yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Khamis, 25 Februari 2010

18 bulan....

lame dah tak cite tentang anak sulung mak..19hb baru2 ni kakak dah 18 bulan bersamaan 1 tahun 6 bulan..jap je anak mak ni dah besar..kadang2 bile tgk dier mmg rase sedih je..mak harap mak tak akan abaikan kakak bile dalam pantang nnti...mak nak cube jage kakak dalam pantang nnti tapi ayah kate nnti sape nak tgk kan adik plak..kalau ayah atau wan cuti baru maisarah tak yah g umah ibu..oklah mak tak leh lah layan perasaan lebih2..muak plak org baca blog mak ni...jom tgk perkembangan kakak maisarah...

* gigi nye dah lebih dari 10 batang..hampir penuh dah..
* kenal dah bile org sebut gigi, hidung, mulut, rambut dan lain2 lagi..
* dah pandai nak ikut orang nyanyi...
* dengar muzik sikit walaupun slow music dah goyang2 punggung...
* pandai dah cakap macam2...paling dier suke sebut, acu mane..acu marah...maisarah takot sikit ngan
   acunye..acunye garang..tapi ape2 sikit dier akan carik acu nye balik..acu pon rajin belikan maisarah hadiah
* dah kenal ngan courts mammoth coz acunye keje kat sane..kelakar betul bile nampak je courts dier akan 
   akan kate acu mane...huhu..
* selera makan dah mule ok balik pas mak bagi makan vitamin champs with lysine..
* pandai dah pakai selipar sendiri, bukak seluar sendiri..
* kalau nampak bb akan g kat perut mak dan cium perut mak kate adik...

tu jelah mak rase yang mak dapat citekan sekarang...ader ape2 mak akan update lagi..berat kakak maisarah tak tau lagi coz next week baru jumpe doktor..harap2 lebih 10kg lah..ssh ati mak..

Sabtu, 20 Februari 2010

anak mak dah nak kuar....yahoo....

tgk tajuk macam mak ni excited sangat kan...hehe...walaupun mak dah mule sakit2 dan tak selesa tapi mak hepi sangat sayang...walaupun mak belum masuk lagi 36 minggu tapi mak dah g scan adik petang tadi..bukan mak saje2 je sayang tapi kisahnye bermula malam tadi...malam tadi mak cirit birit lagi..ayah nak bawak mak g spital tapi mak kate tak naklah coz adik gerak aktif cume mak yg tak bermaya..nnti kena seluk lagi mak takot..huhu..so, kisahnye pagi tadi call klinik kita dan mereka kate doktor hisham ader..apa lagi..mak kate kat ayah jom jumpe dr hisham coz perut mak masih tak sedap lagi..ayah kate leh je..sampai kat klinik mereka kate kena dtg balik kol 2 coz tu time rehat doktor..so, balik jap umah pak mertuaku..dah kol 3 baru kami ke klinik..nasib baik sempat coz doktor abis bertugas kol 4ptg..ni antara yang dikatekan oleh doktor...

1) wow, ur baby bukan sahaja dah masuk lorong tapi dah turun ke bawah betul ni sebab tu maknye rase tak selesa....patutlah mak dah sakit2 kat bawah ni..utk mak dan ayah ni adalah berita gembira...

2) berat masih maintain 55.5kg...bagus tak naik2 lagi..

3) saya target awak akan bersalin paling lewat 2 minggu lagi...but bile tgk kontraksi, dier kate by next week dan leh bersalin ni...doc kate sepatutnya bb mengeras hanya 5 saat tapi ni dah 15 saat dier masih mengeras sampai ssh doktor nak tgk adik.....org kalau nak bersalin bb akan mengeras 30 saat..wah..syoknye...

4) awak jogging lah nnti bb leh kuar cepat but kami kate tak yah kot doktor coz setiap hari kami naik tangga tingkat 5..dier pon terkejut..hubby kate umah mak mertua pon tingkat 4..doktor kate kalau macam tu mmg cepatlah saya bersalin lagi..yahoooo...

5) ni last scan..pas ni tak yah dah scan lagi..doktor kate uri semua dah ok..air ketuban pon cukup..

6) akhir sekali kami terima kata good luck...insyaallah semuanye akan selamat..amin...

tapi tadi hubby dah kate esok pagi kite akan ke titiwangsa...kite jalan2 ye sayang..oklah sayang..kate nak bersalin cepat kan..kenalah ikut kate suami..huhu...so, esok mak akan double check ape barang yang takde lagi..kalau takde esok gak mak nak g beli..hehe..excited kan mak ni..tak sabar betul mak ni..anak mak tak  mau degil2 ye..lagi cepat sayang kuar lagi cepatlah kite dapat berjumpe..lagipon kelas mak akan mule 16 mei..leh lah mak yakin nak tinggalkan sayang kat wan kalau dah 2 bulan..kalau tak mase pantang nak g kelas mesti mak sedih sayang..ape pon mak dan ayah harap semuanye selamat..insyaallah..

Khamis, 18 Februari 2010

majlis harijadi

erm...tajuknye macam tak patut je kan..yelah, besday kakak maisarah yang kedua lambat lagi..tapi mak dah beriye2 fikir apa nak buat nanti..huhu..maklumlah mak nanti 2 bulan dah dok berehat..so, mak dah leh search sikit2 nak wat ape mase besday kakak maisarah nanti..adek punye giliran tahun depan lah ye sayang..huhu..mak bukan ape mmg ingat pas pantang baru mak nak pk ape perlu mak buat untuk besday kakak maisarah tahun ni..tapi semalam atuk dah mule tanye tahun ni besday maisarah nak wat macam mane?erm..mak kate ingat nak wat kat kfc je coz mak takot tak sempat nak wat persiapan kalau nak wat kat umah....maklumlah dah 2 orang anak kan..ayah kate tak tau lagi adik macam mane..kalau adik tak nakal macam kakak leh lah wat kat umah..mak ingat kalau wat kat kfc mak leh lah jemput dua2 family ngan kawan2 rapat mak..mesti best kan..tapi mak ngan ayah ader gak terfikir nak buat kat umah coz kebetulan besday kakak maisarah jatuh pada bulan puasa..so, ayah kate kena buat lepas rayelah..leh wat open house sekali ayah kate..mak ingat nak wat akikah adik sekali..senangkan sekali majlis..masih dalam pkran lagi nak buat ape..kalau buat semua majlis tu leh lah mak buat besar2an sikit coz ader rezeki anak2 mak sikit tahun ni..bukan tak nak wat majlis akikah adik tapi ayah kate majlis akikah adik wat lah mse adik setahun..wat macam kakak dulu..erm..dekat sangat harijadi kakak ngan adik..takkan nak wat dua majlis kan..kawan2 mak leh tak tolong mak fikirkan macam mane nak wat..

1) wat di restoran segera

2) wat di rumah hanye majlis harijadi di rumah dan open house ATAU

3) wat majlis besar2an besday kakak maisarah, akikah adik, open house dan besday ayah...

lupe plak nak bgtau yang besday hubby pon bulan puasa tahun ni..seminggu sebelum hari raya..mak dah pilih tarikh nak buat majlis semua tu iaitu pada 18 September 2010..seminggu selepas raye..harapnye mak dapatlah wat majlis tu..seronok tgk kawan2 mak semua wat majlis harijadi meriah2..hehe..adek pon dah besar mase tu..mesti dier pon seronok wat majlis macam tu...

ni kek kakak maisarah tahun lepas...

Khamis, 11 Februari 2010

34 weeks...

semalam 10/02/2010 genap mak dah 34 minggu..6 minggu lagi mak dan ayah dah leh lihat adik m...g check up berat mak dah naik 2kg..sekarang dah 55.5kg..macam besar plak badan mak..mase g check up tu mak risau coz nurse tak dengar jantung anak mak..dier kate dah padat ni..bile belek punye belek baru dengar degupan jantungnye..lega mak..tapi dari semalam pagi perut mak asyik sakit je..siap cirit birit lagi..sampai ke pagi ni..ayah kate tak yah g keje..tapi mak nak g gak coz nnti kalau kat umah sape nak tgk mak..ptg ni ayah kate kite g klinik lah coz mak tak nak g spital dulu..pagi ni kalau nak g klinik doktor hisham plak takde..dier biase ader ptg je..mak pon dah tak larat nak jalan lame2 ni..tapi ader lagi plak barang tak beli..selagi tak bersalin selagi tu lah ayah kate tak abis membeli..mak mmg macam ni...huhu..baju untuk adik m tak tau dah bape pasanag mak beli coz mak ni mmg excited sikit walaupun kelahiran kedua dan jantina yang same..mak rase dah tak sabar nak bersalin..hopefully semuanye dalam keadaan ok..

34weeks...

Isnin, 8 Februari 2010

tag dari dilla....

erm....kali ni mak nak jawab tag yang diterima dari dilla aka mummy sofea...menarik je nak jawab tag ni...tapi mak cube jawab dengan ayat yang terbaik lah ye..hehe...


1) first time jumpa your hubby bila dan kat mana?
erm..actually mr hubby adalah kwn sekolah saya...tapi masa tu dier adalah bf orang lain..tapi masa sekolah mmg dah ‘terberkenan’ kt hubby tapi malas lah kan nak kacau pakwe orang...tapi pas sekolah ader jumpe balik ngan hubby..mase tu saya baru balik dari umah kwn..mase tu pas raye..kami berjumpe tgh jalan..hubby tegur dan mintak no fon..mase tu mmg bagi jelah coz tak leh nak borak panjang mase tu coz saya baru pas muntah coz mengalami migraine yang teruk..

2) love at first sight?
actually tak lah love at first sight..huhu..mase jumpe ngan hubby saya ni masih gf orang lain..tapi saya rase cinta dari mr hubby aderlah cinta yang ikhlas pernah saya jumpa..orang ader gak hasut2 kata hubby ni kedekut lah, tak bestlah kawan ngan dier tapi bile saya kenal takdelah hubby ku begitu..

3) who is he when the first time you meet him
siapa ye mr hubby....mase jumpe dier, dier bekerja ngan ayahnye (ayah mertuaku lah..hehe). ayahnye ader kelas memandu sendiri..kire dier dok ngajar org memandulah...

4) how long it takes for him to ask you out for a date
lame gak lah coz saya kan gf orang..mase tu tak pk pon nak berperasaan ngan hubby coz tgh asyik bercinte ngan bf lame..sebelum dier nak masuk keje sekarang ni dier ader gak ajak teman g shopping barang2 dier nak masuk rekrut..so, just teman sebagai kawan jelah.. tapi bile mr hubby dah balik dari rekrut baru kami kuar same2 coz ader peristiwa yang membuatkan kami jadik rapat..ngee...mase tu mmg dah melayang lah bf lame coz rasenye hubbyku lebih sesuai utk dijadikan teman hidup..kejam tak?to my hubby sori ye ungkit kisah lame tapi sayang lebih tau saya macam mane kan...

5) first place dating?
dating ye...g makan kat kedai burger yang popular kat wangsa maju..erm..dalam mase yg same ader kes lain yg terjadik plak..huhu..tak mau ingat dah...pas tu kami terus jadik rapat..takde pon tarikh special declare couple..leh ke?leh lah...

6) how he proposed?
erm..mase tu mr hubby join g pahang coz abg saya bertunang..maybe dier seronok kot tgk majlis macam tu..balik tu mase dalam bilik ramai2 bukak hantaran dier terus bgtau kat ayah yang dier nak kawin ngan saya..wah..teruja nye..mase tu bulan februari..bulan march terus dtg rombongan merisik..huhu..

7) special date with your hubb
31.03.2007 – merisik

14.07.2007 – bertunang

10.11.2007 – bernikah

11.11.2007 – bersanding

19.08.2008 - jadik mak dan ayah

8) changes that he ask you to do?
ape ye...dulu aderlah..mase sebelum kawin..saya ni panas sikit..sikit2 je nak mengamuk..mase tunang pon tak leh kawal marah ni..hubby kate kena praktis kurangkan baran tu nnti anak2 takot plak..alhamdulillah sekarang ni dapat lah kurangkan panas ni..ngan maisarah pon saya jadik kalah..huhu..

9) what is about him that you love so much
erm..best soalan ni..saya sayangkan mr hubby coz hubby saya aderlah seoarang suami dan ayah yang bagus di mata saya..di mata orang lain nak kate ape katalah..saya lebih mengenali hubby saya..dia akan cuba wat yang terbaik untuk keluarganya..even dier terlalu bz ngan kejenye tapi masih ader mase nak menuntut ilmu yang boleh digunakan untuk mengajar masiarah akan datang..terharu sangat...

10) what is about him that you wish he would change?
so far takde ape kot coz saya betul puas hati ngan ape yang dikurniakan kepadanya..rasenye setakat ni saya puas hati terhadap mr hubby..

11) you will lose your mind and crack your head when he...
tengah bersedih atau mempunyai masalah coz bile dier ader prob dier jadik tak hepi..so sebagai isteri I will try to solve his problem...

12) you will smile through your eyes for the whole day when he...
bila hubby seronok dan ceria dan apabila dier bergurau ngan kami..yang paling best kalau pagi2 dier pegang tangan saya bila dalam keta dan mengatakan ayat yang manis2..so sweet...

13) complete below sentences, “My love towards my hubby is as big as..
susah nak dikata..yang saya tau dulu, kini dan selamanya cinta sayang terhadap sayang takkan berubah walau sedikit pun...sayang bersyukur dapat hidup bersama sayang...thank you sayang coz menjadi suami kepada saya dan ayah kepada anak2 kita...love u so much...

ni antara gambar mase ku di hari bersejarah...


so pas ni kepada followers atul silalah wat ni..takde paksaan tau...










Selasa, 2 Februari 2010

cuti-cuti hujung minggu...

sabtu lepas kami ke melaka coz mmg dah janji ngan hubby nak g melaka sebelum bersalin..huhu..selepas puas pilih tarikh dapatlah tarikh yang sesuai..mmg nak g balik hari coz nak g ramai2 kan..lagipon nasib baik tak tido sane coz kalau tido sane kesian kat hubby coz ahad malam dier kena kawad hari wilayah..rasenye last week maisarah jarang jumpe ayahnye malam2 coz ayahnye bz..rabu mlm je ayah ader kat umah coz kebetulan ayah ngan mak cuti..kadang2 kesian tgk dier..dah boring kol 8.00 malam dier tidolah coz kalau ader ayah dier nak ajak ayahnye main..kami mule bertolak ke melaka dalam kol 7 lebih coz buah hatiku lambat bangun..pagi2 lagi dah kena mandi mmg moody lah dier..tapi masuk je keta mmg dier dah tau nak jalan lah..kami pergi 3 kereta ke sana..mmg plan nak g ramai2..sampai di sane first tempat yang kami pergi aderlah zoo melaka..nak kenalkan maisarah ngan binatang2...mmg dier suke tgk binatang..tapi yg tak larat mak dan makngah nye lah coz dua2 tgh bawak bb..mmg penatlah masuk situ..pas zohor baru kami settle meronda lihat binatang..settle solat kami terus gerak ke bandar melaka...mule2 plan nak naik kapal kat sg melaka tapi disebabkan masiarah masih fobia lagi dengan air terus tak jadiklah..baru berada di atas jambatan dier dah keluar perkataan takot...so, mak ngan ayah perlu faham ye...
kat bandar melaka kami beli belah ape2 barang yang patut..huhu..sempat bodek hubby beli satu beg..yang sedihnya barang2 yang dibeli untuk ibu maisarah tak tau g mane coz sampai kl baru perasan barang2 tu takde..ayah kate takde rezeki nak bagi ibu maisarah..kami selesai lepak kat bandar melaka dalam kol 7.00 malam..pas solat maghrib kami terus gerak ke tempat yang semua nantikan iaitu alai..mmg dah plan sebelum nak balik kl nak singgah pekena ikan bakar dulu...mmg masih power ikan bakar di sana..rasenye nak g lagi pas ni...malam tu dalam kol 10.00 malam kami gerak dari melaka dan lebih kurang kol 12.30 kami sampai di rumah..mmg maisarah kepenatan..tido dari melaka ke kl..sampai kat umah pon tak sedar2 lagi..malam tu mmg lenalah tido..esoknye pas subuh mak yang sambung tido..hehe..ayah kemas2 umah..cian gak tgk ayah tapi mak mmg betul2 tak larat..maisarah je yg teman ayah..pas adik lahir baru kami plan nak g jalan kat tempat lain plak coz ayah kate dah nak dekat bersalin tak leh jalan lagi..nnti sayang penat..oklah sayang..nnti g matta fair booking hotel lagi ye...