yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Jumaat, 30 Januari 2009

jumaat, 30 januari...

2day ade lah ari jumaat dan pttnye mmg rehat lame..tapi ari ni sebab tak sht so, sy dok dpn pc lah..kalau tidak tepat 12.15 saya dah kuar menuju ke sogo..nasib baik baju nak g umah mel nnti dah siap beli awal2...kalau tak jenuh gak nak g mencarik..saya ni mmg lain mcm skit.kalau nak g mane2 baju maisarah mmg akan beli yg baru. tapi tgk tempat jugak lah..ahad ni kami sekeluarga akan pakai sedondon..warna ape tu, rahsia..hehe...nnti balik dari umah mel saya akan update segala2nye...rindu sangat nak jumpe kawan2 semua..lame tol tak jumpe kawan2 kat kym dulu..hopefully ramai yg datang ahad ni kat umah mel..

maisarah di rumah bersama maklong..

tadi my sis sms bgtau yang dier jg maisarah jap coz ibu yg jg maisarah g klinik gg...so,mintak maklong jg kan jap..my sis bgtau sy yg maisarah dah pandai bukak sarung bantal dier sendiri...satu perkembangan yg positif..ters rindu sangat2 kat dier...nak mkn pon ingat kat dier...

perkembangan maisarah-belajar merangkak


Seronoknye bile tgk maisarah dah pandai nak angkat punggungnye..hopefully dier cepatlah merangkak same macam kwn2 dier yg lain...ayahnye tak sabar nak tgk anaknye berjalan..semua kate better jgn bg dier jln cepat coz nnti tak terhandle..tapi ayahnye kalau leh nak cepat maisarah jalan coz tak sabar nak main kejar2 kot...hehe..

video maisarah demam..

masih saya ingat maisarah demam..ms tu mmg panik tapi kuatkan semangat bawak gak anak g klinik mase tu...nasib baik acu nye ader temankan..ayahnye keje mase tu..hubby kate klu panas terus bwk g klinik. jgn tunggu dier..g klinik terus doktor masuk ubat kat bontot maisarah...sian dier ms tu..badan dier panas...balik terus letak tuala basah kat pale dier ngan badan dier..
video

GASTRIK...

Erm...cakap pasal gastrik ni saye rs pas je bersalin asyik kena gastric je...semlm kena balik tapi kali ni rs tak larat sangat...hubby ajak g klinik..tapi sy tak nak coz dah bosan asyik g klinik je coz doctor pon kate setiap bln mesti saye akan kena gastrik...doktor kate sbb tensinon jg anak...tapi sy kate sy tak penah tension ngan anak saye coz maisarah adelah seorg anak yg baik sekali... tak penah dier bg mslh yg besar pd kami..tapi tekanan ni jadik bile pk kan keje...huhu...ari2 tgk nombor rs tak terdaya dah...tapi demi kerja kuatkan semangat gak lah...then sebelum naik ofis hubby pesan beli air 100 plus (walaupun sy tak suke minum). Hubby kate kembalikan tenaga yg dah ilang tu...dier kate kesian tgk syg coz lembik je...nak wat macam mane kan..bile ader anak ni tak kuat pon kena kuat gak...nasib baik maisarah jenis tak kisah bile ayahnye uruskan semua..termasuk tukar diapers nye dan bg susu..untung tau ader hubby macam ni...klu tak ok balik ni kena lah g klinik lagi..jgnlah tak sihat. Esok dah ader kelas..

Khamis, 29 Januari 2009

tambah anak...huhu...

Erm...cakap pasal second bb ni we all dah decide akan ader bb lagi dlm ms terdekat ni...hehe..mmg lah cepat but ingat nak rehat after 30 years old...hehe...like my mom...sekarang ni dah 25 tahun...menjelang 26 years must have two child..tapi kena planning klu leh nak bb lahir nnti dlm bln 4 or 5 coz sekarang ni kan saya lajar lagi so tak mau dah extend banyak kali..nnti lambar plak konvo...hehe...tpi klu dapat naik gred sebelum waktunye lagi bgs..leh bersalin setahun satu...haha..we all mmg plan nak ramai2..tapi bergantung pada rezeki gak..klu skit je kami terima...tapi bile ingat ms study dulu kelakar gak..yelah siap tilik pakai cincin ngan rambut lagi nak tgk anak bape ramai dan jantina ape...mcm saye dikatekan akan ader dua anak je dan dua2 girl...ye ke..tak mungkin...hubby saye kate tak leh percaye semua tu..mane tau anak saye ramai lg ke...haha..ingat gak kes shaz yg tilik just dpt satu bb dan bb tu plak boy...ngamuk lah dier...tapi bkn ngamuk teruklah.just ngamuk biase2 je..just main2...mel plak kalau tak salah saya 3.same ngan diana 3 gak..betul kan...hehe...kalau salah nnti betulkan lah ye..

ragam maisarah


Sekarang ni maisarah dah 5 bulan lebih...sekejap je rase..dulu tgk maisarah tu kecik je...sekarang macam2 aksi dier dah tunjukkan...semalam plak sibuk dah merangkak tapi tak bergerak2 lagi..nak ketawa pon ye gak coz sambil angkat punggungnye sambil tu lah mulut nye tak berhenti bercakap..hubby sampai menyakat anaknye..alhamdulillah sampai sekarang maisarah jenis yg tido awal..kol 8 or 9 dier mmg akan tido..kalau tak dapat tido awal dier akan mengamuk..hubby ader gak cakap hopefully adik2 maisarah akan ikut macam maisarah yg tak byk ragam...for us maisarah was a good daughter..we all love you sayang...bile dok cite pasal dier rs rindu yg teramat sangat kat dier sampaikan semlm nak sign borang cuti pon terletak name maisarah...kelqkar je rs..

maisarahku sayang...


Bulan berganti bulan hari berganti hari saya pon selamatlah pantang selama 44 hari…hari yg terakhir pantang sya adalah pada hari raya pertama…mase tu rs sedih coz tak dapat puasa walaupun sehari…tapi yg seronoknye dapat gak saye beraya sebagai seorang ibu..bile dah dapat kuar semmpat saya ajak hubby g shopping dulu brg maisarah before g umah atuknye…hehe..lepas raye saye masih bercuti panjang coz nak abiskan cuti dan nak bersama ngan maisarah di rumah sendiri..ibu saya kate kena biasekan dier ngan keadaan umah sendiri..alhamdulillah bile masuk pertama kali kat umah sewa kami, maisarah ok...takot gak kalau tak biase abis dier berteriak nnti...takot wat jiran tak selesa je...awal 3 bulan yang pertama mmg tak bawak maisarah kuar mlm klu kami berdua je..takot gak lah kan coz nnti kena ape2 ke...then masok je 3 bln kitaorg siap call ibu nak mintak pendapat coz nak bawak maisarah g beli barang..bile ibu bg lampu hijau kami pon bawak lah dier..mase tu rs seronok dan bangga coz dah ader anak..hehe..lupe plak nak cakap...sebelum umurnye 3 bulan hubby saye sempat botakkan sendiri kepala maisarah...nasib baik dier tak meragam..

pulang ke rumah...


Bile dapat balik ke rumah saya rase seronok sangat coz dah 3 hari dok kat spital badan ni rs tak sedap je..anak pon macam tak selesa je..bile sampai ke rumah ramai yang menyambut. Biaselah kan anak buah sulung di belah saye dan juge cucu bongsu setakat ni di sebelah hubby…bile dah balik rumah bermulalah segala macam pantang. Tapi ibu sy takdelah straight sangat bab2 pantang ni…seminggu pertama saya rs tension je..dengan bengkak susu, dengan anak meragam…mule2 tak tau nape anak meragam..tapi ari yg ketujuh org urut sy kate anak sy kena tegur kat spital…tu sebab anak sy nangis je..bile org urut tu dah urut anak sy baru lega skit…pas tu setiap pagi hubby sy kena lah kunyah sejenis ubat nak semburkan kat kepala anak saya..terharu je tgk hubby kunyah benda tu coz ibu sy kate tak semua org leh kunyah benda tu coz benda tu tak sedap..dan rs nye semacam je..tapi demi anak dier sanggup wat..thank u sayang…then, pas tu gak sis dan hubby sy cube ajar anak sy tido meniarap coz selama tido telentang dier asyik terbangun je…bile dah ajar tdo meniarap jarang sekali dier bangun..nnti samb lg k coz nk g meeting jap ..hehe

Rabu, 28 Januari 2009

dalam wad...


bile dah masuk wad sy rase seronok sangat coz dapat bersama ngan bb…selesai hubby azankan bb hubby terus g tanam uri..tinggal lah saya ngan bb kat wad..mase tu mmg tak decide lagi name bb coz ader beberapa name yg kami pk kan..so, bile bb tido sy pon lenalah sekali.hehe…yg bestnye bile saya dapat susukan dier dan bb saya pandai menghisap sendiri…ni semua atas pertolongan mummy..opps..lupe plak ng bgtau..mummy ni adelah mak angkat hubby saya..dier keje di hospital tu..mummy byk jg sy di spital..thank u so much mummy…we all love u…bile waktu melawat tghari tu ramai sgt yg dtg..seronok je rs…bile semua tgh leka berborak tiba2 kakak ipar sy kate “atul,bb ni ader tanda lahir lah kat kepala dier”. Mase tu kitaorg ramai2 tgk lah..mmg besar tanda lahir anak kami..ms tu ibu sy katelah ms sy pregnant ader ke hubby saye membakar ape2?kitaorg puas berfikir tapi tak jumpe jwpnnye..then bile dok sorang2 baru sy teringat yg sy suke mkn ikan baker ms sy pregnant..tapi kitaorg tak kisah coz tu semua ader hikmahnye..bile semua tanye sape name bb kami…terus hubby saye kate nur maisarah..saya kate ok ke sayang name tu.dier kate mmg dier balik tadi dier kate nak name tu…saya pon tak kisah dan mmg nak name maisarah tu..lupe plak nak bgtau ms dlm wad tu sy jumpe kwn baik saya bersalin awal 2 hari dr sy..rs kelakar je coz due date dier 22hb…kuar awal gak..saya ngan maisarah dok wad 3 hari coz hari yg kedua maisarah kena tahan coz kepala nye lonjong dan bb kuning…selesai scan kepalanye doctor kate maisarah ok.kepala dier normal. Lega rasenye..maisarah tak leh kuar lagi coz kuning..sedih gak tak dpt blk. Tapi hubby kate sy kena kuat demi bb…nnti klu tension susu ssh nak kuar..keesokkannya bile leh kuar saya rs ngan hubby rs gembira sgt..pakcik2 dan makcik2 nye pon seronok sangat…

kelahiran yang dinantikan..

Masih saya ingat tarikh 19082008…terlalu indah dan tak saya dan hubby sangka maisarah akan lahir pada tarikh itu…kalau ikut due date saya dijangka bersalin pada 05092008 iaitu tarikh sehari sebelum harijadi hubby saya..mase tau due date 0509 hubby mmg suke coz dekat ngan tarikh lahir…tapi bile tgk sys ah sarat hubby kate cepatlah kuar bb kat dlm ni coz dah tak sabar sangat..sehari sebelum maisarah lahir saya g keje macam biase..tapi mase kat ofis mmg ader lender kuar..saya ingat tu perkara biase. Call hubby and hubby ajak g spital tapi saya kate tak yah dulu lah coz tak rase sakit langsung..then balik ptg t uterus g umah ibu coz dah janji ngan hubby nak g pasar mlm kat area umah ibu coz saya teringin sangat nak minum air tebu. Dalam kol 6 petang g lah pasar malam. Tapi bile dah separuh jln saya kate kat hubby jomlah balik coz terasa macam bb ni kat bawah sangat…pas maghrib hubby ajak g spital. Pas tu ibu call saya mintak tunggu dier balik coz dier nak g spital sekali..lendir makin byk..tapi saya relaks je coz tak sakit lagi…dalam kol 10.00 mlm br g spital coz ibu balik lmbt mase tu…sampai kat spital dalam kol 10.30 mlm..terus doctor check bape bukaan. Mase tu br 2 cm..terus doctor tahan wad..prosedur selesai dalam kol 12.00. mase check bukaan tu mmg airmata saya dah mengalir coz rs sakit sangat mase diaorg check tu…hubby ngan ibu saya pon sedih je tgk saye..pas dah masok wad hubby pon balik umah ngan ibu…tinggal saya sorang..mase kat wad tu tak leh tido lena coz dengar suara bb nangis je..dalam kol 2 saya rs ader air mengalir kat tilam..pas bgtau doctor, doctor check bukaan baru 3 cm..then dalam kol 2.45 saya masuk dalam bilik bersalin.tapi mase tu rs bb tending kuat sangat coz air ketuban saya dah kuar abis doctor kate..terus saya call hubby. Yg best sangat2 hubby sy dapat temankan saya dari saya masuk bilik bersalin sampai anak kami kuar..saya disuntik sejenis ubat yg watkan saya tido je..sampai kol 5.50 saya rs macam ader benda nak kuar…terus hubby panggil doctor&ms tu doctor kate dah 10 cm bukaannye..dah leh bersedia utk meneran..ms tu rs tak larat gak coz kesan ubat tu wat kite ngantok&letih. Ms tu sy dah bgtau kat hubby ngan doctor yg sy dah tak larat tapi doctor kate better teran cepat coz jantung bb dah mule lemah..hubby amik air sejuk sapu kat muke terus segar dan saya terus teran dan akhirnye alhamdulillah bb sy kuar jugak dengan beratnye 2.66kg..hubby memberi satu kucupan di dahi dan mengatakan alhamdulillah anak kite dah lahir...terharu ms tu...dalam kol 7 lbh saya dah leh masuk wad bersama bb..tgk bb terus rs sedih dan indahnya ciptaan Tuhan..
Lilypie 1st Birthday PicLilypie 1st Birthday Ticker

tempoh kehamilan

Sepanjang kehamilan hingga bersalin sy takdelah kena muntah2 or pening2..just penah 2 kali sy terpakse ke hospital. Firstly mase awal pregnant (7 weeks) saya sakit perut yg teramat sangat.bile g spital doctor scan bgtau mereka tak nampak jantung bb saye…then after 1 week mereka mintak dtg blk ke spital nak scan.if takde doctor nak cuci…mase tu sedih sangat…tapi hubby bg sy semangat dan dier kate kena redha ape yg akan berlaku…bile next week doctor cakap dah nampak rs seronok yg teramat sangat…then minggu yg kesembilan terus g klinik wat check up kat klinik…wat buku terus..secondly mase dalam 7 bln saya sakit dada yang teramat…bile doctor kate tu adelah normal utk wanita mengandung so kitaorg rase lega…blk umah terus wat exercise yg saya lajar dalam buku pregnancy utk legakan sakit dada tu…mase pregnant tu hubby mmg suke beli mjlh dan buku ttg kehamilan..so kami akan same2 baca buku tu…mase nak cadangkan name anak mmg ader 2,3 buku yg kitaorg tengok…nnti saya citekan plak ttg kelahiran yg dinanti…

cuti yang panjang...


Sebelum sambung ke topik lain sy nk citekan ttg cuti tahun baru cina…sebelum tu saya nak wish hepi Chinese new year pada kwn2 saya yg menyambutnye,,,seronok sangat coz kali ni hubby dapat cuti lame sekali…hari sabtu g umah mertua..then,sabtu ptg balik coz maisarah sy yg comel tu ader angina sampai ibu yg jagenye terpakse dtg tgk dier…erm…dah serasi betul dier ngan ibu nye…jeles gak tgk…yelah, ngan mak dan ayhnye dier tak nak…sedih je…ahad mcm biase saye sy g kelas…then yang paling best sekali ari isnin..ari isnin adelah ari yg dinanti2kan…kitaorg g wet world shah alam bersama adik beradik ipar dan abg saye sekali…seronoknye bile maisarah swimming sekali ngan ayahnye…masuk dalam pelampung lah…hepi je rase bile tgk dier mandi dengan seronoknye..balik dari wet world, we go to sacc mall shah alam utk jln2 carik mkn…hehe..sambil tu g beli brg2 maisarah di sane…tgk butik anakku besar jugak kat sane…ader jual dress flower girl lagi..then semlm ptg saya ngan hubby bawaknye ke taman tasik titiwangsa…mule2 nye dier tido tapi bile dah satu round kitaorg ronda br dier bgn…macam biase bile tgk org ramai2 dier rs mcm pelik je…before maghrib we all blk umah coz nak kena siapkan brg2 nak g keje ari ni…

Sabtu, 24 Januari 2009

kehamilan...

pada awal januari saya disahkan hamil oleh doktor...rase gembira sangat kerana mmg saya dan suami mengimpikan mendapat zuriat awal...suamiku adalah org yang teramat gembira..ibu dan ayah saya juga gembira kerana ini merupakan cucu pertama mereka.sebelum hamil saya dan suami ader berjumpe doktor untuk mendapatkan nasihat untuk hamil...doktor menyuruh saya mkn asid folic dan minyak ikan...bila disahkan hamil saya teruskan mengmabil asid folic tanpa berhenti..susu anmum saya minum 2 mug besar setiap hari.doktor kate lagi banyak minum lagi bagus coz untuk kuatkan tulang baby..nak tak nak mmg terpakse telan jugak..tahan je tekak ni..saya dan suami juga mula mencarik buku2 yang leh dibaca untuk tambahkan pengetahuan..laman web tak yah katelah...mmg banyak saya jelajah..bile cukup ilmu perasaan takot nak bersalin tu makin hilang..just rase tak sabar nak tatap muke anak sendiri..hehe..nnti kite sambung lagi k..nak tgk anak jap..

Jumaat, 23 Januari 2009

dia lah jodoh ku...


tanggal 10 november 2007 aku telah dijodohkan bersama mohamad fikri bin anuar..macam tak sangka akan berkahwin dengannye...hehe..kami tak bercinte lame pon tapi dah jodoh kan...tapi seronok bercinte selepas berkahwin ni..pejam celik dah setahun lebih kami kahwin dan kami telah mempunyai bayi yang comel sekarang ni...nnti saya akan ceritakan pengalaman sblm,sedang dan selepas melahirkan bayi yang comel ini...sekarang ni nak bercerita ttg suamiku dulu...dulu hubby saya ni adalah kawan sekolah saya tapi ms tu kami tak suke antara satu sama lain pon..lepas saya dapat keje yang sekarang baru kitaorg start rapat.mase abg saya bertunang feb 2007 dier terus bgtau ayah saya yg dier nak kawin ngan saye...terharunye mase tu...31.03.2007 saya dirisik.14.07.2007 saya bertuang dan 10.11.2007 saya sah menjadi milik MOHAMAD FIKRI BIN ANUAR...i love u so much...mmuahh..

perkahwinan...

perkahwinan adalah suatu ikatan yang sangat berharga dan mahal...ianya perlu dijaga rapi agar ianya elok dan tidak pudar agar ikatan itu kekal abadi...


Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker