yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Rabu, 23 Disember 2009

lega sikit....

mak rase mak bz sekarang ni coz kat umah tak sempat sangat nak update blog mak ni coz mak bz nak wat persiapan adik m..untuk kakak maisarah pon mak sibuk kemaskan barang2 kakak yang ader dulu...baju2 yang dah tak leh pakai mak simpan baik2 dalam laci..tak maulah pakaikan kakak baju2 yang kecik sangat..tak selesa kakak nanti...jumaat lepas mak ngan ayah rase lega sikit coz dapat dah beli barang2 adek m dan kakak maisarah..mak kena adil..ape adek dapat mak kena belikan untuk kakak sekali..tapi mak tak dapat nak upload gambar coz hp mak wat hal balik...to ayah nnti leh lah beli hp baru kan...hehe....mak rase lega sangat2 coz akhirnya baju adik dan barang2 untuk adik m dah settlekan..tinggal nak beli losyen dan wipes aje coz ayah kate sebulan sebelum bersalin baru beli coz benda2 tu semua benda basah...kami pergi ke tiga tempat dalam setengah hari...huhu..ingatnye nak g pagi tapi ayah keje..pas solat jumaat kami pergi ke kenduri yang ibu maisarah wat...pas settle kenduri tu kami terus gerak ke sogo..kat situ mmg shopping sakanlah...rase macam belikan barang untuk anak first plak..hehe...pas dah settle kami ke klcc selepas solat maghrib..sekejap sahaja kami ke sana dan akhirnya kami ke ampang point menuju ke butik anakku dan mom's care..ayah nak sangat belikan adik sapu tangan bumble bee tu...katenya warna ceria..mak ni ikutkan aje..balik umah terus kami pengsan coz kepenatan..kakak maisarah pon tak larat dah...tapi mak sempat belek2 barang yang mak beli...keperluan adik yang dah ader bantal, besen mandi, baju lebih dari 10 pasang..pening ayah tgk...,mitten and booties baru ader 5 pasang....botol susu, mandian, syampu, lampin, sapu tangan, minyak telon, selimut, ape lagi ye..mak dah lupelah sayang...takpe..yang penting semuanya dah cukup lengkap..tunggu adik m kuar je..kakak pon makin pandai akan selak baju mak untuk sayang adik m...mesti kakak maisarah dah tak sabar nak tgk adik kan...macam2 dalam pale ayah dan mak untuk bg yang terbaik untuk kakak dan adik..insyaallah jika ditakdirkan adik punye jantina girl adik dan kakak juga akan menerima hadiah yang istimewa dari mak dan ayah...so, tunggu......

Rabu, 16 Disember 2009

16 bulan bersamaan 1 tahun 4 bulan...

erm...dah lame mak tak cite perkembangan maisarah...anak mak yang sulung ni dah nak masuk 1 tahun 4 bulan lagi 3 hari..mak update awal coz takot tak sempat nak update sabtu nnti..tengok kakak maisarah membesar dengan sihat mak dan ayah rase seronok sangat..walaupun mak dan ayah susah hati coz berat kakak dah turun 0.5kg kami akan cube bagi yang terbaik untuk maisarah...sekarang ni berat maisarah tinggal 9.5kg...erm..ringan dah anak mak..apa ye yang anak mak dan ayah leh buat setakat sekarang...

1) leh sebut ayah, mak, atuk, pakngah, maklong, ibu, mamam, kucing, ayam, jalan, tata, bye2, kakak, 
    abang,  adik...
2) leh buat bunyi ayam dan kucing...so sweet..
3) dah pandai nak hisap susu merata tempat sambil ikut gayanya..
4) dah boleh berlari tapi takot gak coz kadang2 tak stabil lagi...
5) kalau kate nak sayang sikit dier akan hulur pipinya...
6) pandai dah sebut adik pas tu cium perut mak...dier sukelah tu nak ader adik..hehe..
7) nak makan sendiri tapi dengan mak mmg mak yang akan suap...huhu..
8) dah makan macam2 coz nurse kate dah leh makan ape yang dier nak
9) gigi dah 10 batang...geraham pon dah tumbuh satu batang di sebelah kiri...
10) dah pandai nyanyi sorang2 sekarang ni..mmg suke nyanyi sambil menari..kelakar je bile tgk...

ape pon mak dan ayah tetap bangga ngan maisarah coz semakin hari kamu semakin bijak sayang...(ni bukan nak eksyen ye...) mak dan ayah sentiasa doakan yang terbaik untuk anak-anak mak dan ayah..kami terlalu sayangkn masiarah dan adik yang bakal menyerikan lagi keluarga kita...sekarang ni mak dan ayah serta kakak maisarah sedang sibuk menyediakan kelengkapan untuk adik...mak kena prepare semuanya sebelum kita sekeluarga ke port dickson minggu depan..dah lame ayah kate tak bawak kakak maisarah g swimming...so, kami pilih untuk pergi ke port dickson...kite akan bawak wan dan maklong sekali ye...

Jumaat, 4 Disember 2009

baby with transport contest...



contest by ummi nabilah...

kali ni saya nak join contest yang dianjurkan oleh ummi nabilah...maisarah pon dah ader 3 transport wat setakat ni..tu yang mak nye seronok nak join contest ni..

so, di sini saya nak ceritakan sedikit tentang detail anak dara saya ni...
nama : nur maisarah bt mohamad fikri
umur : 1 tahun 3 bulan..
tarikh lahir pada 19 Ogos 2008..
gambar ni diambil di rumah kami dan di taman metropolitan kepong..
suke tengok gambar ni coz aksinya yang bersahaja ketika gambar diambil...
kepada ummi nabilah hope syarat2 yang dikenakan ini telah kami penuhi..terima kasih...

ni lah antara gambar yang kami ader...



di taman metropolitan kepong



mendapat hadiah hari lahir



yang ni pinjam jap sepupunya punya...

Selasa, 1 Disember 2009

luahan seorang emak...

             ape yang mak bgtau ni aderlah luahan hati mak coz mak tau ader silent reader yang baca blog mak ni..mak nak mereka tau ape yang mak rase dan harap pas ni mereka bijak berfikir, bijak berkata2 dan bijak dalam melakukan sesuatu.. tak tau lah nape sekarang ni mak lebih sensitif..sensitif jika ianya berkaitan dengan anak kecil terutama sekali tentang anak-anak mak...kepada anak2 mak kalian perlu kuat ye sayang...ape sahaja yang dikata orang kepada kalian semua kalian mesti sabar macam mane mak telah sabar dan kuat mengandungkan dan melahirkan kalian semua..tak rugi kita sabar sayang coz Allah sentiasa bersama hambaNya..sejak mak mengandungkan adik, mak rase lagi mak sensitif tentang cara orang melayan anak2 mak terutama kakak maisarah...mak tau kakak maisarah lasak sekarang ni tapi mak tak boleh bile orang kate kakak maisarah aderlah seorang hyperaktif..kakak maisarah aderlah aktif dan bukannya hyperaktif..doktor hisham kate kakak maisarah dah besar dan bijak..so, terbukti anak sulung mak baik dan cerdik..
              mase kakak maisarah 9 bulan seseorang yang amat rapat ngan kita kate nape maisarah tak jalan2 lagi coz somebody yg sebaya ngan maisarah dah jalan..u must wooried when ur daughter tak jalan lagi..must see doctor..mase tu mak kate nape perlu bandingkan anak mak ngan orang lain coz mak tak kisah pon bile anak mak nak jalan..dan mak pon pk for what mak nak bawak kakak maisarah jumpe doktor sedangkan kakak tak sakit..sebelum tu mak dah kaji dan baca buku2 yang mak beli dan dalam buku kate kalau anak tak berjalan bila berumur 18 bulan baru kita perlu bimbang...kalau ditakdirkan anak mak jalan lambat pon mak time..sebagai mak, mak time ape sahaja kekurangan pada diri anak-anak mak coz naluri seorang mak rela terima apa sahaja yang terjadi pada anak2 nya..
            dan baru2 ni yang mak lagi terguris hati dan sedih bila seseorang telah memukul tangan kakak maisarah...kejadian ni diberitahu oleh wan maisarah..mase mule2 tau tu mak rase kecewa nape orang yang dekat ngan kite wat macam tu..hanya kerana maisarah mengutip benda di lantai..biasenye ayah atau mak tak pernah pukul bile kakak maisarah kutip benda kat lantai coz kami akan cube kuarkan balik ape yg kakak masukkan..tapi bile orang pukul tangan kakak maisarah mak ngan ayah jadik marah..ayah lagi marah coz dier kate dier tak pernah pukul anak nya..kenapa perlu orang lain pukul anaknya kerana dia tau anaknya tidak bersalah..lagipon kakak maisarah aderlah seorang anak kecil yang tidak mengrti apa2..mak tau orang yang pukul kakak maisarah marah kat mak tapi jangan dibalas dendamnya pada anak kami..kami tak pernah minta makan ngan sape2..begitu juga barang2 keperluan kakak maisarah..semuanya ayah dan mak mampu belikan lagi..sekarang ni pon kalau kakak maisarah tahu meminta mak akan belikan apa yang kakak nak..orang lain tak perlu susah2 belikan apa2 untuk anak2 mak..mak tak pernah meminta2...mak ngan ayah masih mampu coz bile diberi pasti ader kes ungkit2 berlaku dan kes membalas2 berlaku..
          walaupun family sendiri yang bagi mak kalau leh tak nak time dah coz mak ngan ayah rela beli sendiri semuanya..selama ni pon barang2 kakak dan adik mak lengkapkan sebaik yang mungkin...bile terjadi begini mak sedih sangat..mak bersyukur kerana ayah sentiasa berada bersama mak..ayah pernah kate yang dia tak dapat berikan sepenuh kesenangan kepada kita tetapi bagi mak apa yang ayah lakukan pada keluarag kita sudah cukup sangat2..mak bukan gilakan harta kerana harta boleh dicari bersama..cukup kasih sayang yang banyak dalam keluarga kita..untuk orang yang melakukan pukulan terhadap maisarah mak doakan apabila dia mengandung dia akan selamat semuanya sehingga proses melahirkan..kamu juga akan berasa tempat aku ini..jika anak kau tidak cukup kasih sayang mmg patut itu semua berlaku kerana kau sendiri kekurangan kasih sayang dan hanya terlebih harta benda..dan kepada orang2 yang mengata macam2 kat anak mak tak perlu susahkan diri menjaga anak2 mak coz mak dan ayah masih kuat untuk menjaga anak2 kami...mak yang melahirkan dan mak sendiri tahu bagaimana nikmatnya kurniaan dan rezeki yang Tuhan berikan kepada mak dan ayah...
         mak tak mintak simpati tetapi mak meluahkan apa yang mak rasekan kini...mak dah cukup bahagia dengan apa yang ada kini..walaupun gaji mak dan ayah tak banyak tapi kami masih mampu memberi kesenangan kepada anak2 kami....itu sahaja yang kamu perlu tahu...