yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Selasa, 31 Disember 2013

alhamdulillah...

hari terakhir 2013 sudah...macam2 cerita sebenarnye tapi tak sempat nak ceritakan semua..ape pon ramai yang dah tahu berita gembira ni tapi mak nak share gak kat blog mak untuk kenang2an..alhamdulillah at last hajat mak ngan ayah tercapai gak..2-3 bulan dok makan main2 perancang dan pas sebulan stop terus peknen..mula2 tak tau gak peknen coz bile test je negatif...seminggu pas tu test balik coz ayah risau dok sakit perut je..kalau negatif ingat nak mintak doc ubat bg period..tapi bile test samar plak..tak sedap hati sebelum g penang mak ajak ayah g jumpe doc peberet...at last setelah scan doc sahkan mak peknen..syukur alhamdulillah..jadik excited sangat2..

tapi peknen kali ni memang lain lah..mak jadik tak larat sangat2..mak jadik pengunjung setia toilet..kakak icha suke teman mak mase mak muntah2..sampai dier tanye dah abis dah muntah??aduhai dalam lembik2 tu nak gelak pon ye gak...setakat ni anak2 takde yang meragam..kakak sarah plak excited..dier kate adik dier ade dua org dalam perut..huhu..kakak2....suke benar dapat adik kembar...so far scan mmg sorang..

insyaallah due mak kali ni 08.08.2014..hope adik kuar pas raye tau coz kakak2 ngan abg kamu cepat sangat nak tgk dunia..kamu kuarlah raye kedua pon takpe...hehe...mak harap semuanye berjalan lancar sampailah mak lahirkan kamu sayang...sekarang ni dok usha2 dulu barang2 baby..maklumlah barang2 lame majoriti dah bg kat orang...yang tinggal barang2 besar je..baju tinggal sekotak kecik je..tu pon baju yang mak sayang..huhu..

Selasa, 12 November 2013

alhamdulillah kakak maisarah dapat naik pentas...

kakak maisarah dapat naik pentas????ape sebab ye..sebabnye kakak maisarah dapat no 3 dalam kelasnye kat TADIKA PASTI...alhamdulillah...seronok tgk kakak naik pentas..walaupun tadika je tpi mak rase mcm nak mengalir airmata mase tengok kakak naik pentas..agaknye mcm ni lah perasaan ibu ngan ayah mase tengok aku konvo dulu...terharu sangat2..

mase kakak maiasrah memang mak dah kate ngan ayah kite akan close order utk semua produk coz nak fokus kat kakak je..alhamdulillah kakak berjaya..lagipon sebelum kakak exam mak ngan ayah dah janji nak bagi hadiah yang dier teringin nak sangat sejak tengok jiran kat umah atuk main iaitu mesin pembayar ibarat kate icha..huhu..mesin cashier tu..sekarang ni mak ngan ayah tengah usaha mencari mesin tu coz kalau leh nak yang ade barang2 market sekali..

nasib baik kakak maisarah penyabar tapi mak kena gak carik dalam mase terdekat ni..ape pon semua anak2 adalah anak2 yang hebat di mata mak ngan ayah...tulis blog pon rase nak nangis...huhu..mood:harap plan mak ngan ayah nak wat party anniversary mak jadiklah..hehe

Selasa, 22 Oktober 2013

bisnes bertambah maju..alhamdulillah...

first sekali nak panjatkan kesyukuran kerana semakin ramai yang percaya ngan produk kami..serius saya tak percaya blh sampai ke tahap sekarang..en suami pon rase begitu...alhamdulillah sehari ke sehari permintaan makin tinggi..yang best saya dah tambah satu lagi produk untuk dijual iaitu biskut coklat pretzels yang anda leh dapat dengan harga RM18 sebekas mengandungi +/- 50pcs..kalau amik 3 balang saya bagi RM50 je..alhamdulillah setakat ni separuh stok yg saya order sudah ditempah orang..hujung minggu ni mau g amik stok dan edar ke semua pembeli...

hepi gak kerana meningkatnya bonus shaklee saya untuk bulan ini..alhamdulillah ramai yang sudah yakin dengan produk ini...lagi boleh senyum bile ramai yang dah berjaya mengurangkan berat badan..sangat seronok ok...lagi seronok bila anak2 ambil mealshakes dan vitamin c sekarang ni dan alhamdulillah jarang dh diaorang kena serangan semput...alhamdulillah...

tempahan kek pon dah makin banyak..lame2 jadik biase dah wat kek..dulu nk wat sebijik kek pon mkn mase yang lame..sekarang ni lima jenis kek sblm kol 12 pon dah siap..hebat..huhu...sekarang ni pon bz gak siapkan tesis akhir saya...dua bab lagi dah boleh settle..pas tu g jb untuk bentangkan..mencabar ok..ape pon saya teramat bersyukur dengan perjalanan hidup saya sekarang...ni semua berkat kesabaran yang ibu ajar..ibu kate kalau kite sabar ngan ape orang wat atau kate insyaallah makin murah rezeki kite..sebab tu sekarang ni saya banyak diam dr banyak songeh ok..


Rabu, 16 Oktober 2013

aidiladha 2013 :)

semua dah update tentang menu raya semalam..saya pon nak selit gak menu saya sekeluarga semalam..kelmarin alhamdulillah dapat gak kami suami isteri berpuasa sunat hari arafah..so,petang tu pas carik menu berbuka kami lepak jap kat umah ayah dan malam tu sambung masak kat umah ibu dan berbuka di sana..teman along saya yang keseorangan..

malam tu kami tiga beradik perempuan tolong menolong di dapur siapkan juadah..malam tu kami buat nasi impit,paru kicap dan ayam masak merah..pagi baru wat sambal udang dan ayah datang bawakkan rendang daging plak..tq ayah,cik su dan ateh bawakkan juadah untuk kami...ibu ade gak call tghari semlm..seronok dengar suara ibu..lagi dua minggu kami dh leh jumpe ibu..tak sabar nak g amik ibu..oklah layan gambar sumber dr fb along saya:)


Jumaat, 11 Oktober 2013

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Lagi 3 hari kite dah nak raye...setakat ni bukan tak feel nak raye cuma bile ibu dah takde ni sedih gaklah...Sejak ibu berangkat menunaikan haji 16hb september aritu kerap juga dapat bercakap ngan ibu dan 31hb ni insyaallah ibu akan pulang..kami rindu ibu sangat2...en suami pon rase yang same..maisarah tak yah katelah dok sokmo nangis rindu wan..kalau kena marah sikit nangis lah nak kat wan coz wan kan tak marah dier..huhu..anak2ku,mak pon rindu wan kamu sangat2..

menu pagi raye ni kami adik beradik perempuan akan bergotong royong siapkan..raye kena raye gak..plan awal nak g Cameron Highlands tapi mcm tak berapa ok je mood..yelah,ibu takde kan..so,masaklah kite kat umah ibu ye..abang saya je takde coz akan pulang ke rumah mertua di Perak..yang lain ade..ayah pon akan raye bersama2 kami..meriah sikit...

persiapan raye anak2 mak tak wat lagi..ingat nak g carik baju tido untuk dipakai malam raye nanti..utk Musyrif mak dah belikan..untuk kakak2 je takde lagi...baju tshirt pon mak tak beli lagi..tak taulah sempat ke tak ni coz sibuk ngan kelas,wat kek lagi,berkejar ke shaklee lagi...huhuhu..bz mom saya ni..

cakap pasal shaklee, alhamdulillah berjalan lancar setakat ni..mase daftar bulan pertama dapatlah rase bonus yg 5%...masuk bulan kedua sudah injak ke 8%..now sudah capai untuk ke 11%..syukur alhamdulillah rezeki dariNya..kek pon dah mule ramai orang order..every week mesti ade tempahan..Terima Kasih Ya Allah kerana tidak putus2 rezeki yang Engkau berikan..aku terlalu bersyukur kepadaMu..Amin...

ape pon saya sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua kawan2 yang mengenali diri kami..jemputlah dtg umah ye..
 


Rabu, 2 Oktober 2013

bukan mudah nak berniaga....

lame dah tak update blog..biaselah makin bz sekarang ni..maklumlah dah jadik student balik..rutin harian pon berubah..huhu..mane nak baking lagi, berkejar ke shaklee lagi, dan sekarang bisnes baru inner magic..nasib agen kwn baik sendiri..senang..hehe..

berbalik pada tajuk yang kat atas tu.. ade orang rase macam senang je nak meniaga coz senang nye produk orang tu abis..tapi di sebaliknye orang tak tahu..sebelum nak wat bisnes ni saya penah bincang ngan en suami yang kalau boleh saya tak nak dier atau saya carik duit lebih ngan keluar dari umah dalam erti kata lain keje partime pas abis keje opis..bukan saya nak berlagak ye kawan2 tapi mase bincang tu saya bgtau sebabnye..antara sebabnye aderlah kite dah keluar bekerja 12jam tinggalkan anak2 takkan nak sambung wat keje lain tanpa mereka kan..setiap saat perkembangan anak2 amatlah penting sebenarnye..12jam yang kita hilang tu pon dah rugi sebenarnye..kalau nak jugak wat partime carik something yang kita boleh buat ngan anak2..at last kami keluarkan lah produk kami sendiri..

mase nak menapak bukan senang...tq pada semua yang berani nak cube produk2 kami..sampai sekarang ramai yang setia ngan produk kami...ape pon terima kasih pada en suami ngan anak2 coz banyak sokong mak..yang paling banyak bantu en suami lah..tq gak pada semua ahli keluarga saya yang bantu promote brg2 jualan kami..hanya Allah yang boleh balas pertolongan anda semua..

kalau ikut kesusahan tak leh katelah..mane taknye banyak benda kami kena korbankan..masa,tenaga dan macam2 lah..kadang kami bawak naik motor je hasil jualan kami..tak kisahlah org nak gelakkan kami suami isteri ke ape ke janji kami suami isteri bersama dalam senang dan susah..sampaikan g klinik semalam pon sempat en suami promote barangan jualan kami..kelakar gak tapi terharu sebenarnye coz betapa enjoy nye dier berniaga..

bila ada order yang perlu diposkan en suami lah yang akan handle semuanye..saya tolong bgtau je sampul mane nak masuk barang ape nak masuk..konsep kami biar rugi same2 untung same2..bile tgk hasil yang kami dapat rase mcm nak lompat2 je..rezeki anak2 kan..dapat pon memang akan sampai kat anak2 gak..leh mereka mewah sikit..kami berniaga bukan kami terdesak so janganlah orang wat kami mcm terdesak sangat..nk order tak nak jgn order pas tu cancel bila dah ready brgnye..kalau cancel awal takpe..kami pon tak marah..

ingat pesan ibu dan en suami sampai sekarang..pokok dalam hidup ni aderlah sabar..bila sabar rezeki makin mencurah2..biar orang nak gelakkan kite ke, perli2 kite ke, iri hati ngan kite ke, potong jualan kite ke..janji kite sabar...rezeki kite Allah yang tentukan..kalau Allah dah kate rezeki kite tetap rezeki kite..kalau orang sane tak nak orang lain nak..bile orang dah tak nak tu takde rezeki namanye...insyaallah ibu dan syg akan saya ingat sampai bile2...

Isnin, 2 September 2013

syukur alhamdulillah:)

tajuk atas bukan sebab saya peknen ye..huhu..yg tu belum ade rezeki lagi..saya suami isteri amat bersyukur dengan rezeki yg Allah s.w.t berikan kepada kami..jualan hasil air tangan kami semakin mendapat tempat di kalangan peminat..hehe..ape pon ni semua rezeki anak2..memang sekarang ni hampir setiap malam baking xhenti2..
yang paling mendapat sambutan hangat ader lah kek2 kami..saya ada jual coklat moist, red velvet, blueberry cheesecake dan snow cheese cake..memang mabeles..masuk bakul angkat sendiri..hehe..ape pon kepada semua customer saya terima kasih banyak2..
dan lagi satu saya sedang berjinak2 menjual produk shaklee...saya bukan jual saja tapi saya jadik testimoni utk produk tu coz nanti orang tanye kesan vitamin itu saya tak tau plak kan..huhu..ape pon pada yang nak dapatkan produk kami  leh sms atau call 017-6328284..


 kek coklat moist rm8
snow cheese cake rm9
blueberry cheese cake rm9
red velvet rm9

 kek coklat kukus rm30 bagi 1kg

apam polkadot rm35 utk 100 biji

Isnin, 26 Ogos 2013

nur maisarah genap 5 tahun

19hb yang lepas genap anak sulung mak 5 tahun..kejap je kakak dah besar..kadang teringat lagi mase peknenkan kakak dulu..bulan pertama dah diduga dengan sakit perut yang teramat sangat...nasib baik cepap g spital..mase kakak lahir pon ayah terkejut tgk kepala kakak lonjong macam alien tu..pas tu tengok ada tanda lahir yang besar kat kepala kakak wat mak rase sedih..lepas doc dah scan bagai baru mak lega..kepala kakak pon lepas je urut ari2 baru ok..doc kate laluan dah mcm tu sebab tu kepala kakak lonjong..

mase besday kakak sarah aritu mak tak watkan kek pon coz nanti bukan kakak ngan adik2 makan..pas tu mak plan nak wat besday 1hb ni tapi tempat yang mak nak wat tu dah fully booked..takde rezeki tahun ni nak wat kat situ...takpelah maybe next time..tapi mak ngan ayah dah wat kan kek special utk kakak..kek ni mak tak penah wat tapi bile sekali wat gile punye sedap kek ni..





 insyaallah sebelum wan berangkat ke tanah suci mak ingat nak wat makan2 sikit utk wan ngan kakak..maybe majlis kecik je kot..masih dlm perancangan bersama en suami tapi yang pasti wat kat wangsa maju je..umah ibu sy:)


Rabu, 14 Ogos 2013

Aidilfitri 2013:)

Masih tidak terlambat untuk mengucapkan selamat hari raya aidilfitri..maaf zahir dan batin..tahun ni mcm biase kami beraya di kuala lumpur.raye kedua follow ayah mertua beraya ke semenyih..raye ketiga di rumah ibu kembali coz mau masak2..raye keempat pulang ke melaka sampai raye kelima..raye keenam sambung beraya belah en suami tersayang..rase tak cukup plak cuti..hehe..takpe nanti sambung beraya balik ari sabtu dan ahad ni walaupun ader kelas..hehe..

tahun ni pon anak2 pon hepi bile dok g beraya je..ape pon tahun ni adalah raya yang best seperti biase coz saya dapat berjumpe ibu ayah saya juga ayah mertua saya di pagi raya..bukan semua orang dapat macam ni..huhu..kat bawah ni saya sertakan gambar kami sekeluarga di pagi raya:)





Jumaat, 2 Ogos 2013

persiapan raya 2013:)

salam jumaat semua kawan2..dok tengok orang semua hangat cerita tentang persiapan hari raya..saya juga tak terkecuali..kesibukan menyiapkan tempahan tidak membuatkan mak leka ngan persiapan anak2.. nak amik gambar pon tak sempat coz almari gile punye penuh,yang baru beli tak gantung pon berplastik2..bajet untuk beli tu semua jangan cakaplah..ibarat kate en suami setelah 3 minggu kite susah payah mencarik rezeki utk anak2 kite haruslah susah payah gak abiskan duit..hehe..lame tau tak kuar umah bawak anak2 jalan2 soping...minggu ni kalau kesempatan nak carik tudung ngan selipar yang elok sikit utk anak2 coz sandal dah settle..

semalam mak ngan ayah dah settlekan bahagian kami so pas ni takdelah pening lagi..tinggal mak nak kena g gombak nak carik tudung mak..huhu..biaselah tudung mak skrg mmg susah nak carik kat mane2 coz nak kena carik ukuran yang sesuai..huhu..kalau pakai yang trend sekarang org pakai mmg senang nak carik..

tentang kuih raye plak malam ni mak ngan ayah nak tungkus lumus siapkan kuih raye utk umah kami,ibu dan ayah coz ahad ni dh mule nk kena siapkan tempahan kek coklat 10 biji..rezeki anak2 kan..alhamdulillah..oklah sampai sini je cerita tentang raya kami..nanti saya cerita lagi k..

Jumaat, 12 Julai 2013

Ramadhan:)

Salam di hari jumaat kawan-kawan...arini dah 3 Ramadhan...jap je dah tiga ari kita berpuasa...Alhamdulillah kerana dapat juga berjumpa Ramadhan tahun ini..tahun ni masih kekal berpuasa berdua bersama en suami..Insyaallah tahun depan kalau kakak sarah ok akan bertambah ahli lah...huhu...

Setakat ni berjaya menyediakan juadah berbuka dan bersahur secara sendiri..sangat seronok ok...en suami ngan anak2 pon bertambah2 makan...hepi sgt tengok..

Macam biase minggu pertama puasa wajiblah berbuka di rumah family kan..ni lah untungnya duduk dekat2..hehe..so rutin kami ari sabtu kami akan berbuka di rumah ayah mertua saya dan ahad akan berbuka di rumah ibu saya..minggu depan kami tak tau lagi coz dah mule wat kuih raya untuk orang2 yang mahukan biskut kami awal..

Ramadhan kali ni juga bagi kami pengalaman baru bila kami berpuasa di rumah baru..nasib baik saya dapat majikan yang best..dapatlah pulang awal..so, pukul 6 sampailah kami ke rumah..sempatlah saya siapkan semua juadah..takdelah kelam kabut sangat..Alhamdulillah...

oklah sampai sini je cerita saya..nanti kite berceloteh lagi ye..Assalamualaikum w.b.t...

Isnin, 8 Julai 2013

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan:)

sumber dari google:)

alhamdulillah isnin sudah..luse dah nak puasa..arini nak tengok anak bulan dan malam ni boleh tahu dah tarikh kita mula puasa..kepada semua kawan2 selamat berpuasa...moga Ramadhan kali ini memberikan seribu rahmat dan kegembiraan buat kite semua..

tahun ni disebabkan dah pindah umah baru so,no round2 bazar ye..kena balik umah terus..huhu..sabtu ahad lah kite round bazar..tahun ni gak maisarah kate nak puasa..so,mak akan cuba bantu kakak..ape pon solat kena cukup 5 waktu dulu ye syg..

tahun ni pon en suami sudah kate masak jelah ari2..menang bagus masak ni kena plak kalau kakak pose seronok dah ade orang teman mak ayah berbuka..kite tengoklah macam mane..cukup bahan dan tenaga menang masak jelah..kalau nak baru beli..better masak coz leh makan sampai sahur..

saya dah tak sabar nak berpuasa:):)

Khamis, 4 Julai 2013

nak g jalan dekat2 tapi tempat kena best!!!

ahad ni en suami kate nak amik pelepasan coz nak spend time ngan anak2..tapi kami masih dalam perbincangan nak g lepak mane..mule2 mak plan macam nak genting tapi just nak g strawberry park dier je coz anak2 minat kalau g tempat macam tu..lame dah kami tak bawak anak2 g jalan-jalan..yelah dok bz ngan bisnes sampai mase limit nak bawak diaorang g mane2..asalnye nak g bermalam tapi jiran wat kenduri..tak best plak tak g kan..so, ahad jelah nampaknye kami free...

cadangan kedua plak ingat nak g port dickson...en suami kate dah masenye leh bawak anak2 ke sana coz mereka dah besar..dulu mase bawak kakak baru stahun lebih..tapi kalau nak g main air tak best plak nak g kami je..pas tu ingat nak ajak family belah en suami g menandangkan adik ipar dan isterinye merangkap bff saya balik dr perlis tapi en suami plak kate kalau nak ajak ramai2 patutnye plan awal2..erm..nampaknye tak leh gak lah g sane..

kalau nak g melaka plak xsyok coz baru je lagi balik dari melaka dua minggu lepas..sekarang ni dok pening nak g mane..kalau susah sangat balik pada idea asal jelah tapi kite bincang lagi nanti..huhu...

Rabu, 3 Julai 2013

asma

tajuk yang tak best..bile kena lagi tak best tau..seruis memang tak suke bile asma menyerang..sangat tidak selesa...doc hisham sangat pelik bila sy asma coz sepanjang dier rawat kami sekeluarga menang saya tak pernah kena begini..serius bukan nak burukkan ofis sendiri tapi just nak bagitau..mane tak kena asma selama lebih kurang setahun saya tanggung hidu asap rokok di dalam bilik aircond gara-gara pegawai yang otaknye tak tau lah letak di mana..bila dah dapat asma baru orang nak pedulik..sedih beb..

bila stress lagilah asma senang nak serang...sekarang ni pon saya sedang diserang asma coz sekarang ni saya dalam keadaan tak sihat...selsema dan batuk..aduhai tak larat mak ni..kena plak bile en suami pon tak sihat..lagi haru satu umah..nasib baik anak2 memahami..semalam diaorg wat hal sendiri je..lega mak..

ade gak orang bagitau petua macam ni lah macam tu lah tapi yang jalan setakat ni ngan mak cuma ubat je..mak malas nak amik inhaler tapi rasenye pas ni nak kena standby inhaler lah coz macam makin teruk je asma mak ni..ketat sungguh dadad ni nak nafas...ape pon mak selalu doa agar sakit mak ni tak lama..tak larat dah..kalau peknen nanti tak taulah nak kate mcm mane..sedih mak..

Selasa, 2 Julai 2013

bersedia utk our 4th baby:)

takot nye tengok tajuk kat atas tu..hehe..tapi realitinye memang begitu...sekarang ni mak dah ready utk proses baby yang keempat coz mau cukupkan kuota..hehe..mane taknye nk capai target 4 orang sebelum 30 tahun coz dari dulu memang dah set tak mau baby dah pas umur 30 tahun coz pas ni mau fokus pada anak2 yang ader saja...teruknye bunyi atul ooiii...tak elok dok plan2 tau..saya plan coz sy ni bukan sihat sangat..ader faham.....

sekarang ni pon saya sudah mule main2 makan pil coz saya bukan tak ready coz orang kate main2 dulu coz kalau berhenti mendadak takot badan terkejut..hehe...insyaallah akan mula minum susu dan makan asid folic coz mau baby tahun depan kan...kalau boleh saya nak baby tu lahir pas raye thn depan coz saya nak konvo dulu..tapi kalau dah rezeki awal saya terima ya...saya takde niat nak lawan ngan orang siapa yang ramai anak tapi saya ingin meramaikan umat Nabi Muhammad dan ramaikan ahli keluarga saya..

kalau leh bulan 12 ni nak kena usaha lebih sikitlah...hehe..ape pon doakan lah ye kami berjaya...hope kali ni we will get another girl..ayah pon kate mcm tu..tapi kalau dapat boy pon tak kisah yang penting sht sempurna:) nama pon dah ade dalam kepala mak ayah ni..hehe..tapi kalau dpt twin lagi best...usaha2 dan terus berusaha:)

sumber dr google:)

Majlis Housewarming dan Harijadi Muhammad Musyrif:)

ahad lepas selesai gak wat housewarming dan besday musyrif yang ke dua tahun..syukur alhamdulillah coz semuanye berjalan lancar...terima kasih pd semua tetamu yang hadir..tq gak bg hadiah pada kami dan musyrif..sangat2 hargai...terharu coz ade gak kwn2 yang sudi nak datang walaupun umah kami jauh pendalaman...hihi..

menu hari kejadian mak ngan ayah wat nasi minyak, ayam masak merah, kurma daging, paru kicap, acar timun ngan nenas, laksa, kuih karipap dan yang lain semua kek2 yang ader kat dessert bufet...huhu..seronok dapat gak watkan kek yang pelbagai utk musyrif..ade red velvet, kek coklat lembab, kek m&m, blueberry cheesecake ngan kek strawberry+blueberry..mak wat gak sedikit coklat,biskut, bluberry cheese tart ngan apam polkadot..semua mak ngan ayah yang masak kecuali karipap beli yang frozen, paru ibu masakkan, acar kakak ipar yang watkan..sangat puas hati ngan hasil yang kami lakukan..penat pon ilang:)

so kawan2, moh le layan gambar...

coklat bar utk letak dlm goodies kanak-kanak

besday cake musyrif..ayah yang hiaskan...

 goodies kanak-kanak

goodies utk orang dewasa..sempena ramadhan ni bg kurma,coklat ngan kismis:)

musyrif potong kek:)

kek coklat lembap,red velvet ngan blueberry cheesecake

dessert table kami:)

kek strawberry+blueberry:)

 musyrif yang hensem:)


Rabu, 26 Jun 2013

BILA AYAH DAN MAK SUKA BUAT KEK:)

dua tiga menjak ni mak ngan ayah bz sikit ngan tempahan kek..ni blm nak raye coz raye pon ade gak orang tanye dah..next week ade dah satu tempahan kek dan satu tempahan cupcakes..yang lain nak order coklat..alhamdulillah rezeki anak2..makin bertambah2 tempahan..tu lah kan orang kate kadang rezeki anak2 ni kite memang tak boleh jangka..setiap kali baking mak mesti ingat kite kena wat ngan keikhlasan dan dengan kasih sayang..baru masakan kite sedap..hehe..ni puji diri sendiri ni..kat bawah ni mak tunjukkan sikit gambar kek mak wat...

yang ini kek coklat ngan topping ganache ditaburi coklat putih dan badam..RM45.00 1kg

yang ni kek coklat ngan topping koko ditaburi coklat rice dan badam..RM40.00 1kg

yang ni kek curahan coklat..huhu..kek coklat bersama topping koko dan dihiaskan dengan m&m dan kit kat..RM85.00 bagi saiz 9 inci..berat lebih dari 1kg

ni kek coklat bersama topping coklat ditaburi coklat cips dan badam..RM40.00 1kg

semuanye kek coklat..ramai yang berminat ngan kek coklat..ade gak kek lain yang mak buat tapi coklat gak yang orang berkenan..ape pon tak sabar nak wat kek banyak2 minggu ni:)
 
ingat next week nak tunaikan hajat makan nasi kandar kat penang tapi ader tempahan plus jerebu ni memang batal lah..baucer hotel simpan sampai lepas raye lah en suami kate..huhu..nak puasa ni kena dok umah diam2...

Jumaat, 21 Jun 2013

bila hati diuji....:(

salam jumaat kawan2..arini pagi mood masih ting tong..hanya mampu berdoa semoga hati ini terus tabah dan kuat menempuh anasir2 luar...serius saya juga manusia biasa yang kadang2 akan timbul rasa marah tapi sejak mengubah personaliti ni memang kalau boleh tak nak dah ade perasaan yang tak baik kat orang...

semalam airmata ini menitis jua di hadapan kawan2..saya tak kuat..saya tak reti nak bergaduh ngan orang..sekarang ni saya tak reti nak berlawan mulut ngan orang dah..saya hanya mampu mengalah..kalau tersenget ati kat en suami pon saya hanya mampu diam coz tak nak panjangkan cerita..

en suami ada berpesan sayang kalau dah berubah kalau boleh hati tu kena ubah tau coz ramai orang selalu kate tak semestinya org yang bertudung ala2 labuh ni atinya baik..kadang2 orang kate orang yg bertudung labuh ni atinye kite tak boleh baca..kadang dah g sekolah pondok pon masih ade ati yang busuk..

macam ape yang sedang saya alami sekarang ni...ntahlah..susah saya nak kate..saya bukan seorang yang suke mengadu2..kalau boleh sya nak selesaikan cara baik..tapi saya tahu memang takkan berhasil..saya kena gak tegakkan diri saya..nasib ade kawan2 yang support..

saya sekarang ni lebih suke santaikan diri ngan bisnes saya..pagi tadi pon en suami kate tak sangka ramai plak yang buat tempahan ngan kite..betul kate sayang tak ada rezeki kat tempat lain ade rezeki kat tempat lain..Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hambaNya..Alhamdulillah..

Sekarang ni pon saya suke buat hal saya..kalau saya rase dengan unfren dan hide kan wall orang dari fb saya boleh buat saya tenang dan bersangka baik saja memang saya akan buat coz saya tak nak hti saya sakit..bila sakit mesti hati pon jadik busuk..itu yg saya set dalam mind saya sekarang...

bila orang kate saya anti sosial dan kurang berkawan memang saya akui yang saya bukan mudah percaya orang..suami pon kate kawan kat alam maya takkan sama ngan kawan yang kite kenal dari kecil,sekolah,kolej ofis coz orang2 itu lebih dekat ngan kite..

just kena ambil pengalaman ngan apa yang dah jadik kat kamu..kawan2 alam maya lah yang kutuk kamu depan2, yang menipu konon2 anak2 kamu aderlah anak2 mereka tapi hakikatnya kamu bukanlah sape2 di mata mereka..hati2 ngan sape kamu berkawan...

bila stress kamu terpakse amik ubat asma kamu...pas ni cube wat tak ambil tahu sikit coz yang sakit kamu..erm..kepada en suami saya akan cuba lawan semua2 dugaan yang saya dapat...moga esok saya dapat lupaka ape yang dah terjadi...tak mau nangis lagi kalau boleh..

sumber dari google



Selasa, 18 Jun 2013

hepi besday in advance my boy:)

esok genap muhammad musyrif bin mohamad fikri dua tahun...nape awal mak dah publish ini entri???
jawapannye biarlah blog mak kan..hehe...setiap kali tiba besday kamu mak mesti jadik sayu..cube nak lupakan tapi amat sukar..rase berdosa sampai sekarang..kalau mak jage2 betul2 mesti kembar kamu pon dah besar dan cerdik mcm kamu...

takpelah Allah lebih tahu apa yang terbaik utk mak kan...ape pon kepada Muhammad Musyrif Bin Mohamad Fikri selamat hari jadi yang ke-2 tahun..mak ngan ayah sentiasa doakan yang terbaik untuk anak2 mak..

ape yang kamu boleh buat ye pada umur kamu sekarang...alhamdulillah takdelah mak risau nak bawak kamu jumpe nurse esok coz kamu dah boleh cakap sekarang..walaupun pelat tapi mak faham..kalau nak makan kamu akan cakap nak akan..ok lah kan..yg paling kelakar bile kamu nak minum air sirap sejuk kamu akan kate nak ayap juk...huhu...

masih maintain lagi berbotol susu dan berpampers same macam kakak marissa kamu..masih menjadi anak lelaki yang manja..masih tidur atas badan...masih nak didukung...yang penting masih maintain hensem k..moh le layan gambar kek yang ayah dan mak siapkan ni..tapi esoklah baru potong ye syg..






Isnin, 17 Jun 2013

Mengidam:)

gambar kat bawah ni dah tunjukkan ape yang sy mengidam..setiap hari nampak je keta ni makin membuak2 keinginan ni..dah lame teringin tapi disebabkan ianya kereta sedan en suami kate same je macam kite pakai wira dulu..huhu..tapi tu lah baru je lagi tukar keta..nak tambah pon tak tau atas sebab ape..biarlah baby za tu dok lame2 ngan kami dulu..anak2 pon dah selesa..tapi kalau ade rezeki bulan depan ni yg membuatkan kami perlu tmbh satu lagi insyaallah yang ini akan menjadi pilihanku...tapi sekarang ni berangan je dulu..hehe

moh le kite layankan gambar je..hihihi...


sumber dari google:)

Jumaat, 14 Jun 2013

bisnes biskut raya 2013

huhuhu..walaupun belum mauk bulan ramadhan mak dah sibuk ngan kuih raye...ingatnye nak kelaurkan sampel lambat tapi disebabkan ramai sangat dah bertanya so mak pon kuarkan sampel ngan kadar segera...semalam mak dah wat semua sampel tapi tak sempat packing..tahun ni mak just wat 200 pcs sampel bagi setiap jenis je..tak larat nak wat banyak2 ngan ramai pembantu chef lagi kat umah..

setakat ni just tinggal 50 keping je lagi ngan konsep siapa cepat dia dapat coz yang lain tu agen saya dah booking...jangan risau sampel kami percuma just bagitau kat mane akan kami cube hantar..kalau area kl ok lagi kalau jauh mintak maaf memang tak hantar..

tahun lepas just jual 2 jenis je tapi tahun ni tambah lagi dua jenis yang mana sejenis dari kakak saya..antara kuih yang ada:-

coklat nestum dan badam RM23.00 utk 48 pcs

biskut coklat cips RM17.00 utk 50 pcs

biskut cornflakes RM20.00 utk 45-48 pcs

panggilan kpd suami same panggilan anak kepada ayahnye:)

tajuk saya kat atas mesti wat orang menyampah ngan saya kan..hehe..saya bukan nak buat org menyampah tapi kat sini saya just nak share2...korang2 panggil ape ye kat pasangan korang???

ade orang mereka lebih suke mengekalkan panggilan waktu sebelum ade anak sampailah ade anak masih same...ade orang plak lebih suke tukar panggilan selepas dapat anak..nape jadik macam tu ye...dulu sebelum saya kawin ade orang bgtau kat saya yang tujuan diaorang wat begitu supaya nanti anak mereka ikut same panggilan tu..

saya rase silap cara tu..saya dulu pon mase dapat maisarah risau gak kalau2 dier follow saya panggil ayahnye ngan panggilan sayang dan takot juga dier panggil maknye ni ngan panggilan sayang macam ayahnye panggil tapi saya teringatkan ibu ngan ayah saya dulu takde pon kami panggil macam tu...masih ingat tu ayah dan ibu kami..so,after that mmg kami decide tetap teruskan panggilan manja kami walaupun anak dah ramai dan sekarang alhamdulillah takde anak2 kami yang panggil kami ngan panggilan sayang..

tapi kadang2 kalau marissa datang ngade2 tu dier usik gak ayah nye ngan panggilan syang..tapi nak gurau ok je..lagipon orang kate kalau nak rmahtangga yang bahagia kekalkan lah panggilan manja kepada suami kite..kalau ubah dah macam kite samekan dier macam ayah@mak kite..

ape pon tepuk dada tanya selera..masing2 mungkin ade pendapat dan pandangan masing2 kan..

Khamis, 13 Jun 2013

holiday ke terengganu:)

bulan lima yang lalu lepas pilihanraya kami sekeluarga going to holiday..asalnye nak gerak 5 kereta sekali tapi tak blh coz mak dapat interview utk naik gred dan akhirnye kami tertinggal coz semua bertolak rabu malam..mak je jumaat pagi br bertolak..huhu..at last semua balik sabtu kami pon balik sabtu coz kalau tinggal tak tau nak g mane plak..hehe..takdelah shopping sgt just beli ape yang patut je..yang beli dapat gak baju kelawar utk anak2 dara pakai malam raya nanti ngan sepasang baju utk musyrif gak..

kami stay kat hotel seri malaysia kuala terengganu..memang tak best langsung..kami boleh bagi satu bintang je kot..mak pon silap sebelum nak tempah mase kat matta fair tu mak review dulu pasal hotel tu tapi nak cepat beli je..at last kesian kan anak2 yang tujuh orang takde swimming pool..bosan mereka..layanan pon kureng..mase nak check in mereka kurang bg layanan..macam nak marah pon ye gak..sepanjang di sana kami wat pemerhatian kat pekerja nya memang diaorg ni semualajadi macam tu kot..

ape pon memang takde ape yang menarik pon di sana..no more ke sana..tunggu anak2 wat permintaan ke sana baru g kot..huhu..takpe terubat sikit coz next week insyaallah kami akan ke melaka plak..ape pon mau enjoy saja..layan gambar..:)

 3 buah hati ayah ngan mak...sila abaikan cara marissa pakai cekak rambut..huhu

 our big family:)

pam minyak gambang kalau tak silap..ni nak balik dah...

HARIJADI NUR MARISSA KE 3 TAHUN DAN AKIKAH ADELIA MAYESA

Bulan March lepas berlangsungnye majlis harijadi nur marissa bt mohamad fikri yang ke 3 tahun dan akikah anak buah saya adelia mayesa.tq pada semua yang datang...kali ni kami wat tema pink dan kelabu..warna agak suram sikit coz xtau plak org khemah tu nak bagi warna tu..ape pon hepi coz selesai sudah apa yang dihajatkan oleh kami sekeluarga..dapat gak kami wat sendiri semuanye...:)

kek ni ayah, mak ngan paksu deko:)

 candy bufet kami:)

 kambing adelia mayesa



 pakngah dan embun:)

 my ensem boy:)

 potong kek:)

 lima saudara..tak cukup lg dua org



antara tetamu yang hadir

hari sukan nur maisarah

dua tiga bulan yg lepas PASTI SELANGOR wat hari sukan...first time mak jadik excited nak g tgk kakak bersukan...seminggu sebelum hari kejadian ade latihan kat sekolah dier..excited kakak setiap kali nak wat latihan..

hari kejadian tu kakak ok tapi bila dah lame2 jadik bosan plak dier coz ade kawannye yang dh balik dier plak yang kena ganti...untuk semua game kakak dapat nombor empat..takpelah sayang..mak tahu tahap anak mak..janji kakak enjoy...tq atuk rahim coz sudi jadik photographer, wan, ngan pakngah sekeluarga coz sudi dtg tgk kakak sukan...biaselah kan cucu sulung g bersukan..hehehe..tak mau bebel lah kite layan gambar je..











entri bergambar je arini

selamat pagi semua...insyaallah kalau berkelapangan saya akan update tiga cerita sekali dengan gmbr yg pelbagai..tunggu ya...

Selasa, 11 Jun 2013

member day aeon taman maluri esok...






nampak gambar kat atas?????yes, esok adalah hari untuk mak ngan ayah mau shopping..target kali ni mak nak soping sakan utk hari raya..yang wajib baju raya anak2 mesti settle gak esok..yelah bile dah ade tiga orang anak ni mak kenalah spend lebih kan..biasenye seluar jeans wajib tiga pasang sorang dan utk boy mak haruslah lima helai seluar pelbagai...disebabkan kakak kate tak nak dah pakai dress paras lutut mak kena tambahlah koleksi seluar kakak maisarah dan marissa...

macam biase mak ngan ayah memang wajib amik cuti yelah belum ade dalam kamus hidup mak amik half day untuk g soping2..amik cuti terus lagi senang...ape pon kepada yang pegi esok kalau terjumpe tegur2 lah ye...selamat membeli belah:):):)