yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Selasa, 13 April 2010

sepanjang tempoh 30 hari....

erm...ape maksud tajuk di atas ye...mak akan bercerita sepanjang tempoh 30 hari berpantang..sebenarnya bermacam2 kejadian yang telah menimpa kami sekeluarga..sedih sangat..mungkin ini adalah dugaan dariNya..mak redha..dari awal bersalin mak menghadapi bengkak breast..bayangkan mak nye susu tersumbat pada mulanya..mak menahan sakit coz bengkak tu dah sampai kat ketiak sakitnya..mase tu mak mmg tabahkan hati..pam pon tak kuar sangat susunya..mase di spital elok je..balik umah jadik macam tu..ayah kuatkan semangat mak..mak rase sepanjang tempoh berpantang ayah byk beri mak semangat..untung mak dapat suami macam ni..thank you sayang...bile tukang urut datang urut mak, susu masih kurang keluar..mak mintak pendapat kwn2 mak..bile dapat nasihat dr mereka dan mak praktikkan ape yg mereka suruh, baru susu keluar dgn jayanya..mase tu lega sangat...mak pon bglah adik minum susu sekerap yg boleh..dalam mase yang same mak kena tanggung kesakitan coz puting mak luke..sehingga kini puting mak masih sakit lagi..tapi mak kuatkan semangat gak..dulu mase kakak mak kena gak macam ni..

pas kejadian tu susu mak pulak makin kurang..atas nasihat dan dorongan kawan2 mak, mak cubelah makan benda2 yang dikatakan boleh menambahkan susu..tapi lame2 tak berhasil gak..mule2 ok tapi lame2 tak gak banyak..tapi mak tetap bg adik minum susu mak..mase tu mmg tak terpk nak campur susu adik..

ari yang ke 25 mak tgk kuning adik masih ader lagi..ayah kate better bawak adik g klinik jumpe ngan doktor kesukaan kami iaitu dr hisham..dr hisham kate mmg kuning adik ader lagi tapi tk byk..ke macam ni dipanggil prolog jaundice..so, dr hisham suggest mak bawak adik ke spital coz takot ader kesan kat mane2 organ..ayah kate better kite bawak..

so, ari yang ke 26 kami ke hkl..kami g dari pagi lagi tapi kami dapat jumpe doktor dah petang...penat nye tak yah kate..kena plak makan roti je..adik plak naik letih je..bile dapat jumpe doktor, lega je..doktor kate sikit je tapi kena gak amik darah ngan urine..doktor kate mmg adik kena dah campur susu coz berat adik naik tak byk..doktor nampak muke mak dah berubah bile suruh campur susu..doktor kate mak tak leh wat ape coz nnti adik yg tak sihat..doktor kate kalau nak adik sihat mak kena gak campur susu..demi nak tgk anak2 mak sihat mak sanggup wat ape saje..

balik tu mak, ayah dan adik naik shuttle van coz kami parking jauh..bile kami nak turun dr van tersebut ayah ngan adik jatuh..mase tu menggigil mak tgk org2 kesayangan mak jatuh..ayah luke teruk gak..adik masih dalam pangkuan ayah..kami terus dibantu dan dibawa ke kecemasan..setelah diperiksa doktor adik disahkan sihat tanpa sebarang kecederaan tapi doktor kate kena pantau adik 48jam if ader ape2 tanda yang tak ok..tapi mak sedih bile tgk ayah..sampai balik mak tak berhenti mengalirkan airmata coz mak rase nape mak diuji macam2..ayah kate tak mau nangis2 coz mak tak sht lagi tapi dlm hati mak ni berkata yang mak terlalu sayangkan ayah ngan adik..tak dapat mak bayangkan kalau jadik ape2 kat keluarga kite..malam tu mak tak lena tido kenangkan kesakitan ayah dan keadaan adik..

ari yang ke 30 alhamdulillah semuanye dah berada dalam keadaan ok..kuning adik pon dah tak nampak lagi..spital pon tak call..diaorg kate klu tak bagus result nye diaorg akan call..mak harap semuanye sihat sehingga bile2..mak tak kuat sebenarnye tapi mak terpakse kuat..ader ms nnti mak update lagi blog mak ni ye..

Rabu, 7 April 2010

kelahiran puteri kedua kami...


lame dah mak tak update blog mak…maklumlah mak dan ayah telah selamat menerima kehadiran puteri kedua kami yang kami namakan dengan nama NUR MARISSA BT MOHAMAD FIKRI yang bermaksud cahaya / sopan santun. semoga anak kedua mak dan ayah akan jadik seorang wanita yang bersopan santun. mak tak dapat update awal blog mak coz keadaan mak yang tak mengizinkan. nnti mak citekan kenapa ye..mak nak cite dulu apa yang terjadi dari sebelum hari kelahiran adik sampailah selepas kelahirannya…mak just nak share dalam blog ni untuk tatapan kakak dan adik bile dah besar nnti..mak tak pakse sape2 pon baca blog mak ni…ape pon sebelum bercerita mak nak ucapkan bebanyak terima kasih pada natt, kak iffah, kak n, dilla dan kawan2 yg lain yg dah banyak bagi mak semangat especially natt yang terlalu take care kat mak…rase terharu dapat kawan macam natt walaupun kite tak pernah bertemu lagi…




JUMAAT 12032010…..

Pagi tu mak g keje macam biase…tengahari tu mak sempatlah pergi ke sogo dan jalan masjid India coz nak carikkan hadiah untuk wan..mak tak bagi ape2 lagi untuk harijadi wan. akhirnya dapat gak mak belikan wan sesuatu yang boleh wan gunakan dalam tempoh yang lame…petang tu ayah ajak mak g matta fair coz takot sabtu nnti tak sempat ayah kate nak g..mak ikut jelah..sampai sane mmg tak larat nak jalan coz dah sarat kan tapi mak daya kan juga..huhu..lepas dapat pakej di bukit gambang resort kami pon balik coz kawan kerja ayah call mase tu mintak kembali ke ofis..nasib baik kuar cepat coz mase tu dah nak ujan..malam tu ayah kate tido umah wan jelah coz dah ujan lebat…malam tu plak mak g umah ateh zubaidah coz ahad nnti maklang sebelah umah nak sanding..malam tu mak tolonglah ape yang patut..tapi mak tak dapat tolong banyak coz malam tu mak rase letih sangat..mak pon baliklah tido…



SABTU 13032010…..

Sabtu pagi tu takde ape yg berlaku..mak just berehat kat umah wan ngan kakak maisarah coz ayah keje pagi tu…tapi ayah dah janji balik keje nnti nak bawak mak ngan kakak g ikea…ayah kate nak beli barang utk anak2 dan hadiah untuk maklang..mak pon ikut jelah..mmg kaki tak larat tapi mak laratkan jugak coz mak ni kan suke jalan2..huhu…sampai kat ikea ayah kate tak yah round banyak tempat sangatlah coz ari pon dah lewat..kite carik barang yang hendak dibeli jelah..kat sane sempat capai hadiah maklang, kerusi makan kakak, kerusi dan meja untuk kakak dan adik main same2 nnti ngan sedikit barang lain…mase nak g wan dah risau coz wan kate takot terberanak je nnti kat ikea tu..mak senyum jelah..jiran2 wan dah gelak2..huhu..malam tu mak lepak umah wan lagi coz ayah kate esok ayah keje lagi..mak pon tak kisahlah..dah tugas ayah..malam tu tido macam biase setelah penat berjalan..



AHAD 14032010….



Inilah hari2 yang penuh debaran…..pukul 3.30 pagi mak terjage coz mak terasa macam ader benda mengalir…mak pon kejutkan ayah..nasib baik kakak tak bangun..mak cakap ayah macam ader benda mengalirlah sayang..ayah kate g check dulu kat toilet..kencing kot..mak kate takkan lah mak kencing tak sedar sayang..mak tau ayah saje nak sedapkan hati mak…bile g toilet air tu mengalir lagi..mak cakap ngan ayah confirm ni sayang saya nak bersalin..ayah kate ader rase sakit tak..mak kate belum lagi…mak kate takpelah sayang tido jelah dulu…ayah kate kalau sakit kejut ayah..mak pon ok je..tapi dalam pada nak tido perut mak dah mule sakit macam nak senggugut tu..mak tak penah rase sakit bersalin macam ni coz mase kakak dulu mak kena cucuk ngan satu ubat yg wat mak tak rase sakit langsung..mak kejut ayah balik..ayah kate nak g spital sekarang ke?mak kate tak yahlah coz sakit ni macam lame je lagi nak bersalin..tapi mak tak leh tido..mak dok je kat lantai..ayah kate baik kite g spital..tapi mak kate kite solat subuh dululah sayang baru g spital…ayah kate kalau leh tahan lagi ayah tak kisah..ke sayang nak tunggu makan nasik kenduri dulu..ayah leh wat lawak lagi..tapi mak tak kisah coz mak tau ayah nak hiburkan hati mak yg tgh gundah gulana..kebetulan wan pon bangun…wan kate nape?nak bersalin dah ke?mak kate a’a…wan kate cepatlaah g spital..mak kate jap lagilah coz tak sakit sangat…wan kate jgn nnti bb kuar kat umah..tapi hati ni kate better solat subuh dulu..tapi sakit mak dah 5 minit sekali mase tu..mmg mak amik risiko lah mase tu…pas mak solat subuh ngan ayah kami gerak ke spital..mase tu pon dah kire lambat coz mase tu dah kol 7 pagi…sampai kat sane doctor check dan mereka nampak cemas..mereka suruh mak cepat tukar baju..mak kate nape?anak saya ader ape2 ke?doktor kate takde ape2..semua ok cume awak dah buke 7cm…mase tu mak mmg terkejut lah coz mak takde plak rase lain..huhu..mase masuk labor room mak perasan dah kol 7.30 pagi..mase tu bidan tanye mak takde rase nak meneran ke?mak kate takde lagi…nasib baik ayah leh masuk..ayahlah yang bagi semangat kat mak..ayah mintak selawat banyak2, ingat anak kat umah..cepat bersalin nnti cepatlah dapat balik umah..thanks ye sayang..mak tau ayah pon risau coz mak tak nak meneran lagi mase tu..bile kontraksi dah mule bidan mintak mak teran sekuat hati mak tapi mak tak berdaya coz mak dapat rase kali ni saiz anak mak besar..bidan pon kate kepala anak awak besar ni..mak dengar mak dah cuak..aduhai mane mak nak dapat tenaga ni..ayah sapu muke mak ngan air biar mak ader tenaga..setelah puas meneran akhirnye puteri kami pon lahir tepat jam 8.30 pagi..leganya hati ni tuhan saje yang tahu..ayah seronok sangat dapat tgk bb dan dapat pegang bb mase belum dibersihkan..bidan pon mintak ayah iqamatkan bb dulu..mase tu gembiranya kami rase..mak pon cium adik sebelum mereka bawa adik untuk dibersihkan..ayah sempat memanggil name adik ngan name nur marissa…terkejut bidan coz dah ader name ye bb..kami kate mmg dah ready..name nur marissa kami dapat dari internet yg bermaksud cahaya / bersopan santun…kalau perasan namenye lebih kurang macam kakak...