yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Selasa, 22 Oktober 2013

bisnes bertambah maju..alhamdulillah...

first sekali nak panjatkan kesyukuran kerana semakin ramai yang percaya ngan produk kami..serius saya tak percaya blh sampai ke tahap sekarang..en suami pon rase begitu...alhamdulillah sehari ke sehari permintaan makin tinggi..yang best saya dah tambah satu lagi produk untuk dijual iaitu biskut coklat pretzels yang anda leh dapat dengan harga RM18 sebekas mengandungi +/- 50pcs..kalau amik 3 balang saya bagi RM50 je..alhamdulillah setakat ni separuh stok yg saya order sudah ditempah orang..hujung minggu ni mau g amik stok dan edar ke semua pembeli...

hepi gak kerana meningkatnya bonus shaklee saya untuk bulan ini..alhamdulillah ramai yang sudah yakin dengan produk ini...lagi boleh senyum bile ramai yang dah berjaya mengurangkan berat badan..sangat seronok ok...lagi seronok bila anak2 ambil mealshakes dan vitamin c sekarang ni dan alhamdulillah jarang dh diaorang kena serangan semput...alhamdulillah...

tempahan kek pon dah makin banyak..lame2 jadik biase dah wat kek..dulu nk wat sebijik kek pon mkn mase yang lame..sekarang ni lima jenis kek sblm kol 12 pon dah siap..hebat..huhu...sekarang ni pon bz gak siapkan tesis akhir saya...dua bab lagi dah boleh settle..pas tu g jb untuk bentangkan..mencabar ok..ape pon saya teramat bersyukur dengan perjalanan hidup saya sekarang...ni semua berkat kesabaran yang ibu ajar..ibu kate kalau kite sabar ngan ape orang wat atau kate insyaallah makin murah rezeki kite..sebab tu sekarang ni saya banyak diam dr banyak songeh ok..


Rabu, 16 Oktober 2013

aidiladha 2013 :)

semua dah update tentang menu raya semalam..saya pon nak selit gak menu saya sekeluarga semalam..kelmarin alhamdulillah dapat gak kami suami isteri berpuasa sunat hari arafah..so,petang tu pas carik menu berbuka kami lepak jap kat umah ayah dan malam tu sambung masak kat umah ibu dan berbuka di sana..teman along saya yang keseorangan..

malam tu kami tiga beradik perempuan tolong menolong di dapur siapkan juadah..malam tu kami buat nasi impit,paru kicap dan ayam masak merah..pagi baru wat sambal udang dan ayah datang bawakkan rendang daging plak..tq ayah,cik su dan ateh bawakkan juadah untuk kami...ibu ade gak call tghari semlm..seronok dengar suara ibu..lagi dua minggu kami dh leh jumpe ibu..tak sabar nak g amik ibu..oklah layan gambar sumber dr fb along saya:)


Jumaat, 11 Oktober 2013

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Lagi 3 hari kite dah nak raye...setakat ni bukan tak feel nak raye cuma bile ibu dah takde ni sedih gaklah...Sejak ibu berangkat menunaikan haji 16hb september aritu kerap juga dapat bercakap ngan ibu dan 31hb ni insyaallah ibu akan pulang..kami rindu ibu sangat2...en suami pon rase yang same..maisarah tak yah katelah dok sokmo nangis rindu wan..kalau kena marah sikit nangis lah nak kat wan coz wan kan tak marah dier..huhu..anak2ku,mak pon rindu wan kamu sangat2..

menu pagi raye ni kami adik beradik perempuan akan bergotong royong siapkan..raye kena raye gak..plan awal nak g Cameron Highlands tapi mcm tak berapa ok je mood..yelah,ibu takde kan..so,masaklah kite kat umah ibu ye..abang saya je takde coz akan pulang ke rumah mertua di Perak..yang lain ade..ayah pon akan raye bersama2 kami..meriah sikit...

persiapan raye anak2 mak tak wat lagi..ingat nak g carik baju tido untuk dipakai malam raye nanti..utk Musyrif mak dah belikan..untuk kakak2 je takde lagi...baju tshirt pon mak tak beli lagi..tak taulah sempat ke tak ni coz sibuk ngan kelas,wat kek lagi,berkejar ke shaklee lagi...huhuhu..bz mom saya ni..

cakap pasal shaklee, alhamdulillah berjalan lancar setakat ni..mase daftar bulan pertama dapatlah rase bonus yg 5%...masuk bulan kedua sudah injak ke 8%..now sudah capai untuk ke 11%..syukur alhamdulillah rezeki dariNya..kek pon dah mule ramai orang order..every week mesti ade tempahan..Terima Kasih Ya Allah kerana tidak putus2 rezeki yang Engkau berikan..aku terlalu bersyukur kepadaMu..Amin...

ape pon saya sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua kawan2 yang mengenali diri kami..jemputlah dtg umah ye..
 


Rabu, 2 Oktober 2013

bukan mudah nak berniaga....

lame dah tak update blog..biaselah makin bz sekarang ni..maklumlah dah jadik student balik..rutin harian pon berubah..huhu..mane nak baking lagi, berkejar ke shaklee lagi, dan sekarang bisnes baru inner magic..nasib agen kwn baik sendiri..senang..hehe..

berbalik pada tajuk yang kat atas tu.. ade orang rase macam senang je nak meniaga coz senang nye produk orang tu abis..tapi di sebaliknye orang tak tahu..sebelum nak wat bisnes ni saya penah bincang ngan en suami yang kalau boleh saya tak nak dier atau saya carik duit lebih ngan keluar dari umah dalam erti kata lain keje partime pas abis keje opis..bukan saya nak berlagak ye kawan2 tapi mase bincang tu saya bgtau sebabnye..antara sebabnye aderlah kite dah keluar bekerja 12jam tinggalkan anak2 takkan nak sambung wat keje lain tanpa mereka kan..setiap saat perkembangan anak2 amatlah penting sebenarnye..12jam yang kita hilang tu pon dah rugi sebenarnye..kalau nak jugak wat partime carik something yang kita boleh buat ngan anak2..at last kami keluarkan lah produk kami sendiri..

mase nak menapak bukan senang...tq pada semua yang berani nak cube produk2 kami..sampai sekarang ramai yang setia ngan produk kami...ape pon terima kasih pada en suami ngan anak2 coz banyak sokong mak..yang paling banyak bantu en suami lah..tq gak pada semua ahli keluarga saya yang bantu promote brg2 jualan kami..hanya Allah yang boleh balas pertolongan anda semua..

kalau ikut kesusahan tak leh katelah..mane taknye banyak benda kami kena korbankan..masa,tenaga dan macam2 lah..kadang kami bawak naik motor je hasil jualan kami..tak kisahlah org nak gelakkan kami suami isteri ke ape ke janji kami suami isteri bersama dalam senang dan susah..sampaikan g klinik semalam pon sempat en suami promote barangan jualan kami..kelakar gak tapi terharu sebenarnye coz betapa enjoy nye dier berniaga..

bila ada order yang perlu diposkan en suami lah yang akan handle semuanye..saya tolong bgtau je sampul mane nak masuk barang ape nak masuk..konsep kami biar rugi same2 untung same2..bile tgk hasil yang kami dapat rase mcm nak lompat2 je..rezeki anak2 kan..dapat pon memang akan sampai kat anak2 gak..leh mereka mewah sikit..kami berniaga bukan kami terdesak so janganlah orang wat kami mcm terdesak sangat..nk order tak nak jgn order pas tu cancel bila dah ready brgnye..kalau cancel awal takpe..kami pon tak marah..

ingat pesan ibu dan en suami sampai sekarang..pokok dalam hidup ni aderlah sabar..bila sabar rezeki makin mencurah2..biar orang nak gelakkan kite ke, perli2 kite ke, iri hati ngan kite ke, potong jualan kite ke..janji kite sabar...rezeki kite Allah yang tentukan..kalau Allah dah kate rezeki kite tetap rezeki kite..kalau orang sane tak nak orang lain nak..bile orang dah tak nak tu takde rezeki namanye...insyaallah ibu dan syg akan saya ingat sampai bile2...