yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Khamis, 30 Disember 2010

penutup percutian 2010....

bagus tajuk di atas…lame dah teringin nk ke melaka balik pas bersalinkan marissa..tapi asyik tak cukup masa..yelah, en hubby pon bukan senang nk cuti…bila kami dapat cuti same2 kami gunakan peluang yang ada ni utk bersama keluarga..kali ni kami ke melaka beramai2…seulan sebelum nk g jenuh mencari hotel dan homestay tapi sayangnya fully booked..mmg pelik mase tu coz nape ramai org dtg melaka pada tarikh itu…tapi bila kami dah sampai sane mmg tak tahan lah tgk orang yang ramai..

sekali lagi kami bercuti bersama-sama family sebelahku..huhu..alang2 dah ke melaka kami terus melepak ke rumah makcik sedara yang dah lame tak kami kunjungi..bagus percutian kali ni coz sambil berjalan sambil melawat saudara mara..kami bertolak ke melaka pagi tu lebih kurang kol 8 pagi coz biaselah anak dah dua ni lambat sikitlah siap..sampai sane tempat yang kami pergi adalah pasar melaka..haha…macam kat kl takde pasar kan..bukan ape ibu ku hanya mkn belacan dari melaka..so, kenalah mencari stok di sana..lagipon saya nak makan mangga muda dari melaka…lagi kelakar kan..hehe..

takpelah yang penting semua enjoy..tempat kedua kami pergi adalah kg jawa…dulu mase kecik2 suke sangat maser aye g sane..yelah org kate barang2 kat sana murah2..tu yang ajak hubby ke sana…pas g sane kami lepak makan tengahari kat restoran yang dinamakan lot 85....mmg kalau balik sane kami suke makan kat sane.. pas lunch ingatnye nk sambung berjalan ke bandar melaka tapi melihat kesesakan terus kami lencong ke jusco yang baru…jadik jakun jap coz melihat saiz nye yang besar..canti dan macam2 ada..teringin plak nk beli semua barang2 bb kat sane..haha..merepek je saya ni kan..

macam kat kl takde tempat nk beli barang2 bb…lagipon dah mule beli brg2 bb sikit2…ingatnye sebelum sarat nk beli semua…semangat mak ni..pas abis meronda jusco kami terus pulang ke kampung…seronok dapat jumpe ngan sedara mara..lame dah tak jumpe mereka..kena plak lame tak mkn masakan mak sedara..lagilah sedap..kite sambung next entry k…

Jumaat, 24 Disember 2010

bercuti lagi....



mood mak sekarang ni dah melayang…nape melayang ye..sebab mak nak cuti selama 3 hari next week..ikut ati nak pulun sampai thn baru tapi nk buat macam mane tu je baki cuti yang mak ader..pagi tadi pon kakak maisarah tanye mak nk pegi mane…kesian dier..dier ingat mak pakai baju peknen mak nak jalan kot..huhu..takpe ye anak2 mak sayang…mak dah cuti esok sampai rabu..ari ahad atau isnin mak nak bawak kamu ke melaka…memang dah janji ngan ayah nak bawak anak2 jalan dekat2 je akhir tahun ni..so, kami pilih melaka…yang sedihnya semua hotel dan homestay penuh..so, terpaksa lah kami bermalam di rumah makcik ku..takpelah kan sambil tu leh melawat kampung yang dah lame tak ku jenguk..lame dah mak tak jumpe sedara mara..marissa pon tak penah balik kampung sejak lahir..ramai yang sudah menanti budak tembam ni wan kate..abislah kamu sayang kena buli lah di sana…huhu..mesti ramai yang terkejut tgk mak sekarang ni…lame dah tak balik nk masuk 3 orang dah anak2 mak..hehe..nak wat macam mane kan..rezeki..hehe…lama dah mak rase mak tak bawak anak mak jalan2..so, inilah masenye mak nak bawa kamu jalan2..ingatnye balik dari melaka mak nak singgahlah nilai tapi tgk lah macam mane nnti….selamat bercuti kepada semua..


Selasa, 21 Disember 2010

dividen asb telah diumumkan...

entry panas dan cepat gitu....baru tadi tgk berita harian online...dividen asb telah diumumkan...agihan pendapatan dapat 7.50 sen seunit dan bonus 1.25 sen seunit..so, total dapatlah 8.75 sen seunit..huhu...tinggi gak..ader gak org target 10.00 tapi tak sampai ke tahap tu ye..huhu.. ape pon saya sgt bersyukur..alhamdulillah...balik ni leh lah bodek2 en suami..hehe...

Khamis, 16 Disember 2010

bilelah nk stop makan benda-benda ni...







lihat gambar di atas...mak amik kat google...teruskan ngan cite mak...sejak peknen ketiga ni mak kuat makan benda-benda di atas...berbanding ngan dua orang kakaknye..atas meja di ofis wajib ader asam boi..aduhai..kadang2 mintak hubby carikkan mangga muda..abis semua benda masam lah mak nak makan..orang kate tak elok mase peknen makan benda2 masam..nnti anak tak cukup zat..mak bukan saje2 nak makan tapi mmg nak makan..kalau tak dapat rs lain macam je..dan yang paling tak suke sekali saya jadik PEMALAS....mmg ketara sangatlah yang ni..lately hubby yang masak..hehe..rsnye lah kan mak akan dapat bb ape plak kali ni...huhu..

Selasa, 14 Disember 2010

persiapan majlis akikah dan harijadi anak2 ku..

wow...macam best dan ramai  je tajuk di atas..mmg best coz kali ni akan diadakan majlis akikah utk 3 anak dara iaitu my daughter marissa, dan anak2 buah ummi nadhirah dan sofea amani..chumels2 gitu...tak lupe juga kami nak sambut besday nur marissa sekali..jap je tak lame lagi anak mak dah setahun..tema kami dah sepakat memilih ungu dan pink..tak jadik plak ungu putih coz atuk kate ungu pink lagi cantik..kali ni kami wat majlis besar..so, akan ditumbangkan 3 ekor kambing..banyak nye..leh ke abis..macam biase kambing2 tersebut akan dibakar dan selebihnya di masak..syok gitu..
bile ye nak buat?insyaallah majlis akan berlangsung pada 27 mac 2011 iaitu pada hari ahad..atuk kate kali ni buat hari ahad coz biasenye ari sabtu ader org keje...sekarang ni maklong tgh bz mencari tempat utk tempahan kad..mak pulak sibuk mencari kek dan cupcakes serta decoration..bukan tak nak wat sendiri coz byk keje mak nk kena wat di samping mak nk kena masak..harap2 mak larat lah coz mase tu mak dah nak masuk 7 bulan..huhu..
tapi keje mak macam dah selesai je coz mak dah jumpe tempat yg sesuai iaitu tempat ni...comel tau..totcupcakes...mak rase harganye berpatutan..ayah akan luluskan jika ayah berminat..huhu..kalau ayah tgk laman web ni nnti mesti ayah terpikat..kambing akan diintai pada bulan januari nnti..khemah pon akan diuruskan oleh pakngah..mak ttp jadik jawatankuasa makanan..hehe..mak pon tgh pening carik cameraman coz zaza dalam pantang waktu tu..so, terpakse carik org lain..
oklah nnti mak sambung cite lagi k...bye2..

Isnin, 13 Disember 2010

contest si cilik dan stroller

mak tadi ternampak contest ni kat blog mama eja...mak ingat nk join lah..dianjurkan oleh kuntumz..syarat2nye..
1) kena jadik follower - DONE
2) tajuk entry - DONE
3) Letak Banner - DONE
4) Post entry - DONE
5) Tinggalkan Link - DONE

NI GAMBARNYE...



Ni puteri kedua kami Nur Marissa Bt Mohamad Fikri...
Umurnye baru 9 bulan..
gambar ni diambil ketika kami bawanya jalan2 ke taman tasik titiwangsa...
tu sahaja serba sedikit tentang marissa dan strollernya..

Jumaat, 10 Disember 2010

perkembangan anak2ku...


lame dah mak tak cite kan pasal anak2 mak...bukan ape gambar tak  transfer tu yg lmbt nk cite pasal puteri2 mak yg comel2 belaka…   baiklah kite mulekan dengan puteri sulung mak iaitu NUR MAISARAH BT MOHAMAD FIKRI…

1) Bulan Disember ni kakak dah nak masuk 2 tahun 4 bulan..jap je kakak dah besar..
2) Macam-macam yang kakak leh cakap sekarang antara ayat yg tak wat mak tergelak, bile boring je kakak
cakap jom umah wan, jom umah atuk nuar dan paling best mak, shopping..huwaa….kakak sudah pandai shopping…tmpt paling dier suke  adalah Jusco dan Carrefour..hehe..anak mak low profile ye..
3) Kakak dah pandai sikit2 jage adik..kalau adik nangis mesti dier akan kate adik jgnlah nangis dengan nada  
    yg comel sekali..tapi dier suke gune ayat kakak lawa..hehe..kakak mmg lawa syg…
4) Kakak mmg dah leh lari laju..kalau g shopping kompleks kakak akan main kejar ngan ayah..hehe..
5) Bagaimana kakak nk dapat adik baru….kakak mmg manje sikit..kadang dtg ngade2  dier mmg haru…
6) Paling mak suke kakak dah suke makan sekarang ni..kakak paling suke makan jenis2 mee…

Itu sahaja ttg kakak…sekarang nak cite ttg adik yg bulat iaitu NUR MARISSA BT MOHAMAD FIKRI..

1) Bulan Disember ni marissa nak masuk 9 bulan..jap je dah besar..dah nak dpt adik..
2) Marissa dah pandai bertatih tapi kena paut kat kerusi lah..dier pandai dah nak berdiri kat mane2 tempat      
    yang dier leh paut..pengsan mak mengawasi nye..marissa juga dah leh duduk..dier lompat sikit..
3) Marissa pandai cakap ape ye…mama, baba, ibu, mak..dan paling dier suke adalah perkataan mamam…
4) Dulu mase kakak mmg susah nk makan..marissa plak lain..mmg kaki mkn..mule2 dulu mmg ssh nk  
mkn..sekarang ni pantang org hidang makanan dier lah dok dulu depan mknan..tapi dier tak suke ye makan bubur..dier hanye akan makan nestum, biskut, dan paling dier suke makan makanan orang dewasa…kalau mkn keropok goring, dier pon makan..pagi2 bekfes nasi lemak..tu sebab badan nye tak pernah susut..huhu
5) Marissa bile nk dapat adik ni dier baik je..ssh nk tgk dier wat perangai…
6) Next week mak akan bawak marissa g timbang..last timbang mase 6 bulan dier dah 8.6kg..ramai kate  
    10kg sekarang ni tak ape2..mmg semangat..

itu sahaja tentang anak2 makyang mak nk citekan..mak selitkan sekali gambar2 mereka..nk kate terkini tak gak..tapi ni koleksi mak lah.. 


ni kat titiwangsa....

 

 mase besday kak anje...

  di rumah

kakak yg comot...

Khamis, 9 Disember 2010

aku telah menemui kekuatan itu...

salam;
nape tajuk aku nampak lain kali ni...mmg lain coz aku nk share berita gembira ngan semua kwn2 ku..aku telah disahkan mengandung..kini dah nak masuk 12 minggu..nape lambat bgtau ye?erm..sedia ada tajuk di atas, mmg mak tak kuat nk bgtau ngan semua org yg mak dah peknen...bile mak ingat balik mmg mak rase bersalah kat anak mak di dalam ni..nasib baik ader kwn baik iaitu natt...dier lah yg bagi mak semangat..thanks ye natt..harapnye persahabatan kita akan sampai bila2...bile mak jumpe doc pon mak akan update kat dier dulu...kena plak kami sedang peknen same2..dekat2 plak tu due kami..huhu..
mak tau ramai yg mengata mak coz marissa pon kecik lagi..kena plak mak study lagi..ayah kate kate kat mereka jangan isau2 coz anak2 kami nnti kami yg jage dan kami yang bagi diaorg makan..kami tak pernah mintak kat orang pon..so, jangan rase ssh hati dengan mak ye...mak hanye perlukan kawan2 yg support mak je dan bukannye kawan yang suke mengata ye...kadang2 mak rase bersyukur sangat coz mungkin rezeki mak pada anak2 yang ramai ibarat kate kak e-car...thanks ye kak...mak pon kena bersyukur coz kalau tgk kawan2 mak bukan semua bertuah macam mak..so, mak berbangga mak akan dapat anak yang ramai..huhu...
orang ader gak tanye ngan mak ape yang lain kali ni?mmg byk yang lain..antaranya mak rase lah muntah rase masam2 dan masin2 tu..huhu..serius mmg mak tak pernah rase macam tu..pening pale ni tak yah kate..mmg tak larat..yang paling ketara nampak mak makin malas..semua nye mak malas..semangat nk masak ader tapi bila nak ke dapur jadik malas...huhu..akhirnya ayah lah yang kena wat keje rumah semua..hehe..takpelah ayah kate ayah tolong apa yang boleh..alhamdulillah coz dapt suami macam ayah..wahai anak2ku mak nak kamu tahu yang kamu beruntung mempunyai ayah yang sangat baik pada kamu semua..lagi satu yang paling ketara orang tegur perut mak 3 bulan tapi macam 5 bulan..kadang2 mak tak rase pelik coz mmg mak ni ejnsi peknen perut besar..next week insyaallah mak nk g jumpe bb kat dalam...ayah plak yg tak sabar2...
jantina anak?lom tau lagi tapi ramai dah teka yg mak akan dapat bb boy kali ni coz peneman setia mak sekarang ni adalah benda2 yg masam..ye ke?mak tak percaya semua tu...mak pon tak pk kan sangat jantina nye..dah tau jantina mak hanya nk g shopping je..huhu..org tanye tak teringin ke nk dapat anak laki?huhu...semua orang teringin nk jantina anak girl dan boy tapi Tuhan Maha Mengetahui..mak redha je kalau dapat girl lagi...mak lagi suke..ayah sejuta kali suke coz nnti semua jadik rapat ngan dier seperti skrg..huhu..ayah menang dan mak kalah..hehe...
ok lah mak tak nak cite panjang2 lagi..lain kali mak mengomel lagi...ape pon tq kepada kwn2 yang doakan kesihatan kami..mak rase bersyukur teramat sangat dengan apa yang dikurniakan kepada mak dan keluarga mak..

Rabu, 10 November 2010

anniversary yang ketiga....


Tanggal 10/11/2010 genaplah 3 tahun mak dan ayah jadik pasangan suami isteri…jap je dah 3 tahun kan..macam2 dugaan kami dapat lalui bersama…kepada suami mak yg tersayang, en mohamad fikri bin anuar, saya sayang sangat2 kat sayang…saya harap kite akan kekal bahagia macam sekarang ni sampai bile2…ramai org jeles ngan kebahagiaan kite so, kite kena sentiasa bersama dalam semua perkara ye sayang…I love u so much…satya juga nak ucapkan terima kasih coz jadik suami yang bagus untuk saya dan ayah yang bertanggungjawab utk puteri2 kite…kami semua berbangga ada kamu dalam hidup kami..mak tak tau nak bagi hadiah ape kat ayah..nntilah mak pk2 kan..huhu




 Keluarga Kami Yang Bahagia...

Isnin, 4 Oktober 2010

contest

mak rase nak wat contest lah macam kawan2 mak yang lain tapi mak tak tau nak wat contest ape..balik ni ingat nak tanye ngan ayah..kalau ayah setuju leh lah kami wat contest tu..tapi hadiah dier bertemakan makanan...leh ke?tapi kesian lah org2 jauh coz bile bertemakan makanan terpakse lah org kl je yg leh join coz mak akan antar sendiri hadiah2 tersebut..maklumlah semua hadiah2 tu akan mak dan ayah wat sendiri..home made..

Isnin, 27 September 2010

dugaan yang tak pernah putus...

pukul 5.30 ptg hujan lebat kat luar..mak masih berada di ofis..ayah pon masih di ofis..biasenye waktu macam ni mak dah ader kat rumah bersama suami dan anak2 mak..rindunye mak pada kamu semua..mak tak boleh nak balik lagi coz mak ngan ayah naik motor utk ke tmpt kerja.

mak baru leh menarik nafas lega sikit coz adik dah mule sihat..mak kena jage adik betul2 pas ni..dah seminggu adik batuk dan selsema..sampai kahak adik pon banyak..jumaat lepas mak ngan ayah bawak adik jumpe doc hisham..doc kegemaran kite sekeluarga..dari kakak dlm perut kami dah kenal ngan doc hisham..berbalik pada cerita mak..doc tak nak adik amik antibiotik awal2..adik kecik lagi..doc suggest adik diberikan nebulizer..utk pertama kali doc buat..tapi doc cakap dier tak dapat nk samb coz dier nk ke penang..dier mintak doc di wangsa maju buatkan..nasib baik dpt doc zaireen..dier aderlah doc yg ok..mule2 kami diarahkan adik kena wat 3 hari berturut2 iaitu dua kali sehari..nasib baik ayah cuti..dapatlah ayah yang bawak..kalau tak, mak lah yg kena bawak anak mak..alhamdulillah setelah 4 kali amik adik dah nampak kan surut..doc kate tak yah buat just continue ngan ubat yg diberi..alhamdulillah..lega mak ngan ayah..

bile kakak tgk adik kena macam tu dier jadik takot..huhu..adik plak pas dah elok sikit dier dah mule tunjukkan bakat barunye..alhamdulillah adik dah mule merangkak setapak dua..lega nye mak tgk..kire adik lebih cepat dari kakak lah..tapi harap adik cepatlah jalan..kakak plak sekarang macam2 dier dah pandai..kakak pandai a-z, baca doa makan dan boleh baca al-fatihah..kalau dalam keta kakak akan berzikir dan baca al-fatihah..seronok tgk kakak dah pandai macam2..

sekian dulu cite mak ttg anak2 mak..jap lagi ayah nak sampai dah..bye...

Rabu, 22 September 2010

cite sepanjang aidilfitri - part 2

             tak tau nak mule macam mane dan nak cite ape sangat..balik dari cameron mak g umah mak sedara mak..tu pon dapat satu umah je..setelah berhari2 beraya akhirnya dapat gak mak beraya kat keluaraga sebelah mak plak..erm..makcik mak kate dier ingat kami dtg raye pertama coz dier dah masak byk2..nk wat macam mane kan..disebabkan mase kami tak sempat ke sana..at last raye kelima baru dpt g..takpelah lagipon makcik mak wat mee bandung..sedap bangat..balik dr cameron mak rehat kat umah sendiri..mmg lega rasenye..ayah pon kate penat btl..ingatnye khamis cuti hari malaysia mak dapatlah bersantai bersama ayah ngan puteri2 mak tapi ader lagi umah nak kena g..dari tengahari mak ikut je ayah ajak g umah makcik2 dier..balik ptg tu mak berkejar nak ke umah ibu yg menjaga anak2 mak..mak kate kat ayah penat macam mane pon mak tetap nk g umah ibu anak2 coz dah janji nak dtg...dier pon dah penat memasak walaupun berpuasa..macam2 sajian disajikan kepada kami...malam tu plak mak join family ayah g makan kat pizza hut...
              tapi malam tu mak tak bawak anak2 mak coz semua anak2 mak dah tertido..ingin diulangi di sini mak bukan tak nak bawak ye anak2 mak atau saje2 nak tidokan mereka tapi anak2 mak pon tau erti penat..mak bukan macam "org2 lain" yang tinggalkan anak semata-mata nak berenjoy ngan laki dan keluarga yg lain...balik malam tu mak rase letih yang teramat sangat..nasib baik mak kuar tu acu dan ibu sudi jage anak2 mak...pagi jumaat tu mak dah mule keje...pagi tu mmg terlewatlah dtg opis..huhu..mak ni ssh nak tgk dtg opis lewat..setahun tak sekali lah..
              sabtu tu mak rehat kat umah wan sementara menunggu ayah balik keje..ayah balik keje terus ayah ajak ke kuarters hkl coz g open house umah abg sepupu mak..umah kedua mak dapat beraya di sebelah mak..sedih kan?mmg sedih..mak pon banyak sedara tapi nak wat macam mane coz org tak nampak sedara mak..sambung balik cite mak..dari hkl tu kami ke putrajaya coz mak dah janji ngan kwn2 baik mak sejak kecil nak lepak bersama di umah fariza...kami lepak sampai malam..malam tu plak adik selsema tu yg balik tu terus rehat...ahad lepak umah wan lagi coz malam tu adek plak lanje kami mkn kfc dan pizza...mmg gantung periuk mak raye ni...
            sekianlah cite raye mak..mak malas lah nak cite pasal raye tahun ni lagi coz raye mak tahun ni mmg tak bermakna langsung...mak tak sabar menunggu tahun depan coz mak nak cuti lame dan nak beraya di sebelah mak puas2...tahun depan giliran umah mak..mak pastikan mak dapat lepak bersama keluarga mak puas2..bkn senang kawin ngan org dekat2..

Isnin, 20 September 2010

cite sepanjang aidilfitri - part 1

             selamat hari raya aidilfitri kepada semua pembaca..lambat sgt nak wish kan..takpelah..lagipon kite masih di dalam bulan syawal kan..mak nak mintak maaf byk2 kalau mak ader tersilap kata terkasar bahasa...ape perasaan mak raye tahun ni ye..raye tahun ni aderlah raye yang paling tak best yg mak penah rase selama mak hidup..nape mak kate begitu ye..yg tu mak tak leh lah cite kat sini...sensitif tu..hanya kwn baik mak mama natt yang tau..thanks to natt coz share mslh ngan atul...mak pastikan tahun depan raye mak akan lebih bermakna...nasib baik puteri2 mak ader..sekurang2nya terubat gak rs di hati ni...yang lagi tak best aderlah mak tak dapat amik gambar mak bersama ayah ngan anak2..benci betul tau coz ni semua coz mak tak ader mase..nape takde mase coz layan perangai org2 yg memenatkan mak..tahun depan no more ok...
                 raye ketiga mak bertolak ke cameron highlands bersama ngan family sebelah mak..mak rase seronok mase tu coz tercapai gak hajat mak nak bawak anak2 mak ke cameron highlands..kami menginap di carnation apartments..kami g tiga kereta ke sana..kat san mmg mak lepas dendam lah makan strawberi..mmg syok tapi tak dapat beli banyak barang coz mase suntuk..lagipon kat sane musim hujan plak..ni antara gambar yg sempat diambil...

 kesemua ni buah hati mak...

 one family

tak dapat nak upload banyak2 lah coz banyak sgt..nnti kalau ader ms mak update lagi...oklah mak takde mood nak cite nnti ader mase mak sambung lagi...









Selasa, 7 September 2010

contest nak duit raya



kali ni mak nak join contest duit raya..mane tau kali ni rezeki mak menang kan..kire ok lah tu..rezeki anak2 mak lah kirenye..caranye mudah je

1) jadik follower - DONE
2) entry yang ringkas - DONE
3) letak Banner - DONE
4) letak kan name link - DONE

Jumaat, 3 September 2010

mak yang emosi.....

tajuk mak ni selalu tak best..best ke tak best mak tetap nak conteng kat blog mak ni..ni blog mak so mak leh tulis ape yg mak suke..nape mak emosi..mak emosi coz mak tgh sedih sangat2..nape mak sedih?mak sedih coz mak dah tak larat nak pendam ape yg mak rase..ape mak pendamkan..mak tak leh nak tulis dalam entri ni sangat coz kalau org nye baca akan wat gaduh...
cume ape yg mak leh kate leh tak sape2 tolong jangan nak kaitkan lagi ex bf ayah dalam rumahtangga mak ngan ayah..kalau ayah suke ngan dier dulu nape ayah kawin ngan mak kan..ayah kawin ngan mak coz ayah sayang kat mak sangat2..ayah pon dah tak nak sape2 kaitkan atau cite lagi tentang benda yg dah lepas...lagi satu tolong jangan pandang rendah kat mak ngan ayah..kalau duit kami tak melaut atau membukit pon kami tak kisah coz kami bahagia..kami pon belum mintak makan ngan org lain..kami masih cukup makan, pakaian, dan kami masih boleh bercuti ngan anak2..
bagi mak duit melaut atau membukit kalau tak bahagia dan anak2 tak kenal kite pon nak wat ape..semua tu tak gune..bagi mak bile kebahagiaan itu ada maka wang boleh dicari dengan satu rase yang seronok sekali..mak hanya mintak tolong kat sape2 yg berkenaan tolonglah jangan cemburu ngan ape yang kami ader sekarang..walaupun kami susah tapi kami teramat2 bahagia...

Isnin, 30 Ogos 2010

dah tak leh on fb...

mak dah jadik bosan kat opis coz tak dapat berinteraksi ngan kawan2 mak kat fb...kat opis dah kena block..huhu..cian mak..(ibarat kate kakak)..huhu...mak ingat nak bawak laptop ngan internet mak ke opis tapi kalau naik motor mane lah larat nak bawak tu semua...mak cite kat ayah dan ayah kate nnti kat umah lah baru bukak..bagi mak fb ni penting coz mak nak berhubung ngan kawan2 di samping mak nak membeli online..napelah diaorg ni block kan...erm..nak wat macam mane..nk gune hp nnti ayah bising plak..huhu..yelah nnti ayah yg kena bayar bil..tapi mak ingat sekali sekala mak akan bawak laptop jugaklah..kalau tak mesti mak ketinggalan ttg cite kawan2 mak..kepada kawan2 mak kalau nak tau perkembangan mak mmg kena tgk kat blog atau leh emailkan pertanyaan ttg ape2 di aretul_wmj@yahoo.com...bye...

Isnin, 23 Ogos 2010

MAK KESEDIHAN....

erm....mmg mak sedih tapi mak tak tunjuk kat sape2...maka kalau nangis pon mak nangis sorang2...banyak sangat yg wat mak sedih...pertamanya mak telah diserang demam panas yg teruk selama 5 ari...so, selama 5 ari tu marissa tak nak direct bf..huwaaa...nk perah pon mak tak larat dan mmg takde susu..macam mane nk ader susu kalau mkn pon tak lalu dan nak minum pon tak larat...kalau mak leh lawan mmg mak nak lawan tapi Tuhan je yg tau keadaan mak mase tu..tapi sekarang sejak dah kurang panas br adik nak bf ngan mak tapi production mmg dah kuranglah...
bile dah demam penyakit lain pon mulelah timbul...sekarang ni mak kena sakit ulser yg teruk dan sakit keseluruhan mulut. gusi mak semua bengkak, gg macam nak tertanggal...4 biji gg semua goyang...gg depan plak tu..mak dah g dentist..dapat antibiotik utk seminggu..kena jumpe doc balik pas seminggu...mak kadang2 terpk nape mak diberi dugaan seberat ni...tapi ayah selalu pujuk..ayah kate ader hikmah atas ape yg terjadi...
sekarang ni ulser mak dh mule kurang..cume gg yg bergoyang ni masih bergoyang..aduhai...harapnye baiklah menjelang raye ni..kalau tak malu mak nk berjalan tanpa gg...huhu....mak kena kuat sekarang ni demi anak2 mak..mak pon dah berbincang ngan ayah..pas ape yg terjadik kat mak, ayah kate peknen lambat lagilah..cian tgk kes mak ni..takpelah ayah, kalau ader rezeki kite time..kalau tak kite cubelah elak..



Khamis, 12 Ogos 2010

selamat berpuasa semua

hari ni dah ari kedua semua umat Islam berpuasa..tapi mak br nak wish kawan2 dalam blog...biaselaha sekarang ni mak bz skit..nape mak bz ye....mak bz coz PA kat tempat mak dah bersalin..so, mak kena tanggung keje dier..org kate kaya lah mak nnti..huhu..takdelah kaya mane tapi penat tau coz kena pla nak akhir thn ni..statistik mak lagi nk kena wat...wat mase ni mak masih menstabilkan diri dalam erti kate lain membiasekan diri dalam bilik PA ni dulu..dh ngam ngan bos barulah mak sambung keje mak sebagai kerani tu..tapi sikit2 mak wat gak..kalau tak bertimbunlah keje mak...
semalam mak berjaya pose..mmg letih tapi bertahan gaklah...ape cite terbaru dua2 puteri mak ye...sebelum tu mak nak cite ttg susu badan..ape jadik ye ngan susu badan mak?susu badan mak dah kuranglah bln pose ni..tapi mak tetap nak perah gak..mane tau kan rezeki dapat lebih..mak nak cube bf adik selama yang mungkin...harap berjaya lah..kat umah mak bagi adik direct bf...adik mmg suke kalau dapat melekat ngan mak je...mak lagi suke..rase tenang je..
berbalik ps kisah puteri2 mak ok...kakak sekarang macam biase makin byk akal..ader je yg dier nak terokai..mmg angin tapi biel tgk kelakuan mereka jadik nk ketawa je..kalau dlm keta sebelum nk g keje tgk kakak mak rase berat je nk g keje coz comel tgk muke dier pagi2...so sweet...kakak pon dah makin byk cakap..ader je yg dier nk bgtau..
ape jadik kat adik marissa? adik sekarang ni makin comel gak..badan masih maintain..tapi acu kate nampak adik makin susut coz sejak pandai meniarap ni..takpelah..janji anak2 mak sihat..adik mmg suke berborak2..kalau nak tido tu kdg dier ajak mak bercakap dulu..mmg mak balik keje letih tapi family come first..ape yg anak2 nak mak cube tunaikan dulu..kalau mak dah tak larat baru suruh ayah watkan..
bisnes biskut mak dah tak jadik ke?erm...mestilah jadik..utk tempahan kali ni 4000 keping mak ngan ayah perlu wat..org kate sikit tapi bagi mak yang beranak dua tu dh cukup byk..alhamdulillah rezeki anak2 mak coz spare semua ni..kalau takde bonus leh lah duit ni tampung sikit2..so, mule 10 Ramadhan mak akan cube wat sikit2 biskut ni..semuanye akan dibantu oleh ayah lah..huhu..cian ayah...nk wat macam mane..kena carik duit same2..sekian cite dari mak...


Isnin, 9 Ogos 2010

bercuti ke bukit gambang

lame dah mak tak g bercuti ngan family mak… 2 hari sebelum mak lahirkan adik mak ngan ayah g matta fair..beli pakej utk g bercuti..mase tu kami telah pilih utk ke bukit gambang, kuantan pahang..mmg syoklah g sane..walaupun tak mandi bersungguh2 tapi kami puas hati coz dapat bersama anak2..kakak ngan adik nampak hepi je..lagipon anak2 mak baik semua..tak meragam pon..lain kali leh lah g bercuti lagi..raye ketiga ni plan nak ke Cameron Highlands tapi bile dah best ke bukit gambang rasenye nak ke sana lagi…ayah pon kate sane best sangat..puas atilah ngan pakej yg dibeli..so, mari layan gambar2 nye…

mak dan kakak


kakak ngan adik..

adik nak mandi...
best kan?

adik leh meniarap..


Lihat tajuk di atas…ya, mmg benar putri keduaku sudah boleh meniarap tanpa bantuan…seronok mak ngan ayah tgk…jumaat lepas semasa dier berusia 4 bulan 22 hari dier sudah boleh meniarap..mulut tak yah katelah..kalau dier nangis kenalah pujuk..caranya kenalah bercakap ngan dier..kalau dier dah puas ati br lah leh bf dier..sambil bf pon kena sambung bercakap lagi..aduhai…kadang2 mak pon pening ngan adik ni..tapi takpelah..demi anak tersyg mak wat jelah..mak pon bukan kisah…tak sabar nak tuggu adik leh makan plak.. nnti mak bg adik mkn nestum beras ngan bubur kosong dulu..tapi tu semua kena tunggu enam bulan dululah..huhu..so mari layan gambar2 adik..

comel tak adik?

adik mmg serius..

adek yg bosan...



Khamis, 5 Ogos 2010

Mak mmg dah tak sabar…tak sabar nape ye..tak sabar nak bawak anak2 g bercuti..minggu ni mak dan ayah akan bawak anak2 ke bukit gambang resort city..rasenye mmg teruja lah coz dah lame mak tak bawak anak2 mak keluar..mane tak nye sejak dua menjak ni mak ngan ayah sibuk berbisnes biskut coklat cips..so, sebelum nak g mak ngan ayah dah siapkan tempahan auntie ainul..so this week mak dah tak amik tempahan..alhamdulillah bisnes makin kencang..nak raye ni pon mak dah byk terima tempahan..tu mak terpakse tutup awal coz nnti sukar mak nak carik bekas2nye..

Berbalik pada cite mak tadi mak akan bertolak pada pagi sabtu dan balik pada ahad petang..ingatnye nak cuti isnin ni coz mesti penatkan tapi mak kena g opis coz mak ader meeting dan jamuan bahagian mak..so, kenalah g opis walau penat macam mane pon..mak rase nak wat kek atau cupcake utk jamuan isnin tapi tak sempatlah rasenye coz mak baru balik..sure penat..lagipon mak dah janji ngan acu nak watkan kek utk sharol. Kalau sempat mak akan cube wat lah…
16 hb ni mak ader exam PTK kat MARDI..huhu..ni first time mak amik ptk..isau plak..mak takde pengalaman..harapnye mak leh lah lulus ngan cemerlang..mane tau rezeki anak2 mak dapat keputusan yg dasyat ke kan..hehe..berangan je mak ni..
Oklah kalau mak bebel lame2 org bosan plak baca ape yg mak tulis..kawan2 semua doakan kami selamat pergi dan pulang ye..

 

selesai sudah...

entry kali ni mak nak cite pasal majlis anak2 mak..tapi sori gambar xde lagi..nnti bile auntie zaza bagi gambar baru mak upload gambar2 nye...sabar ye..
alha,dulillah setelah berhempas pulas selama beberapa hari akhirnya settle gak majlsi anak2 mak..terima kasih kpd yg membantu..family, kawan2 baik dan semualah..
Mak nak ucapkan terima kasih kat semua yg hadir..korang mmg bestlah..maisarah mmg syok pada hari kejadian..sampai malam dier punye keseronokan tu..pada yang dtg membawa hadiah juga terima kasih..semua hadiah best2..makanan pon alhamdulillah mencukupi..
sori pada mama natt coz ms dier sampai kami dah mule kemas khemah..makanan pon dah tak pelbagai..next time kite bertemu lagi ye natt…kalau mu makan laksa ku nnti dtg lah rumah kami ye…terima kasih jugak kat zaza coz sudi jadik jurufoto pada hari kejadian dan sanggup melayan karenah kami..ape2 pon nntikan gambar2 dari zaza ye..tq semua..

Rabu, 28 Julai 2010

contest saya sayang adik


"Contest Saya Sayang Adik Oleh fazilah
mase terjah blog natt ternampak plak contest ni...so, nak join gak..
contest ni dianjurkan oleh fazilah
gambar yang saya nak pertaruhkan adalah gambar ni


NAMA : NUR MAISARAH BT MOHAMAD FIKRI
UMUR : 1 TAHUN 11 BULAN

NAMA: NUR MARISSA BT MOHAMAD FIKRI
UMUR: 4 BULAN

pengalaman / kisah kasih sayang
ni gambar semasa kakak nak cium adiknya. ayah suruh pangku adik tapi dier nak gak cium adik dulu.mase mule2 dapat adik kakak mmg macam kekok coz biasenye dier sorang je dalam family. bile dah seminggu macam tu kakak jadik baik biase je..sekarang ni kalau adik nangis kakak akan cepat2 panggil mak, adik nk susu...kalau nampak air liur adik jatuh kakak akan lapkan. sebelum tu dier akan kate adik buntah...mmg kakak ni seorg kakak yg bagus...

Selasa, 27 Julai 2010

JEMPUTAN MAJLIS ANAK2KU...


Kepada semua pembaca blog saya, dengan sukacitanya saya ingin menjemput untuk memeriahkan lagi majlis harijadi puteri sulungku nur maisarah serta majlis kesyukuran sempena kelahiran puteri keduaku nur marissa serta anak buah sulungku ummi nadhirah bt Muhammad firdaus..majlis akan diadakan pada 31 julai (sabtu ) jam 3.00 hingga 6.00 ptg…tema kami merah tapi kalau tak nak pakai warna merah pon takpe..janji datang..semoga kehadiran kalian akan membuatkan majlis kami bertambah meriah..menu kami laksa, mihun goring, pulut kuning serta rendang daging, satay, nasi impit, dadih, kuih manis, kuih karipap, nugget, isi ketam, hotdog, buah tembikai merah dan kuning, cupcakes serta kek coklat..pertambahan makanan yang lain akan diberitahu kemudian…terima kasih atas kehadiran kawan2 semua...

Isnin, 19 Julai 2010

persiapan majlis 2

Arini mak nak story sambungan ttg persiapan majlis anak2 mak nanti..setakat ni goodies utk kanak2 mak dah beli semua…tinggal tgh pk ape nak bg pada dewasa plak..semalam kami bincang nak bg muffin ngan air kotak..muffin tu mak nak wat sendiri..harapnye jadiklah..ayah akan tolong mak nnti..untuk kanak2 rasenye dah cukup kot coz banyak dah mak beli..untuk makanan kami rase macam tak cukup…so, semalam dah discuss ngan ayah dan pakngah kami akan tambah kuih karipap ngan seri muka..roti jalan tak jadik…wan plak akan wat pulut kuning ngan rendang daging…kire kuantiti sikit2 tapi jenis mmg banyak..sekarang ni mak ingat nak wat bubur manis tapi ayah kate tak yahlah kot coz dah banyak…khemah mak dah tempah kat keramat..so, nnti tu atuk akan uruskan..sabtu pagi khemah akan dipasang dan malam tu akan dibuka balik..kire oklah tu…
sabtu lepas mak dah mule beli semua barang2 kering..minggu ni mak sambung g beli lagi..shopping dan terus shopping..belon acu dah aderkan warna merah, putih dan hitam...baju mak ingat jumaat ni mak nak g beli untuk semua...banyak lagi keje ye..jumaat ni mak terpakse g carik tu smeua di jalan TAR...harapnye ape yg dicari dapatlah jumpe...

Isnin, 5 Julai 2010

persiapan majlis 1

persiapan besday untuk anak2 mak perlu dibuat..semalam mak lepak kat umah wan dah wat perbincangan untuk menu sempena majlis tu nnti..mak nk tanye pendapat kawan2 mak kalau leh lah kan..cukup ke makanan yg mak nak wat ni..menunya:



1. laksa

2. meehun goring

3. satay ayam dan daging

4. roti jala

5. dadih

6. cupcakes

7. nugget

8. isi ketam (ala2 nuget)

9. hotdog

10. bubur jagung (ni masih dlm proses mencari org nk wat)

11. air sarsi

12. buah tembikai


mak risau kalau tak cukup..mak wat utk 200-300 orang makan..rasenye cukup kot..untuk goodies dewasa maksu berhajat nak bg pulut kuning ngan rendang daging..untuk kanak-kanak mak masih blm pk lagi..tapi dah beli satu biskut utk diberi..so, tunggu....belon dah ader, kad dah mule edar..khemah dah tempah, jurufoto sudah ditempah kat zaza...rase tak sabar menunggu hari majlis...ape lagi yg tak cukup ye...

Selasa, 29 Jun 2010

cupcakes,popcakes,biskut

entry kali ni mak nak tunjuk produk2 yg mak jual..mak ni blmlah pakar sepenuhnya..tapi sekadar mencube..mak sebenarnye pon tak tau nak letak harga berapa..mak just kenakan rm1.50 utk popcakes, rm30.00 untuk cupcakes 16 biji dan rm28.00 untuk 100pcs biskut..mak tak mau ngomel lagi..mak tunjuk kan gambar..kalau tak ok abaikan je coz mak ni budak br lajar..

popcakes...




biskut coklat cips




cupcakes




Khamis, 24 Jun 2010

keputusan telah dibuat

nape mak update blog arini..mak tgh takde mood..nape mak takde mood? mak takde mood coz mak rindukan puteri2 mak yg kat umah..mak rindukan mereka semua coz mak tak puas bermanja ngan mereka..mak bz sangat ke?a’a..mmg mak bz sangat dua minggu ni..rase kesian tgk anak2 mak ni..mak mmg terpakse amik kelas sem pendek ni coz subjek sem pendek jarang offer..so, nak tak nak mak takde pilihan mmg mak terpakse amik..untuk semester depan mak pilih kelas ape mak patut amik atas bantuan kawan mak nat dan kak iffah..thanks a lot..selepas dibincang ngan ayah, mak akan amik satu subjek yg perlu ke kelas dan asatu projek sarjana muda cadangan..tapi projek tu masih dlm pertimbangan..semester depan mak nak bagi tumpuan kat anak2 mak..kesian plak bile tgk kecik2 mak tinggalkan untuk ke kelas..mmglah kena berkorban tapi naluri mak ni lebih kuat mengatakan focus pada anak..tak payahlah nak rush2..takde ape yang nak dikejarkan..mak pon dah ader keje tetap dan ada keluarga sendiri..wan pon kate kalau leh semester depan focus kat anak2 sikit..cian tgk diaorg tu..lagipon pose dan raye tak lame lagi..byk persiapan perlu dibuat dan semua itu memerlukan DUIT..huhu..lagipon sebelum pose mak nak bawa anak2 mak ke tempat ini..


bukit gambang..mak amik gmbr ni kat blog ini..

mak sudah tidak sabar membawa anak2 mak ke sana..kakak selalu cakap kat mak ngan ayah mandi2..actually mak beli pakej ke sana 2 hari sblm mak lahirkan asik..mase tu pwtc ader wat matta fair..bulan 9 ni ader lagi tapi tak g lah kot ..bulan 9 nak ke Cameron highlands tapi kite semua dok kat apartment yang telah disewa oleh wan..banyak betul duit mak ye nak g jalan2..haha..bukan byk duit tapi mase bersama family itu yg penting..betul tak kawan2..


mengenai majlis bulan 7 ni byk dah mak beli..plastik goodies untuk kanak2, isi dalam ader yg mak dah beli..benda pon tak lame lagi kan..sebulan je lagi..goodies utk dewasa dan belon2 maksu yang uruskan..sekarang ni plak mak bz bisnes..raye kan nak dekat..lame dah mak tak jual biskut..tahun ni mak kembali mengganas menjual biskut raye mak..tapi kali ni mak focus satu biskut je iaitu coklat cips coz tak maul ah byk2 jenis..leceh..nnti mak updatekan gambar biskut mak wat ye..murah je mak jual rm 28.00 untuk 100 keping..minggu ni mak ngan ayah kena bengkak kan mata coz ader 1200 keping utk dibuat..org sudah mule order..alhamdulillah..ni semua rezeki anak2..sape2 nak nnti leh lah order..

Jumaat, 18 Jun 2010

hepi father's day...

erm..awal ke wat entry ni...tak kan..ahad ni je father's day kan..ape mak nak bg ayah ye...mak bg bb lagilah..haha..mane leh..

kat sini mak nak ucapkan Selamat Hari Bapa kepada hubbyku En MOHAMAD FIKRI BIN ANUAR. terima kasih coz jadik ayah kepada anak2 kite...sayang adalah ayah yang terbaik kepada anak2 kite..


orang selalu kate orang laki ni malas nak jage anak..ye ke..tapi mak akan nafikan sekeras2nya..sebab ape?????kalau kamu semua tak setuju tu pendapat kamu masing2 ye..ayah kepada anak2 mak tak malas ye..mak kalau bab2 anak ni memang mak malas sikit..shopping untuk anak2 mak memang mak rajin..hehe..takpe ayah sudah faham..kalau mak tension ngan anak2 ayahlah yang layan anak2..kalau bab2 tukar diapers anak mmg ayahlah yang tolong tukarkan..kadang2 tu kami berebut nak tukarkan..tapi akhirnya mesti ayah yang menang..ayah kalau balik memang anak2 lah utamanya..kalau kat umah pon macam tu..ayahlah yang wat keje umah seperti membasuh, menyidai, menggosok baju bila mak tak larat. kemas umah.dan kadang2 ayah masak..hehe..malas kan mak..

tapi mak tau malas2 mak ayah tetap sayang kat mak..hehe..perasan lah ko atul..tapi ayah selalu kate dier sayang mak..alhamdulillah setakat ni kami bahagia lagi..mak harap kami akan kekal bahagia sampai bila2..ayah teringin benda kat bawah ni..aritu mak nak belikan ayah tak nak..mak rase macam nak hadiahkan kat ayah tapi mak ingat pas wat majlis untuk anak2 mak baru mak belikan lah..mak tgk bajet mak dululah..leh je kan bg hadiah lambat2..huhu..


apepon kepada ayah anak2 mak kami semua sayangkan sayang sangat2..mmuahh!!!

Khamis, 17 Jun 2010

persiapan majlis...



entry kali ni mak nak cite tentang persiapan menjelang majlis yang akan diadakan 31 julai nnti..mak bgtau awal2 coz mak nak semua mak, ibu, mama, mummy, umi datang mase majlis tu nanti...so, dah bgtau tarikh ni awal2 mak2 semua kena masukkan dalam diari masing2 ye..okey tak nak lah membebel panjang..kad mak dah siapkan tinggal nak tag kat semua mak2 kat facebook dan dalam blog mak nnti..huhu..

tahun lepas mak dah pilih tema biru putih...tahun ni mule2 cadang nak buat pakai tema pink dan biru tapi acu kate asyik pink je dier dah bosan..so, sepakat pilih tema merah....comel kan..mak trase macam nak wat tema mickey mouse tapi tak jadiklah..setakat ni khemah mak dah booked kat maklong sebelah umah wan..mule2 mak nak wat kat dewan umah kite tapi tak jadik coz pakngah ajak sekali wat majlis kesyukuran anaknye..mak kate leh lah wat majlis kesyukuran kelahiran marissa sekali..tapi akikah tetap buat asing nnti..ayah kate tunggu besday adik plak..cakap pasal pakngah mak lupe wat entry khas bgtau yang mak dah jadik maklang..

pakngah dapat bb girl gak..penuh anak dara kat umah wan..tunggu acu bersalin plak November ni..harap2 boy lah plak..paksu kalau leh nak bb boy..huhu..name anak buah mak yang baru adalah umi nadhirah bt Muhammad firdaus..okey..sambung balik cite pasal persiapan majlis.kad mak da wat sendiri..takdelah cantik sangat tapi mak puas hati coz dapat wat sendiri utk anak mak..kalau leh kotak goodies utk budak2 mak nak wat sendiri tapi ayah kate beli jelah palstik besday tu..erm..semangat mak ni lain macam sikit..asalnye nak wat kecil2an tapi bile dah join ni jadik macam besar plak..

pas mak dah lajar wat cupcake sendiri mak ingat nak wat cupcake sendiri utk anak2 mak dan anak buah mak..mak tak tau lagi nak wat macam mane..lilin hepi besday mak dah siap beli..ayah kate mak ni semangat betul..hehe..tapi tak taulah sempat ke tak nak wat..hehe..oklah setakat ni je dulu mak punye cerita..nnti mak cite lagi k..




Selasa, 15 Jun 2010

hati seorang mak...

nape tajuk mak arini nampak lain je...ati mak terpanggil nak tulis catatan ni kerana arwah alanna. mak sedih..sedih bila terbaca satu blog yg amat menyedihkan kerana sepasang suami isteri baru kehilangan anak kecil yg comel sekali yang merupakan anak kedua pasangan berkenaan..bile mak baca blog tu mak rase mak tak sekuat dier..pada ayu mak doakan dier akan mejadi kuat selama2nya..mulanya mak ke blog noina a.k.a mama nabila. hati mak tersentuh nak membaca blog tersebut. kalau kawan2 nak baca silalah kesini ayu and family .

selepas baca blog tu ari2 mak ceritakan kat ayah..semalam lepas mak susukan adik marissa mak pangku adik..tiba2 airmata ni mengalir laju..ayah tegur mak..ayah kate nape nangis ni sayang..kan anak tido tu..mak kate bila mak tengok adik mak teringat kat alanna tu..ayah kate jangan macam tu..ayah pon mmg nak baca tapi tak berkesempatan lagi coz macam2 nak kena wat di rumah..bila ayah free nnti harap ayah dapat baca blog tu....

memang tak dinafikan hati seoarang mak memang sensitif terhadap perkara2 begitu..cukup touching..mase wat entry ni mak teringat kat puteri2 mak..lagi2 kat adik..mak rase bersalah ngan adik..mak nak adik tau yang mak dalam keadaan tertekan bila marahkan adik..mak nak mintak maaf sangat2 kat adik..mak terlalu sayangkan kamu berdua..tapi sekarang bila dapat baca gerak laku adik mak dah enjoy je..tu yg mak punye berat makin tambah..senang hati jage dua orang puteri..yang best adik nak mak pujuk kalau nangis..ayah kadang2 jeles..

sekarang plak mak dalam dilema..antara nak extend atau tak semester depan..yelah, mak tak puas nak main2 dan gurau2 ngan anak2 mak..lebih2 lagi adik..bagi mak kamu berdua lebih penting dr segalanya..mak nak jage kamu berdua puas2..rugi rasenye tak ikuti perkembangan anak2 ni..bila dah mule kelas mulelah mak bz..lagipon utk bulan tujuh ni mak nak bawak anak2 mak bercuti ke gambang...pas tu inyaallah 7 ogos mak nak adakan majlis harijadi kakak dan majlis kesyukuran adik dan umi nadhirah..pas tu dah puasa dan hariraya..raya ketiga insyaallah mak nak bawa kamu berdua ke cameron plak..kawan2 yg baca blog mak ni leh tak bg pendapat..

mak rindulah kat anak2 mak ni...


mak sayang kamu berdua sangat2...mmuahh!!!


Isnin, 14 Jun 2010

mood yg tak berapa nak ader...

bila mood mak nak ader ni..lame dah mak tak eksyen ttg perkembangan anak2 mak yg pintar2 itu....haha..tak baik eksyen ye pn atul..mane ader eksyen..just nak share ngan kwn2 je..mak masih cube mengembalikan mood mak ni..
Kite mulakan ngan perkembangan anak sulung mak, Nur Maisarah bt Mohamad Fikri


anak mak yang sulung ni dah berumur 1 tahun 10 bulan..besar dah anak mak ni..ape yang kakak leh wat ye..
1) macam2 dah kakak leh sebut.alhamdulillah kakak tak pelat
2) sayangkan adiknye..ini buktinya..


3) sudah pandai sebut dirinya kakak..comel sangat..
4) sudah boleh berlari dan melompat..huhu

puteri kedua mak nur marissa bt mohamad fikri leh wat ape..


1) dah pandai ajak borak2...rindu same kamu dik..
2) pandai ketawa bile ayah geletek2 dier..
3) adik dah leh meniarap..tapi kena mak atau ayah mengiringkan dier..tak lame lagi mesti leh meniarap sendiri
4) yang mak ngan ayah dah perasan adik tak suke kuar jalan2..pening mak tak dapat shopping..huhu.
5) berat adik dah 5.7kg setakat 2 bulan setgh..panjang 58cm..semangat badan adik..ni buktinya


semangat tak saya?masih tak semangat lagi ye...kalau tak semangat mak kena bg saya susu byk2 lagi..huhu

mak rase mak tak sempat lah nak cite panjang2..nnti ader mase mak tulis lagi ye..mak bz biskut coklat chips lah sekarang..huhu..rezeki anak2..sekian...

Selasa, 18 Mei 2010

stress ke??????

                    erm..berhabuk dah blog mak ni...tapi diam2 terus nak cite pasal stress..pasal perkembangan anak2 mak nnti mak update kan ye..mak dah bape ari ni asyik sakitn pale je..pas tu sabtu ahad lepas perut mak sakit..rasenye gastrik coz bile dah mule kelas semua penyakit dtg lah..hehe..malam tadi pas ayah balik kelas ayah bawak mak g klinik ketemu doktor hisham..mak rase mak migrain tapi bile borak2 ngan doktor baru tau yg mak sedang stress dan tension..biaselah kan org baru nak lajar hidup...hehe..doktor kate byk faktor leh wat mak sakit..antaranye, kelas, keje, anak2, dsbnye..tapi doktor kate bile kite hepi pon leh jadik semua tu...huhu..
                    bile dah borak2 bersama doktor dan hubby semalam aderlah lega sikit..nasihat2 yg doktor bagi mmg boleh dipakai..mulai sekarang mak kena selesakan diri..doktor kate kalau keje ingat keje jgn ingat sangat kat anak coz anak dah ader orang jage..mak ni jenis setiap saat terfikir kan anak..mak bukan ape mak cume risaukan kakak wat adik dan mak rase adik meragam..tapi bile balik je dr keje atau kelas sape2 yg jage anak2 mak kate anak2 mak ok je..cume kadang2 je kakak tak leh tgk adik dok diam..mak kena percaya ngan orang yg menjage anak2 mak...
                  mak rase semua mak di dunia ni macam mak..ayah selalu kate ngan mak jgn terlalu risau coz anak2 kite sihat..maybe sebab adik kecik lagi..nnti adik dah 4 bulan ke atas baru mak lega..lagi satu pesan doktor kat mak jgn tension ngan ape yg org cakap tentang kite..kite buat bodoh je..yg tu mak akui lah..mak kadang2 tension gak coz tak dapat nak fully bf adik..mak masih rase bersalah kat adik..ayah kate kite bukan sengaja..don't think about it too much....bile terlalu pk ni lah jadiknye..mak yang sakit..sedih...
                mak bukan pentingkan diri mak tapi mak terpakse sayang...mak kalau leh nak bagi yg terbaik untuk anak2 mak tapi tetap tak berjaya jugak..nak wat macam mane..ape pon kasih sayang mak kat anak2 mak tak terkate banyaknye..mak sayang kalian berdua..kamu dan ayah lah harta mak kat dunia ni..

Selasa, 13 April 2010

sepanjang tempoh 30 hari....

erm...ape maksud tajuk di atas ye...mak akan bercerita sepanjang tempoh 30 hari berpantang..sebenarnya bermacam2 kejadian yang telah menimpa kami sekeluarga..sedih sangat..mungkin ini adalah dugaan dariNya..mak redha..dari awal bersalin mak menghadapi bengkak breast..bayangkan mak nye susu tersumbat pada mulanya..mak menahan sakit coz bengkak tu dah sampai kat ketiak sakitnya..mase tu mak mmg tabahkan hati..pam pon tak kuar sangat susunya..mase di spital elok je..balik umah jadik macam tu..ayah kuatkan semangat mak..mak rase sepanjang tempoh berpantang ayah byk beri mak semangat..untung mak dapat suami macam ni..thank you sayang...bile tukang urut datang urut mak, susu masih kurang keluar..mak mintak pendapat kwn2 mak..bile dapat nasihat dr mereka dan mak praktikkan ape yg mereka suruh, baru susu keluar dgn jayanya..mase tu lega sangat...mak pon bglah adik minum susu sekerap yg boleh..dalam mase yang same mak kena tanggung kesakitan coz puting mak luke..sehingga kini puting mak masih sakit lagi..tapi mak kuatkan semangat gak..dulu mase kakak mak kena gak macam ni..

pas kejadian tu susu mak pulak makin kurang..atas nasihat dan dorongan kawan2 mak, mak cubelah makan benda2 yang dikatakan boleh menambahkan susu..tapi lame2 tak berhasil gak..mule2 ok tapi lame2 tak gak banyak..tapi mak tetap bg adik minum susu mak..mase tu mmg tak terpk nak campur susu adik..

ari yang ke 25 mak tgk kuning adik masih ader lagi..ayah kate better bawak adik g klinik jumpe ngan doktor kesukaan kami iaitu dr hisham..dr hisham kate mmg kuning adik ader lagi tapi tk byk..ke macam ni dipanggil prolog jaundice..so, dr hisham suggest mak bawak adik ke spital coz takot ader kesan kat mane2 organ..ayah kate better kite bawak..

so, ari yang ke 26 kami ke hkl..kami g dari pagi lagi tapi kami dapat jumpe doktor dah petang...penat nye tak yah kate..kena plak makan roti je..adik plak naik letih je..bile dapat jumpe doktor, lega je..doktor kate sikit je tapi kena gak amik darah ngan urine..doktor kate mmg adik kena dah campur susu coz berat adik naik tak byk..doktor nampak muke mak dah berubah bile suruh campur susu..doktor kate mak tak leh wat ape coz nnti adik yg tak sihat..doktor kate kalau nak adik sihat mak kena gak campur susu..demi nak tgk anak2 mak sihat mak sanggup wat ape saje..

balik tu mak, ayah dan adik naik shuttle van coz kami parking jauh..bile kami nak turun dr van tersebut ayah ngan adik jatuh..mase tu menggigil mak tgk org2 kesayangan mak jatuh..ayah luke teruk gak..adik masih dalam pangkuan ayah..kami terus dibantu dan dibawa ke kecemasan..setelah diperiksa doktor adik disahkan sihat tanpa sebarang kecederaan tapi doktor kate kena pantau adik 48jam if ader ape2 tanda yang tak ok..tapi mak sedih bile tgk ayah..sampai balik mak tak berhenti mengalirkan airmata coz mak rase nape mak diuji macam2..ayah kate tak mau nangis2 coz mak tak sht lagi tapi dlm hati mak ni berkata yang mak terlalu sayangkan ayah ngan adik..tak dapat mak bayangkan kalau jadik ape2 kat keluarga kite..malam tu mak tak lena tido kenangkan kesakitan ayah dan keadaan adik..

ari yang ke 30 alhamdulillah semuanye dah berada dalam keadaan ok..kuning adik pon dah tak nampak lagi..spital pon tak call..diaorg kate klu tak bagus result nye diaorg akan call..mak harap semuanye sihat sehingga bile2..mak tak kuat sebenarnye tapi mak terpakse kuat..ader ms nnti mak update lagi blog mak ni ye..

Rabu, 7 April 2010

kelahiran puteri kedua kami...


lame dah mak tak update blog mak…maklumlah mak dan ayah telah selamat menerima kehadiran puteri kedua kami yang kami namakan dengan nama NUR MARISSA BT MOHAMAD FIKRI yang bermaksud cahaya / sopan santun. semoga anak kedua mak dan ayah akan jadik seorang wanita yang bersopan santun. mak tak dapat update awal blog mak coz keadaan mak yang tak mengizinkan. nnti mak citekan kenapa ye..mak nak cite dulu apa yang terjadi dari sebelum hari kelahiran adik sampailah selepas kelahirannya…mak just nak share dalam blog ni untuk tatapan kakak dan adik bile dah besar nnti..mak tak pakse sape2 pon baca blog mak ni…ape pon sebelum bercerita mak nak ucapkan bebanyak terima kasih pada natt, kak iffah, kak n, dilla dan kawan2 yg lain yg dah banyak bagi mak semangat especially natt yang terlalu take care kat mak…rase terharu dapat kawan macam natt walaupun kite tak pernah bertemu lagi…




JUMAAT 12032010…..

Pagi tu mak g keje macam biase…tengahari tu mak sempatlah pergi ke sogo dan jalan masjid India coz nak carikkan hadiah untuk wan..mak tak bagi ape2 lagi untuk harijadi wan. akhirnya dapat gak mak belikan wan sesuatu yang boleh wan gunakan dalam tempoh yang lame…petang tu ayah ajak mak g matta fair coz takot sabtu nnti tak sempat ayah kate nak g..mak ikut jelah..sampai sane mmg tak larat nak jalan coz dah sarat kan tapi mak daya kan juga..huhu..lepas dapat pakej di bukit gambang resort kami pon balik coz kawan kerja ayah call mase tu mintak kembali ke ofis..nasib baik kuar cepat coz mase tu dah nak ujan..malam tu ayah kate tido umah wan jelah coz dah ujan lebat…malam tu plak mak g umah ateh zubaidah coz ahad nnti maklang sebelah umah nak sanding..malam tu mak tolonglah ape yang patut..tapi mak tak dapat tolong banyak coz malam tu mak rase letih sangat..mak pon baliklah tido…



SABTU 13032010…..

Sabtu pagi tu takde ape yg berlaku..mak just berehat kat umah wan ngan kakak maisarah coz ayah keje pagi tu…tapi ayah dah janji balik keje nnti nak bawak mak ngan kakak g ikea…ayah kate nak beli barang utk anak2 dan hadiah untuk maklang..mak pon ikut jelah..mmg kaki tak larat tapi mak laratkan jugak coz mak ni kan suke jalan2..huhu…sampai kat ikea ayah kate tak yah round banyak tempat sangatlah coz ari pon dah lewat..kite carik barang yang hendak dibeli jelah..kat sane sempat capai hadiah maklang, kerusi makan kakak, kerusi dan meja untuk kakak dan adik main same2 nnti ngan sedikit barang lain…mase nak g wan dah risau coz wan kate takot terberanak je nnti kat ikea tu..mak senyum jelah..jiran2 wan dah gelak2..huhu..malam tu mak lepak umah wan lagi coz ayah kate esok ayah keje lagi..mak pon tak kisahlah..dah tugas ayah..malam tu tido macam biase setelah penat berjalan..



AHAD 14032010….



Inilah hari2 yang penuh debaran…..pukul 3.30 pagi mak terjage coz mak terasa macam ader benda mengalir…mak pon kejutkan ayah..nasib baik kakak tak bangun..mak cakap ayah macam ader benda mengalirlah sayang..ayah kate g check dulu kat toilet..kencing kot..mak kate takkan lah mak kencing tak sedar sayang..mak tau ayah saje nak sedapkan hati mak…bile g toilet air tu mengalir lagi..mak cakap ngan ayah confirm ni sayang saya nak bersalin..ayah kate ader rase sakit tak..mak kate belum lagi…mak kate takpelah sayang tido jelah dulu…ayah kate kalau sakit kejut ayah..mak pon ok je..tapi dalam pada nak tido perut mak dah mule sakit macam nak senggugut tu..mak tak penah rase sakit bersalin macam ni coz mase kakak dulu mak kena cucuk ngan satu ubat yg wat mak tak rase sakit langsung..mak kejut ayah balik..ayah kate nak g spital sekarang ke?mak kate tak yahlah coz sakit ni macam lame je lagi nak bersalin..tapi mak tak leh tido..mak dok je kat lantai..ayah kate baik kite g spital..tapi mak kate kite solat subuh dululah sayang baru g spital…ayah kate kalau leh tahan lagi ayah tak kisah..ke sayang nak tunggu makan nasik kenduri dulu..ayah leh wat lawak lagi..tapi mak tak kisah coz mak tau ayah nak hiburkan hati mak yg tgh gundah gulana..kebetulan wan pon bangun…wan kate nape?nak bersalin dah ke?mak kate a’a…wan kate cepatlaah g spital..mak kate jap lagilah coz tak sakit sangat…wan kate jgn nnti bb kuar kat umah..tapi hati ni kate better solat subuh dulu..tapi sakit mak dah 5 minit sekali mase tu..mmg mak amik risiko lah mase tu…pas mak solat subuh ngan ayah kami gerak ke spital..mase tu pon dah kire lambat coz mase tu dah kol 7 pagi…sampai kat sane doctor check dan mereka nampak cemas..mereka suruh mak cepat tukar baju..mak kate nape?anak saya ader ape2 ke?doktor kate takde ape2..semua ok cume awak dah buke 7cm…mase tu mak mmg terkejut lah coz mak takde plak rase lain..huhu..mase masuk labor room mak perasan dah kol 7.30 pagi..mase tu bidan tanye mak takde rase nak meneran ke?mak kate takde lagi…nasib baik ayah leh masuk..ayahlah yang bagi semangat kat mak..ayah mintak selawat banyak2, ingat anak kat umah..cepat bersalin nnti cepatlah dapat balik umah..thanks ye sayang..mak tau ayah pon risau coz mak tak nak meneran lagi mase tu..bile kontraksi dah mule bidan mintak mak teran sekuat hati mak tapi mak tak berdaya coz mak dapat rase kali ni saiz anak mak besar..bidan pon kate kepala anak awak besar ni..mak dengar mak dah cuak..aduhai mane mak nak dapat tenaga ni..ayah sapu muke mak ngan air biar mak ader tenaga..setelah puas meneran akhirnye puteri kami pon lahir tepat jam 8.30 pagi..leganya hati ni tuhan saje yang tahu..ayah seronok sangat dapat tgk bb dan dapat pegang bb mase belum dibersihkan..bidan pon mintak ayah iqamatkan bb dulu..mase tu gembiranya kami rase..mak pon cium adik sebelum mereka bawa adik untuk dibersihkan..ayah sempat memanggil name adik ngan name nur marissa…terkejut bidan coz dah ader name ye bb..kami kate mmg dah ready..name nur marissa kami dapat dari internet yg bermaksud cahaya / bersopan santun…kalau perasan namenye lebih kurang macam kakak...

Sabtu, 27 Mac 2010

breastfeeding mak yang nampaknye tak berjaya...

erm..lame dah mak tak bersiaran...huhu...sebenarnye mak masih sedang memperbetulkan emosi mak yang tak menentu...mane perginye ilang semangat mak pon mak tak tahulah..sedih bile mak kenangkan..kat blog lah tempat mak nak curahkan isi hati mak..mak belum sempat nak update ttg kelahiran puteri kedua mak..nur marissa bt mohamad fikri...mak dah taip tapi belum dapat nak publish lagi coz ader benda lain yg lebih penting nak mak ceritakan...mak dah tak tau ape nak wat lagi..ayah sentiasa bagi sokongan kat mak..mak bermasalah ngan bf mak..mase kakak dulu susu sampai melimpah2 kuar waktu2 macam ni..tapi bile turn adik susu sampai dah nak kering..cian kat asik..sekarang ni dier kuat menyusu..tak payah kejutkan..2 jam sekali dier nak susu..kadang tu tak sampai 2 jam dier dah nak susu balik..tapi breast mak tak banyak susu dah..mak macam dah putus harap..ayah kate mak kerap bagi adik susu tapi nape susu mak tak byk..ayah kate peliklah..ayah cube pujuk mak dengan mengatakan mak watlah yang terbaik..bagi susu kat anak setakat yang mak mampu..jangan terlalu pk kan coz nnti kesihatan mak yang tak ok..ayah kate kite usaha dengan makan dan minum benda2 yang leh tambahkan susu..setakat ni adik dapat minum lagi cume mak tak leh wat stok utk adik lagi..ya allah, aku sebagai mak inginkan yang terbaik untuk anakku..setakat ni adik tak pernah menagmuk kalau isap susu..wan kate tu tandanye susu ader lagi..mak picit breast mak pas adik menyusu mmg susu mak kuar lagi..tapi mak rase susu mak sikit coz breast mak tak bengkak pon..huwaaa...mak terlalu sedih sekarang ni..mak akan cube wat yang terbaik untuk adik marissa..semangat mak nak bg adik susu badan melonjak dari mak peknen lagi..mak dah beli pam susu tapi mak akan kecewa kalau tak dapat perah susu untuk adik..mak akan rase berdosa kalau kali ni tak dapat gak bf adik..mak minta maaf kat anak2 mak...

Rabu, 10 Mac 2010

besday ibu yang ke 53...

arini tanggal 10 march 2010 adalah hari jadi ibuku yang ke 53...selamat hari jadi ibu..kami semua sayang ngan ibu sangat2...terima kasih juga alang nak ucapkan coz dah besarkan kami semua jadi insan yang berjaya dalam hidup waaupun tak keje besar..ngee....mmg tak terucap dengan kata2 pengorbanan ibu...banyak sangat..dari alang 12 tahun ibu besarkan kami adik beradik sendirian...kalau diingatkan peristiwa yang lalu memang sedih sangat2..puas dah kite hidup susah..bile teringat cite2 macam ni teringat kat nazz...nasib kite lebih kurang sama kan nazz...tak maulah sedih2 di harijadi ibu ni..oh ya..tak celebrate ke?dah celebrate dah isnin malam aritu coz takot alang bersalin awal..kami tunaikan hajat ibu nak makan di memori corner taman melati..malam tu kami ramai yang makan western..huhu..tapi satu je lagi saya tak buat untuk ibu saya..huhu..tak g beli hadiah lagi coz tgh pk ngan hubby nak belikan apa untuk ibu..petang ni hubby kate kite g beli ye sayang..ibu tak mintak ape2 tapi tak sedaplah tak bg ape2 kan..sabtu ni adik kate kalau tak bersalin lagi dier nak saya masak makanan yang sedap2...huhu..ingat nak belikan kek untuk ibu tapi sape nak makan kek tu nanti ye coz adik beradik kami ni susah sikit nak makan kek..last2 buang jelah jawabnye..lagi tak baik kan..erm..akan difikirkan..tak pon saya watlah kek coklat untuk ibu..ibu suke makan kek coklat..ape2 pon kalau sempat saya update lah ye untuk jamuan kecil sabtu ni...kat bawah ni gambar ibu saya...


Khamis, 25 Februari 2010

18 bulan....

lame dah tak cite tentang anak sulung mak..19hb baru2 ni kakak dah 18 bulan bersamaan 1 tahun 6 bulan..jap je anak mak ni dah besar..kadang2 bile tgk dier mmg rase sedih je..mak harap mak tak akan abaikan kakak bile dalam pantang nnti...mak nak cube jage kakak dalam pantang nnti tapi ayah kate nnti sape nak tgk kan adik plak..kalau ayah atau wan cuti baru maisarah tak yah g umah ibu..oklah mak tak leh lah layan perasaan lebih2..muak plak org baca blog mak ni...jom tgk perkembangan kakak maisarah...

* gigi nye dah lebih dari 10 batang..hampir penuh dah..
* kenal dah bile org sebut gigi, hidung, mulut, rambut dan lain2 lagi..
* dah pandai nak ikut orang nyanyi...
* dengar muzik sikit walaupun slow music dah goyang2 punggung...
* pandai dah cakap macam2...paling dier suke sebut, acu mane..acu marah...maisarah takot sikit ngan
   acunye..acunye garang..tapi ape2 sikit dier akan carik acu nye balik..acu pon rajin belikan maisarah hadiah
* dah kenal ngan courts mammoth coz acunye keje kat sane..kelakar betul bile nampak je courts dier akan 
   akan kate acu mane...huhu..
* selera makan dah mule ok balik pas mak bagi makan vitamin champs with lysine..
* pandai dah pakai selipar sendiri, bukak seluar sendiri..
* kalau nampak bb akan g kat perut mak dan cium perut mak kate adik...

tu jelah mak rase yang mak dapat citekan sekarang...ader ape2 mak akan update lagi..berat kakak maisarah tak tau lagi coz next week baru jumpe doktor..harap2 lebih 10kg lah..ssh ati mak..

Sabtu, 20 Februari 2010

anak mak dah nak kuar....yahoo....

tgk tajuk macam mak ni excited sangat kan...hehe...walaupun mak dah mule sakit2 dan tak selesa tapi mak hepi sangat sayang...walaupun mak belum masuk lagi 36 minggu tapi mak dah g scan adik petang tadi..bukan mak saje2 je sayang tapi kisahnye bermula malam tadi...malam tadi mak cirit birit lagi..ayah nak bawak mak g spital tapi mak kate tak naklah coz adik gerak aktif cume mak yg tak bermaya..nnti kena seluk lagi mak takot..huhu..so, kisahnye pagi tadi call klinik kita dan mereka kate doktor hisham ader..apa lagi..mak kate kat ayah jom jumpe dr hisham coz perut mak masih tak sedap lagi..ayah kate leh je..sampai kat klinik mereka kate kena dtg balik kol 2 coz tu time rehat doktor..so, balik jap umah pak mertuaku..dah kol 3 baru kami ke klinik..nasib baik sempat coz doktor abis bertugas kol 4ptg..ni antara yang dikatekan oleh doktor...

1) wow, ur baby bukan sahaja dah masuk lorong tapi dah turun ke bawah betul ni sebab tu maknye rase tak selesa....patutlah mak dah sakit2 kat bawah ni..utk mak dan ayah ni adalah berita gembira...

2) berat masih maintain 55.5kg...bagus tak naik2 lagi..

3) saya target awak akan bersalin paling lewat 2 minggu lagi...but bile tgk kontraksi, dier kate by next week dan leh bersalin ni...doc kate sepatutnya bb mengeras hanya 5 saat tapi ni dah 15 saat dier masih mengeras sampai ssh doktor nak tgk adik.....org kalau nak bersalin bb akan mengeras 30 saat..wah..syoknye...

4) awak jogging lah nnti bb leh kuar cepat but kami kate tak yah kot doktor coz setiap hari kami naik tangga tingkat 5..dier pon terkejut..hubby kate umah mak mertua pon tingkat 4..doktor kate kalau macam tu mmg cepatlah saya bersalin lagi..yahoooo...

5) ni last scan..pas ni tak yah dah scan lagi..doktor kate uri semua dah ok..air ketuban pon cukup..

6) akhir sekali kami terima kata good luck...insyaallah semuanye akan selamat..amin...

tapi tadi hubby dah kate esok pagi kite akan ke titiwangsa...kite jalan2 ye sayang..oklah sayang..kate nak bersalin cepat kan..kenalah ikut kate suami..huhu...so, esok mak akan double check ape barang yang takde lagi..kalau takde esok gak mak nak g beli..hehe..excited kan mak ni..tak sabar betul mak ni..anak mak tak  mau degil2 ye..lagi cepat sayang kuar lagi cepatlah kite dapat berjumpe..lagipon kelas mak akan mule 16 mei..leh lah mak yakin nak tinggalkan sayang kat wan kalau dah 2 bulan..kalau tak mase pantang nak g kelas mesti mak sedih sayang..ape pon mak dan ayah harap semuanye selamat..insyaallah..