yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Jumaat, 30 Disember 2011

penutup tahun 2011

erm..tinggal sehari je lagi kite dah nak masuk tahun 2012...bila dah berubah tahun maknanye umur pon bertambah tapi masih blh senyum2 coz blm masuk 30-an ok..hehe..muda mudi gitu...ape yg boleh dikatakan tahun 2011 telah menyimpan bermacam kenangan pahit mahu pun manis..ape pon sy bersyukur dengan setiap yg dikurniakan kepada sy..semoga tahun 2012 memberikan satu sinar yg lebih baik..tak sabar coz harapnye tahun 2012 nanti sy dapat bertukar ke kuala lumpur.2012 juga insyaallah kami akan dpt kunci rumah kami..ayah sudah tidak sabar nak decorate rumahnya...hehe...tahun 2012 ini juga kami akan cuba berusaha utk menambahkan sumber kewangan kami....insyaallah...

Rabu, 14 Disember 2011

nak tukar....

sekarang ni keje kat kl lagi..next week dah nak pindah putrajaya...harapnye dlm mase terdekat adelah orang yg teringin nak tukar dengan saya ke putrajaya...sedih sangat sekarang ni dok kenangkan anak2 yang masih kecil yang perlu bangun awal pagi setiap hari..Ya Allah Kau Berikanlah Aku Kekuatan...Kau Murahkanlah Rezekiku Untuk Tukar Ke Kuala Lumpur...Amin...

Isnin, 12 Disember 2011

party preparation part 1-candy buffet idaman mak....

selama mak buat besday anak2 mak memang mak teringin sangat nak wat candy buffet atau sweat treats atau dessert buffet...mak tengok cantik gile...mak tahu ayah pon teringin sebenarnye..kali ni insyaallah kami akan cuba tunaikan impian kami dengan membuatnya secara sendiri...mula-mula rase memang nak tempah je tapi ayah tanye apa barang2nye???mak pon bagitahulah kat ayah..siap tunjuk gambar lagi kat ayah..so, ayah kate kite cube wat sendiri..insyaallah leh punye..mak sudah mula buat tagging utk dessert-dessert itu..rase macam tak sabar pulak..
selain dari candy buffet mak dah mula fikirkan tentang goodies coz kali ni mak nak bagi jemputan goodies yang sederhana...harap orang berpuas hati..ayah kate kali ni wat akikah sekali insyaallah akan diberikan bunga telur..hehe..macam anak nak kawin kan...hehe...oklah tu je yg mak nak update arini...lain kali mak akan bercerita lagi..layan kan gambar sumber dari google

 

Jumaat, 9 Disember 2011

bila difikirkan, bila diingatkan...dasyat gak aku ni....hehe

kadang2 tu bila mak duduk sorang-sorang atau tengah amik mood nak buat keja mak terfikir dasyat jugak mak sekarang ni..memang berbeza bila mak bujang dulu...apa yang dasyat??????mak rase semua mak,ibu,mama,mummy,umi dan seangkatan dengannya adalah A WONDERFUL MOTHER...mane tak nya semua keja kita boleh buat sendiri...mak tak katelah ayah tak tolong mak tapi bila fikir balik kire banyak gak lah mak kena buat sendiri.

hari isnin dengan selasa malam ayah ada kelas mengaji..balik keje kalau tak tapau mak kena rush masak..settle masak mak kena cepat mandi dan solat maghrib coz lepas maghrib ayah dah nak g kelas..ayah akan balik dalam pukul 10.00 mlm..sepanjang masa tu mak kena kawal ketiga-tiga anak mak...mase tu lah perlu bagi anak2 makan, susu, salinkan pampers kalau mereka poo poo...dasyat kan?

sabtu ahad plak kalau mak takde kelas mak akan jage anak2 mak sendiri coz ayah akan keje sabtu dan ahad..so, sepanjang hari memang kena berkejar buat kerja rumah dan uruskan anak2..biasenye pas subuh mak dah siap mandi ngan solat mak akan terus ke dapur...pas ayah g keje mak terus memasak...biasenye mak akan masak bekfes ngan lunch sekali..untuk minum petang mak tunggu anak2 mak tido tengahari baru mak wat...sambil masak mak akan basuh baju dan sidai baju...settle semua anak2 dah bangun mak akan mandikan sorang2...pas bagi mereka makan dan susu amak akan bagi mereka main..sambil tu mak lipatlah baju ke kemas sikit2 ke...bila fikirkan semua tu mak berjaya buat rase terharu je...

bila malam yang free mak akan sibuk wat assignment dan study...lagi lah terharu...macam tak percaya mak boleh buat semua tu..kalau hari2 biase ayah ada rumah ayah akan tolong mak..kalau ayah takde yg mak patah kaki dan kena berdikari..huhu...ape pon mak rase puas bila tentang rumahtangga dan anak2 mak dapat buat sendiri...sekian..

p/s: ini gambar kaki anak buah saya paling kecik kena simen..huhu...

pertukaran ke skim sbpa...

sane sini orang dok cakap pasal skim ni..mak kalau ikutkan tak dapat lagi tangga gaji ngan cara pengiraan gaji yg terbaru ni just mintak tolong kwn mak kirekan...to mel tq ye...mak bukan lah tak bersyukur mcm sesetengah orang kate tapi mak rase macam terlalu sedikit kenaikan nye..lagipon mak ingat skim mak dapatlah naik gaji mengikut kelayakan yang ada tapi rupenye gred mak tak terlibat pon...huhu./.agak2 nanti dapat degree nak wat ape ye?erm....ape pon mak bersyukur sekurang2nye adalah rezeki anak2 mak..

Khamis, 8 Disember 2011

cuti krismas ni....

erm...entry ni macam tengah plan something...actually krismas ni mmg dah plan ke melaka coz nak hadiri perkahwinan anak tuan rumah dan kenduri kakak sepupu...tapi dah jenuh carik homestay dan hotel tapi semua fully booked..dah alang2 g sane nak g pekena coconut shake klebang..tapi tgh pening nak g ke tak..kalau g nak tido mane...
semalam plak en suami tanye krismas ni nak g mane???yelah dah tak dapat tempat menginap...kite g cameron nak tak??/dalam hati mmg best tapi dah ramai bagitau jangan g kalau krismas coz ramai sangat orang...bukan senang hubbyku mendapat cuti...bila boleh cuti tu ingat nak bawak anak2 g jalan2...tengoklah macam mane nanti...

Rabu, 7 Disember 2011

preparation for the party..

tajuk kat atas dah macam best je..memang best coz sekali lagi mak akan mengadakan majlis untuk anak2 mak...tapi kali ni mak memang betul2 nak wat persediaan dari awal..sekarang ni mak tengah nak fikirkan gooides utk dewasa dan kanak-kanak...tema dah select..baju kali ni nak carik awal2...mak dah bagitau kat ayah ape mak nak wat dan beri dan ayah setuju..
kalau sempat dapatlah wat semua..mak kalau leh nak sediakan bunga telur sekali kali ni..ayah plak nak letak wajik kat bunga telur tu..huhu...macam anak kawin plak ade bunga telur..hehe...bukan ape kali ni insyaallah nak wat akikah musyrif sekali...so, mak berhajat nak bagi bunga telur sekali...
majlis insyaallah akan dibuat pada februari..tarikh nye dah ada tapi mak belum boleh bagitau takot tertukar last minit ke kan...tapi mak rase tarikh tu macam ramai yang akan wat majlis anak2 mereka coz mak ingat jugak tarikh2 besday anak2 kawan mak..kalau terselisih tarikh mohon maaf ye...kali ni mak terpakse buat majlis awal coz bulan 3 nanti adik ipar dan jiran mak nak kawin...so, kite kena lah mengalah ok...majlis kawin lagi penting..
ape pon mak berdoa agar apa yang mak rancangkan akan dapat dibuat...tapi mak terkilan gak coz salah seorang sahabat karib mak a.k.a mama angkat anak2 mak tak dapat dtg coz berada nun jauh di australia...kepada mama natt  nanti mama natt balik kite join wat majlis anak2 kite ye...kepada mama eja harapnye kamu boleh datang ye...kamu dah abis pantang ke masa tu?hope dah lah...

insyaallah tema kami akan guna dua warna di atas...:)

sakit kepala....

sejak dua menjak ni mak asyik sakit kepala je...kalau sakit je takpe ni ngan loya2 sekali..simptom macam peknen tapi mak tak peknen pon..orang kate sebab mak makan pil perancang sebab tu mak rase macam orang peknen...mak rase macam nak makan masam2 je...aduhai...mak pon tak tau lah nak kate macam ni..mak harap cepatlah pergi sakit kepala ni...mak memang migrain tapi kali ni mak dapat rase bukan migrain..tapi tu lah kan orang kate kalau dah jadik mak ni sakit teruk macam mane pon mesti jadik kuat coz ingatkan anak2...huhu...

Rabu, 30 November 2011

updated perkembangan musyrif

semalam g klinik utk check up musyrif 5 bulan..lambat sikit coz tarikh lain dh penuh..sekarang ni berat musyrif dah 6.85 kg dengan panjang nye 63 cm...alhamdulillah dah nampak cantik graf nye...dulu mule2 asyik kuning je...kena cucuk pon boleh gelak..nurse pon kelakar tengok..musyrif sekarang ni dah mule angkat punggung..yg paling kelakar bila dah angkat punggung berguling2 dier jatuh..hehe...comel tengok..masih menjadi mangsa kakak icha..terbaru dalam diam2 kakak icha suke sepak adiknye ngan kaki yg tembam itu..aduhai...nak marah pon bukan dia faham...mak lah yg jadik tarzan...huhu

alang2 check up musyrif  mak pon amik lah pil perancang mak sekali...aritu mak timbang berat mak 60kg..semalam timbang 58.7 je..hehe...manyak syok coz dah mule kecik sikit...sikit je k...nak banyak kena diet sungguh2..huhu..oklah nanti kita sambung cerita lagi k...babai...

ini gambar mase besday sofea..tema oren...gemuk plak dalam gmbr ni..huhu

makan nan cheese

baru2 ni cuti awal muharram kami ke medan tuanku...en suami ajak g test itu nan cheese...erm..mak pon bersemangat..mase tu anak2 dara nak ajak g carrefour tapi ayah kate next time..huhu..mak menang malam tu..bersemangat malam tu mak nak g.....

dari pendapat mak ngan ayah rasenye nan cheese ni biase2 je..kami bukan jenis kuat pedas sangat so bila rase kuah dal nye terus tak tahan...pedas gile...cheese nan dia pon ayah kate takdelah banyak sangat cheese nya..ayah kate tak mau repeat lagi lah...kita carik kedai lain pas ni...mak follow je..anak2 pon tak berapa nak makan nan cheese tu...sorilah gambar bawah ni tak clear sgt..biaselah musyrif tak bagi kerjasama coz kepanasan dok kat kedai tu...kalau tau dok kat belah luar dari dok kat dalam...

Isnin, 28 November 2011

pindah ke putrajaya...

pindah umah ke?tidakkkkk....blm lagi berhajat nk tinggal di sana..ofis saya akan berpindah ke sana..sangat bosan..dh setahun mintak tukar tapi tak dapat2 lagi..sangat sedih..saya ni tak kisah kalau saya ke sna sebagai org bujang atau ibu beranak satu..tapi bile mengenangkan baby2 comel saya jadik sedih plak..yelah awal2 pagi mereka perlu ikut ayah antar maknye...petang plak kena tunggu mak sampai kl blk baru boleh balik rumah bersama-sama...

ade org kate senang je tu..cube bayangkan kami duduk rumah tkt 5 tanpa lif..mane lah en suami boleh bawak semua anak2 sorang2..org yg dok ckp bolehlah kate macam tu coz dok umah yg semua nye senang...takpelah.mungkin ini dugaan utk kami...kam
i redha...paling kesian sama ini budak...kamu sungguh comel mcm kakak2 kamu...


Khamis, 24 November 2011

kisah pasangan anda...

erm...pagi-pagi lagi mak nak wat entry yang agak wat sesetengah orang tak setuju...jawapan mak pedulik ape..ni blog mak suka hati mak nak tulis ape...kat sini mak bukan nak cakap sape2 cume entry ni nak ingatkan diri mak sendiri supaya kawal segala kemarahan,kesabaran,sakit ati,terasa hati dan segala penyakit yang tak elok kat hati dan otak ni..huhu..kasar ke bahasa mak???tak kot..ni standard bahasa mak lah..hehe..


mak ni merepek ape lah...kite teruskan berkongsi  cerita..mak tengok kat fb sejak dua tiga menjak ni dah ramai sangat orang berpasangan suke memburukkan pasangan dan diri masing2...berpasangan di sini adalah kekasih,tunang, dan suami. bagi pendapat mak dalam hidup ni normal bila kite bergaduh dengan pasangan kita..mak pon kadang2 ada gak kecik hati ngan ayah tapi mak takdelah sampai nk umumkan kat fb apa yang sedang mak hadapi Cuma mak akan bincang balik ngan ayah apa kesilapan kami tanpa perlu libatkan orang lain..


yang mak perhatikan lah bila gaduh walaupun mereka tak direct bagitau mereka gaduh ngan pasangan tapi bila dah banyak2 orang komen mereka mula lah bukak cerita..see, kat situ dah kita wat dosa kan lebih2 lagi orang yang kita burukkan adalah suami kita sendiri...bila kita dah baik orang tetap pandang tak elok kat kite..


yang paling mak rase kelakar bila dah berbaik mula lah kat status fb tulis sayang pasangan saya lah, terima kasih lah pasangan saya sebab bagi saya hadiah, saya sayang pasangan saya seumur hiduplah dan macam2 lah ayat2 manis yang berpura-pura keluar..kenapa mak kate berpura-pura coz bila dah baik cakap elok2 bila marah abis semua orang tau...perlu ke gaduh je kena bagi hadiah..tak perlu kot...


kalau kita sayang pasangan kita, kita juga akan cuba tutup aib pasangan kita dari diketahui orang...kita kena terima kebaikan dan keburukan pasangan kita coz kita sendiri yang pilih dia utk menjadi teman hidup kita..pahit ke manis ke kite kena terima..dan lagi satu mak selalu ingatkan diri mak jangan berlumba-lumba ngan orang utk tunjukkan siapa kaya  harta kerana mak pon dah cukup kaya sekarang ni sampai ramai orang cemburu...mak KAYA ape??? mak ngan ayah kaya kasih sayang dan kaya anak2...itu udah cukup..bila dah kaya kasih syg automatik kita akan kaya harta kerana kita akan same2 berusaha utk dapatkan semua yang kita nak...tapi bila kita hanya kaya harta belum tentu kita kaya kasih sayang..dah banyak contoh mak tengok..


 lagi satu kalau kita berkawan ngan orang yang boleh dapat ape2 dari pasangan dia kita jangan cemburu atau pakse pasangan kita wat benda yang sama coz kita kena tengok kemampuan pasangan kita tu..yang penting bila sampai mase mesti kita pon boleh dapat apa yang org tu dapat...KESIMPULAN dari apa yang bgtau kat sini ialah cuba sedaya upaya sorokkkan aib pasangan kita dan berusaha dengan lebih gigih untuk membuat pasangan dan keluarga kita bahagia...


Rabu, 23 November 2011

anniversary yang keempat...

mak rase mak banyak cite..yelah dekat 5 bulan mak tak bercerita..hari raya pon takde cerita..huhu..takpelah tinggalkan cite yg lame..now kite cite tentang cita-cita terbaru..rasenye yang paling awal adalah anniversary mak ngan ayah yg ke-4 tahun..macam tak percaya dah 4 tahun kami hidup bersama...sekarang dah 3 orang anak pon..bangga tau umur 27 tahun ada 3 orang anak..yg baca sila jgn rase saya berlagak k! just nak bgtau je..



kepada en suamiku terima kasih kerana telah membahagiakan saya selama 4 tahun ni..walaupun baru 4 tahun alhamdulillah rumahtangga kita masih bahagia..masih lagi menjadi contoh kepada kawan2..mmg kite miskin harta tapi kita miskin kasih sayang. yang tu lagi penting dalam hidup berumahtangga ni..ape pon saya dan anak2 sayangkan awak sangat2..



akhir sekali terima kasih banyak2 coz belikan hadiah yang saya rase amat istimewa..nak tau ape dia meh tengok gambar di bawah ni...



 sumber dr google...

p/s: insyaallah kalau jadik en suami mahu belikan sesuatu yg lbh besar lagi...hope dptlah..huhu


Selasa, 22 November 2011

asyik adik je kakak2 pon nak pemes gak..hehe

oklah tajuk atas dah tau kan mak nak cite tentang sape plak...mak nak cite tentang anak2 dara mak..yang sulung ni...
 gambar ni mase g bukit bendera...

kakak maisarah sekarang dah besar..dah 3 tahun 3 bulan..bila tengok kakak dah boleh diharap mak plak rase nak menangis..mak rase tak percaya anak mak dah besar..tapi walaupun dia dah boleh diharap mak tak mau bebankan dia ngan ape2...mak masih ingat pesan doc jangan amik kesempatan ke atas anak2...kakak sejak awal ramadhan aritu dah dihantar ke taska...alasan dihantar ke sana kerana bbsitter tak larat nak jage tiga2 sekali anak2 mak..kedua ayah kate bagi dia lajar berkawan coz nanti bila 5 tahun nak masuk tadika dah ok...kakak akan tiru apa je orang wat..mase mak memerah susu dia tgk..sekali tu dia amik mainan mesin cake playdoh nye dia buat macam perah susu gak..mak ngan ayah gelak je tengok...sekarang ni pakai baju kalau pendek sikit pon mesti dia tarik2..kalau seluar atau skirt tu mmg jenis pendek dia tak kisah..kakak same ngan mak tak suke benda senteng2 ni...huhu..

yang ni plak anak dara mak no 2 iaitu nur marissa...
ini budak sangat comel perangai nya sekarang...macam biase dah jadi kaki buli..kakak sarah nye selalu mengalah ngan dia..nak wat macam mane badan nye pon dah nak same ngan kakak...tu yang kakak selalu kena mengalah ngan ape yang adik buat...dia gelar diri dia icha...comel bile dia sebut name dia...kalau apa2 je hak dia mesti dai akan kate icha punye...ramai geram ngan dia ni coz dia banyak cakap...orang kate dia cerdik dan lebih cepat dr kakak sarah...alhamdulillah mak dikurniakan dengan anak2 yang bijak..yang ni lagi suke tiru apa orang buat..haru kadang2 tapi masih boleh dihandle lagi...gigi dah penuh...jalan tak payah kata memang dah laju...

mak rase tu je kot setakat ni yang mampu mak tulis tentang anak2 mak...ape pon sebagai seorang ibu, mak bangga ngan anak2 mak...macam2 pujian yg mak dapat..syukur alhamdulillah...

Jumaat, 18 November 2011

apa yang musyrif leh buat?


seksi plak gambar sy mak letak...malu sy..seksi2 comel tau syg...ape sy leh wat ye...esok sy genap 5 bulan..jap je kan sy dah besar...sy suke lagi nangis malam2 ajak mak temankan sy..tapi sy tgk mak saya relaks je handle sy..mane tak relaks syg..mak dah 3 anak..jadik biase je nangis2 tu...sambung baliklah cite saya..saya dah boleh meniarap..mule2 dulu saya lambat meniarap mak ngan ayah isau...tapi sekarang mereka dah pening coz saya suke ronda satu rumah..yg paling kelakar sebelum reverse saya akan angkat montot saya dah reverse..mak selalu ketawakan saya..huhu...

saya minum susu mak saya sampai esok je coz tu je stok yang ade...pas ni saya akan menjadi peminat setia susu lactogen..biarlah ape orang nak kate..asalkan saya tahu mak saya adalah mak yang best sekali..hehe..mak saya bukan sengaja..lagipon saya dulu jenis tak sabar..saya selau kena buli ngan kakak icha saya..dia suke picit2 saya..hehe..tapi nasib baik ade kakak sarah..dia suke panggil mak bila saya kena buli..saya rase tu je kot tentang saya..kalau saya cite lebih2 mesti org nyampah nanti...

cabaran breastfeeding

sekalian anda semua tahu yg mak dah selamat lahirkan muhammad musyrif..walaupun mak dah kutip banyak ilmu dan menyediakan segala peralatan untuk bf musyrif rupe2nye gagal lagi...ayah kate nnti yg seterusnye kite lajar sungguh..ntah bila pon tak tahulah..hehe...sambung balik cite bf..mak tak taulah macam mane leh gagal lagi..bukan tak sedih tapi mak kena kuat..kalau dh masuk anak 3 orang masih jugak dok meleleh je airmata memang ngade2 lah kan..kalai ni musyrif adalah paling cepat terima susu formula...ari yang ke 6 ngan rase sedih mak menyuapkan susu formula ke mulut musyrif..selepas kejadian di hospital iaitu kuning dan kekeringan musyrif dah reject df..segala usaha telah mak lakukan..tapi bila sampai tahap musyrif merayu2 ngan mak kerana kelaparan dan bersungguh nak susu mak pon bagilah fm kat dia...mak adalah seorang mak yang prihatin..mak lebih rela wat ape saje untuk anak2 mak..

mase mak dalam pantang tu mak dah rase mak tak dapat langsung nak bagi musyrif rase susu mak..tapi dengan nasihat dari kawan2, dan paling terharu kesabaran ayah mak kuatkan diri untuk perah...mase dapat banyak stok memang mak rase bersyukur..makin hari makin kerap mak perah..musyrif tido je mak mule operasi..sampaikan penah satu hari penuh dah peti ais mak ngan susu2 untuk musyrif..mak siap upload lagi kat fb mak gambar susu tu..bkn niat nak menunjuk tapi sebagai kenangan utk mak nanti...

at last sampai musyrif 5 bulan esok musyrif rase lagi susu mak tapi terpaksa berhenti di sini kerana atas faktor kesihatan mak..mak dah dapat kesan dari akibat memerah sahaja...seperti kakak-kakak, kamu hanya dapat rase susu mak sampai 5 bulan sahaja..walaubagaimanapun ayah tetap bangga ngan mak coz bukan senang memerah tanpa df dari bb...ape pon kepada MUHAMMAD MUSYRIF BIN MOHAMAD FIKRI,ketahuilah bahawa mak tetap sayang kamu sampai bila2...mak juga minta maaf coz tak dapat memberikan susu mak selama 2 tahun...ape pon mak dan bangga kerana kamu dan kakak-kakak kamu adalah anak yang baik..LOVE U ALL..sob...sob..

NUR MAISARAH BT MOHAMAD FIKRI

NUR MARISSA BT MOHAMAD FIKRI

MUHAMMAD MUSYRIF BIN MOHAMAD FIKRI


Selasa, 15 November 2011

memperkenalkan anak bujang saya

ni lah anak bujang saya...dah nakmasuk 5 bulan baru mak nak tunjuk muka saya....gambar saya byk dalam hp mak sy yg tak berapa nak canggih tu dan usb mak sy hilang...sekarang ni mak saya dapat hadiah best dari ayah sy.harapnye mak saya akan tunjuklah muka sy byk2.....hehe...

muhammad musyrif bin mohamad fikri

Jumaat, 11 November 2011

tunggu.....

lame kan sy menyepi??lepas ni insyaallah sy akan aktif berblog semula...so,pas ni jgn muntah baca blog sy.....huhuhuhu

Khamis, 7 Julai 2011

kronologi kelahiran muhammad musyrif bin mohamad fikri..

mak tak tau nak mule macam mane..erm..firstly mak memang susah hati bile dah sampai 39 minggu musyrif tak keluar sayang coz kakak-kakak nye semua cepat2 belaka..kakak sarah mase 37 minggu..kakak rissa mase 38 minggu..mak ingat kamu keluar awal gak lah coz mak ingat nak g kenduri kawin pakngah kamu nanti..last2 tak dapat gak..huhu..

18 jun 2011 (sabtu) - 39 minggu
sabtu tu memang dah lepak umah wan coz wan cakap takot nak bersalin nanti sape nak tengok kakak2...lagipon jiran wan kawin tapi mak tak g lah coz mase tu ayah keje..mak dah bagitau ayah kalau bb tak keluar gak sabtu atau ahad mak nak ajak ayah g ikea..macam biase nak byk jalan coz nak bagi bb kuar cepat..malam tu tiba2 mak rase nak makan burger kat danau kota..kebetulan kakak sarah tido..mak ngan ayah bawak kakak marissa jelah.pusing punye pusing langsung tak jumpe burger tu..last2 beli je burger kat bawah umah wan...malam tu jugak pak su ngan mak su datang..kami lepak makan burger same2..paksu siap belikan air coke vanila..mak ni ape lagi telan gak lah segelas..huhu..so, malam tu tido jelah macam biase..

19 jun 2011 (ahad) - 39 minggu 1 hari
mak tengok jam baru kol 3 pagi..mak rase macam ade benda kuar..mak g toilet tengok takde ape pon..tapi mak rase macam perut ni lain macam..mak pon ape lagi kejut ayah tapi ayah leh wat lawak lagi tanye dah sakit 5 minit sekali tak?mak kate belum..mak pon amik tuala mandi dulu..ayah sambung tido..mase mandi memang dah rase sakit..pas mak siap dan pakai tudung,mak kejut ayah balik..mase tu dah kol 3.30 kalau tak salah mak.. mase tu wan pon bangun tanye nape..mak kate mak dah sakit..ayah pon bangun basuh muke terus bawak mak g spital..sampai spital kol 3.45 terus kena seluk..doc kate dah bukak 7-8cm..ape lagi terus tolak g labor room...mak mase tu memang rase nak teran coz tak tahan sangat..masuk labor room doc kate pale memang nak kuar..bile ayah dipanggil masuk mak dah ready nak meneran..terus nurse suruh mak push..jap je mak push bb dah kuar..lega sangat dapat tengok bb..alhamdulillah segalanya dipermudahkan..


Selasa, 28 Jun 2011

welcome muhammad musyrif bin mohamad fikri

tak boleh nak update over2 sekarang ni coz masih dalam proses recover..just nk bagitau semua yang saya telah selamat melahirkan muhammad musyrif bin mohamad fikri pada 19 jun 2011 jam 4.15 pagi secara normal dengan berat baby 2.6kg..ape2 nanti saya akan update bile saya free nanti ye..

Rabu, 1 Jun 2011

kehamilan yang tak dirancang..

lame sudah tak update blog ni..bkn ape byk keje sekarang ni..ingatnye nanti dalam pantang mesti bosan kan..so, leh lah selalu update blog..ye ke..kalau bb bagi kerjasama mak mesti akan selalu online..hehe..kali ni mak takde sangat cerita yang menarik just nak share tentang satu topik yang mak baru baca dalam majalah mami&baby untuk bulan june..mak berkenan kat topic dier kehamilan yang tidak dirancang kalau tak salah mak...



mak akui memang peknen kali ni bukan nya mak dan ayah rancang...mase mule2 tau mak peknen memang mak nangis je coz mak penat sebenarnye dan paling kesian tengok kakngah marissa..yelah, dier kecik lagi tapi dah nak beradik..mase tau peknen tu macam2 mak fikirkan..salah satu adalah nak bagi baby ni nanti kat orang lain coz ramai gak yang nak baby..mase tu ayah lah yang bagi semangat..ayah kate ape pon jadik dia takkan bagi baby kat orang lain..ayah bagi mak semangat untuk teruskan kandungan mak ni..



ayah banyak beralah ngan mak..nasib baik mak tak kena morning sickness..kalau tak lagi kesian mak tengok ayah..lebih kurang sebulan gak lah mak bermain ngan emosi mak..kalau ingat je mesti nangis..nasib baik family semua support..diaorang tahu yang mak ni bukan kuat sangat pon..mak selalu cite kat kawan baik mak yang same2 peknen ngan mak iaitu mama natt...dia lah yang bagi mak semangat..



bila satu hari tu mak bleeding memang mak risau sangat2 coz mase tu mak dah boleh time ada baby dalam perut mak ni..bila scan doc kate mak peknen twin tapi rasenye satu tak kuat..bila next scan memang sorang bb dah takde..mase tu mak rase macam menyesal coz terlalu ikut perasaan..kalau mak tak ikut perasaan mesti mak akan dapat dua baby..tapi ayah kate takpelah janji ada lagi sorang..kena jage betul2 kali ni..pas tu mak nekad nak jage kandungan mak elok2..



bile 12 minggu mak scan doctor hisham ada bagitau kemungkinan anak mak ngan ayah boy kali ni tapi dia tak nak lah confirmkan coz awal lagi..dia cakap tu ikut pengalaman lah..tapi bila dah 16 minggu doctor hisham sah kan memang anak mak boy..mak rase bersyukur sangat2..mak tak kisah sebenarnya ngan jantina bb coz kalau dapat girl lagi ayah suke..tapi mak ni yang tak abis2 bgtau kat ayah nak bagi ayah bb boy plak..ayah kate girl ke boy same je..tapi dr perhatian mak ayah lagi rapat ngan bb girl..



sekarang ni mak dah nak masuk 37 minggu..mak tengah hitung hari nak lahirkan bb m..bila ingat balik mak rasa menyesal cakap macam2 bila mak tau mak peknen..mak janji mak akan berikan yang terbaik untuk semua anak2 mak..kepada baby m cepatlah kamu keluar sayang..mak dah tak larat..

Isnin, 16 Mei 2011

2 orang puteriku...

lame dah rasenye tak cite pasal kakak maisarah dan kakak marissa..alhamdulillah anak2 mak sihat semuanye..dua2 kakak ni dah tak sabar agaknye nak tunggu adik dier lahir agaknye..kalau mak sakit perut mesti kakak maisarah akan kate baby nak keluar ke mak?cerdik anak mak..sekarang ni tak boleh cakap apa2 yang negatif nanti kakak maisarah ikut...kakak marissa macam tu jelah..kadang2 kesian ngan kakak maisarah coz selalu kena buli dengan marissa..nak wat macam mane..adik marissa nye lebih garang dari kakak...
sekarang ni umur kakak maisarah dah 2 tahun 9 bulan..marissa plak 1 tahun 2 bulan..memang lah macam2 perangai kan budak2 ni tapi mak masih leh kawal lagi anak2 mak..diaorg semua anak yang baik..kalau nakal sekali sekala tu biaselah..budak2 nak membesar kan..tapi kadang2 tengok ayah macam nak naik hantu gak..nasib baik mak ni jenis penyabar..mak selalu cakap kat ayah ajar anak lembut2..anak2 kite jenis lembut..kalau cakap kasar2 lagi dier tak nak dengar..kalau cakap lembut2 dan belai2 diaorg suke..
kadang2 bile kakak tido mak jadik sedih automatik..yelah biasenye budak2 lain umur macam kakak baru nak dapat adik..tapi kakak dah nak masuk dua orang adik dah..takpe sayang..berapa pon adik kamu mak ngan ayah tetap sayang anak2 mak sama rata..kepada dua orang puteri2 mak, mak bangga ada anak seperti kamu berdua dan mak bersyukur sangat2 dikurniakan anak2 yang baik seperti kamu berdua..mak harap anak mak yang sorang lagi kat dalam ni akan ikut perangai kakak2 nye..mudah untuk diuruskan..

Khamis, 5 Mei 2011

perkembangan bayi 33 minggu..

semalam mak dah mule sakit..aduhai sakit kali ni bukan sakit biase2 tapi berterusan..biaselah kan ayah kate bb tgh carik jalan tu..huhu..then petang semalam ayah tak keje mak ajak gak ayah g jumpe doc hisham our favourite doctor..huhu..dari anak sulung sampai sekarang mmg kami setia ngan doc ni je..dier pon dah naik kenal kami..hehe..
kite lihat ape kate doc...
1) baby memang dah dikedudukan yang betul..that's mean kat bawah tapi doc kate cepat gak dier turun..huhu
2) air ketuban mak ok..risau coz aritu ader kuar sikit..
3) berat bb baru 1.6kg..kalau ikutkan doc kate kena 1.8kg tapi mak baca buku kena 2.0kg..aduh..sedih mak..
4) tekanan darah mak ok...
5) uri pon di kedudukan yang betul..

doktor advice mak makan banyak dari sekarang coz doc kate anak mak ni jenis kalau mak tak kuat mkn dier pon tak makan..so, mak lah yang kena naikan badan..doc kate jangan diet2..hehe..mak cuma risau kena minum air gula je..doktor kate kalau tak bersalin lagi 3 minggu doktor nak jumpe..adekah mak akan bersalin seawal 36 minggu?no,no,no,no....mak belum ready lagi syg..mak tak siapkan lagi barang2 kamu..tunggu jcard day 19hb ni baru ayah kate kite settlekan semua...huhu..

Selasa, 26 April 2011

minggu 31

diam tak diam mak dah mengandungkan baby m selama 31 minggu...jap je dah berlalu..mak pon sekarang ni bz sebab tu jarang skit update blog..ape perkembangan anak mak ye..
berat mak dah mule turun..huhu..biasenye kalau ikut kakak2 kamu kalau berat dah mule turun tandanye mak akan bersalin cepat..selain dari tu rahim mak pon ukuran dah mule pendek..nurse kate bb m dah ader kat bawah cume masih tido terlentang..kalau dah sujud memang kena standby..huhu..mak tak sabarlah sayang..
mak belum g scan lagi coz ikut doktor hisham dier nak jumpe kite bile dah 34 weeks..
tapi ayah kate macam kena g awal coz risau tengok keadaan mak sekarang ni..yelah, mak dah mule tak larat..skit punggung makin menjadi2..mak tengok ayah simpati tengok mak..takpelah ayah, mak masih mampu lagi nak bawak anak kite ni..walaupun mak dah nak masuk 32 minggu this week mak masih leh masak,leh wat keje umah dan masih lagi kuat nak naik turun umah kite yang berada di tingkat atas sekali tanpa lif ok..ingat nak pindah jugak tapi mak kuatkan ati ni kena semangat sikit coz nak tunggu umah baru kite semua siap baru pindah..ayah kate leceh pindah banyak kali..betul gak kate ayah tu..mak tau bb m ni mesti kuat tapi jangan nakal2 ye sayang...mak nak kamu jadik macam kakak2 kamu yang manje sentiasa..pasal pantang plak ayah tengah fikir macam mane nak bagi mak selesa dalam pantang coz kali ni ayah nak jage sendiri mak pantang..kami sedang bincang macam mane bilik untuk mak ngan bb m nnti..oklah ader mase mak cite lagi tentang bb m ok...

Isnin, 11 April 2011

sekitar gambar-gambar di majlis marissa

dah dapat cs dr mykhalish..thanks a lot coz sudi amikkan gambar pada majlis anak2 kami...so layan picture nye ok..

gambar atas ni gambar makanan yg saya berjaya wat bersama suami kecuali kek...sangat seronok dpt wat sendiri

gambar di atas adalah gambar marissa dan anak2 buahku sofea dan ummi...

Selasa, 29 Mac 2011

majlis nur marissa yang ke setahun

kenapa entry kali ni takde gambar lagi?jawapannye saya sangat sibuk pada hari kejadian dan tak sempat nk bergambar..kalau nk tgk gambar kena tunggu cd dr cameraman kami..thanks a lot mykhalish kerana sudi nak amik gambar untuk majlis marissa kali ni...next time leh amik gambar lagi..huhu..


ok..cakap pasal majlis kali ni ramai dok kate macam majlis kawin..mane tak nye orang yg sampai semua takot tersalah khemah..atok order khemah sampai 5 biji..4 khemah kami wat utk tetamu dan satu khemah untuk letak barang2 yang nak digunakan..lagipon kami wat majlis akikah ni untuk 3 orang...so, tu yang amik khemah sampai byk macam tu..

alhamdulillah akikah marissa dah kami tunaikan...tinggal nak tunggu next bb kuar baru kami fikirkan tentang akikahnye plak..yelah, kalau boy 2 ekor kambing.kalau girl satu ekor kambing..bile bb kuar baru kami fikirkan cara macam mane..tapi en suami kate akan ader majlis lagi pas raye ni...aduhai en suamiku..penat ni tak ilang lagi tapi ader lagi ke sayang..insyaallah bile ader rezeki lebih kami akan watkan majlis2 itu...

saya nak ucapkan terima kasih banyak2 pada yang sudi hadir pada majlis anak kami kali ini..sorilah kalau terdapat kekurangan..bukan ape tak jangka begitu ramai org akan hadir..next time kami akan tambahkan ape2 yang kurang itu..:)

ape pon majlis harijadi dan akikah nur marissa kali ni berjalan lancar dan meriah sangat..:)

Selasa, 15 Mac 2011

jemputan majlis harijadi dan akikah nur marissa bt mohamad fikri

KEPADA SEMUA PEMBACA DAN TERNAMPAK KAD JEMPUTAN INI, DIJEMPUT KE RUMAH KAMI UNTUK MAJLIS AKIKAH DAN HARIJADI YANG PERTAMA NUR MARISSA BT MOHAMAD FIKRI...DATANG BERAMAI-RAMAI BERSAMA FAMILY ANDA SEMUA...DATANG TAU...NK PETA EMAIL ke aretul_wmj@yahoo.com

Isnin, 14 Mac 2011

happy birthday nur marissa

hari ni genap anak kedua mak setahun....pagi tadi ayah belek marissa ayah kate dah besar anak ayah..mak pon rase jap je marissa dah besar..kakak sarah dah tak sabar nak ajak adik dier jalan2..SELAMAT HARI JADI YANG PERTAMA UNTUK NUR MARISSA BT MOHAMAD FIKRI..mak, ayah dan kakak sayang kat marissa sangat2..marissa dan maisarah adalah permata yang amat berharga pada kami.mak dan ayah doakan marissa membesar sebagai anak yang solehah..tak lama lagi kamu nak jadik kakak juga...kesian kamu kecik2 dah jadik kakak tapi takpe.mak dan ayah akan pastikan anak2 mak dan ayah akan cukup kasih sayang..mak dah ayah takkan abaikan kamu berdua..

perkembangan kamu untuk setahun:

berat dah 10.8kg...

belum pandai berjalan lagi..just berpaut je boleh..kesian kami nnti potong kek belum pandai jalan lagi

gigi masih kekal 8 batang...

sekarang ni kamu baru nak baik dari demam campak..kesian kamu umur setahun kena campak plak..

mulut dah macam2 cakapnye....tapi belum pandai panggil ayah lagi..hehe

seorang kanak-kanak yang ceria sepanjang mase tapi kadang2 dtg garang dier mmg abislah..huhu

tu je perkembangan puteri kedua kami...sori ye sayang tak boleh celebrate besday kamu hari ini coz ayah ader exam malam ni dan malam esok..mak ingat rabu ni kite celebrate besday marissa ye...

Khamis, 10 Mac 2011

perkembangan majlis anak-anakku...

erm..lame sudah tak update blog ku ini..dah berhabuk pon blog mak ni...maaflah mak bz sikit..yelah mak nib z woman..huhu..dua tiga menjak ni gak mak dan anak2 mak semua tak sihat..semalam pon mak mc..mak juge bz ngan preparation besday dan akikah nur marissa...jom check ape yg dah dibuat:

kad - settle
Lembu untuk akikah – settle
khemah 4 bijik beserta scallop mengikut tema – settle
goodies untuk dewasa dan kanak-kanak – dah beli
barang2 kering untuk memasak – settle
kek birthday – settle tempah di happyninie
cupcakes, tarts, kek oren – belum beli barang lagi..huhu
meja untuk kek – settle
alas meja kek – tak settle lagi
alas meja untuk meja dessert dan buah – settle
barang2 basah nak masak – sabtu sebelum majlis
peralatan untuk makan – settle
erm..nampaknye ader lagi barang yang boleh dan perlu dieli awal tak buat lagi...kena settlekan cepat ni..tetamu pon ramai tak dijemput lagi ni...

mulai minggu depan mak dah kena cergas sikit..tak leh lepak2 lagi coz lebih kurang 2 minggu je lagi majlisnye..pas majlis settle mak nak wat preparation untuk adik plak..sekarang dah mula beli sikit2..

.

Jumaat, 25 Februari 2011

excited...

nape mak excited?lame dah tak update tiba2 nak excited plak kan..takpelah..hidup kena selalu hepi..hehe..esok mak dah nak masuk 23 minggu...jap je mase tu berlalu..mak pon semakin tak larat..huhu..mak dah g scan 2 minggu lepas...alhamdulillah bb semua dah ok..tapi mak tak ok lagi..sekarang ni mak dalam usaha utk menyihatkan badan mak agar bb kat dalam sihat selalu..pasal jantina mak tak kisah coz dah 2 kali scan ni doc tak condifent plak pasal jantina bb..takpelah bb m..girl ke boy mak ngan ayah sayang jugak..janji kamu sht..alhamdulillah..

mak rase excited coz mak dah mule sikit2 beli barang bb m..tapi mak baru beli 5 pasang baju dan 3 kotak botol nk letak bm nnti..tak sabar mak nak dapatkan mesin plak..kali ni abis warna biru mak beli barang kamu..kalau mak beli pink atau purple macam tak ok coz tiba2 betul boy kesian kamu nnti pakai warna girl..kalau kamu girl ok je mak pakaikan kamu barang warna biru...mak ingat ader masa nnti mak nak carik barang untuk kamu lagi..

mak excited gak coz akhirnya kad untyuk besday kakak marissa dah siap..nnti nk edar maybe lagi 2 minggu...excited kan mak ni macam anak nak kawin plak..hehe..goodies untuk dewasa kami kena settlekan by next week..

dalam mase yang same mak sedih kerana kawan mak, eja mama kepada tiya telah kehilangan bb nye..mak harap sangat eja tabah dan kuatkan diri demi mr papa dan tiya...mak doakan pas ni eja akan peknen lagi..

Rabu, 9 Februari 2011

majlis anak2ku..tak jadik ke?

salam;

nape ngan tajuk kat atas tu ye?aritu saya pon rase macam tak jadik je nk wat majlis anak2 tapi mane leh mestilah jadik coz ni majlis ramai of coz lah jadik..bukan nye tak pk nk wat ape tapi mmg mak betul2 sibuk...aduhai..pening ni coz lebih kurang sebulan je lagi majlis..bile atuk ajak wat discussion last week br terpk ape nk wat tapi mak dah ader idea2 yang nak dikeluarkan...ape ye mak dah pk nk kena wat...

-tempah cameraman - yg ni mak dah bincang ngan ila mykhalish..tapi sori ila coz kami tak bank in lagi depositnye...
-nk tempah kek untuk marissa...yg ni blm confirm nk tempah kat mane coz mak ingat nk tempah kat SR je..
-yang best atuk setuju nk wat candy buffet ngan fruit buffet..tak taulah ape jadik ngan meja2 tu nnti..hehe
-khemah insyaallah 4 bijik telah ditempah oleh atuk..tema kami tetap pink dan purple..
-lembu akikah seekor utk wat dua masakan...yg ni tugas ayah coz ayah nak amik ngan kawan ayah..
-makanan-makanan untuk majlis dah bincang pon..semua setuju ngan menu yang ader..antaranya akan ader nasi minyak, mihun sup, satay, nuget, hotdog dan lain-lain lagi
-kad plak mak ingat nk tempah tapi dah semua kate suruh mak yang wat..aduhai..mak kena bertindak segera lah..ni dah bulan 2..
-nnti kat atas candy buffet mak nk letak cupcake tapi tu lah ayah kate nk wat cupcake sendiri je..ayah kan rajin..hehe..
-baju anak2 pon tak carik lagi..mereka semua akan pakai baju berwarna ungu..
-baju mak ngan ayah pon tak beli lagi..ayah akan pakai warna pink dan mak kena pakai warna ungu..

bile tgk banayak gak lagi tak wat...harap2 sempatlah coz minggu ni mak bz ngan test..maybe pas tu lah kot..harapnye majlis ni akan menjadi majlis yang manis dan meriah..insyaallah

Rabu, 2 Februari 2011

check up kat gomen pada usia mm 19 weeks...

salam;

arini mak macam boring sikit..yelah, org ramai cuti mak keje..mak tak leh cuti selalu coz nk simpan cuti hjg tahun..adik iparku mahu berkahwin hjg tahun ni...oklah mak just nak cite ttg bb yang kat dalam ni dulu...mak dah masuk 19 minggu pada minggu lepas..first time wat check up kat gomen..alhamdulillah mak dilayan dgn baik sgt..thanks pada kakitgn klinik ibu dan kanak-kanak sri rampai..diaorg bukan marah kat mak tapi diaorg ngan mak leh same2 wat lawak lagi coz asyik tgk muke mak je..mak kan terkenal kat klinik tu..hehe..

macam biase 2 minggu lagi mak kena minum air gula coz wan kan ader kencing manis..takpelah..mak redha jelah..hehe..tapi hakikatnya mak nk nangis kena minum air gula..hehe..pada minggu ke 19 berat mak dah 52.4kg..aduhai..mase ni mmg mak terkejut sikit..nk kate mak tembam sangat takdelah tapi berat takot mk tgk..mase peknenkan kakak rissa ngan sarah berat mak mase 19weeks baru 49kg..huhu..org kate klu peknen kan anak laki mmg macam tu..ye ke?takpelah...

tekanan darah mak dah ok skit..alhamdulillah..cume hb mak plak rendah just 10.7..nurse kate sebab mak kerap peknen tu yg hb rendah..mak kena mkn byk benda yg ader zat besi..patutlah mak selalu pening2 je skrg ni..muke mak pon pucat je..bb plak masih blm bergerak tapi nurse kate perlu risau bile bb tak bergerak bile dah masuk 20 minggu..due masih tak berubah..260611..mak harap sangat kamu keluar cepat mcm kakak2 kamu..kalau minggu pertama june pon takpe..hehe..tak sabarnye mak ni kan..

berkenaan name plak mak ngan ayah pening memikirkan name utk kamu..sebenarnye takdelah ssh sangat tapi nk carik name huruf m bukan mudah..dah berkenan tapi tak leh plak gune name tu coz nnti ader org perli mak ngan ayah..so, kami just leh kate nnti kamu akan diberikan nama muhammad m.........yg belakangnye tak tau lagi..agak2 ader peluang lagi ke jantina bertukar?ayah ngan amak rase kat dalam ni bb girl lah..macam mane ye ...next week br nk g jumpe doc..harapnye scan kali ni dah leh confirm betul2 lah..awal bulan 3 mak nk g check up mak nk g shopping sekali..shopping terus semua brg kamu...tapi girl ke boy kami tetap beli barang2 kamu warna biru..

nnti bile dah scan mak akan update lagi ye cite2 ttg bb mm...

Selasa, 18 Januari 2011

kesedihan yg teramat sangat...

arini mood saya tak berapa best..nape tak best ye?tak best coz disebabkan mulut2 orang yang sentiasa jahat mulut...takpelah..saya doakan semoga orang yang jahat2 mulut ni diberikan petunjuk...sekarang ni macam2 jadik kat mereka pon mereka masih tak perasan...

nk kate saya ni tak mampu utk mebayar harga bulanan sebiji kereta?ish2...buruk sangat hinaan tu...dah hina tapi leh kate kami ni banyak duit sebab tu leh cakap besar?pelik kan..kalau saya tak mampu org yang bercakap itu seribu kali pon tak mampu coz saya tau nak makan pon mereka tak lepas..macam mane lah leh kate macam tu kan..saya ni bersyukur sangat pada Tuhan coz setakat ni kami sekeluarga belum lagi mati tak makan..kalau kami tak mampu kami takdelah beli umah baru..uish..umah baru punye cite nnti saya story..kami juge setakat ni tambah lagi ahli keluarga dan kami tak rase orang baru itu suatu bebanan untuk kami..kami setahun sekali atau dua kali mesti g holiday..road taz kami pon setakat ni sentiasa kami hidupkan..kami juge masih mampu menyimpan untuk kami dan anak2 kami..kami juge mampu buat pelbagai hutang di bank...anak2 kami pon dpt rse gak pakai baju yang berjenama sedikit..macam mane orang2 mulut jahat ni leh kate kami tak mampu...

just nk bagitau yang kami ni bukan tak mampu tapi keperluan kami lebih kepada anak2 dan keluarga kami..nk tambah harta kami tengok dulu keperluan kami..setakat ni kami tak fikir lagi nak menambah kereta..target tu mmg ader tapi bukan lah kereta yang dimaksudkan itu...target kami aderlah kereta yang boleh membawa muatan yang ramai sikit..kereta apakah itu?nntilah kalau dah sedia baru saya bagitau..skrg ni saya dan hubby masih adjust2 kewangan kami..orang kate kami ni berlagak sebab banyak duit ye..KAT SINI DENGAN KASARNYE AKU NK BGTAU YANG SEGALA KESENANGAN KAMI SEKELUARGA KAMI CARIK DAN USAHA SAME2..AKU TAK PENAH BERKIRE NGAN HUBBY AKU DAN HUBBY AKU PON TAK PERNAH BERKIRE NGAN AKU...sebab tu saya leh banyak duit..kadang2 saya pon pelik mane datangnye duit itu semua tapi tulah betul kan orang kate bile kite bantu suami dengan ikhlas Tuhan akan bantu kite..semua ni kami percaya rezeki anak2..

mule2 semlm plak saya terpening sikitlah sape nak jage anak2 saya bila saya g kelas..tak sangka ramai plak yang offer nk jage anak2 saya..tapi takpe..hubby kate selagi dier leh mintak cuti dier kan jage anak2 kami sendiri..kalau dah terdesak sanagt kami akan hantarke umah pengasuh mereka atau akn di take over oleh kawan2 baik saya..tq semua kerana memahami masalah kawan kamu ni..juge kepada adik saya..mesti ramai yang tertanya sebelum ni sape jage?kami hantar ke rumah ibu saya tapi disebabkan ingin memberikan ibu saya berehat dan beribadat kami perlu carik alternatif lain lagipon hubby kate mereka anak2 kite..biar ssh macam mane pon kite jagelah sendiri..tq sayang...

lagi satu just saya nak mereka tau saya selama ni belajar tinggi2 bukan nak berlagak tapi saya berusaha bersama en suami untuk mengubah hidup kami..kami yang bertungkus lumus mengorbankan masa dan kewangan kami untuk mengubah hidup kami..bukan senang ye nk lajar tapi sebab keinginan dan sokongan dari suami dan anak2 wat saya kuat nak lajar..

akhir sekali nasihat saya untuk anda2 yang belum insafkan mulut anda sila baca ni ye..sentiasa bersyukur ngan apa yang telah Tuhan berikan dan sentiasa berdoa kepadaNya berikan rezeki yang terbaik untuk diri sendiri bukannye cemburu ngan kekayaan orang lain..mencari harta dengan usaha sendiri lebih baik dari mengharap pertolongan dan pemberian orang lain...saya takkan jeles ngan apa yang kamu dapat kerana saya bukanlah seorang yang gilekan harta orang lain...sekian terima kasih..

Jumaat, 14 Januari 2011

minggu ke-16

lame dah tak update tentang bb kat dalam ni...jap je anak mak dah 16 minggu..tapi esok nk masuk 17 minggu..kali ni lambat mak rase pergerakan kamu..last week mak g jumpe doc hisham utk jumpe kamu kerana ramai sangat tegur perut mak kecik kembali..risau sangat2..setelah di scan ini kate doctor:

1) yang penting bb sht..
2) kamu nampak besar sikit tapi doc kate kalau lahir pon dalam 3kg ni..3kg ok lagi pada mak..kalau kamu 
    besar macam kakngah kamu pengsan mak..huhu
3) jantung kamu semua normal..alhamdulillah..
4) fizikal kamu lengkap..mase mak tgk kamu, kamu gerak2 kan jari kamu..comel sangat..
5) lastly doc confirmkan jantina kamu..insyaallah amk dan ayah akan mendapat bb boy plak kali
    ni..alhamdulillah
6) yang tak ok bila doc check mak dan doc kate mak nampak pucat dan dier syak hb mak rendah, darah
    mak tinggi sikit dan degupan jantung mak tak normal..diminta segera ke klinik ibu mengandung

mase tau semua tu mmg mak risau teramat sangat tapi mak redha..mak tak leh nk kate tidak tentang apa yang doc katekan tu coz mak mmg dapat rasai semua kesakitan tu..tapi bila mak fikirkan kakak2 kamu mak rase mak automatik jadik kuat..tapi yang paling mak kesian ngan kamu ialah bila mak tak prepare ape2 lagi utk kamu..yang mak cume dah beli sepasang baju dan 10 botol utk ebm nnti..name untuk kamu pon mak takde lagi coz kami ingat kami akan terima bb girl lagi coz ramai sgt cakap bb mak girl....macam mane ye..mak rase mak kena sediakan semuanye cepat..kalau tak mmg mak rase bersalah kat kamu..mak, ayah, kaklong dan kakngah sayang kamu sangat2..

Selasa, 11 Januari 2011

bile nak masuk anak 3...

bile anak nak masuk 3 orang ni...ape yang lain...yang utama lainnya adalah kewangan..huhu..takpe..semuanye rezeki anak2..tak nak pk sangat..yang lain adalah dari segi pembahagian masa..maybe pas ni akan jadik lebih penatlah kot..hehe..takpelah, mengikut kata doctor feberet kami sekeluarga kamu akan penat hanya 3 tahun dari sekarang..percayalah kata saya nnti kamu akan rasa seronok melihat anak2 kamu membesar bersama2...insyaallah.. tu lah kate doc kami..hehe..ader gak doktor yang nk bg semangat pada kami..bkn senang ye nak carik doctor yang macam ni..

bile anak nak masuk 3 orang ni juga ada orang yang kate mesti saya akan berhenti keje pas ni..huhu..jawapan dari suami dan saya OH NO....tu bukan saya ok..macam petikan kata2 kawan ibu saya “mak saya dah antar lajar tinggi2 bukan suruh duduk umah ye”....yang itu saya beritahu pada orang2 yang jeles ngan saya..hehe..tapi ada kemungkinan saya akan berhenti kerja ketika anak sulung saya berumur 15 tahun..nape 15 tahun?mase tu ancaman anasir2 luar terlalu dasyat...so, saya ingin menjadi pelindung mereka..insyaallah..tak leh kate lagi coz benda akan datang ni tak leh nak jangka..

bile nak masuk anak 3 ni...mak jadik pelupa..aduhai..macam dah tua plak..hehe..nasib baik dapat suami yang sabar..kalau tak mesti dh kena marah ari2..hehe..sekarang ni pas wat ape2 atau dapat ape2 pesanan mesti bagitau kat suami coz senang suami leh ingatkan..tapi yang mak suke peknen kali ni tak wat mak jadik gemuk..hehe..harapnye pas bersalin mak mau kelihatan slim kembali..tapi slim tu beragak lah..pas ni mak mau pakai implan..dah confirm ngan en suami coz mak ni jenis subur sangatlah..so, pas dah bersalin tak mau dah jawab bile nk tambah bb lagi..hehe..anak keempat insyaallah 2013@2014..mase tu 30 tahun..yang tu bb last..abiskan kuota cuti bersalin...hehe

bile nak masuk anak 3 ni kami terpakse mengehadkan percutian kami..bkn kewangan punca kami tak leh jalan2 tapi disebabkan 3 orang kami rase sukar sikit kot nk handle..tapi ayah kate kalau kakak ok, kite leh g jalan2 macam biase..nk g dekat2 ok kot..cume kalau nk g jauh2 je leceh sikit..kite pon tak jangka perangai kakak macam mane lagi..setakat ni kalau bawak jalan2 dier akan suke berjalan sedniri jelah..ayah penat nk main kejar2 ngan kakak...

bile nak masuk anak 3 ni mak rase sangat gembira...ramai2 anak ni rupenye seronok sangat...balik keje main ngan anak2 dulu baru pk nak wat benda lain..hehe..tgk gelagat mereka mmg best..kena plak tgk kakak yang dh petah bercakap..lagilah syok..

Isnin, 10 Januari 2011

entry khas ttg en suami...


nape saye sibuk wat entry khas pasal suami saya ni..sibuk je kan..mane lah ader org nk tau..takpelah..ni blog saya so suka hati saya nak tulis apa pon..janji apa yang saya tulis ni akan wat hati saya gembira..erm..saya suke nak citekan ttg kerja dan kesibukan suami saya...hehe..sayang kalau terbaca blog saya jgn marah ye..saya sayang kat sayang sebab tu saya tulis pasal sayang..

dulu masa saya kenal en hubby dia keje ngan ayah mertuaku...ayah mertuaku mengajar orang bawak keta..so, ramailah kenalan en hubby bila mengajar orang termasuklah girl ok..hehe..tak jeles pon..huhu..tapi tak lame kenal en hubby dapat offer menjadi pembantu penguatkuasa di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur..mase tu dia dapat gak offer jadik pemandu bas rapidKL..huhu..mase tu dia ingat nk terima DBKL coz takot tak termampu nak bawak bas..en hubby ku ini ada banyak lesen..tu yang dapat offer jadik pemandu bas..huhu..

hubungan terhenti seketika ketika en hubby training sbg pembantu penguatkuasa..macam2 yang terjadi..tapi aku dah lupekan pon..mase en hubby abis training kami jadik rapat balik..tu sebab leh terapat ngan dia..hehe..tak maul ah cite ttg perkenalan kami over2 nnti org termuntah plak baca entry saya ni..hehe..

mase en hubby ajak saya kawin saya tahu dia bekerja secara KONTRAK sebagai pembantu penguatkuasa..tapi mase tu saya tak kisah sangat coz mungkin ini yang dikatakan jodoh kot...huhu..tapi mase tu saya tak terfikir pon pasal status nya kerana paling penting kami disatukan kerana perkahwinan bukan hanya penyatuan dua hati..tapi perkahwinan juga adalah salah satu cara kita menyelamatkan ibu bapa kita..bila kita dah berhubungan dengan seseorang kita kena jage maruah ibu bapa kita juga kerana ayah ngan ibu tak suke kami ikat secara lama2..mmg bagus sebenarnya saranan ibu ngan ayah..sekurang2nya orang nak mengata pon kurang..biasalah kan dok umah flat ni..

hubby ada juga kate saya dulu sombong..mane tak sombong..dalam family kami mmg ayah dan ibu takkan benarkan kami ke rumah bakal mertua atau menyibuk di majlis keluarga bakal suami kerana tak manis kate mereka..bila dh kawin ni saya sedar ayah ngan ibu wat yang terbaik utk kami..bila nak cakap pasal sedia tak sedia utk berkahwin ni kami rase terpulang kepada individu itu sendiri..hubby penah kate kat saya dulu kalau nk pk tak sedia, sampai tua pon tak sedia..bagi saya hanya org yang berani sahaja akan menayhut cabaran utk berumahtangga..

sambung pasal hubby saya.. bila kami berkahwin saya pon baru je keje gomen.tu pon tak tetap lagi tapi kami percaya rezeki di tangan Tuhan..tapi bila saya hampir melahirkan maisarah hubby dapat offer tetap...alhamdulillah..mase saya dalam pantang hubby bgtau yang dia dapat duit pampasan sempena keje kontrak..syukur pada Tuhan..dan yang paling best pas saya bersalinkan marissa hubby dah lulus semua exam dan saya telah pon ditetapkan..syukur sangat2..tak lame lagi hubby kate akan keluar surat memberitahu dia bekerja secara tetap..

kadang2 ada juga mulut2 yg tak berapa baik yang mengata tentang kerja hubby saya..takde mase depanlah, gaji keciklah dan macam2 lah..saya selalu berada di belakang hubby saya..saya tau hubby sedih bila ada org berkata begitu saya juga bersyukur pada Tuhan kerana saya bukanlah seorang isteri yang meminta2..kami juga akan memakai apa sahaja yang kami rase mampu..tapi pesanan saya kepada orang yang selalu memandang rendah kepada kami Tuhan Maha Kaya, Maha Mendengar, Maha Mengetahui..alhamdulillah walaupun gaji kami kecil tapi sekurang2 nya kami telah mempunyai sebuah keluarga yang bahagia dan kami telah mempunyai sedikit harta utk anak2 kami..saya percaya semua ini adalah kerana rezeki kami dan anak2 kami...

Selasa, 4 Januari 2011

tahun baru dengan semangat yang baru

selamat tahun baru kepada semua rakan2..lambat sangat nk wish happy new year..biaselah kalau laptop diletakkan bersepah2..tak sempatnye nk update ape2..teruskan ngan cite saya utk tahun baru...

so far mmg tak sambut new year ni..seingat saya dr dulu lagi saya mmg tak minat utk sambut new year..alhamdulillah dapat suami same kepala..so, takdelah pening nk carik tempat lepak..akhirnye lepak ngan anak2 tgk ironman..hehe..sebelum tu en hubby ajak g carrefour beli askrim..tu yg saya suke..pas tu dapat tido awal..hehe..lagi kami suke...

azam saya macam biase nak jadik yang terbaik di mata suami, emak yang bagus untuk anak2ku, anak yang baik kepada kedua orang tuaku, menantu yang ok kepada ayah mertuaku, pelajar yang sukses...mmg niatku nk lajar sungguh2 kali ni..aku amat bersyukur dikurniakan 2 orang puteri yang sangat baik dan tak banyak karenah..malam2 pon tido cepat dan tak meragam..so, insyaallah mesti kali ni aku leh study malam2...

wishlist saya tahun ni?rasenye tak perlulah wishlist kot coz ape yang saya tak wish dapat plak 2010..hehe..alhamdulillah rezeki anak2 kan..cume semalam dapat offer dari hubby nk tukarkan gelang dan hp...huhuhu...takpelah sayang..saya belum berkeperluan utk itu...nnti kalau dah nak saya mintak ye..hahaha...baiknye aku..

ape pon aku harap tahun 2011 akan dikurniakan rezeki yang melimpah ruah..amin..

Isnin, 3 Januari 2011

penutup percutian 2010....part 2

second day tu plak kami bertolak dari umah makcik menuju ke wet world pedas..malang sikit lah nasib kami kerana bekalan air utk dalam toilet takde..diaorg beklkan air panas..aduhai..napelah diaorg ni tak bagus..kalau dh tau air tak cukup patutnye tutuplah kan..ni nak kaut keuntungan je..makanan dier pon tak sedap..my hubby said this is the first and the last kite pergi..betul lah tu..mmg tak best..takpelah janji dapat bawak anak2 g jalan2...

kami lepak kat sane pon tak lame coz adek baru je abis pantang..cian ngan sofea coz panas kan...balik tu kami singgah pekena cendol kat senawang..alamak lupe plak name cendol popular tu..takpelah tapi cendol dier mmg best dan murah..leh tambah lagi tapi confirmlah aku tak tambah coz penuh perut..pas settle semua kami bertolak pulang ke kl.. sampai kat kl hubby request nak masak kuey teow goreng..semua pon ok je..ajak p makan luar dier tak nak..last2 malam tu lepak je kat umah ibu...

rabu pagi kami balik umah kami sendiri..yelah nak kemas barang lagi kan..petang sikit en hubby bawak p shopping barang2 anak kat kedai2 bb kat sri gombak..mainan kakak yang banyak..yg penting dapat gak patung barney utk dier..asyik nyanyi jelah ngan patung barney nye..malam tu just lepak umah coz kepenatan...oklah selesai sudah cerita utk 2010...nntikan kemunculan cerita 2011...bye2...salam..