yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Isnin, 12 November 2012

hepi 5th anniversary:)

sabtu lepas pada tarikh yang sangat cantik 10.11.12 genap usia perkahwinan kami lima tahun...syukur alhamdulillah..tiada sambutan yg istimewa for this year coz musim hujan yang xmennetu sekarang ni ditambah kesihatan anak2 yang xberapa baik..tapi yang penting dapat bawak anak2 g jalan2 walaupun sekejap...

pagi sabtu tu bawak anak2 g tgk ikan di aquaria,klcc..balik tu singgah stadium taman tasik ttiwangsa untuk lihat karnival upin ipin..walaupun dapat belikan buku dan air botol kegemaran mereka tu dh cukup wat kami...malam tu ingat nk dinner kat luar tapi dah terperangkap di wangsa maju..ingat nk g beli pampers di jusco je tapi disebabkan hujan lepak umah ibu..at last ibu sediakan dinner utk malam tu..walaupun lauk yg simple tapi sedap..air tangan ibu kan:)

malam tadi just dinner kfc ngan anak2 kat umah coz lihatkan keadaan musyrif yang sedang sakit mata...cian anak2 mak semua tak sihat...tapi ptg tu ibu dah lanje makan durian udang merah ngan musang king...gile terangkat...lupe tgh demam..huhu..tq ibu..mak ngan ayah pon tak sht tapi kena kuat coz nak jage anak2 yang tidak sht...kire mak pecah rekod tak sht dah seminggu tapi masih gagah g opis..biase dah jumpe doc tapi kali ni rawat sendiri...huhu..

tu je cerita untuk perjalanan dua hari ni...kepada en suamiku mohamad fikri bin anuar selamat ulangtahun yang kelima..serius macam rase baru je lg kawin coz ari2 kite bercinta kan...hehe..saya nampak mata syg ade air mase wish kat saya kelmarin coz syg sedih  takde hadiah special utk saya kali ni..saya kawin ngan syg pon bukan sebab harta tapi kasih syg yg syg bagi kat sy ngan anak2 kite...sy takde pon harapkan ape2 hadiah coz saya pon dok bz ngan test, ngan kesihatan anak2 lagi, dengan nak masuk umah baru lg...so,jangan sedih sgt tau..seperti yg sy kate kat syg ape yang terjadik sy akan tetap di belakang syg..tq jadik suami dan ayah kepada anak2 kita..I LOVE U SO MUCH...harap kite akan kekal bersama hingga hujung nyawa..

Khamis, 1 November 2012

BULAN NOVEMBER YANG INDAH:)

Alhamdulillah dah masuk bulan november...ini bermakna dua bln lagi kite akan menuju ke tahun 2013...tiada apa yang boleh diucap melainkan terlalu bersyukur dengan apa yang dikurniakan kepada kami sekeluarga...

bulan november ini adalah bulan yang best sgt coz 9 hari lagi genaplah usia perkahwinan mak ngan ayah 5 tahun:)tiada apa yang boleh dikatakan melainkan rase bersyukur kerana telah dapat menempuh fasa pertama yang dikatakan amat mencabar utk orang yang berumahtangga...serius memang banyak betul dugaan sepanjang lima tahun...suka,duka,tawa,tangis semua ada. cuma takdelah sampai nak bercerita ngan orang ramai kan...kalau boleh sorok,memang saya akan sorok...

pada usia perkahwinan 5 tahun dan usia kami 28 tahun rase hepi coz kami telah dapat mencapai semua yang kami dan anak2 hajati...target untuk memiliki anak seramai 3 orang dah dapat, anak2 mahukan kereta baru juga kami telah usaha dapatkan dan kini hanya menunggu kunci untuk rumah idaman kami...walaupun hanya sebiji apartment namun ianya diharap dapat memberikan keselesaan kepada kami sekeluarga:)

ada lagi dua tahun untuk kami penuhi dua hajat lagi iaitu menambahkan bilangan anak kepada 4@5 orang...doa kami agar kami dapatlah bb twin..berangan lah ko atul...huhu...xpe,yang penting saya sudah mula usaha dari sekarang...hehe...dan lagi satu hajat adalah saya dapat menamatkan pengajian ijazah saya sebelum umur 30 tahun..insyaallah rasenye akan dapat coz saya tinggal utk buat thesis cadangan awal dan akhir serta 2 subjek 2 jam kredit..syok betul..

ape pon kepada suamiku kita telah berjaya bersama harungi suka duka selama lima tahun...harapnye kita dapat harungi suka duka untuk akan datang...tiada rumahtangga yang tidak bergolak tetapi kita sendiri yang mencorakkannya...kami masih lagi mengambil ilmu dan terus mengambil ilmu dari orang2 yang pengalamannya lebih banyak...utk anak2ku kamulah penyeri rumahtangga mak dan ayah..love u all so much...

Isnin, 1 Oktober 2012

luahan hati seorang isteri:(

awal bulan november ni genap perkahwinan kami 5 tahun...kenapa tajuk sy macam tak hepi ye...saya sedang bahagia dan gembira di sisi keluarga kecil saya cuma sekarang ni saya sedang bersedih...seblum nk taip entri ni pon saya dah mengalirkan airmata apatah lagi apabila saya menaip entri ni...

selama 5 tahun kami berkahwin akhirnya keluar jugak dari mulut en suami saya saya tahu selama kita kawin masih ada yang tidak boleh terima saya sebagai suami sayang...oh sayangku isterimu ini tetap terima sayang seadanya...saya juga perasan tapi sebagai isteri sy tetap akan menyokong suami saya..takpelah sayang one day Allah akan bagi balasan kepada mereka..ada juga yang dh terima balasan tapi masih tidak sedar..

apa yang saya boleh katakan di sini terima lah hakikat  EN MOHAMAD FIKRI BIN ANUAR telah diciptakan untuk saya. no more past punye cerita. apa kamu rasa kalau saya wat suami kamu macam kamu wat suami saya. juga apa kamu rasa kalau sy wat bakal suami kamu macam kamu wat suami saya. plz sangat2 kami ada perasaan. kalau tak boleh terima suami saya plz jangan terima anak2 saya coz dia adalah suami dan ayah yang terbaik untuk kami sekeluarga.

entri ni saya tulis agar orang yang suka sangat mengecilkan hati kami bukak sikit mata dan lihat diri sendiri yang belum cukup sempurna untuk mengadili org lain. bukan kami tak nak balas tapi kami amik keputusan untuk diam dan lihat. kami tak nak orang kata kami ni bermulut jahat coz kami tak buat pon orang kata kami yang buat. bila org siap pesan lihat diri dulu br leh kutuk org lain membuatkan ati ni makin panas tapi tu lah saya percaya Allah Maha Mengetahui apa yang kami lakukan dan apa yang terbaik untuk kami. kat sini saya just nak tau kenapa masih tak boleh terima dia dalam hidup saya. nak kata suami saya ni tak jaga saya cukup makan pakai saya dia sediakan. saya rasa takde pon dia pegi ketuk umah sapa2 mintak duit nak beli beras. nak kata dia dera saya mmg takde secebis luka pon dia lakukan.

nak kata anak2 saya tak cukup makan pakai saya rasa lebih kot dapat dia sediakan. nak kata anak2 saya didera takde plak kesan lebam2 di badan anak2 saya. nak kata suami saya mendera saya melakukan tugas rumah. silap banyak lah cakap mcm tu coz kat umah hal anak2 dari a-z semua dia yang buat. masak pon kadang dia yang buat. apa yang saya nak wat kat umah pon sy tak tau coz semua keje umah dia yang wat.saya rasa kamu yg tak suke suami sy pon tak dpt layanan macam yang saya dapat. cukup2lah nak buat ati suami saya terasa. kalau rasa nak buat tu untuk tujuan lihat rumahtangga kami porak peranda mungkin kamu semua silap banyak coz bila wat mcm ni kami makin rapat coz dalam hubungan kami menitik beratkan luahan perasaan dan jangan dipendam. bila wat mcm ni kami jadik makin rapat dan bahagia.

kalau kamu kata mulut suami saya jahat takde plak ipar2 yang baru kata suami saya begitu. saya ni kawin ngan org uniform tapi suami saya takdelah kasar bahasanya. oh cukup sampai sini harap pas ni kami ni org nilai dengan pandangan yang baik dan bukannya bila nampak kami wat kami macam tak wujud. tentang perubahan saya sekarang ni tolong jangan kata suami saya paksa saya coz apa yang saya lakukan sekarang ni hanya untuk mengurangkan dosa yang perlu suami saya pikul di samping menambahkan pahala yang saya tak tau berapa banyaknye. suami saya hanya menyokong apa yang saya lakukan sekarang ni.

kepada en suami saya mohon maaf bagi pihak mereka. biar org pandang kita hina, miskin tapi hanya kita yang tahu apa yang kita ada dalam hidup kita sekarang ni...Allah sentiasa berada bersama insan2 yang teraniaya:)

Selasa, 25 September 2012

bila kakak dh mule ucap perkataan bosan...

lama dh tak update blog...banyak benda nak cite sebenarnye tapi tak berkesempatan..maklumlah bz skit sekarang ni...berbalik kepada tajuk di atas mak jadik sedih coz dh dua minggu ni kakak sarah mula bagitau yang dia dah bosan asyik pegi umah ibu je coz dia kata mak ngan ayah cutilah bawak kakak ngan adik jalan2...

bila bincang ngan en suami memang kami mengaku yang dah lama tak cuti bawak diaorang jalan2...baru2 ni ada matta fair mak dah beli tiket aquaria yg mak plan nak pegi masa anniversary kelima mak ngan ayah nnti..mak beli pakej ke gambang pahang utk pegi pertengahan bulan okt ni coz mase tu mak cuti semester...mak beli tiket masuk legoland plan nak pegi bulan disember nanti...baru2 ni plak dh booking homestay di taiping dan cameron utk pegi raya haji nnti coz plan nak ke taiping,penang dan balik ke cameron..

tapi dalam mase yang same mak rase mcm nak bawak anak2 mak ke tempat yang boleh balik ari dalam mase terdekat coz nak bagi diaorg enjoy tapi tak tau nak pegi mane...mak sendiri dah mule bosan kat kl ni coz banyak sangat kejadian2 yang wat mak sedih sangat...so,konon2 nak bawak diri lah...huhu...tapi yang penting bawak diri bersama en suami dan anak2 mak...oh i miss them so much...love u all...

mood:nk g pd tapi masih trauma lagi:(

Khamis, 13 September 2012

alhamdulillah selesai juga

ahad lepas bertarikh 09 september 2012 berlangsung majlis akikah musyrif,besday kakak sarah dan cukur jambul embun bertemakan warna hijau dan pink. lega sangat2 tercapai sudah hajat kami hendak buat akikah musyrif yang akhir. syukur alhamdulillah..

di sini saya ingin mengucapkan terima kasih banyak2 pada yang membantu sepanjang majlis kami...terima kasih banyak2 juga kepada semua yang hadir..nk tulis name sorang2 tak terdaya plak..ape pon tq coz memeriahkan majlis kami...maaf andai ada yang terkurang sepanjang berlakunya majlis..

sori tak leh update gambar coz kena tunggu cameraman antar cd dulu:)tq utk mykhalish yang sudi mengambil gambar kami semua..banyak juga yang kelam kabut pd ari tu tapi alhamdulillah berkat pertolongan dari semua dapat kami selesaikan juga..

tq pada wan,atuk,nenek,nek wan, maklong, pakngah, acu ngan ateh utk sponsor2 makanan sepanjang majlis...nk tau menu ape ye kami mase ari tu...ade laksa, nasi goreng cina, satay, kambing panggang, lemang, nasi impit, kuah kacang, rendang ayam, paru kicap, rendang daging, pulut kuning, roti jala, kuah durian, bubur kacang hijau, dadih, kuih lopes, kuih karipap, kuih bingka ubi, buah tembikai dan air oren. yg best dpt sediakan dessert table yang ada pelbagai manisan yg kami sediakan sendiri...

rasenye setakat tu je yg kami dpt update..nnti saya akan update lagi..

mood: sedih tab akan masuk workshop balik..internet kat opis plak lmbt...huhu

Jumaat, 3 Ogos 2012

bila anak2 dh pandai request:)

salam ari jumaat...arini mak nak update sikit tentang anak2 mak yang comel tu..org tanye mak makin rajin nak masak sekarang ni..kenapa mak jadik rajin ye...huhu...mak jadik rajin coz masa yang dinantikan dah tiba iaitu bila anak2 dah pandai bagi cadangan suruh mak masak ape..kadang2 sebelum pergi kerja mereka dah bagitau nak makan ape utk arini..dulu mak slaloo cakap kat ayah bestnye kalau anak2 dah pandai mintak nak makan ape mesti semangat mak nak masak makin tinggi..bukan selama ni mak tak masak tapi kadang ayah ajak bungkus je coz takde orang nak makan..
sekarang ni ayah pon jadik syok ajak g beli bahan cuba resepi2 baru yang anak2 akan suka makan..huhu..kadang tu tengok anak2 ngan ayah makan sepinggan jadik syok pulak..lagi mak rase terharu coz kepenatan tu ilang automatik...ape pon ape sahaja yang kita lakukan dengan ikhlas insyaallah akan menjadi sedap:)

mood: petang ni mau balik masak kuey teow goreng request dari kakak sarah:)selamat memasak

Rabu, 1 Ogos 2012

cerita mengenai hari raya...

hari ini dah 12 ramadhan...rase tak lame lagi kite nak sambut syawal..mak ngan ayah masing2 bz siapkan tempahan orang..alhamdulillah semuanye berjalan lancar..ada hari mak ngan ayah jadik tarzan..ada hari kami berlima enjoy same2 wat biskut dan coklat..ape pon target mak ngan ayah dpt siapkan semuanye sebelum 10 ogos ni coz pas tu mak nk tumpu utk exam mak plak dan majlis anak2 mak..

cakap tentang majlis insyaallah mak nak buat akikah yg last,harijadi dan open house terus utk hari raya ni..mak harap hajat mak termakbul..amin... kali ni mak nak pakai tema hijau+pink...dan kali ni insyaallah mak nak ade coklat fountain utk meja candy dan fruit buffet...so, pas settle tempahan org mak ngan ayah nk kena set dah ape nak buat...huhu..

ape pon mak doakan apa yang hajati semuanye akan tercapai...cakap pasal raya mak tinggal nk belikan kasut raya utk anak2 mak ngan baju sampingan mak ngan ayah...kali ni mak ngan ayah tak bawak anak2 beli kasut...kami akan gunakan cara ibu dan ayah dulu ukur saiz kaki pakai lidi dan boleh beli kasut ikut kegemaran kami:)



Khamis, 26 Julai 2012

Salam Ramadhan:)

assalamualaikum semua;

hari ni dah 6 ari kite berpuasa..sekejap je rase..syukur alhamdulillah kerana masih diberi peluang bertemu Ramadhan:)saya ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada semua rakan2..
pengalaman berpuasa kali ni menarik sangat..kadang2 rase nak mengalir airmata melihat gelagat dan telatah anak2 yang dok semeja walaupun tak pose..really enjoy..walaupun kadang2 jadik gak tarzan tapi ianya semua membahagiakan..beberapa hari lagi mak ngan ayah akan mula menyiapkan tempahan biskut dan coklat org..alhamdulillah tahun ni rezeki tempahan banyak sangat..lebih dari 15,000 keping utk keduanye.
melihatkan anak2 yang semakin membesar mak rase indahnye hidup ni..tak terbayang mak kalau semua anak2 mak dah belajar berpuasa..mesti semua ada permintaan yang berbeza bila berbuka dan bersahur..mak tak sabar nak tunggu waktu itu..
setakat ni mak dapat lagi menyediakan juadah hasil air tangan mak utk suami dan anak2 mak..mereka semua suke..walaupun kadang2 sakit menyerang tapi mak gagahkan juga kerana tiada apa yang penting selain melihat mereka tersenyum menikmati makanan:)
mak rase setakat tu je mak nak merapu..ape pon mak tak sabar nak siapkan tempahan orang dan selepas itu mak nak menyiapkan apa yang perlu disiapkan untuk aidilfitri nanti..
salam sayang untuk semua...

Khamis, 5 Julai 2012

kehidupan sebagai seorang isteri,mak kepada 3 budak comel,anak,pelajar,menantu,pekerja dan peniaga...

fuh.....tajuk mcm dasyat kan tapi takdelah dasyat mane pon...huhu...ada yg berminat nak share ngan sy mcm mane cara saya membahagikan mase menjadi seperti semua di atas...huhu...kalau ikutkan mmg tak cukup mase saya...yelah mane nak masak,mane nk study mane nak wat mane nak wat ini...ade gak yg tanye sempat ke layan suami?Jwpannye sempat sangat2...hehe...

jangan nak banyak mengarut sangatlah kan...ok ape yg saya boleh katakan dalam hidup ni kita kena berpegang pada kita empat prinsip iaitu doa,ikhlas,sabar dan share..dalam rumahtangga pon ada tiga benda ni insyaallah pasti bahagia sampai bile2:)

kalau orang tanya saya bila saya study dan bila mase saya wat assg?Ni jawapan saya bila anak2 dah tido saya study dan bila waktu rehat di ofis saya akan buat assg sebab tu sekarang ni kalau ari jumaat saya jarang keluar coz saya akan gunakan masa rehat itu utk diri saya sendiri...tapi prinsip saya no assg or study pada waktu bekerja coz gaji kita dibayar utk buat kerja dan bukan utk belajar...

orang tanye pulak bila saya siapkan tempahan orang...ni jaapan saya bila balik keje kami siapkan anak dan bagi mereka makan dulu lepas tu bila mereka leka dengan aktiviti mereka,kami akan ambil giliran menyiapkan tempahan..biasenye kami hadkan waktu sehingga jam 12 mlm sahaja coz mau peluk2 ngan anak2 sebelum mereka tido...

orang tanya pulak bila kami menjalankan tanggungjaab sbg seorang anak?Yang itu kami lakukan pada hujung minggu tapi tulah saya masih tak dapat menjadi menantu yg bagus lg coz tak kerap menjenguk ayah mertua sy...yelah kadang ada kelaslah,kuar bawak anak2 g jalanlah...tapi kalau sempat mmg kami akan jenguk ayah..kpd ayah mertuaku maafkan menantumu ini:)kepada ibu sy pon sy mohon maaf coz jarang ke rumahmu tapi ibu faham keadaan kami....

tanggungjaab sebagai seorang isteri pula biarlah kami berdua je yg tau...huhu...tapi tu lah yang penting walaupun depan anak2 kita jangan segan tunjukkan kasih syg coz nanti mereka pon automatik jadik penyayang gak...hehe...tpi jgn tunjukkan adegan yg xpatutbdepan anak2 ye...

sebagai seorang mak pula bila ada mase luang mmg semuanye utk mereka..dalam kamus hidup saya tiada istilah tido siang...tido malam pon kena catu...huhu...tapi bila tengok anak2 automatik jadik relaks dan cool je...sebagai seorang pekerja pula saya amalkan datang ofis on time,no hilang2 tanpa kabar berita,dan sbgnya...oklah waktu rehat nk abis ni...chow dulu....


Rabu, 4 Julai 2012

kenapa name anak lelaki saya ditukar????

mak sebenarnya hutang satu entri dr musyrif lahir lagi dan ade jugak yg masih bertanya...kalau yg masih ingat mase mak lahirkan anak bongsu mak( bongsu ke???Hehe...) mak umumkan name dia muhammad misyary coz dari dalam perut lg mak ngan ayah rase nk letak name tu tapi dua tiga ari pas kamu lahir terus mak tukar name kamu kepada muhammad musyrif yg bermaksud tinggi,pengawas...harap dah besar nanti kamu blh jadik pengawas kpd kakak2 kamu:)
mase mak ngan ayah nk letak name misyary atuk pon kurang bersetuju kerana masih samar2 dengan maksudnya walaupun mak dah tahu maksudnya dari kwn2 mak...ayah pon rase mcm berat ati je nk daftarkan name tu...sblm nk daftar name kamu kat jpn ayah singgah di sebuah masjid dan bertemu seorang ustaz dan akhirnya ustaz tersebut telah memberikan cadangan agar kami tidak meletakkan name misyary kpd kamu coz dikhuatiri berat utk kamu bawa...akhirnye ayah bgtau ustaz nk letak name musyrif dan ustaz setuju...
itulah serba sedikit penjelasan mengapa nama anak kami bertukar...kalau ade rezeki lepas ni mau letak nama anak mursyid atau marsha lah....huhu...ati ni mmg nk bb tpi nntilah...hehehe

Jumaat, 22 Jun 2012

entri khas utk en suami:-)

salam pagi jumaat...mesti pagi ni orang yang baca blog mak rase loya...takpelah yg nk loya tu coz mak tak loya pon...pagi ni just nak wat ucapan bebanyak terima kasih kat en suami...

kenapa ye nak buat ucapan terima kasih...erm..dalam mase seminggu ni ayah berjaya jage anak2 sendiri pada waktu malam sementara mak dok study utk exam minggu depan...ayah tak mengeluh pon sebaliknya mak tahu ayah happy coz tak yah berebut ngan mak nak bagi musyrif susu dan tak yah berebut ngan mak buat susu utk anak2...hehe...org lain berebut dan bergaduh coz mls nk wat tu semua tapi ayah ngan mak berebut nk wat tu semua...

pagi ni plak mase nak g keje mak bgtau ayah teringin nak makan bubur mcd tapi lalu kat mcd tadi ramainya org...so,tak jadiklah beli...mak bgtau ayah tak tau nk bekfes ape dah...tiba2 tengah mak beli roti canai kat opis ayah dtg antar burger kfc...huhu...tq lah syg..at last ayah yg mkn roti canai tu...huhu...

semalam mak ade tanye ayah satu soalan tapi ayah berat nk jwb...rupe2nye ayah ade order something utk wat surprise tapi sygnye benda tu dah abis...cian ayah nk wat surprise tpi tak dapat...xpelah syg...next time jelah booked..lagipon sy blm lagi rase perlu benda tu...

tq jugak utk en suamiku coz bagi hadiah pas sy bersalinkan musyrif...biasenye klu dpt anak pompuan mesti kena lengkapkan anak pompuan dulu tpi bila dpt anak laki mak yg dpt lbh...hehe...baru2 ni pon dpt lg...tq so much syg...

ape pon tq en suamiku coz kamu cube jadik yg terbaik utk sy ngan anak2...love u so much..

Rabu, 20 Jun 2012

perkembangan anak2ku yg comel2 itu:-)

semalam genap musyrif setahun dan juga musyrif dpt hadiah yg best iaitu cucuk utk setahun...huhu...cian anak mak..ayah kate kena cucuk nangis je...nk buat mcm mane manja sgt...semalam juga kakak sarah,kakak rissa ngan mak check sekali...

sekarang ni berat musyrif 8.9kg...sangat ringan...huhu...panjang 75cm yg ni same macam panjang kakak sarah mase setahun...kakak sarah plak sekarang dh 13.4kg je...lagi ringan ni...tapi kakak rissa telah naik dgn jayanya iaitu 13.6kg...naik sekilo lepas 3 bulan...


musyrif sekarang ni dh banyak langkahnye...kdg dalam tak sedar ibunye kate jauh dia berjalan...cakap tak byk tapi mulut mmg bising,...masih manja lagi...kalau mlm tak naik tido ata dada mak mmg tak sah...mesti nk menyondol2...kakak sarah dan kakak rissa plak makin byk akalnye...klu dh jadik rakan kongsi abislah mak tpi mak enjoy...huhu...

bile tengok anak2 yg makin besar ni rs hepi sgt2...ape pon mak doakan kamu bertiga sentiasa sht dan dijauhi perkara2 yg merbahaya...insyaallah...

Isnin, 18 Jun 2012

selamat hari jadi musyrifku cyg....

19 jun genap anak bongsu mak setahun...sekejap je mase berlalu dah setahun usia kamu...bila melihat kamu mak rase sayu...tpi mak tak mau sedih2 di harijadi kamu...mak,ayah dan kakak syg kamu sgt2...mak dan ayah sentiasa doakan yg terbaik utk anak2 kami:)
mengandung dan melahirkanmu amat senang dan semuanye dipermudahkan....alhamdulillah...di kala kamu dilahirkan byk perkara yg mak belajar..apa yg mak dpt dan ubah biarlah mak dan ayah je yg tau...sejak kamu lahir juga rezeki kita sekeluarga semakin bertambah...mak bersyukur yg teramat sangat...
bila kamu wujud ramai yg memberikan tanggapan yg negatif terhadap keluarga kita kerana dengan bertambahnya ahli keluarga kita akan dipandang rendah tapi mak ngan ayah tak kisah coz bertambahnya ahli keluarga maka segala apa yang kita ada makin bertambah...
kamu amat comel dengan gigi kamu empat batang itu dan bertambah comel senyuman kamu saat gigi itu ditayang...walaupun kamu baru berjalan tahap sijil tpi mak bangga dengan kamu.....semangat dan keceriaan kamu yg buat mak kuat semangat utk berikn yg terbaik utk kamu iaitu susu ibu...walaupun minum susu perahan sahaja selama lima bln tpi mak bangga kerana kamu buat mak tidak putus asa utk terus memerah walaupun byk d ugaan yg dtg...

kepada anakku muhammad musyrif bin mohamad fikri selamat harijadi syg...byk dugaan dan cabaran dlm hidup ini yg kamu perlu tempuhi...mak akan sentiasa bersama kamu dan kakak2 syg...love u all so much....mmuahhh....

Khamis, 14 Jun 2012

IA DATANG LAGI.....

ramai yg pelik tengok status mak dua tiga menjak ni...mak tak nak mintak simpati sebenarnye coz mak dari dulu rela tanggung sakit sorg2....sekarang ni mak lagi kena kuat lagi2 bila tengok muka anak2 yang masih kecil dan mak pon tak nak org kate tu lah akibat beranak rapat2 bila sakit takde sape nak tengok kan anak2....stop di sini sambung ngan sakit mak....
7,8 tahun yg lepas mak pernah alami kencing berdarah balik dari bercuti ngan family...mase tu masih study lagi....ingat biase2 je tapi bila dirujuk ke hkl doc nampak buah pinggang mak belah kanan bengkak....macam2 ujian yang mak hadapi selama lbh kurang 2 tahun tapi akhirnya kes mak ditutup coz tak jumpe sebab dan buah pinggang mak kembali normal....dua hospital mak pegi dan dua2 kate dh ok....
tiba2 dua minggu ni mak rase pinggang mak dua2 belah sakit balik...kesakitan yg dtg mak tahan jugak coz tak nak org susah hati...bila rujuk klinik mmg sah air kencing mak berdarah balik...doc bg antibiotik yg paling kuat dgn harapan darah itu akan hilang bersama kuman yg dtg tapi masih ada jugak....mase dapat tau ada balik mak blh senyum dan gelak2 lagi tapi bila ngan ayah dlm kereta airmata ni berjurai juga...
mak menangis coz mak dah tak sanggup nak hadapi proses amik darah yg kerap,air kencing yg kerap,ivu yg menyakitkan,proses pembedahan mengambil tisu di buah pinggang,proses xray,dan yang paling menyakitkan bila diletakkan tiub yg disambungkan dari buag pinggang ke saluran buang air kecil...
mak pon dah tak nak dok slaloo check in kat spital coz mak tak leh tdo tanpa anak2 mak...doc hisham harap biarlah batu di buah pinggang dan bukannye kes lain tapi bila rase kesakitannye mak rase mak akan hadapi kembali semua ujian2 itu coz hkl kate kes mak dulu dh lame dan skrg kena bukak fail baru....Ya Allah Kau berikanlah aku kekuatan yang tinggi....

majlis harijadi dan akikah

bulan dua yang lalu kami telah selamat mengadakan akikah muhammad musyrif tpi masih ada hutang lagi seekor..huhu...di samping tu kami wat sekali besday marissa yg ke dua tahun...so,meh layan sedikit gambar:)




Isnin, 28 Mei 2012

5 tahun...

rimas rasenye update blog gune tab..tak puas rasenye...hope cepatlah dapat broadband coz leh gune lappy..huhu..tq ye adik iparku coz nk bg kakak iparmu ini broadband..hehe..oklah arini takdelah cerita sangat just nk sharekan ape yang patut dikongsi..

memandangkan lagi beberapa bulan genap usia perkahwinan kami yang ke 5 tahun maka saya just nk share pengalaman,amik pengalaman dan kongsi pengalaman ngan kawan2 di luar sana.usia perkahwinan yang telah masuk ke 5 tahun adalah tempoh yang agak lama..alhamdulillah kami berjaya melepasi satu fasa yang dikatakan orang di luar sana sebagai satu fasa yang amat mencabar. serius, bukan mudah untuk melalui fasa itu. ibarat kata suami kalau suami isteri itu elok je takde masalah tapi byk pulak anasir2 di luar rumahtangga kita yang memberikan masalah..ada benar kata2 en suamiku itu..

apa yang kami ada sepanjang lima bertahun berkahwin ni adalah 3 orang anak comel yang tiada nilai gantinye...mereka lah nyawa kami..harta yang lain kami boleh carik tapi mereka bertiga adalah harta kami yang paling bernilai sangat2..oh,mak rindukan kamu bertiga..tidak sabar mau pulang ke rumah..

berbalik kisah asal,saya sungguh respek lah ngan pasangan2 yang telah berkahwin lebih dari 5 tahun yang melalui hari dengan penuh bahagia..serius mmg jeles tengok dan saya berharap sangat2 kami akan menjadi seperti pasangan2 itu..kadang2 saya lihat pasangan yang baru setahun dua kawin kalau update status kat fb mcm org lain tak penah kawin..kadang nak gelak pon ye..kalau kawan2 dalam fb kita semua belum kawin maybelah kite leh wat mcm tu..ni semua dah otai2 baca mmg nak gelak je lah..sebagai yg muda dalam perkahwinan belajarlah dari yg tua..kalau niat kamu nak menunjuk kamu tu bahagia kena ingat org2 lain yang lebih bahagia dari kamu..sampai sekarang sy masih menuntut ilmu dari org2 lame tentang rumahtangga ni especially dr ibu saya dan kawan2 rapat yg lebih lama berkahwin..org kate berumahtangga ni mcm nk pegi belayar..kalau dalam satu kapal ade dua ketua tenggelamlah kapal kita tu..

seperti juga dalam rumahtangga ni kalau isteri pon nak jadik pemandu arah confirm suami akan jadik isteri dan sebaliknya..byk sgt cth dah ku lihat..tiada apa yang saya boleh katakan just dalam rumahtangga ni sebagai isteri hormatlah suami kamu walaupun dia berpangkat rendah dr kita, dia kurang senang dr kita dan yang lebih penting terima dia seadanya..jika dlm rumahtangga ni kita susah dan senang bersama insyaallah mudah untuk kita uruskan..kalau suami tak mampu sediakan apa yang isteri mahu maka seorang isteri perlu redha..insyaallah satu hari nanti pasti apa yang kita hajatkan itu dapat jua:)

saya juga respek kepada ibu2 yang mempunyai ramai anak..yang ni lagi jeles okay coz saya sudah diperintahkan berhenti dr kilang..hehe...sangat muda berhenti ibarat kata en suami ramai tidak percaya dia ada tiga org anak..huhu..sangat rindu saat2 peknen,bersalin coz boleh share ngan kawan2 ape2 masalah,suka,duka dsbnya...kalau diberi lagi kami terima..insyaallah...kadang2 saya jadik pelik skit org yg br peknen atau melahirkan bayi mengajar org yang dah ade pengalaman bertahun2...jgn salah sangka ngan sy ye coz saya bukan katakan tak boleh mengajar tapi ajarlah benda yang logik skit..amik pengalaman dari org lame2..bkn saya suruh amik dari sy tapi ambil lah pengalaman dari keluarga ke atau kwn2 rapat ke..walaupun saya sudah ada tiga org anak2 yang comel tapi saya masih belajar tentang cara membesarkan mereka..jika ada perkara yang boleh sy kongsi insyaallah sy akan kongsi..

saya harap celoteh saya ni tiada memberi gangguan kepada siapa2 coz sy takde niat nak perli siapa2..just nak kongsi cerita...:)jumpa lagi ye..

kenal dulu saya:-)

Jumaat, 30 Mac 2012

mengidam:-):-):-)

tajuk dah bikin suspen je...hehe...mak mmg tgh mengidam skrg ni...ayah kate benda yg saya mengidam tu dia boleh berikan...sempena harijadi sy ke syg...hehehe....anniversary dpt tab adakah besday boleh dapat note itu...huhu...tq suamiku coz kamu tak pernah bekira dgn isterimu bila ada rezeki lebih...sebab itu sy juga takkan berkira dengan kamu...kan kita dahjanji nk susah sama2 senang sama2....

tak nak lah jiwang2 sgt nanti org menyampah plak..hehehe.....disebabkan mak ngan ayah dapat rezeki lebih...ooppsss...bkn berhutang ye...ni duit terbaring..hehe...mak ngan ayah ingat nk beli lah something....bila fikir balik wat rugi je beli handphone mahal2 ni...baik carik benda yg berharga dan bermanfaat...setelah difikirkan mak rase mau kunjungi kedai yg lama mak tak singgah....last lahirkan musyrif dpt tukar gelang...kali ni nak carik brg lain plak...

tapi ayah kate perkara pertama ayah kate nk ajak soping2 baju2
 anak2...suke2...disebabkan kerajaan akan ada bayaran gaji tertunggak maka mak dah tak susah hati utk perbelanjaan hari raya....manyak syok...mak ngan ayah ni dalam kepala same je fikir...dpt je rezeki lebih sikit mmg semua kepada anak

Selasa, 27 Mac 2012

kisah anak2 lagi...

kali ni nk cerita tentang anak2 lagi...tak kisahlah org nak kata ape sebab ni blog sy...sy suka nak tulis pasal saya dan keluarga kecil saya...

perkembangan musyrif terkini sekarang dia dah 9 bulan...makan mmg kuat...sekarang memang had kan tiga kali je sehari..tapi mlm dia kalau boleh nk mkn...mak yg tak bagi..huhu...berat dah 8.4kg..walaupun tak berapa besar yg penting musyrif sht..masih setia ngan susu lactogen nye...huhu..sekarang ni dh minum 6oz...suke mak tengok..ape pon susu yg kamu minum mak percaya kamu pon cerdik macam kakak2 kamu...

perkembangan marissa plak berat dah 13.4 kg di usia 2 tahun...skit lg masuk garisan merah..huhu..takpe icha budak yg comel...icha dah pandai macam2...doa makan pon dah tak pelat..lagu2 ni pon byk yg icha tau nyanyi...icha pon makan sendiri..yg penting icha sht..alhamdulillah..

perkembangan maisarah plak sudah 3 tahun 7 bulan...macam2 benda dah tau...masih belajar utk membuka pampers nye..huhu...tahun depan dah nak dihantar ke tadika...mak ngan ayah masih pening nk hantar maisarah ke mana..huhu

tu je kot perkembangan anak2 mak...ade gak org tanye byk tak pakai belanja anak dah tiga ni...erm..tipu kalau kami kate tak byk tapi mak tak suke org kate dah anak tiga ni jadik susah...itu semua tidak betul..setizp anak ada rezekinya..

Isnin, 26 Mac 2012

bisnes kami....:-)

sekarang ni mak ngan ayah dh makin rancak meniaga..pelanggan pon semakin rancak order..syukur alhamdulillah..mak ngan ayah pon mcm tak sangka hasil tgn kami mendapat sambutan...ni lah yg dikatakan rezeki anak2...

orang tanye gak macam mane kami buat kerja? anak2 tak kacau ke?tipulah kalau mak kate tak kacau tapi kami suami isteri akan bergilir membuat kerja..tapi seronok wat kerja ngan anak2 ni...mane tak nya kalau hasilnya dh masak,berlumba2 diaorg makan...seronok je tgk..sebab tu kalau wat tempahan org mak ngan ayah akan buat lebih...tanpa byk cakap mari layan gambar2 ini:)

jika ingin membuat tempahan email ke aretul_wmj@yahoo.com atau call no ni 0176328284...


Khamis, 15 Mac 2012

kesihatan anak2....

awal bulan dua kami diberi ujian yang betimpa-timpa...syukur alhamdulillah berkat sokongan  dan bantuan dr family dapat jugak kami hadapi...sebelum majlis harijadi marissa dan akikah musyrif(yg ni akan diceritakan kemudian) maisarah dan marissa kena chicken pox..seminggu pas maisarah kena baru marissa kena..nasib baik musyrif tak kena dan nasib baik anak2 yang kena tak meragam...masih aktif lagi...

selepas majlis anak2 musyrif kena angin pasang...yg ni dugaan hebat coz dia asyik nangisje...demam plak..bawak g berubat tradisional barulah musyrif ok skit..lepas musyrif sht akhir sekali mak pulak kena ovestressed...tekejut bile doc kate mak bkn migrain atau stress tapi dah overstress hampir kepada kemurungan...serius mak bkn tak nak jage kesihatan tapi mak maybe letih dan penat ulang alik dan berfikir kot...bile sakit suami,ibu,ayah dan beberapa org lagilah membantu kami...really appriciate..

bile tengok en suami kena uruskan semua lagilah sedih..pas dapat kate2 semangat dari suami,doktor,ibu,ayah barulah mak kuat blk...syukur alhamdulillah semuanye kini dh kemvali asal...

pertukaran ke kuala lumpur

erm...rase bersyukur yang teramat sangat coz hjg bulan 1 dapat bertukar ke kuala lumpur kembali...first time tengok surat dapat di ipk kl memang nangis jelah keje saya coz macam2 pandangan negatif yang saya dapat sampai en suami rase bersalah coz dia rase dia yang paksa saya bertukar...saya bertukar coz saya kesian ngan en suami coz setiap pagi dan petang mengendong sendiri anak tiga orang...orang kate takpe coz dia kan suami biar dia buat semua tu..tapi bagi saya tu tak boleh berlaku coz suami saya mungkin tak sama ngan suami orang lain coz suami saya sentiasa membantu sy...

jadik pengorbanan yang saya boleh lakukan adalah kembali bekerja di kuala lumpur..disebabkan orang yg menggantikan saya cuti bersalin so, sy tunda sehingga lah bulan 2...sekarang ni lbh kurang 3 minggu sy dah mule keje di sini...syukur alhamdulillah sy teramat selesa di sini...anak2 pon tak perlu dikejutkan pagi2 buta...bile ditinggalkan di rumah pengasuh pon mereka tak nangis lg...

saya pon dapat keluar rumah jam 7 pagi dan mengambil anak jam 5.30 petang...saya jugak nak tangkis pandangan orang bila bekerja dgn polis ni...tidaklah negatif yg disangka..sangat seronok...serius...ape pon tq kepada jkmm dan welcome pdrm...

welcome 2012...hehe


hahahaha....ape lah kamu ni atul dh lame masuk thn ni tapi baru nk update blog...mcm2 jadik sebenarnye...nanti insyaallah satu persatu mak akan bercerita k...so,stay tuned...ape pon ni gambar terbaru buah2 hati saya..comel kan mereka...