yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Isnin, 23 November 2009

mak minta maaf sayang....

tgk tajuk mmg dah nampak kesedihan dan rase bersalah yang teramat sangat..kepada siapa?tu semua akan mak ceritakan kemudian..lame gak mak tak update aktiviti mak..pas dah abis exam ni mmg rase lega sangat2 dan bile dah kuar result pon mmg lega sangat2 coz sekurang2nya mak tak berada di tangga yang membahayakan..walaupun mak tak dapat gred yg mak target tapi ayah kate perlu bersyukur kerana tidak perlu repeat paper..alhamdulillah..mak mmg bersyukur kerana salah satu subjek yang mak amik diakui amat sukar kerana ia adalah subjek kejuruteraan..ramai gak yg tanye kat mak nape mak sambung lajar lagi coz mak kan dah ader keje..target mak hanya satu sebelum mak bgtau nape mak lajar lagi…mak kalau leh nak dapatkan MASTER sebelum mak tua..bagi mak kalau dah ader master pond ah kire ok..sape yang tak nak wat sampai PHD kan..tapi dengan usia mak sekarang mak rase ok kot sampai master..ayah kate ayah akan sokong ape je yang mak nak wat coz untuk mase depan mak..mak sambung lajar coz mak mmg dah sambung sebelum mak kawin lagi, mak sambung coz mak mmg nak menuntut ilmu selama yang mak leh walaupun satu sem mak amik subjek sikit je coz yuran kena biayai sendiri dan mak lajar coz mak nak dapatkan keje yang same taraf ngan ijazah yang mak ader nnti..insyaallah..


dah seperenggan mak tulis tapi bukan ni sebenarnya yang mak nak citekan…sabtu lepas mak ngan kakak maisarah lepak kat umah wan coz lame dah kite semua tak duduk melepak ngan wan..lagipon maklong cuti..dapat dier main ngan maisarah..lagipon cian kat wan coz selalu dier duduk sorang2 kat umah coz jarang dapat jumpe pakcik2 dan makcik2 yang lain..so, ahad ayah balik dari keje malam ayah ajak g umah makcik balqis..asalnya nak ke pureen warehouse sale tapi lebih penting lawat orang dulu coz dah lame makcik balqis bersalin kite tak pergi tgk..so, semalam kite semua g melawat makcik balqis..cian kat makcik balqis coz pantang tanpa babynye…sedih je mak dengar citenye..baby girl makcik balqis ketika masenye untuk lahir sudah tiba..tapi Tuhan lebih sayangkan bb makcik balqis..bile dengar citenye mak rase takot..bile mak bgtau kat ayah, ayah kate jangan takot..tu semua dah ditentukan Tuhan..kalau kite ditakdirkan begitu kite kena redha..

kena plak mak teringat kate2 makcik balqis iaitu mase awal2 peknen dulu dier ader melawat org bersalin tetapi anaknye meninggal tak lame lepas tu dan dier pon macam mak kesian tgk kawannya itu dan minta dijauhkan semua tu terjadi padanya..tetapi dier kate tak sangka nasibnya juga serupa..mak rase takot sangat sayang..mak tak nak kehilangan anak-anak mak..mak memang sangat sensitif jika hal2 berkaitan anak2 kecil ini..mak leh rase ape perasaan ibu yang mengandungkan anaknye..sepertimana yang mak katakana pada makcik balqis, kalau kite tau ape yang akan terjadi pada anak yang dikandung kite rela dibedah dan anak itu dikeluarkan lebih awal asalkan nyawanya tidak diambil..kalau mak pon mak rela nyawa mak diambil dari melihat anak mak tidak bernyawa..semua ibu akan merasa begitu..ayah kate jangan cakap macam tu..nanti sape nak jage ayah, kakak maisarah dan adik m...

mengandung kali ni memang mak rase teramatlah malas nak keluar..ayah pun tak leh wat ape kat mak sampai ayah terpakse bertitahu ngan doktor nape mak malas..doktor hisham kate cube bawak g shopping..mesti mak rajin..ayah kate dah bawak tapi mak tetap malas dan selalu ajak ayah balik awal....mak rase bersalah coz barang untuk adik m mak tak sediakan lagi…sedih je mak rase..mase peknenkan kakak maisarah mmg dikatakan setiap minggu dalam 3 kali mak akan ke shopping complex untuk membeli segala persiapan kakak..tapi untuk adik, mak tak wat pon lagi persiapan nye..minggu depan anak mak dah 6 bulan dalam perut mak..napelah mak macam ni..kadang2 airmata mak mengalir mengenangkan nasib anak mak yang kedua ni..mak minta maaf sayang..mak sayang kan adik..nanti mak ngan ayah g belikan barang adik ye..

senarai barang2 mak dah list kan..tinggal nak g beli je..ayah kate kena jugak g beli minggu ni tapi mak kate nantilah dulu..nape lah mak macam ni sayang..ayah kate bile lagi nak beli coz bulan 12 ni kite dah mule bz..macam mane..mak tak taulah sayang..mak ngan ayah dah janji yang adik m akan dapat barang2 macam kakak maisarah dapat..kalau boleh semuanya mak nak belikan yang baru walaupun barang tersebut dah ader..tapi ayah kate rumah kite kecik..tak leh nak letak barang banyak2..sekarang ni pon dah penuh satu bilik barang kakak maisarah..kat bawah ni mak senaraikan ape barang2 yang mak perlu beli sebelum bulan 3 ni..



1. Selimut baby – 2 helai (yang penting satu mesti warna hijau)

2. Losyen baby – Sebamed

3. Mandian – johnson

4. Syampu – Johnson

5. Cologne – Johnson

6. Baju siang– 5 pasang

7. Baju tido – 5 pasang

8. Sarung kaki dan tangan – 10 pasang

9. Lampin – 1 packet

10. Tilam – 1 set warna hijau

11. Botol susu – nak ajar pakai botol bile dah sebulan..tapi nak bg susu badanlah...

12. Kain bedung – nak mintak opah nor watkan...

13. Katil baby – perlu ke?kawan2 tolong bg pendapat...

14. Bantal – carik lagi 2 biji...lagi banyak lagi bagus

15. Topi – 2 helai

16. Kapas – 1 peket

17. Tuala mandi – 5 helai

18. Tuala muka – 3 helai

19. Kain batik mak – 3 helai

20. Besen mandi – nak letak kat umah kite coz kakaknye dah letak kat umah ibu

21. Drypers NB

22. Pam susu - Set Spectra 3 (harap sangat dapat beli) ayah kate leh beli...



ape lagi yang tak cukup ye.......nanti mak pk kan...

Isnin, 16 November 2009

I'm Yours



selepas mempunyai anak seorang...



gambar di hari perkahwinan...

tiba-tiba plak berkenan nak masuk pertandingan yang dianjurkan oleh lyafrina..hope pn lyafrina berpuas hati..huhu..ni nak kena cite serba sedikit tentang hubby saya..tu aderlah syaratnye..yang tak nak baca jangan baca ye coz kat sini saya nak bagitau dan puji tentang my hubby...kami dah berkahwin selama 2 tahun..dan sekarang kami mempunyai seorang cahayamatadan bakal memiliki seorang lagi cahayamata pada bulan Mac nnti..saya memang rase terharu dengan pengorbanan hubby ku ketika melahirkan anak sulung kami..dari saat saya kesakitan dia tak pernah tinggalkan saya walaupun sesaat..walaupun ketika saya tido dier tetap setia menunggu..selepas saya melahirkan anak kami dia lah yang telah melayan kerenahku ketika di hospital dan di rumah..ketika pantang suamiku lah yang menguruskan diriku dan anak..apabila saya di dalam keadaan sedih dengan kesakitan tentang cara nak menyusukan anak hubbyku lah yang menemaniku..walaupun dia bekerja di siang hari tetapi apabila di malam hari dia tetap bangun untuk membantuku mengurus anak kami..kini apabila saya sakit dia akan menjagaku bagaikan puteri dan sehingga kini anak kami semuanya dia yang uruskan dan kalau makcik2 ku berjumpa mesti mereka akan kata untung dapat suami macam en hubby ku kerana semuanya hubby yang buatkan..memang saya rasa bersyukur teramat sangat keran dikurniakan suami seperti MOHAMAD FIKRI BIN ANUAR...sayang, saya menyayangimu sehingga akhir hayat..

Rabu, 11 November 2009

our 2nd anniversary.....


dah dua tahun kami menjadi suami isteri..jap je mase berlalu..masih kuingat tanggal 10 november 2007 aku menjadi isteri kepada MOHAMAD FIKRI BIN ANUAR dengan sekali lafaz..mase tu rase lega sangat..kami tak bercinta lame tapi kenal jap dan terus kawin..percintaan dan pernikahan berlaku pada tahun 2007...rase macam tak caye coz hubbyku bknlah org yg lame saya bercinta..tapi inilah yang dikatakan jodoh..sekarang ni plak dah nak masuk anak dua..huhu..(sebenarnya nak sahut cabaran dari seseorang yg mengatakan saya takkan leh beranak coz dulu saya ni asyik sakit je..sekarang dah terbukti saya sihat...alhamdulillah)sekarang ni kami semakin berbahagia kerana kami berpegang kepada konsep kerjasama dan tolak ansur..kat bawah ni aderlah lagu kami selalu dengar dan jadikan lagu pebret...huhu..

TERCIPTA UNTUKKU

Menatap indahnya senyuman di wajahmu
Membuatku terdiam dan terpaku
Mengerti akan hadirnya cinta terindah
Saat kau peluk mesra tubuhku...
Banyak kata yang tak mampu ku ungkapkan
Kepada dirimu....

Aku ingin engkau selalu
Hadir dan temani aku
Di setiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku

Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tahu
Ku selalu milikmu
Yang mencintaimu
Sepanjang hidupku...

Sungguh hanyalah dirimu yang aku cintai
Sungguh ku kan di sisimu hingga ku mati...

kami just celebrate kat pizza hut malam tadi coz masih dlm perancangan utk berjalan..mase suntuk,kelas dah nak mule balik tak lame lagi, perut plak makin besar, jemputan kawin dah berlambak2....pening pale hubbyku..takpelah sayang..mane2 jelah..tak leh gopoh2..nnti trip tak best plak..kite cube carik mase ye..to my luvly hubby, terima kasih jadik seorang suami yang terlalu caring kepada saya dan ayah yang bagus sekali utk maisarah dan bakal anak2 kite yang lain..ur the best sayang..i love u so much..hope kite akan kekal sampai bile2..amin...

Isnin, 9 November 2009

tak tau lah letak tajuk ape....

erm...macam kelakar je kan takde tajuk..huhu..last week g spital utk temujanji doktor ttg jantung saya tu...insyaallah jantung saya takde ape2 cume doktor suspek ader tiroid..huhu..macam2 hal lah..tapi semua tu hubby kate jangan risau selagi tak confirm lagi..so, next week akan pergi ke hospital lagi setelah bermacam2 ujian darah telah dilakukan..penat tol amik darah ni..yang paling tak best napelah perut ni comel sangat..baju peknen yg lepas pon masih dlm kotak lagi..hubby kate balik ni baru kite kuarkan dan cuci..tak tau bile nak pakai coz masih muat lagi berbaju kurung..baby kali ni pon tak seaktif kakaknye..tapi bile scan kemain ligatnye dier moving..kadang2 tanye gak ngan bb nape tak nak gerak banyak2 macam kakak:(kadang2 bile kakak maisarah nye letak kan tangan atas perut mak baru adik nye nak gerak..dier suke ngan kakak nye lah ni..tak sabar nak tgk aksi mereka berdua nnti..arini saya dan hubby menerima berita sedih..pagi tadi hubby tunjukkan msg yang dihantar oleh alang iaitu hubby kepada balqis..mereka berdua aderlah kawan hubby di ofis..mmg kami kenal mengenali..baru last week kami berborak ttg baby nye yang dah nak masuk 36 weeks ketika itu dan balqis nampak seronok sangat..tiba2 pagi ni kami diberitahu yang balqis telah melahirkan anak perempuan dan telah juga meninggal dunia...kami suami isteri rase terkedu mendengar berita itu..kami putuskan untuk tidak menghubunginya coz this not the suitable time..mase tau berita tu saya tgk hubby sedih sangat coz kami kesian anak yang telah dikandung selama 9 bulan telah hilang sekelip mata..hanya al fatihah yang mampu kami hadiahkan..bile sampai di ofis hubby minta saya call balqis coz hanya wanita yang faham perasaan wanita..hubby kate ader budak lelaki yang call dier kate balqis macam biase je..saya tak percaya coz seorang ibu akan merasa sedih atas pemergiannya anak nya..so, mase call balqis saya dengar suaranye yang sedih..saya berasa sungguh sedih ketika itu dan tanpa disedari airmata mengalir..menurut doktor bb nye telah pergi pada 2 hari lepas..balqis kate bb nye hanye mengeras tanpa bergerak.dier kate ingat biase2 je coz nak dekat bersalin tapi tak tau plak rupenye bb nye dah takde..saya tak dapat meneruskan perbualan dengan nye kerana saya rase airmata ni bertambah mengalir..saya hanya harap balqis tidak sedih2 coz mase pantang ni kena kuat..insyaallah kami akan pergi melawat dier pada hari raya aidiladha ni..to balqis&alang, kami sekeluarga mengucapkan takziah..semoga kalian kuat menghadapi ujian yang telah diberikan ini..al-Fatihah...

Isnin, 2 November 2009

cuti yang amat bermakna...

erm..seronok plak cuti dua hari ni..mane tak nye kali ni lah kami dapt lepak berempat secara tenang..kebetulan ibu pon takde sabtu lepas so kami lepak lah umah kami..sabtu pagi tu kami bangun dan tgk cuaca di luar masih hujan..hubby kate macam mane ngan photoshoot anak?jadik ke tak?kalau tak kite bertolak ke melaka lah..saya kate nnti kol 8.00 baru call zaza coz kalau leh tak nak lah batal lagi coz hubby dan saya akan sibuk pas ni..cian plak kat maisarah kan..nak wat macam mane mmg ayah ngan mak dier selalu bz..tapi tetap ader mase utk maisarah..lepas dah discuss2 ngan zaza kami tunggulah sampai kol 10 lebih untuk wat photoshoot masiarah..akhirnye settle gak photoshoot maisarah di klcc..leh lah visit this link..zaza...maisarah meragam gak kan coz boring kena posing2..hehe..nakw at macam mane sayang..kite kena wat tu semua..hehe..masuk je keta maisarah terus terlena..ngantuk rupenye anak mak..balik tu bgtau kat hubby kite balik umah dululah coz ari pond ah tghari..nak g mane2 pon tak syok..kami balik ke rumah dulu rehat2 bersama dan masak same2....petang tu ingat nak kuar balik tapi hujan plak..dok lah kat umah sampai maghrib..yg kelakarnye pas maghrib kami pergi balik ke klcc..kelakar kan..bukan nye ape kami nak g carik ice blended yg saya idamkan tapi semua tempat kami tanye semua kate takde ice blended yg saye idamkan tu..sedihnye..hubby kate takpelah nnti kite g carik lagi..saya kate kalau tak dapat carik, kite wat jelah sayang..tak ssh pon sebenarnye..so, pas balik dari klcc kami pon tido..pagi tui ingatnye nak bertolak ke melaka coz hubby kate dier larat kalau nak balik hari..tapi masiarah macam tak nak g jln jauh2 coz maybe dier penat..dier pon bgn tido lambat sangat..akhirnya pas masuk tol sg besi kami decide nak ke nilai..lagipon barang2 hantaran untuk adik iparku tak dibeli lagi coz nnti lambat palk siapnye hubby ku kate..pas ni mesti kami sibuk wat hantaran nye coz semua hantaran nye hubby ku yg akan watkan..kreatif gak suamiku ni..hehe..balik dari nilai kami terus ke midvalley utk isi perut dan go to pameran hartanah..nape kami ke sana coz kami nak carik umah baru..umah yg kami tinggal sekarang ni dah mule sesak sejak penubuhan sport centre..nak parking pon ssh..bising lagi..ingatnye ader rezeki kami nak pindah sebelum bb kedua ni kuar..tapi nak pindah penuhlah satu lori brg kami..huhu..malam tadi lepak ngan hubby dan masiarah kat umah sambil melayan kerenah maisarah yg makin comel dan banyak akal tu..rindu kat ayah dan maisarah..love u all so much..


ni antara gambar maisarah..sori ye zaza ciplak kat ur blog..

insyaallah we will get another princess

rasenye lame sangat dah ni tak update blog..mane tak nye bile hp rosak mati kutu jap...pakai hp senang sikit nak bergambar..kalau pakai e-cam,ssh plak nak bawak ke ofis dier punye kabel...takpelah..yg penting cite dulu..baru nnti amik gambar..hehe..last week perut ni rase tak selesa sangat2..jap2 rase sakit..nak masak pon terpakse duduk atas kerusi..so, hubby kate tak leh jadik..kena gak g jumpe dr hisham..mule2 segan gak kan nak g awal2 coz doktor kate nnti dah 24 weeks baru jumpe dier balik..hubby kate kena gak jumpe coz isau ngan bb kat dalam..mase g tu dr hisham terkejut gak lah coz baru 3 minggu lepas jumpe dier..tapi hubby kate wife saya sakit perut..so, pas check tekanan darah doktor kate semua ok..pas tu dier kate kite scan plak coz dier kate kalau uri bawah biasenye akan bleeding...tapi ur wife tak bleeding..tapi bile scan mmg uri saya di bawah sikit..tapi doktor kate jangan risau coz uri saya tu leh naik balik coz for the second bb it's a normal coz rahim kite dah jatuh sikit bile anak kedua..lega hati kami dengar..cume doktor pesan kalau bleeding kena cepat2 g spital..pas tgk uri kami tgk perkembangan bb dan doktor kami anak kami grow dengan sihat..siap tunjuk penumbuk lagi kat ayah ngan mak dier..huhu..anak mak ni nakal ye..dan doktor kate anak kami insyaallah girl lagi..pas doktor bagitau kami, dier tanye marah ke saya bgtau ni?mane tau nak surprise ke..kami kate tak lah..wat apelah nak marah..dier kate ader certain patient der akan marah bgtau jantina..kami sebenarnye tak kisah dapat anak ape pon..janji dier sihat..bile tgk dier berpusing2 seronok kami..hubby kate nampak semua anggota fizikal dier ngan jelas..mase maisarah kami kurang nampak coz maybe first time dan tak faham sangat ngan scan2 ni..hehe..ape pon dah tiba masenye mak kena settlekan beli barang2 anak mak yang dah tersedia ader list nye..hehe..walaupun anak kedua tapi dah 20 jenis barang mak list kan..ayah sampai pening kepala tgk mak..ayah kate ayah ikutkan je ape yang mak nak beli coz semua anak kena adil kan..cume tgh pk kan ngan ayah nak beli katil yang macam mane dan tgh keliru pam susu mane yang ok anatara spectra 3 macam  auntie dylla a.k.a mummy sofea, avent macam mummy adilia ataupun yang paling diidaman ramai iaitu medela..huhu..botak lah pale ayah..ayah kate ayah tak pasti mane satu ok..kak ina kate lain org lain rase dier coz ader org pakai yang biase je tapi susu ttp banyak..ayah kate kite belilah yg mak nak..katil diperlukan coz nak letakkan bb bile mak tinggal di rumah bersama kakak maisarah dan adik..tapi perlu ke?ayah kate perlu coz takot nnti mak nak mandi atau masak maisarah ganggu adik plak..erm..nak pakai pon bukan selalu..semua kwn2 tlg ye bagi pendapat..