yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Khamis, 26 Julai 2012

Salam Ramadhan:)

assalamualaikum semua;

hari ni dah 6 ari kite berpuasa..sekejap je rase..syukur alhamdulillah kerana masih diberi peluang bertemu Ramadhan:)saya ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada semua rakan2..
pengalaman berpuasa kali ni menarik sangat..kadang2 rase nak mengalir airmata melihat gelagat dan telatah anak2 yang dok semeja walaupun tak pose..really enjoy..walaupun kadang2 jadik gak tarzan tapi ianya semua membahagiakan..beberapa hari lagi mak ngan ayah akan mula menyiapkan tempahan biskut dan coklat org..alhamdulillah tahun ni rezeki tempahan banyak sangat..lebih dari 15,000 keping utk keduanye.
melihatkan anak2 yang semakin membesar mak rase indahnye hidup ni..tak terbayang mak kalau semua anak2 mak dah belajar berpuasa..mesti semua ada permintaan yang berbeza bila berbuka dan bersahur..mak tak sabar nak tunggu waktu itu..
setakat ni mak dapat lagi menyediakan juadah hasil air tangan mak utk suami dan anak2 mak..mereka semua suke..walaupun kadang2 sakit menyerang tapi mak gagahkan juga kerana tiada apa yang penting selain melihat mereka tersenyum menikmati makanan:)
mak rase setakat tu je mak nak merapu..ape pon mak tak sabar nak siapkan tempahan orang dan selepas itu mak nak menyiapkan apa yang perlu disiapkan untuk aidilfitri nanti..
salam sayang untuk semua...

Khamis, 5 Julai 2012

kehidupan sebagai seorang isteri,mak kepada 3 budak comel,anak,pelajar,menantu,pekerja dan peniaga...

fuh.....tajuk mcm dasyat kan tapi takdelah dasyat mane pon...huhu...ada yg berminat nak share ngan sy mcm mane cara saya membahagikan mase menjadi seperti semua di atas...huhu...kalau ikutkan mmg tak cukup mase saya...yelah mane nak masak,mane nk study mane nak wat mane nak wat ini...ade gak yg tanye sempat ke layan suami?Jwpannye sempat sangat2...hehe...

jangan nak banyak mengarut sangatlah kan...ok ape yg saya boleh katakan dalam hidup ni kita kena berpegang pada kita empat prinsip iaitu doa,ikhlas,sabar dan share..dalam rumahtangga pon ada tiga benda ni insyaallah pasti bahagia sampai bile2:)

kalau orang tanya saya bila saya study dan bila mase saya wat assg?Ni jawapan saya bila anak2 dah tido saya study dan bila waktu rehat di ofis saya akan buat assg sebab tu sekarang ni kalau ari jumaat saya jarang keluar coz saya akan gunakan masa rehat itu utk diri saya sendiri...tapi prinsip saya no assg or study pada waktu bekerja coz gaji kita dibayar utk buat kerja dan bukan utk belajar...

orang tanye pulak bila saya siapkan tempahan orang...ni jaapan saya bila balik keje kami siapkan anak dan bagi mereka makan dulu lepas tu bila mereka leka dengan aktiviti mereka,kami akan ambil giliran menyiapkan tempahan..biasenye kami hadkan waktu sehingga jam 12 mlm sahaja coz mau peluk2 ngan anak2 sebelum mereka tido...

orang tanya pulak bila kami menjalankan tanggungjaab sbg seorang anak?Yang itu kami lakukan pada hujung minggu tapi tulah saya masih tak dapat menjadi menantu yg bagus lg coz tak kerap menjenguk ayah mertua sy...yelah kadang ada kelaslah,kuar bawak anak2 g jalanlah...tapi kalau sempat mmg kami akan jenguk ayah..kpd ayah mertuaku maafkan menantumu ini:)kepada ibu sy pon sy mohon maaf coz jarang ke rumahmu tapi ibu faham keadaan kami....

tanggungjaab sebagai seorang isteri pula biarlah kami berdua je yg tau...huhu...tapi tu lah yang penting walaupun depan anak2 kita jangan segan tunjukkan kasih syg coz nanti mereka pon automatik jadik penyayang gak...hehe...tpi jgn tunjukkan adegan yg xpatutbdepan anak2 ye...

sebagai seorang mak pula bila ada mase luang mmg semuanye utk mereka..dalam kamus hidup saya tiada istilah tido siang...tido malam pon kena catu...huhu...tapi bila tengok anak2 automatik jadik relaks dan cool je...sebagai seorang pekerja pula saya amalkan datang ofis on time,no hilang2 tanpa kabar berita,dan sbgnya...oklah waktu rehat nk abis ni...chow dulu....


Rabu, 4 Julai 2012

kenapa name anak lelaki saya ditukar????

mak sebenarnya hutang satu entri dr musyrif lahir lagi dan ade jugak yg masih bertanya...kalau yg masih ingat mase mak lahirkan anak bongsu mak( bongsu ke???Hehe...) mak umumkan name dia muhammad misyary coz dari dalam perut lg mak ngan ayah rase nk letak name tu tapi dua tiga ari pas kamu lahir terus mak tukar name kamu kepada muhammad musyrif yg bermaksud tinggi,pengawas...harap dah besar nanti kamu blh jadik pengawas kpd kakak2 kamu:)
mase mak ngan ayah nk letak name misyary atuk pon kurang bersetuju kerana masih samar2 dengan maksudnya walaupun mak dah tahu maksudnya dari kwn2 mak...ayah pon rase mcm berat ati je nk daftarkan name tu...sblm nk daftar name kamu kat jpn ayah singgah di sebuah masjid dan bertemu seorang ustaz dan akhirnya ustaz tersebut telah memberikan cadangan agar kami tidak meletakkan name misyary kpd kamu coz dikhuatiri berat utk kamu bawa...akhirnye ayah bgtau ustaz nk letak name musyrif dan ustaz setuju...
itulah serba sedikit penjelasan mengapa nama anak kami bertukar...kalau ade rezeki lepas ni mau letak nama anak mursyid atau marsha lah....huhu...ati ni mmg nk bb tpi nntilah...hehehe