptop ke hulu ke hilir..pas raye baru update ape2 yang nak di update..pada kawan2 semua hati2 di jalanraya..jumpe lagi di laman ini selepas raye..salam..

Khamis, 17 September 2009

napelah saya sensitif sangat...

rase kali ni peknen saya sensitif sikit berbanding dulu..kadang2 mood pun hilang..kesian pada hubby coz kadang2 dier pon tgk saya dier tak tau ape nak wat..bile nak dekat raye ni lagi saya rase penat sangat dan terlalu2 hilang mood coz pk kan mslh orang..kalau tak pk ia melibatkan kite jugak..mase peknenkan maisarah dulu aku tak penah pon dapat migrain dan doktor pon kate migrain saya tak datang ke peknen2 ni?saya kate takde..tapi kali ni migrain selalu datang tanpa diundang..selalu plak tu..alhamdulillah saya tak pernah ader masalah ngan hubby dari semua segi walaupun kewangan coz kami same2 dapat handle..kami rase dah cukup bahagia sangat sekarang ni..mungkin ni ujian untuk kami..walaupun ader masalah ngan org lain kami dapat atasi agar tidak menjejaskan rumahtangga kami..tu janji kami.saya selalu berdoa agar raya kali ni sensitif saya ni tidak beterusan lebih2 lagi berada di rumah mertua..tak taulah nape dari hubby bagitau lagi adik dia nak g merisik gf nya saya dah jadi sensitif..bukan sebab saya jeles tapi sebab SATU je saya tak suke coz mereka tak nak beritahu tarikh nak pergi seolah2 tidak mahu kami join sekali..hubby pujuk kate adik dier tak nak bgtau sape2 coz nak wat surprise..kalau ikut family saya mmg kami tak suke orang surprise benda2 yang tak sepatutnya surprise..kalau tak memang kena halau lah..kenapa perlu buat macam ni coz kami ni adik beradik dier..saya tau lah gf nye tu adalah kawan baik saya tapi mereka perlu fikir juga tentang keadaan saya yang makin sibuk ni...bukan setiap hujung minggu kami ader di rumah..tak tau nak luah kat sape coz semua kate kena rahsia benda ni dulu..napelah benda baik orang nak rahsia kan..pelik sangat2..kalau kami ni orang lain takpelah..tapi kami ni adik beradik nya..kalau tak bagi ikut bagitau jelah..lagipun orang yang nak dirisik tu tinggal sebelah umah ibu saya je..untuk 2,3 arini hanya ayat dan kata2 yang orang nampak saya gembira tapi hati ni Tuhan je yang tau..kadang2 pulang ke rumah hanya senyuman palsu dapat saya lemparkan..kadang2 saya sendiri sedih nape saya jadik macam ni..pas tu masalah saya yang lain aderlah nape lah raye ni saya tak dapat bebas berjalan ngan hubby dan maisarah..kami terlalu terikat ngan orang lain..dua2 family kami kena follow..kalau ikut saya, saya nak ajak hubby g jalan2..nape tak dapat ni......BOSAN SANGAT2.......sayang, kite g lah tempat lain berempat je..

kad hari raya...

hari ni baru dapat wat kad raye sendiri..kepada kawan2 semua sudi2 lah amik kad ni ye..kalau nak pos kan kad mmg tak sempat lah tambah lagi ngan malas yang melanda diri..kepada semua selamat hari raya aidilfitri..maaf zahir dan batin..andai selama kita berkawan saya terkasar bahasa atau terlanjur kata saya mohon maaf banyak2..ikhlas dari kami sekeluarga..

Selasa, 15 September 2009

anak ku yang comel...

last sunday saya ader kelas..tgh tak five bakal biras saya mms saya a picture..ingatkan gambar ape..rupenye gambar anak daraku ketika berada di rumahnya..bile tgk gambar tu rase rindu sangat kat dier..bile tengok gambar tu jugak rase dah besar anak daraku ini..dier adalah seorang budak yang mudah dijage mengikut kate kawan2 ku..ye ke..alhamdulillah..mmg tak banyak ragam..ayahnye pulak yang kuat menyakat nye..anak daraku yang sorang ni tak pernah ganggu tido malam ayah dan maknya dari kecil sehingga sekarang coz dier takkan bangun malam meminta susu..doktor amat terkejut bila kami beritahu begitu coz badan dier pon tak pernah susut2..alhamdulillah..maisarah faham yang maknya amat sibuk..begitu juga ayahnya..sebab tu dier menjadi seorang anak yang baik..kami berdoa agar anak di dalam kandungan ini akan menjadi seperti kakak nya..kat sini saya tepek kan gambar yang saya terima tu...


kuih raye...

sabtu dan ahad lepas ader kelas..so, balik je kelas ari ahad tu terus ajak hubby g beli barang nak wat kuih raye kat kedai bakeri..mmg dah nekad isnin kena gak wat kuih raye..walaupun just yang simple2 tapi kena gak wat coz tahun lepas tak dapat wat satu pon..isnin tu pas maisarah bangun terus antar kat umah ibu dier..pas tu mulelah operasi saya ngan ibu nak wat kuih raye kami..ahad malam settlekan wat popiah simpul ngan hubby..isnin pagi nye wat dulu kuih cornflakes madu..rasenye lebih dari 400 biji saya perlu buat coz ibu ader 3 besan dan saya pon nak bagi ibu yang jage masiarah sekali dan nek wan sebelah umah ibu coz sudi jahitkan baju kurung maisarah..letih gak tapi seronok sapat tengok air tangan sendiri..
pas dah settle tu goreng kan plak kuih popiah simpul..kalau tak goreng semalam tak taulah bile lagi sempat nak goreng coz jumaat petang balik keje nak mule operasi wat kek coklat 5 biji..fuh...
dah settle keje saya, saya bantu ibu pula wat kuih dam..yang ni pon makan mase yang lame nak masak..nasib baik dah biase wat so senang nak budget bape lame mase nak masak...akhirnya siap jugak kuih kami..dan inilah hasilnya...
sape2 nak rase kenalah datang umah ibu saya ye nanti..hehe

Jumaat, 11 September 2009

kad dari dylla...kawanku yang baik ini...

kad ni adalah dari dilla sekeluarga..thanks ye dilla..atul sekeluarga pun nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri kat dilla sekeluarga..atul mohon maaf andai terkasar bahasa selama perkenalan kita..moga lebaran ini amat indah buat dilla sekeluarga..balik terengganu nnti hati2 ye..kim salam peluk cium kat sofea yang comel tu...

apelah nasib anak di dalam ni...

erm..tajuk kali ni macam kejam je kan..tapi seorang mak yang kenal erti betapa indah melahirkan takkan kejam kepada anak-anaknye..pagi2 lagi dah sadis plak..dua tiga ari ni penyakit susah nak makan datang balik..isau plak badan makin kurus..perut maintain tang tu gak..walaupun meningkat besar tapi tak macam peknen kan maisarah dulu..isau gak..nak buiat macam mane kalau buke pose pon tetap ati ni tak nak makan..tak taulah nape..hubby pon tengok macam tak larat je nak tegur dah...pagi tadi pas sahur ape yang dimakan kuar balik..hubby tengok pon terkejut coz biase muntah air je..kali ni teruk plak..hubby pesan kalau karang tak larat buke terus..tak mau pose2..thanks ye sayang..esok ader kelas..luse plak kelas dan ader test lagi..nak baca buku sekarang ni ssh skit coz maisarah dah mule memunggah ni..malam tadi pon sempat study sikit pas tu kena tutup buku coz maisarah nak tumpang baca sekali..anakku yang seorang tu dah makin bijak..macam2 dier nak buat..pagi tadi dah bangun awal2 pagi pastu keje nak menyengih je..mak nye nak mandi pon dier nak ajak main dulu..nasib baik cuti sampai isnin..so, aderlah mase nak main ngan dier..cakap pasal cuti isnin ni saya cuti coz nak siapkan kuih raye..raye dah tak lame lagi..walaupun cuti tinggal sikit saya tetap nekad nak cuti gak coz hubby asyik tanye bile nak wat kuih raye..dier dah rindu kuih saya lah tu coz tahun lepas tak dapat wat..hehe..hopefully isnin ni sihatlah nak wat kuih raye..

Khamis, 10 September 2009

kad hari raya from natt


thanks natt for the hari raya card..kepada natt sekeluarga kami juga ingin mengucapkan selamat hari raya..mintak maaf kalau selama berkawan ni ader terkasar bahasa..daripada atul, fikri dan nur maisarah..

Rabu, 9 September 2009

cucuk maisarah

semalam saya dan hubby pulang awal ke rumah kerana ingin membawa maisarah ke klinik untuk pemeriksaan kesiahatan dan cucuk campak (setahun)..berdebar gak mase nak bawak dier coz risau berat badan nya turun..sampai kat klinik bile timbang alhamdulillah beratnya dah naik 10kg dan panjang nya 75cm..lega sangat2 coz kalau turun mesti nurse marah punye..mmg anak mak sorang ni tak tinggi..ayahnye kate ketot..hehe..biaselah mak dan ayahnye memang rendah..mase masuk bilik pemeriksaan takot gak nak bagitau ngan nurse yang mak dah bagi maisarah makan nasi..nurse kate takpe..teruskan bagi dier makan semuanye tapi dengan syarat benda lembut..lega sangat2..masa maisarah kena suntik mak ngan ayah dan bersiap sedia nak pujuk maisarah coz setiap kali cuuk mesti maisarah meraung sekuat hati..tapi semalam anak mak baik sangat..maisarah leh tengok je nurse tu cucuk maisarah..lega sangat2 maisarah dah jadik budak baik..masuk dalam kereta maisarah pun tidur..cian tengok dier tapi nak wat macam mane..nasib baik kena cuuk sebelum raye..lepas maisarah bangun mak dan ayah terus bagi maisarah makan ubat demam coz nurse kate biasenye cuuk setahun akan cepat demam..ibu pon kate macam tu..risau gak mak ni..ayah kate kite bagi ubat demam 3 hari berturut2..insyaallah ok punye nanti..

Isnin, 7 September 2009

cian anakku...

sabtu lepas kami sekeluarga tak dapat buat majlis berbuka puasa kerana family saya ramai yang tiada..so, hubby kate nanti ajak semua datang umah raye nanti..kite wat makan2 sikit..erm..so, sabtu tu kami lepak kat umah je coz hubby g melawat orang meninggal...cian gak tgk hubby coz dier baru balik dari keje malam terus kena kuar balik..maisarah pon tercari2 ayahnye..setiap kali orang lalu depan rumah dia mesti intai..airmata nya bergenang je..balik je ayahnya memamg dier peluk ayahnya..wan nye kate mmg betul lah anak ayah..malam tu ayahnya keje balik..cian tgk anak ku rindu kan ayahnya..tapi nak buat macam mane coz ayah terpakse kuar cari rezeki sayang..semalam 0609 adalah  besday my hubby tersayang...kami memang dah janji akan ke midvalley..so, hubby balik dari keje dier kate siap2 pas tu kite g midvalley..senyum meleret jelah saya coz hubby dah free..so, pas siapkan maisarah kami pun bertolak ke sana..sampai sane hubby kate kite kena carik dulu barang yang hendak dicari..first kami tuju ke mom's care untuk belikan hair clips for masiarah..rambang mata ni nk pilih..hubby kate amik jelah mane yang nak..hehe..saya pon ape lagi amik jelah yang saya suke..pas tu kami nak carik lagi hair clip tapi takde plak yang berkena untuk warna ungu..hubby kate takpelah nanti kite g tempat lain plak..huhu..sporting lah my hubby..tu yang wat saya sayang bangat sama kamu..hehe..pas tu nak carik kasut untuk maisarah plak..kami mmg dah sepakat nak carik kasut berwarna putih atau hitam je untuk maisarah..masuk butik clarks takde plak warna dan design yang dicari..hubby kate takpe ronda je semua kedai carik mane yang berkenan..kami nak carik kasut yang sesuai untuk dipakai bersama baju kurung dan skirt coz setakat ni kasut sport adidas nya dah ader untuk pakai bersama jeans..satu kasut jalan berwarna pink pon dah ader..so, hubby kate carik kasut yang sesuai untuk semua warna baju..sampai jusco kami carik lagi tapi semua kasut yang berkenan takde plak saiz maisarah..dah lah orang ramai..maisarah pon dah rimas coz asyik ukur kasut je..hehe..at last kami tanye kat mane lagi ader jual kasut macam tu lagi dan mereka kate di one utama dan jusco maluri..so, hubby kate nanti kite g sane plak..cian masiarah..mak sempat beli satu overall skirt dan tshirt je untuk maisarah..mak tak larat tengok org ramai2 ni..peknen kali ni byk wat mak rimas..before nak balik tu tanye kat hubby nk hadiah ape tahun ni...hubby kate tak yahlah coz semua dah beli..kami mmg takde surprise2 ni..bagi kami nak belikan ape2 ikut citarasa dan kehendak masing2..nanti takot tak berkenan plak..ingat nak balik terus tapi tersinggah plak kedai jeans edwin..saya kate kat hubby saya hadiahkan jeans nak tak?hubby kate kite masuk tgk dulu..at last hubby berkenan gak..syukur coz dapat gak hadiahkan hubby dua helai jeans edwin..harga tu rahsia lah..hehe..tak sempat nak amik gambar..nanti saya masuk kan gambar..pas tu kami terus balik..hubby kate pas minum air pas buke baru kite g jusco untuk celebrate besday hubby..malam tu makan di mc'd coz huby kate dier nak makan mc'd je..tak kisah lah janji my hubby hepi..seronok sangat dapat wat hubby senyum dan dapat ucapan terima kasih dari hubby..to my luvly husband happy birthday and i love u so much..saya harap kebahagiaan kita kekal hingga akhir hayat..mmuahh!

Khamis, 3 September 2009

kemaskan barang2 baby...

macam pelik je bunyi tajuknye coz kandungan saya baru nak masuk 3 bulan..dah mule kemas2kan barang2 baby..rase macam jap je..tapi hubby kate macam lame je..taks abar plak nk dukung baby baru..my hubby mmg macam tu..dari peknen kan maisarah lagi...kami pon dah mule buat persiapan untuk baby baru ni..baju2 maisarah banyak sangat2..ader dalam 2 laci..hubby tgk pon senyum je..tapi selepas asingkan ader 1 laci barang2 yang sesuai untuk baby girl..1 laci untuk dipakai oleh baby boy/unisex..1 laci lagi aderlah keperluan2 lain..ibu ader pesan kali ni cube bf baby selama yang boleh..hubby kate mmg kami akan cube..sekarang ni dok carik info tentang bf..nak cubelah..tapi kalau takde rezeki tak leh wat ape coz susu saya kering sendiri dulu tanpa wat ape2..kali ni nk cubelah share ngan mommmy2 yang berjaya bf lame2..kat sini saya sertakan sekali gambar2 baju yang dah disusun rapi..hehe
baju untuk baby boy/unisex

baju ni semua untuk baby girl.....

Rabu, 2 September 2009

rezeki anakku...

semalam dapat email dari pn zaza bgtau nur maisarah terpilih untuk outdoor photoshoot..alhamdulillah..rezeki..rase macam tak caye je..pn zaza minta kami pilih tarikh dan tempat..dier suggest wat kat taman tasik titiwangsa...bile dah bincang ngan hubby ingat nk wat kat putrajaya..nti kami tengok macam mane..kami dah sepakat memilih tarikh 03 oktober..kebetulan mase tu saya takde kelas..hubby pon kate dier akan mintak cuti..rase tak sabar plak nk wat photoshoot tu coz nk tengok maisarah bergaya dalam gayanye yang tersendiri..semalam bile terbaca tentang perbincangan bertajuk saya bukan ibu yang sempurna rase sedih sangat..kadang2 saya ader rase macam mereka..so, semalam balik dari keje saya terus dakap maisarah dan katakan padanya yang saya terlalu sayangkan dia...saya akan cube untuk tidak garang pada dia lagi..betul lah apa yang dikata..budak seusia itu tidak mengetahui apa2...semalam saya biarkan je dia buat apa yang dia suka..peknen kali ni mmg saya mudah tersentuh dan senang mengalirkan airmata..so, bila bincangkan tentang anak2 ni saya akan tersentuh sangat2..maisarah, mak terlalu sayangkan maisarah..kalau boleh mak nak sentiasa ader ngan maisarah..even nanti mak ader adek maisarah, mak tetap sayangkan maisarah dan adek same je...takkan ader kelainan..

Selasa, 1 September 2009

merdeka day....

last week cuti 3 hari tapi macam tak cuti coz dua hari berturut2 ader kelas...hubby plak keje malam..boring gak coz bile hubby takde coz tak tau nk wat ape..sedih gak..tapi nk wat macam mane kan dah tugas dier..sabtu g kelas auntie diana dan auntie mel bagi present kat maisarah coz ari tu mereka tak dapat datang untuk majlis maisarah..ape pon thanks a lot to u all coz menarik sangat2 hadiahnye..mel thanks for the headband and socks like shoes..mmg comel coz pink colour..teddy bear pink dr diana pon comel bangat..maisarah sekarang nampak warna2 pink jelah..sori tak sempat nak download gambar..bz sikit..so, semalam aderlah hari untuk kami berehat..pas zohor sebelum ke umah mertuaku hubby kate leh nk g jalan2..kami pon teruslah ke jusco keramat..saje window shopping..beli barang dapur utk umah ibu dan mertuaku sikit...petang tu lepak kat umah mertuaku..dalam kol 10 kami pulang ke rumah ibu coz arini keje..arini kami akan pulang ke rumah kami..minggu ni kami terpakse batalkan majlis berbuke pose kat umah kami coz kebanyak kan family saya tiada..so, hubby kate kena batalkan dan kami akan gantikan dengan majlis rumah terbuka di rumah kami selepas hari raya..huhu..nntikan ye kawan2 jemputan dari kami..so, hubby kate dier nk makan luar jelah this week..kami akan ke midvalley atau one utama..kebetulan nk carik barang raya untuk maisarah lagi..untung maisarah coz barang raye nye dah penuh almari..hehe..

Selasa, 25 Ogos 2009

first time join contest...



tak taulah ok ke tak ni coz this is the first time saya masuk contest..nnti akan tanye pada mommy_zara ok ke tak saya wat ni..saya rase saya dah letak gambar pada sidebar..dah add mommy_zara..ni adalah gambar yang saya rase maisarah nampak comel..



gambar ni nampak comel coz saya raase maisarah macam model..gambar ni ateh maisarah yang amik kat umah nek wan..huhu..



gambar ni plak maisarah ngan ayahnye bersedia nak ke taman...

nama anak saya nur maisarah bt mohamad fikri
umur sekarang 1 tahun
umur mase gambar diambil 7 bulan dan 10 bulan...

mmg saya suke tengok gambar2 ni...

happynye...

pagi ni tadi saya baca blog my friend mel..tahniah kepada mel coz dah peknen..akhirnye ko peknen gak mel..rase gembira tak terkata coz my fren ni dah 2 tahun kawin..tahniah pada mel dan abg agil..nnti kami akan same2 berpantang dan same2 extend sem..huhu..dan arini hepi gak coz malam tadi saya dah berazam tak nak ikutkan sangat morning sickness saya..hubby kate baguslah kalau ader semangat..dan pagi ni saya dah tak muntah2 lagi coz pas gosok gg wat macam takde ape benda yang berlaku..huhu..malam tadi dan sahur pon dah boleh makan banyak2..seronok je rase coz sebelum ni mmg ssh nak makan nasi..ibu kate kena pakse gak diri ni makan..maisarah makin hari makin kelakar je tgk dier..mane tak nye asyik nak senyum2 nampak kan 5 batang gg dier tu..hubungan dier ngan saya pon dah nampak ok sikit dari dulu..ibu banyak kali pesan jangan lembik2 kan diri nnti anak kat dalam tu mengikut..so, aktif skit..this week ader kelas..tak bestnye coz isnin cuti..tak dapatlah rehat lame2..huhu

Ahad, 23 Ogos 2009

puasa...

kepada semua kawan2 saya nak ucapkan selamat berpuasa..erm..first day puasa saya bangun kol 4 pagi coz nak masak kan sahur untuk hubby dan saya..mase nak mule masak dengar gak bunyi...last2 tgk maisarah dah say hi kat mak dier pagi2 bute tu..dier dah panjat sofa nak tgk mak dier masak..kelakar tol lah maisarah ni..pagi2 lagi dah bangun..kami sahur dier pon bersahur..pas solat subuh kami sambung tido balik..hubby pon cuti..ape lagi amik kesempatan untuk melenakan dirilah..dalam kol 10 kami bersiap..ingat nk terus ke umah ayah mertuaku..tapi hubby ajak g jalan tunku abdul rahman dulu coz nak beli baju dier..kami perlu balik awal coz ari dah nak ujan..lagipon orang dah bertambah ramai..so, bahayalah..balik tu terus g melepak kat umah ayah mertuaku..ramai yang ader di rumah..malam tu kami berbuka di sana dan selepas hubby ku selesai solat terawih kami pon pulang ke rumah..pagi tadi bangun sahur macam biase..ingat arini nk g umah ibu plak tapi tadi call ibu kate along tak demam tapi masih batuk2..so, rasenye kami berbuke di rumah kami arini..tapi hubby ajak g bazar ramadan untuk beli juadah berbuke..sambil lepak2 kat umah saya carik source untuk assg kami..to mel aku dah jumpe sikit2..ingat nk ke library tapi takde sape nk jage maisarah plak..

Khamis, 20 Ogos 2009

maisarah setahun...

semalam adalah hari jadi maisarah yang sebenarnya..happy besday to my luvly princess..mak ngan ayah sayang sangat2 kat maisarah dan adik yang bakal lahir ni..maisarah pon dah banyak berjalan..semalam pon takdelah kuar sangat..just ke carrefour untuk makan ngan beli barang sikit..cian maisarah..tapi hubby dah janji kalau hujung tahun semua penyakit dah ok kami akan pergi bercuti bersama2...yahoooo....sekejap je rase anak daraku dah setahun..rase macam baru semalam ku lahirkan dier..masih ku ingat betapa seronok melahirkan maisarah..harapnye kali kedua ini akan ku lahirkan anak ku yang kedua dengan mudah juga..insyaallah..semalam gak lepak umah kami mencari nama yang sesuai untuk anak kami nnti..macam biase anak perempuan akan kami namakan dengan nama nur m....dan kalau lelaki akan kami namakan dengan nama muhammad m...hanya dua perkataan sahaja..tak sabar rasenye nk timang anak kedua ini..maisarah macam biaselah hanya rapat ngan ayahnye..ngan mak nye dier selalu mengelak..terasa gak tapi ibu kate biaselah tu..dier tau dier nk dapat adik..sebab tu dier rapat ngan ayahnye lagi..luse akan tibanya ramadhan..terasa sayu kerana kali ini saya dapat berpuasa dengan keluarga yang tersayang..rase semangat tu dah ader..tapi mungkin puasa pertama saya perlu berbuke ngan hubby je coz sekarang my sis tengah demam dan doktor just suspek dier h1n1..baru suspek..tapi kena jage2..saya tak dapat tgk dier coz ibu kate saya ngan maisarah tak leh datang coz kami berisiko tinggi untuk berjangkit...sori ye along..nnti maklong dah sihat maisarah datang main2 ngan maklong ye...

Selasa, 18 Ogos 2009

majlis nur maisarah...




kol 4 petang mule orang sampai..sebelum tu ujan jap..tapi pas tu berhenti..lega lah gak..pas tu mule org datang ramai2...pening gak coz tak terlayan kawan2 yang datang coz ramai kan..kepada yang hadir minta maaf coz tak dapat layan..rase meriah sangat majlisnye..alhamdulillah..selepas macam2 dugaan majlis nye berjalan lancar..banyak gak hadiah yang maisarah dapat..yang paling dier suke adalah teddy bear besar yang diberi oleh aunty sumaiyyah..pagi2 bangun tido tu lah yang dier akan carik dulu..kepada yang lain juge thanks bagi hadiah kat maisarah..thanks sangat2..thanks gak kat pn nini untuk kek maisarah..cantik dan sedap sangat2 kek maisarah tu..saya order di http://happyninie.blogspot.com..harga pon ok..malam tu lepak2 pas tu tido..mmg penat..ahad tu g umah mertua coz nak tanam tulang2 kambing akikah maisarah..

dugaan lagi...

jumaat lepas saya g kerja macam biase..ibu kate tak yahlah cui coz along ngan ibu dah cuti..tghari tu saya kuar rehat dan pergi mencari baju untuk dipakai pada hari sabtu..tapi malangnye baju nye takde..mmg sedih coz takkan nk pakai baju lame kan..balik tu hubby kate cube carik kat tempat lain..pon takde gak..sampai umah ibu satu kejadian yg tak disangka berlaku ketika hujan lebat...khemah yang dipasang runtuh plak..patah besi2 nye..call org khemah katenye akan datang mlm tu tapi malam tu dier bg msg katenye akan datang sabtu pagi..so, mmg risau sangat2 lah coz majlis nye adalah pada hari sabtu..so, sabtu dalam kol 11 baru mereka datang pasang khemah..sebelum tu mmg berlaku gaduh kecik gak lah ngan ayah coz dier risau khemah tak hias2 lagi coz khemah nye lambat..tapi keadaan dapat ditenangkan oleh adik beradik ku..sebelum kehmah sampai sempat gak lah saya g jusco beli baju..nasib baik ader..baru dikuarkan bajunye..tu yg dapat beli..sebelum ni carik takde pon..

Khamis, 13 Ogos 2009

persiapan untuk maisarah...


semalam balik umah ibu kami dah mule wat persiapan untuk majlis maisarah..berbincang ngan ayah macam mane nk wat hiasan khemah nye..nasib baik ader adik beradik ku yang sungguh baik hati semuanye..semalam gak kami packing kurma yang nk diberi pada tetamu dewasa yang hadir..semalam gak adek tunjuk contoh paper beg utk tetamu kecil..so cute..malam ni plak nk tlg hubby wat dadih..kat sini saya tepek kan gambar paper beg utk si comel2 nnti..semalam gak confirmkan kek..arini plak orang yg akan memasak kambing call utk confirmkan..semalam g umah akak yang akan wat kan kuih..penat gak semalam...

dugaan....

dugaan2...semalam ibu terpakse dimasukkan ke hospital kerana bacaan kencing manis terlalu tinggi..mule2 ibu g check up biase kat klinik kesihatan.pas tu check kencing manis diaorg kate tinggi..so, kena g spital..sampai spital masuk air utk neutralkan darah ibu saya...nasib baik adek ader..dier lah yg teman kan ibu coz dengan keadaan saya yg tgh peknen ni pakcik ku tidak membenarkan aku ke spital...so, terpakse lah lepak ofis je dulu..tak lame pas tu ibu bgtau yang dier kena tahan wad..mase tu Tuhan je yg tau macam mane perasaan saya sebagai anak..saya rapat ngan ibu saya..bile jadik macam ni saya mmg terlalu sedih..so, saya bgtau hubby yang saya nak ke spital coz nk tgk ibu...lagipon saya perlu bawa gl untuk ibu saya..hubby kate suruh g dulu nnti dier datang kemudian coz semlm dier bertugas di luar..sebelum g saya g beli topeng muke coz kawan2 pesan suruh pakai topeng muke ke spital..dah lah jem tengahari tu..nasib baik angah dah sampai kat spital..so, diaorg temankan ibu dulu..sampai spital saya tgk ibu macam biase je..dier pon pelik nape diaorg tahan dier kat wad coz dier takde ape2..saya kate kena sabar coz maybe diorang nak check je ibu dulu..kol 2 waktu melawat dah tamat..angah terpakse g keje..saya nak balik dulu coz nak kemaskan barang2 ibu kat umah..adek teman ibu kat spital..dalam perjalanan pulang macam2 bermain di ingatan..ini adelah dugaan untuk ku..dengan tgh peknen dan majlis yang akan berlangsung lagi 3 ari..mmg sedihlah..on the wy sempat msg ngan kwn2 yang rapat.terima kasih kepada mereka yang sudi mendengar..sampai kat umah ibu ujan turun lebat..nasib baik dah sampai umah..sampai umah mandi dan solat dulu..pas tu mule lah kemaskan barang2 ibu..lepas kemas adek pon call..dier kate tak yah bawak barang ibu coz ibu leh kuar coz darah ibu dah turun..mase tu Tuhan je yang tau betapa gembiranye saya..nasib baik hubby lom balik lagi..dier kate dier akan amik ibu ngan adek kat spital..so, pas adek dah settlekan urusan keluar ibu dr wad, mereka pon balik..malam semalam kami lepak umah ibu jap..lepas dinner kami pon balik..arini ibu kate dier dah ok skit..

Isnin, 10 Ogos 2009

akhirnya...

jumaat lepas adalah hari lahir maisarah mengikut kalendar islam..malam tu kami lepak kat umah ibu coz ibu ajak makan ramai2 kat umah..malam tu gak maisarah wat satu kejutan..dier dah leh berjalan..mmg rase seronok sangat2 tgk dier dah berjalan..dah leh berjalan dier tak nak duduk plak malam tu..takpelah..janji dier gembira..sabtu plak saya bawak ibu ke tesco coz nk g beli barang2 kering untuk majlis maisarah minggu ni...balik tu dah mule rase tak larat coz saya mmg sakit tekak..tiba2 petang tu sakit dada melanda..mmg rase sakit sangat..hubby balik keje petang tu terus bawak g klinik kita..kami terus dapat jumpa doktor tanpa perlu menunggu giliran..hubby ku ingat suspek h1n1 coz mase tu saya demam..saya kate jangan dimintak lah..masuk2ktor kate saya bukan kes h1n1..walaupun saya demam tapi tak berapa tinggi doktor kate..sakit dada saya berpunce dari gastrik saya coz saya tak makan sangat ari tu coz saya sakit tekak.balik tu hubby kate perlu makan dan makan ubat..pas maghrib saya tido sekejap..mmg sakit lah mase tu tapi alhamdulillah dah beransur ok..arini pon tekak saya tak berapa sakit lagi..semalam pon mmg lepak umah untuk berehat dan melayan kerenah maisarah yang comel tu..huhu

Khamis, 6 Ogos 2009

pelik ngan dunia ni...

pelik..mmg pelik..nape lah kite sebagai seorang manusia mmg tak leh nk bersuara dalam hidup ni?kalau kite cakap mmg semuanye tak kena ke?bg saya tak salah untuk kite beri pendapat sendiri coz masing2 sepatutnye ader hak untuk bercakap..kadang2 gak org yg terlalu belajar tinggi akan salah anggap ngan ape yg kite katakan..pelik...dan ader kadang kala sahabat2 yang mengkhianati kite..pelik jugak..ader gak sahabat2 yang berkelakuan pelik..lagi pelik..ni lah yang dikatakan dunia semata2..mmg kite percaya ajal maut di tangan tuhan..kite sebagai manusia perlu redha ngan ujian yang menimpa..ader kawan2 yang akan menganggap pendapat seorang kawan adalah satu pendapat atau pandangfan yg perlu dikongsi..ader juga yang mengambil pendapat itu sebagai cara utk menikam kawan dari belakang, ader juga yang mengambil pendapat itu sebagai masuk telinga kanan kuar telinga kiri..ape pon tepuk dada tanye selera...

ader ke seorang doktor macam ni?

kelmarin saya rs badan panas dan maisarah pon selsema..ikutkan hati hubby kate tak payahlah g klinik gomen..nnti penat je tunggu..saya kate tak leh coz sekarang ni banyak penyakit bukan2..so, saya kate better g klinik gomen..hubby pon masih ngan perasaan tak puas hatinye bawak kami ke klinik kesihatan setapak..mase kat klinik tu org ramai..biaselah kan ngan kes h1n1 ni..hubby dok mengomel kate kalau org yg tak sakit pon leh sakit...saya gelak je..dalam pada tu terdengar gak ader sorang pakcik tu kate kat isteri dier.."org yang takde duit je datang klinik ni..kalau ader duit dah g klinik swasta.." saya cakap kat hubby silap banyak pakcik tu..tak semestinya org takde duit g klinik gomen..pas dah sejam menunggu baru nombor saya dipanggil..masuk je blik tu tgk 2 orang doktor..dalam hati kate mesti doktor pompuan ni yg akan rawat aku..tgk dier punye style pon dah menyampah..tak macam seorang doktor..tapi sedapkan ati gak kate doktor ni mesti ok..tapi nk cite lah kan perbualan ngan doktor tu:-

doc : sakit ape?
saya: demam..
doc : demam je ke?
saya : a'a..saya bagitau lah sekali yang saya mengandung..
doc: anak ke berapa:
saya : dua
doc : bape bulan?
saya : 7 minggu..
dier pon amik termometer check suhu..sambil suhu saya diambil doc yg macam bagus ni pon membelek rambutnye yg karat tu..sambil tu menghayunkan rambutnye itu..
doc: tak berapa panas pon..
saya : ye ke doc..erm..takpelah.
doc: makan lah ubat demam ye
saya :ok..saya nak mintak time slip sekali..
doc : ok. tunggu luar nnti nurse bagi..

saya kuar ngan perasaan yg menyampah serta meluat..
sampai kat luar saya ngadu kat hubby ape yg doktor tu wat..hubby kate ni lah diaorg ni..kite pon keje gomen tapi tak terpk nk wat org macam tu..dok tunggu tapi mereka tak bagi gak time slip tu..sampai no giliran maisarah hubby kate nnti dier mintak kan time slip utk saya sekali..sampai giliran amik ubat dengan rs terkejut diaorg leh bagi saya paracetamol utk dimakan 2 biji sebanyak 4 kali sehari..mmg gile mereka ni..hubby kuar dari bilik dan kate gile mereka ni..hubby kate jangan mkn langsung..hubby kate mase bawak maisarah doktor yg layan nye baik sangat..siap gurau2 lagi..saya kate kat hubby tu doktor yg best sekali kat klinik setapak ni..ms peknen kan maisarah dulu sy ader gak jumpe doktor tu utk treatment migrain..dier lah yang layan ok..pas dah settle semua saya dan hubby pon balik utk antar maisarah ke umah ibu nye..dalam keta hubby kate better g je klinik swasta..diaorg ni wat keje macam main2 je....mmg sedih bile tgk doktor2 macam ni..pendapat saya sebagai rakyat malaysia ni, mmg patut ramai mati untuk kes h1n1 coz doktor yg merawat tak pernah take this case serious..saya dapat bayangkan org2 yang meninggal utk penyakit ni ader lah mangsa doktor2 seperti ini..kementerian kesihatan must take action to doctor yang perangainye macam ni...