yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Jumaat, 12 Julai 2013

Ramadhan:)

Salam di hari jumaat kawan-kawan...arini dah 3 Ramadhan...jap je dah tiga ari kita berpuasa...Alhamdulillah kerana dapat juga berjumpa Ramadhan tahun ini..tahun ni masih kekal berpuasa berdua bersama en suami..Insyaallah tahun depan kalau kakak sarah ok akan bertambah ahli lah...huhu...

Setakat ni berjaya menyediakan juadah berbuka dan bersahur secara sendiri..sangat seronok ok...en suami ngan anak2 pon bertambah2 makan...hepi sgt tengok..

Macam biase minggu pertama puasa wajiblah berbuka di rumah family kan..ni lah untungnya duduk dekat2..hehe..so rutin kami ari sabtu kami akan berbuka di rumah ayah mertua saya dan ahad akan berbuka di rumah ibu saya..minggu depan kami tak tau lagi coz dah mule wat kuih raya untuk orang2 yang mahukan biskut kami awal..

Ramadhan kali ni juga bagi kami pengalaman baru bila kami berpuasa di rumah baru..nasib baik saya dapat majikan yang best..dapatlah pulang awal..so, pukul 6 sampailah kami ke rumah..sempatlah saya siapkan semua juadah..takdelah kelam kabut sangat..Alhamdulillah...

oklah sampai sini je cerita saya..nanti kite berceloteh lagi ye..Assalamualaikum w.b.t...

Isnin, 8 Julai 2013

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan:)

sumber dari google:)

alhamdulillah isnin sudah..luse dah nak puasa..arini nak tengok anak bulan dan malam ni boleh tahu dah tarikh kita mula puasa..kepada semua kawan2 selamat berpuasa...moga Ramadhan kali ini memberikan seribu rahmat dan kegembiraan buat kite semua..

tahun ni disebabkan dah pindah umah baru so,no round2 bazar ye..kena balik umah terus..huhu..sabtu ahad lah kite round bazar..tahun ni gak maisarah kate nak puasa..so,mak akan cuba bantu kakak..ape pon solat kena cukup 5 waktu dulu ye syg..

tahun ni pon en suami sudah kate masak jelah ari2..menang bagus masak ni kena plak kalau kakak pose seronok dah ade orang teman mak ayah berbuka..kite tengoklah macam mane..cukup bahan dan tenaga menang masak jelah..kalau nak baru beli..better masak coz leh makan sampai sahur..

saya dah tak sabar nak berpuasa:):)

Khamis, 4 Julai 2013

nak g jalan dekat2 tapi tempat kena best!!!

ahad ni en suami kate nak amik pelepasan coz nak spend time ngan anak2..tapi kami masih dalam perbincangan nak g lepak mane..mule2 mak plan macam nak genting tapi just nak g strawberry park dier je coz anak2 minat kalau g tempat macam tu..lame dah kami tak bawak anak2 g jalan-jalan..yelah dok bz ngan bisnes sampai mase limit nak bawak diaorang g mane2..asalnye nak g bermalam tapi jiran wat kenduri..tak best plak tak g kan..so, ahad jelah nampaknye kami free...

cadangan kedua plak ingat nak g port dickson...en suami kate dah masenye leh bawak anak2 ke sana coz mereka dah besar..dulu mase bawak kakak baru stahun lebih..tapi kalau nak g main air tak best plak nak g kami je..pas tu ingat nak ajak family belah en suami g menandangkan adik ipar dan isterinye merangkap bff saya balik dr perlis tapi en suami plak kate kalau nak ajak ramai2 patutnye plan awal2..erm..nampaknye tak leh gak lah g sane..

kalau nak g melaka plak xsyok coz baru je lagi balik dari melaka dua minggu lepas..sekarang ni dok pening nak g mane..kalau susah sangat balik pada idea asal jelah tapi kite bincang lagi nanti..huhu...

Rabu, 3 Julai 2013

asma

tajuk yang tak best..bile kena lagi tak best tau..seruis memang tak suke bile asma menyerang..sangat tidak selesa...doc hisham sangat pelik bila sy asma coz sepanjang dier rawat kami sekeluarga menang saya tak pernah kena begini..serius bukan nak burukkan ofis sendiri tapi just nak bagitau..mane tak kena asma selama lebih kurang setahun saya tanggung hidu asap rokok di dalam bilik aircond gara-gara pegawai yang otaknye tak tau lah letak di mana..bila dah dapat asma baru orang nak pedulik..sedih beb..

bila stress lagilah asma senang nak serang...sekarang ni pon saya sedang diserang asma coz sekarang ni saya dalam keadaan tak sihat...selsema dan batuk..aduhai tak larat mak ni..kena plak bile en suami pon tak sihat..lagi haru satu umah..nasib baik anak2 memahami..semalam diaorg wat hal sendiri je..lega mak..

ade gak orang bagitau petua macam ni lah macam tu lah tapi yang jalan setakat ni ngan mak cuma ubat je..mak malas nak amik inhaler tapi rasenye pas ni nak kena standby inhaler lah coz macam makin teruk je asma mak ni..ketat sungguh dadad ni nak nafas...ape pon mak selalu doa agar sakit mak ni tak lama..tak larat dah..kalau peknen nanti tak taulah nak kate mcm mane..sedih mak..

Selasa, 2 Julai 2013

bersedia utk our 4th baby:)

takot nye tengok tajuk kat atas tu..hehe..tapi realitinye memang begitu...sekarang ni mak dah ready utk proses baby yang keempat coz mau cukupkan kuota..hehe..mane taknye nk capai target 4 orang sebelum 30 tahun coz dari dulu memang dah set tak mau baby dah pas umur 30 tahun coz pas ni mau fokus pada anak2 yang ader saja...teruknye bunyi atul ooiii...tak elok dok plan2 tau..saya plan coz sy ni bukan sihat sangat..ader faham.....

sekarang ni pon saya sudah mule main2 makan pil coz saya bukan tak ready coz orang kate main2 dulu coz kalau berhenti mendadak takot badan terkejut..hehe...insyaallah akan mula minum susu dan makan asid folic coz mau baby tahun depan kan...kalau boleh saya nak baby tu lahir pas raye thn depan coz saya nak konvo dulu..tapi kalau dah rezeki awal saya terima ya...saya takde niat nak lawan ngan orang siapa yang ramai anak tapi saya ingin meramaikan umat Nabi Muhammad dan ramaikan ahli keluarga saya..

kalau leh bulan 12 ni nak kena usaha lebih sikitlah...hehe..ape pon doakan lah ye kami berjaya...hope kali ni we will get another girl..ayah pon kate mcm tu..tapi kalau dapat boy pon tak kisah yang penting sht sempurna:) nama pon dah ade dalam kepala mak ayah ni..hehe..tapi kalau dpt twin lagi best...usaha2 dan terus berusaha:)

sumber dr google:)

Majlis Housewarming dan Harijadi Muhammad Musyrif:)

ahad lepas selesai gak wat housewarming dan besday musyrif yang ke dua tahun..syukur alhamdulillah coz semuanye berjalan lancar...terima kasih pd semua tetamu yang hadir..tq gak bg hadiah pada kami dan musyrif..sangat2 hargai...terharu coz ade gak kwn2 yang sudi nak datang walaupun umah kami jauh pendalaman...hihi..

menu hari kejadian mak ngan ayah wat nasi minyak, ayam masak merah, kurma daging, paru kicap, acar timun ngan nenas, laksa, kuih karipap dan yang lain semua kek2 yang ader kat dessert bufet...huhu..seronok dapat gak watkan kek yang pelbagai utk musyrif..ade red velvet, kek coklat lembab, kek m&m, blueberry cheesecake ngan kek strawberry+blueberry..mak wat gak sedikit coklat,biskut, bluberry cheese tart ngan apam polkadot..semua mak ngan ayah yang masak kecuali karipap beli yang frozen, paru ibu masakkan, acar kakak ipar yang watkan..sangat puas hati ngan hasil yang kami lakukan..penat pon ilang:)

so kawan2, moh le layan gambar...

coklat bar utk letak dlm goodies kanak-kanak

besday cake musyrif..ayah yang hiaskan...

 goodies kanak-kanak

goodies utk orang dewasa..sempena ramadhan ni bg kurma,coklat ngan kismis:)

musyrif potong kek:)

kek coklat lembap,red velvet ngan blueberry cheesecake

dessert table kami:)

kek strawberry+blueberry:)

 musyrif yang hensem:)