yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Rabu, 28 Oktober 2009

contest first besday



 syarat-syarat penyertaan:-

1. Jadi follower Mummy Ayu & add Mummy Ayu dalam bloglist (settle)

2. Tepek banner contest nie kan side bar kenkawan...(settle)

3. Lagi bagus kalu buat sticky mode entry..senang nak jengah nanti.

4. The most important things....tepek kan gambar waktu baby tu (settle)

celebrate her/his 1st birthday..

tak kisah la kat mana, macam mana...

janji nampak baby tu ngan kek....

5. Terbuka kepada kanak kanak di bawah 4 tahun

(so..maksudnya gambar 4 tahun yang lepas pun diterima...)

6. Masukkan nama penuh kanak kanak, tarikh lahir plus

cita la cikit cikit pasal her/his 1st bithday celebration tu...

6. Tarikh contest nie...dari la nie (sekarang)

until my princess nya birthday 10 November 2009

7. Hadiah biarla rahsia but satu je leh kasi tau

my bestest friend dah agree nak jadi one of the penaja

so..satu lagi syarat tambahan..kena link ngan blog mummy ayu &

of coz link jugak ngan blog notti netti

(tak de link direject)

8. Tinggalkan link entry kenkawan kat komen box nie..

9. Pemenang akan dipilih oleh para juri Mummy Ayu

(no undi undi...) ok!





name saya nur rabi'atul adawiyyah bt a.rahim dan ni puteri sulung saya nur maisarah bt mohamad fikri..dilahirkan pada 19 ogos 2008.sekarang ni dier berumur 1 tahun 2 bulan. kami wat besday dier pada 15 ogos 2009 tapi maisarah dilahirkan pada 19 ogos 2009.kire wat awal 4 hari coz besday sebenar dier dekat ngan bulan pose..tu yg terpakse dipercepatkan. mase wat besday dier ni kami wat sekali majlis akikah nya.kami buat di rumah ibu saya dengan bertemakan biru putih. mmg meriah sangat coz ni adalah cucu pertama di sebelah saya. so, semua bz uruskan majlis ni. atok nye yang menghias khemah.

Selasa, 27 Oktober 2009

anniversary...

tajuk macam dasyat..tapi isi tak tau nak tulis ape coz dah pening...2 minggu 1 hari je lagi tinggal kami punye anniversary yg kedua..jap je rasenye kami dah kawin..nak masuk 2 anak pon ni..mase pantas berlalu..yang wat kan kepala ni pening coz tak tau bile nak celebrate..on 10th november 2009 mmg akan celebrate makan yg special2 sikit..tapi ingat nak gak jalan2 kan coz last g penang aritu pon bulan 3..so, lame dah tak jalan..hubby kate leh je g 21hb november..tapi mase tu budak sekolah dah cuti..byk hotel di melaka dah fully booked..erm..hubby kate g awal lah..rabu ni dah start final exam dan paper yg terakhir aderlah pada 15hb november..that's why tak leh nak celebrate minggu tu..ingatnye nak g minggu ni tapi tak terlalu awal ke coz memandangkan photoshoot maisarah akan diadakan pada sabtu pagi ni di klcc so ingat pas photoshoot nak g lepak kat mane2 lah..cadangnye nak ke bukit tinggi tapi tak taulah best ke tak..hubby kate ok je tapi ami ni selalu bile nak g mesti tukar plan..mulelah terfikirkan barang hantaran untuk adik ipar tak beli abis lagi, barang bb tak beli lagi..macam mane..kami berdua mempunyai naluri yg same..hehe..ape pon kena tgk mase..ibu pon takde kat umah minggu ni coz adik nak bawa ke port dickson bersama keluarga mertuanye..so, takde kawan gaduh lah maisarah..jangan salah anggap coz maisarah mmg suke gaduh ngan wan dier sambil tunjuk2 tangan..tapi kalau ngan atuk mmg best friend..ape pon, kite hanye merancang tuhan yang menentukan..so, tgklah macam mane nnti..

Jumaat, 23 Oktober 2009

Alhamdulillah..akhirnya..

erm..lame rasenye tak berceloteh kat blog ni..arini rase hepi sangat2 coz my second baby dah mule menegur emak nya..dier dah aktif..dier dah mule ganggu mak nye study malam2..malam tadi pon mood tgh ader nak study dengan ditemani anak di dalam ini..tapi banyak kali dier tendang suruh mak nye berehat agaknye coz dah lewat malam..maisarah temankan ayahnye tido..adik teman mak nye..mule2 dulu risau gak coz takde rase ape2 pon walaupun dah masuk 16 minggu coz mase peknenkan maisarah 16 minggu dah mule rase sikit2..kali kedua plak lambat..tapi takpe..asalkan anak mak sihat..tak sabar nak g next scan..rindu mak nak lihat anak mak yang di dalam ni..kakak maisarah pon asyik usik je perut mak ni..dier pon sayang kat adik dier..ayah pon dah rase bb tendang bile mak peluk ayah waktu naik motor..kami semua tak sabar menunggu kelahiranmu sayang...semoga kamu membesar dengan sihat...:)

Isnin, 19 Oktober 2009

open house kawan2...

erm..sabtu dan ahad lepas mmg sibuk sangat2..sabtu tu ingat nak kuar pagi2 tapi macam biase ader anak kecik ni kena ikut rentak dier dulu..so, pas dah siapkan dier kami terus ke shah alam..ke umah kawan baik saya sazrina shireen..kami telah dijemput khas oleh maknye..so, hubby kate kite perlu ke sana dahulu sebelum ke sentul..kesian gak kat hubby coz jumaat malam tu dier keje malam..balik dari keje malam hubby bawak pula kami keluar..lagi kesian malam tu dier akan masuk keje malam..tapi hubby kate takpe coz dier ok..pas kami ke shah alam, kami terus bertolak ke rumah kawan baik hubby coz menghadiri majlis harijadi anaknye iaitu Adriana Natasya yang pertama..lepas lepak2 kat umah azhar, kami terus ke rumah ayah mertuaku..sampai sane jam meninjukkan kol 3.30 petang..kalau ikutkan kami ader lagi 3 jemputan tetapi kasihankan hubbyku, kami terus lepak di umah ayah mertuaku..paetang tu kami sempat beraya di umah jiran hubbyku coz kami dah lame tak jumpe baby Adilia..she’s so cute..dah 4 bulan setengah..di sana maisarah dapat hadiah baju yang dihadiahkan oleh mama adilia from Vietnam.. the dress so cute.. malam tu maisarah tido awal gak coz keletihan..ahad tu ingat pon nak kuar pagi2 tapi ader mslh teknikal..maisarah dah cabutkan satu button pada laptop kami..maybe dier nak uji ayahnye coz nak tgk ayahnye marah kot tapi tak jadiklah..maknye bisinglah,..tapi ayahnye leh kate, takpelah maisarah nnti kite baiki button ni..itu lah hubby ku..bukan jenis pemarah..pas dah siap2 kami bertolak ke putrajaya bersama2 adik iparku dan kawan baik ku..sampai di rumah fariza kami berbual panjanglah coz dah lame tak jumpe..gossip itu penting tapi takdelah mengumpat..just cite pasal perkembangan terbaru kami..dah puas melepak kami terus sahaja ke rumah dylla..menghadiri majlis cukur jambul dan akikah nur sofea aamilyn..cantik pelamin dan mam sofea..ibu tgk gambar nye kate chubby nye sofea ni..i said cute tau dier ibu..bunga pahar yang dapat pon cantik ayah kate..hubby kate rajin mak dier..ibu tak dapat nak ikut coz sepupu kami baru bersalin..sebelum tu kami nak ucapkan terima ksaih pada dylla sekeluarga coz menjemput kami semua..sorry tak dapat nak lepak lame2 coz nak ke hospital melawat sepupu kami yang baru bersalin..bercakap mengenai isteri sepupu saya yang baru melahirkan seorang bayi perempuan pada kandungan 7 bulan lebih..jumaat pagi tu kami baru berjumpe di klinik coz minum air gula same2..dan di klinik dier mengalami pendarahan..malam tu dier selamat melahirkan bayi seberat 1.08kg…tetapi sampai di kl ayah bertitahu dier dah balik umah..just baby je ader dalam hospital lagi..so, tak jadiklah kami pergi coz mase tu dah lewat petang..maisarah pond ah keletihan sampai tertidur pas ayahnye mandikan dier..kesian anak emak..sori coz tak dapat nak update gambar coz hp ader prob..pas dah ganti hp, baru saya akan update gambar..kepada semua akwan2 yang menjemput maaf kiranya kami tak dapat hadir kerana tidak cukup masa..

Jumaat, 9 Oktober 2009

hari yang penuh tragis....

semalam aderlah tarikh yang saya rasekan sungguh cemas dah tragis..hehe..macam suspen je kan tajuknye..pagi semalam sampai kat klinik kesihatan  kol 8.00 pagi..tapi dah ramai orang..kami dapat no 21..mase tu dah terbayang mesti lame dok kat klinik..mmg ramalanku benar belaka..huhu..sampai kol 12.45 tengahari kami kat klinik tu..dah lah berat saya hanya 46.3kg je..mase jumpe doktor, saya diberitahu yang jantung saya tak normal degupan nya..rase macam pelik coz selama ni takde plak rase sakit dada..just mengah kadang2 tu normal lah coz tgh bawak bb kan..so, doktor bagi surat mintak refer kat hkl..sampai kat hkl dah kol 2 lebih..mase tu dah rase pale ni berat semacam..tapi kuatklan semangat gak..bagitau kat hubby dan hubby kate maybe sebab tak nak makan..mane nak lalu coz dalam pale ni dah mule isau..balik ni kite g makan ye sayang..pas dah dapatkan appointment g teman hubby ke ofisnya..pas tu kami terus pulang ke rumah untuk mengambil puteri kami yang comel sangat tu..pas tu hubby terus ajak g makan di keramat..mase nak mkn tu rase macam dah tak larat sangat2..hubby kate pas mkn terus g klinik ye sayang..tapi pas makan tu maisarah pulak wat ragam..teruslah kami pulang ke rumah dulu..sampai di rumah saya tido dahulu kerana kepala ni berat sangat2..tak lame pas tu hubby kejut suruh mandi coz katenye maybe sebab panas tu..saya dah nangis2 mase tu coz badan ni tak larat nak bangun..hubby pon tolonglah mandikan (erk..18sx ke..tak kan..ni aderlah kasih sayang..hehe) coz isau tgk keadaan saya..malam tu pas maghrib kami terus ke desa pandan untuk berjumpe doktor hisham di sana..walaupun jauh kami gagahkan jua..so, doktor hisham kate everything ok..maybe sebab saya kurang air dan angin dah masuk dalam badan..tu sebab pale saya sakit sangat2..habis check up kami terus bertolak pulang dan sebelum tu hubby ajak g mc'd carik bubur untuk saya tapi dalam perjalanan saya dah termuntah kat dalam keta hubby..nasib baik ada tuala kat dalam keta hubby..sempatlah alas sebelum sampai ke destinasi yang dituju...balik tu sampai umah hubby suapkan bubur dan ubat dan saya terus tido..pagi tadi bangun rase lega sikit..kepada hubby ku, terima kasih sayang coz jage saya..terharu tgk hubby buat semuanye..alhamdulillah dan bersyukur sangat2 dikurniakan suami seperti mohamad fikri bin anuar...love u so much sayang..

Isnin, 5 Oktober 2009

malunye anak mak yang kat dalam ni ye...

petang tadi niat nye nak bawak maisarah g klinik coz dier selsema..hubby kate kite g scan sekalilah coz dah alang2 nak jumpe doktor hisham..our favourite doctor..tapi bile kami balik keje orang yang jage maisarah kate maisarah ok je..takde plak hingus2 dier.so, hubby kate kite tetap g klinik lah..scan tgk anak kat dalam..so, kami pon g lah ke sana..doktor tanye ader ape2 masalah ke before kite scan..saya kate cume risau coz berat tak naik2..doktor kate tak yah risau coz this is not the time to worried..after 4 months baru risau kalau berat tak naik2..lega jugak dengar..mase scan first question kami aderlah our bb sihat tak coz perut mak nye kecik je..doc kate sihat..mase doktor tunjuk anak kami rase macam best sangat coz dier tengah main..mendada2 dier doktor kate..mulutnye tgh bergerak2..seronok nye  tgk..tapi bile doc nak tgk jantina nye terus dier tutup ngan peha nye..puas dipujuk tak nak dier tunjuk..doktor kate pada minggu macam ni mmg baby leh nampak jantina nye..tapi anak kami ni malu2 plak..so, doktor kate saiz nye normal dan tarikh due saya same..kepala pon di bawah..uri dan air ketuban duduk di kedudukan yang betul.cute sangat kami tgk anak kami..rase tak sabar nak tunggu dier kuar..so, after scan kami borak2 dulu ngan doc dan dier minta kami datang kami datang balik waktu 8 bulan dan kalau nak tengok jantina kami perlu datang mase bb 6 bulan..mase tu akan jelas nampak..so, we decide akan g balik pada hujung november sebelum aidiladha..yang buat hubbyku tersenyum bile doktor kate anak kami dijangka gegirl lagi:)doktor kate melalui fizikal nye doktor kate kami akan dapat seorang lagi girl..kami tak kisah girl or boy cume hubby kate tadi seronok dapat tengok anak kite bergerak..jelas sangat dier tunjuk..nampak bb kami manje sangat..alhamdulillah kami bersyukur sangat2 semuanye sihat.memandangkan lambat lagi nak g scan tengok jantina balik hubby kate kite pilih satu warna yang sesuai untuk beli barang bb coz kalau girl pon leh pakai boy pon leh pakai..macam peknenkan maisarah dulu banyak kami beli warna putih..nnti saya update kan gambar scan tadi ye...

anak mak nampak sweet sangat mase ni...