yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Selasa, 18 Januari 2011

kesedihan yg teramat sangat...

arini mood saya tak berapa best..nape tak best ye?tak best coz disebabkan mulut2 orang yang sentiasa jahat mulut...takpelah..saya doakan semoga orang yang jahat2 mulut ni diberikan petunjuk...sekarang ni macam2 jadik kat mereka pon mereka masih tak perasan...

nk kate saya ni tak mampu utk mebayar harga bulanan sebiji kereta?ish2...buruk sangat hinaan tu...dah hina tapi leh kate kami ni banyak duit sebab tu leh cakap besar?pelik kan..kalau saya tak mampu org yang bercakap itu seribu kali pon tak mampu coz saya tau nak makan pon mereka tak lepas..macam mane lah leh kate macam tu kan..saya ni bersyukur sangat pada Tuhan coz setakat ni kami sekeluarga belum lagi mati tak makan..kalau kami tak mampu kami takdelah beli umah baru..uish..umah baru punye cite nnti saya story..kami juge setakat ni tambah lagi ahli keluarga dan kami tak rase orang baru itu suatu bebanan untuk kami..kami setahun sekali atau dua kali mesti g holiday..road taz kami pon setakat ni sentiasa kami hidupkan..kami juge masih mampu menyimpan untuk kami dan anak2 kami..kami juge mampu buat pelbagai hutang di bank...anak2 kami pon dpt rse gak pakai baju yang berjenama sedikit..macam mane orang2 mulut jahat ni leh kate kami tak mampu...

just nk bagitau yang kami ni bukan tak mampu tapi keperluan kami lebih kepada anak2 dan keluarga kami..nk tambah harta kami tengok dulu keperluan kami..setakat ni kami tak fikir lagi nak menambah kereta..target tu mmg ader tapi bukan lah kereta yang dimaksudkan itu...target kami aderlah kereta yang boleh membawa muatan yang ramai sikit..kereta apakah itu?nntilah kalau dah sedia baru saya bagitau..skrg ni saya dan hubby masih adjust2 kewangan kami..orang kate kami ni berlagak sebab banyak duit ye..KAT SINI DENGAN KASARNYE AKU NK BGTAU YANG SEGALA KESENANGAN KAMI SEKELUARGA KAMI CARIK DAN USAHA SAME2..AKU TAK PENAH BERKIRE NGAN HUBBY AKU DAN HUBBY AKU PON TAK PERNAH BERKIRE NGAN AKU...sebab tu saya leh banyak duit..kadang2 saya pon pelik mane datangnye duit itu semua tapi tulah betul kan orang kate bile kite bantu suami dengan ikhlas Tuhan akan bantu kite..semua ni kami percaya rezeki anak2..

mule2 semlm plak saya terpening sikitlah sape nak jage anak2 saya bila saya g kelas..tak sangka ramai plak yang offer nk jage anak2 saya..tapi takpe..hubby kate selagi dier leh mintak cuti dier kan jage anak2 kami sendiri..kalau dah terdesak sanagt kami akan hantarke umah pengasuh mereka atau akn di take over oleh kawan2 baik saya..tq semua kerana memahami masalah kawan kamu ni..juge kepada adik saya..mesti ramai yang tertanya sebelum ni sape jage?kami hantar ke rumah ibu saya tapi disebabkan ingin memberikan ibu saya berehat dan beribadat kami perlu carik alternatif lain lagipon hubby kate mereka anak2 kite..biar ssh macam mane pon kite jagelah sendiri..tq sayang...

lagi satu just saya nak mereka tau saya selama ni belajar tinggi2 bukan nak berlagak tapi saya berusaha bersama en suami untuk mengubah hidup kami..kami yang bertungkus lumus mengorbankan masa dan kewangan kami untuk mengubah hidup kami..bukan senang ye nk lajar tapi sebab keinginan dan sokongan dari suami dan anak2 wat saya kuat nak lajar..

akhir sekali nasihat saya untuk anda2 yang belum insafkan mulut anda sila baca ni ye..sentiasa bersyukur ngan apa yang telah Tuhan berikan dan sentiasa berdoa kepadaNya berikan rezeki yang terbaik untuk diri sendiri bukannye cemburu ngan kekayaan orang lain..mencari harta dengan usaha sendiri lebih baik dari mengharap pertolongan dan pemberian orang lain...saya takkan jeles ngan apa yang kamu dapat kerana saya bukanlah seorang yang gilekan harta orang lain...sekian terima kasih..

Jumaat, 14 Januari 2011

minggu ke-16

lame dah tak update tentang bb kat dalam ni...jap je anak mak dah 16 minggu..tapi esok nk masuk 17 minggu..kali ni lambat mak rase pergerakan kamu..last week mak g jumpe doc hisham utk jumpe kamu kerana ramai sangat tegur perut mak kecik kembali..risau sangat2..setelah di scan ini kate doctor:

1) yang penting bb sht..
2) kamu nampak besar sikit tapi doc kate kalau lahir pon dalam 3kg ni..3kg ok lagi pada mak..kalau kamu 
    besar macam kakngah kamu pengsan mak..huhu
3) jantung kamu semua normal..alhamdulillah..
4) fizikal kamu lengkap..mase mak tgk kamu, kamu gerak2 kan jari kamu..comel sangat..
5) lastly doc confirmkan jantina kamu..insyaallah amk dan ayah akan mendapat bb boy plak kali
    ni..alhamdulillah
6) yang tak ok bila doc check mak dan doc kate mak nampak pucat dan dier syak hb mak rendah, darah
    mak tinggi sikit dan degupan jantung mak tak normal..diminta segera ke klinik ibu mengandung

mase tau semua tu mmg mak risau teramat sangat tapi mak redha..mak tak leh nk kate tidak tentang apa yang doc katekan tu coz mak mmg dapat rasai semua kesakitan tu..tapi bila mak fikirkan kakak2 kamu mak rase mak automatik jadik kuat..tapi yang paling mak kesian ngan kamu ialah bila mak tak prepare ape2 lagi utk kamu..yang mak cume dah beli sepasang baju dan 10 botol utk ebm nnti..name untuk kamu pon mak takde lagi coz kami ingat kami akan terima bb girl lagi coz ramai sgt cakap bb mak girl....macam mane ye..mak rase mak kena sediakan semuanye cepat..kalau tak mmg mak rase bersalah kat kamu..mak, ayah, kaklong dan kakngah sayang kamu sangat2..

Selasa, 11 Januari 2011

bile nak masuk anak 3...

bile anak nak masuk 3 orang ni...ape yang lain...yang utama lainnya adalah kewangan..huhu..takpe..semuanye rezeki anak2..tak nak pk sangat..yang lain adalah dari segi pembahagian masa..maybe pas ni akan jadik lebih penatlah kot..hehe..takpelah, mengikut kata doctor feberet kami sekeluarga kamu akan penat hanya 3 tahun dari sekarang..percayalah kata saya nnti kamu akan rasa seronok melihat anak2 kamu membesar bersama2...insyaallah.. tu lah kate doc kami..hehe..ader gak doktor yang nk bg semangat pada kami..bkn senang ye nak carik doctor yang macam ni..

bile anak nak masuk 3 orang ni juga ada orang yang kate mesti saya akan berhenti keje pas ni..huhu..jawapan dari suami dan saya OH NO....tu bukan saya ok..macam petikan kata2 kawan ibu saya “mak saya dah antar lajar tinggi2 bukan suruh duduk umah ye”....yang itu saya beritahu pada orang2 yang jeles ngan saya..hehe..tapi ada kemungkinan saya akan berhenti kerja ketika anak sulung saya berumur 15 tahun..nape 15 tahun?mase tu ancaman anasir2 luar terlalu dasyat...so, saya ingin menjadi pelindung mereka..insyaallah..tak leh kate lagi coz benda akan datang ni tak leh nak jangka..

bile nak masuk anak 3 ni...mak jadik pelupa..aduhai..macam dah tua plak..hehe..nasib baik dapat suami yang sabar..kalau tak mesti dh kena marah ari2..hehe..sekarang ni pas wat ape2 atau dapat ape2 pesanan mesti bagitau kat suami coz senang suami leh ingatkan..tapi yang mak suke peknen kali ni tak wat mak jadik gemuk..hehe..harapnye pas bersalin mak mau kelihatan slim kembali..tapi slim tu beragak lah..pas ni mak mau pakai implan..dah confirm ngan en suami coz mak ni jenis subur sangatlah..so, pas dah bersalin tak mau dah jawab bile nk tambah bb lagi..hehe..anak keempat insyaallah 2013@2014..mase tu 30 tahun..yang tu bb last..abiskan kuota cuti bersalin...hehe

bile nak masuk anak 3 ni kami terpakse mengehadkan percutian kami..bkn kewangan punca kami tak leh jalan2 tapi disebabkan 3 orang kami rase sukar sikit kot nk handle..tapi ayah kate kalau kakak ok, kite leh g jalan2 macam biase..nk g dekat2 ok kot..cume kalau nk g jauh2 je leceh sikit..kite pon tak jangka perangai kakak macam mane lagi..setakat ni kalau bawak jalan2 dier akan suke berjalan sedniri jelah..ayah penat nk main kejar2 ngan kakak...

bile nak masuk anak 3 ni mak rase sangat gembira...ramai2 anak ni rupenye seronok sangat...balik keje main ngan anak2 dulu baru pk nak wat benda lain..hehe..tgk gelagat mereka mmg best..kena plak tgk kakak yang dh petah bercakap..lagilah syok..

Isnin, 10 Januari 2011

entry khas ttg en suami...


nape saye sibuk wat entry khas pasal suami saya ni..sibuk je kan..mane lah ader org nk tau..takpelah..ni blog saya so suka hati saya nak tulis apa pon..janji apa yang saya tulis ni akan wat hati saya gembira..erm..saya suke nak citekan ttg kerja dan kesibukan suami saya...hehe..sayang kalau terbaca blog saya jgn marah ye..saya sayang kat sayang sebab tu saya tulis pasal sayang..

dulu masa saya kenal en hubby dia keje ngan ayah mertuaku...ayah mertuaku mengajar orang bawak keta..so, ramailah kenalan en hubby bila mengajar orang termasuklah girl ok..hehe..tak jeles pon..huhu..tapi tak lame kenal en hubby dapat offer menjadi pembantu penguatkuasa di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur..mase tu dia dapat gak offer jadik pemandu bas rapidKL..huhu..mase tu dia ingat nk terima DBKL coz takot tak termampu nak bawak bas..en hubby ku ini ada banyak lesen..tu yang dapat offer jadik pemandu bas..huhu..

hubungan terhenti seketika ketika en hubby training sbg pembantu penguatkuasa..macam2 yang terjadi..tapi aku dah lupekan pon..mase en hubby abis training kami jadik rapat balik..tu sebab leh terapat ngan dia..hehe..tak maul ah cite ttg perkenalan kami over2 nnti org termuntah plak baca entry saya ni..hehe..

mase en hubby ajak saya kawin saya tahu dia bekerja secara KONTRAK sebagai pembantu penguatkuasa..tapi mase tu saya tak kisah sangat coz mungkin ini yang dikatakan jodoh kot...huhu..tapi mase tu saya tak terfikir pon pasal status nya kerana paling penting kami disatukan kerana perkahwinan bukan hanya penyatuan dua hati..tapi perkahwinan juga adalah salah satu cara kita menyelamatkan ibu bapa kita..bila kita dah berhubungan dengan seseorang kita kena jage maruah ibu bapa kita juga kerana ayah ngan ibu tak suke kami ikat secara lama2..mmg bagus sebenarnya saranan ibu ngan ayah..sekurang2nya orang nak mengata pon kurang..biasalah kan dok umah flat ni..

hubby ada juga kate saya dulu sombong..mane tak sombong..dalam family kami mmg ayah dan ibu takkan benarkan kami ke rumah bakal mertua atau menyibuk di majlis keluarga bakal suami kerana tak manis kate mereka..bila dh kawin ni saya sedar ayah ngan ibu wat yang terbaik utk kami..bila nak cakap pasal sedia tak sedia utk berkahwin ni kami rase terpulang kepada individu itu sendiri..hubby penah kate kat saya dulu kalau nk pk tak sedia, sampai tua pon tak sedia..bagi saya hanya org yang berani sahaja akan menayhut cabaran utk berumahtangga..

sambung pasal hubby saya.. bila kami berkahwin saya pon baru je keje gomen.tu pon tak tetap lagi tapi kami percaya rezeki di tangan Tuhan..tapi bila saya hampir melahirkan maisarah hubby dapat offer tetap...alhamdulillah..mase saya dalam pantang hubby bgtau yang dia dapat duit pampasan sempena keje kontrak..syukur pada Tuhan..dan yang paling best pas saya bersalinkan marissa hubby dah lulus semua exam dan saya telah pon ditetapkan..syukur sangat2..tak lame lagi hubby kate akan keluar surat memberitahu dia bekerja secara tetap..

kadang2 ada juga mulut2 yg tak berapa baik yang mengata tentang kerja hubby saya..takde mase depanlah, gaji keciklah dan macam2 lah..saya selalu berada di belakang hubby saya..saya tau hubby sedih bila ada org berkata begitu saya juga bersyukur pada Tuhan kerana saya bukanlah seorang isteri yang meminta2..kami juga akan memakai apa sahaja yang kami rase mampu..tapi pesanan saya kepada orang yang selalu memandang rendah kepada kami Tuhan Maha Kaya, Maha Mendengar, Maha Mengetahui..alhamdulillah walaupun gaji kami kecil tapi sekurang2 nya kami telah mempunyai sebuah keluarga yang bahagia dan kami telah mempunyai sedikit harta utk anak2 kami..saya percaya semua ini adalah kerana rezeki kami dan anak2 kami...

Selasa, 4 Januari 2011

tahun baru dengan semangat yang baru

selamat tahun baru kepada semua rakan2..lambat sangat nk wish happy new year..biaselah kalau laptop diletakkan bersepah2..tak sempatnye nk update ape2..teruskan ngan cite saya utk tahun baru...

so far mmg tak sambut new year ni..seingat saya dr dulu lagi saya mmg tak minat utk sambut new year..alhamdulillah dapat suami same kepala..so, takdelah pening nk carik tempat lepak..akhirnye lepak ngan anak2 tgk ironman..hehe..sebelum tu en hubby ajak g carrefour beli askrim..tu yg saya suke..pas tu dapat tido awal..hehe..lagi kami suke...

azam saya macam biase nak jadik yang terbaik di mata suami, emak yang bagus untuk anak2ku, anak yang baik kepada kedua orang tuaku, menantu yang ok kepada ayah mertuaku, pelajar yang sukses...mmg niatku nk lajar sungguh2 kali ni..aku amat bersyukur dikurniakan 2 orang puteri yang sangat baik dan tak banyak karenah..malam2 pon tido cepat dan tak meragam..so, insyaallah mesti kali ni aku leh study malam2...

wishlist saya tahun ni?rasenye tak perlulah wishlist kot coz ape yang saya tak wish dapat plak 2010..hehe..alhamdulillah rezeki anak2 kan..cume semalam dapat offer dari hubby nk tukarkan gelang dan hp...huhuhu...takpelah sayang..saya belum berkeperluan utk itu...nnti kalau dah nak saya mintak ye..hahaha...baiknye aku..

ape pon aku harap tahun 2011 akan dikurniakan rezeki yang melimpah ruah..amin..

Isnin, 3 Januari 2011

penutup percutian 2010....part 2

second day tu plak kami bertolak dari umah makcik menuju ke wet world pedas..malang sikit lah nasib kami kerana bekalan air utk dalam toilet takde..diaorg beklkan air panas..aduhai..napelah diaorg ni tak bagus..kalau dh tau air tak cukup patutnye tutuplah kan..ni nak kaut keuntungan je..makanan dier pon tak sedap..my hubby said this is the first and the last kite pergi..betul lah tu..mmg tak best..takpelah janji dapat bawak anak2 g jalan2...

kami lepak kat sane pon tak lame coz adek baru je abis pantang..cian ngan sofea coz panas kan...balik tu kami singgah pekena cendol kat senawang..alamak lupe plak name cendol popular tu..takpelah tapi cendol dier mmg best dan murah..leh tambah lagi tapi confirmlah aku tak tambah coz penuh perut..pas settle semua kami bertolak pulang ke kl.. sampai kat kl hubby request nak masak kuey teow goreng..semua pon ok je..ajak p makan luar dier tak nak..last2 malam tu lepak je kat umah ibu...

rabu pagi kami balik umah kami sendiri..yelah nak kemas barang lagi kan..petang sikit en hubby bawak p shopping barang2 anak kat kedai2 bb kat sri gombak..mainan kakak yang banyak..yg penting dapat gak patung barney utk dier..asyik nyanyi jelah ngan patung barney nye..malam tu just lepak umah coz kepenatan...oklah selesai sudah cerita utk 2010...nntikan kemunculan cerita 2011...bye2...salam..