yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Rabu, 26 Jun 2013

BILA AYAH DAN MAK SUKA BUAT KEK:)

dua tiga menjak ni mak ngan ayah bz sikit ngan tempahan kek..ni blm nak raye coz raye pon ade gak orang tanye dah..next week ade dah satu tempahan kek dan satu tempahan cupcakes..yang lain nak order coklat..alhamdulillah rezeki anak2..makin bertambah2 tempahan..tu lah kan orang kate kadang rezeki anak2 ni kite memang tak boleh jangka..setiap kali baking mak mesti ingat kite kena wat ngan keikhlasan dan dengan kasih sayang..baru masakan kite sedap..hehe..ni puji diri sendiri ni..kat bawah ni mak tunjukkan sikit gambar kek mak wat...

yang ini kek coklat ngan topping ganache ditaburi coklat putih dan badam..RM45.00 1kg

yang ni kek coklat ngan topping koko ditaburi coklat rice dan badam..RM40.00 1kg

yang ni kek curahan coklat..huhu..kek coklat bersama topping koko dan dihiaskan dengan m&m dan kit kat..RM85.00 bagi saiz 9 inci..berat lebih dari 1kg

ni kek coklat bersama topping coklat ditaburi coklat cips dan badam..RM40.00 1kg

semuanye kek coklat..ramai yang berminat ngan kek coklat..ade gak kek lain yang mak buat tapi coklat gak yang orang berkenan..ape pon tak sabar nak wat kek banyak2 minggu ni:)
 
ingat next week nak tunaikan hajat makan nasi kandar kat penang tapi ader tempahan plus jerebu ni memang batal lah..baucer hotel simpan sampai lepas raye lah en suami kate..huhu..nak puasa ni kena dok umah diam2...

Jumaat, 21 Jun 2013

bila hati diuji....:(

salam jumaat kawan2..arini pagi mood masih ting tong..hanya mampu berdoa semoga hati ini terus tabah dan kuat menempuh anasir2 luar...serius saya juga manusia biasa yang kadang2 akan timbul rasa marah tapi sejak mengubah personaliti ni memang kalau boleh tak nak dah ade perasaan yang tak baik kat orang...

semalam airmata ini menitis jua di hadapan kawan2..saya tak kuat..saya tak reti nak bergaduh ngan orang..sekarang ni saya tak reti nak berlawan mulut ngan orang dah..saya hanya mampu mengalah..kalau tersenget ati kat en suami pon saya hanya mampu diam coz tak nak panjangkan cerita..

en suami ada berpesan sayang kalau dah berubah kalau boleh hati tu kena ubah tau coz ramai orang selalu kate tak semestinya org yang bertudung ala2 labuh ni atinya baik..kadang2 orang kate orang yg bertudung labuh ni atinye kite tak boleh baca..kadang dah g sekolah pondok pon masih ade ati yang busuk..

macam ape yang sedang saya alami sekarang ni...ntahlah..susah saya nak kate..saya bukan seorang yang suke mengadu2..kalau boleh sya nak selesaikan cara baik..tapi saya tahu memang takkan berhasil..saya kena gak tegakkan diri saya..nasib ade kawan2 yang support..

saya sekarang ni lebih suke santaikan diri ngan bisnes saya..pagi tadi pon en suami kate tak sangka ramai plak yang buat tempahan ngan kite..betul kate sayang tak ada rezeki kat tempat lain ade rezeki kat tempat lain..Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hambaNya..Alhamdulillah..

Sekarang ni pon saya suke buat hal saya..kalau saya rase dengan unfren dan hide kan wall orang dari fb saya boleh buat saya tenang dan bersangka baik saja memang saya akan buat coz saya tak nak hti saya sakit..bila sakit mesti hati pon jadik busuk..itu yg saya set dalam mind saya sekarang...

bila orang kate saya anti sosial dan kurang berkawan memang saya akui yang saya bukan mudah percaya orang..suami pon kate kawan kat alam maya takkan sama ngan kawan yang kite kenal dari kecil,sekolah,kolej ofis coz orang2 itu lebih dekat ngan kite..

just kena ambil pengalaman ngan apa yang dah jadik kat kamu..kawan2 alam maya lah yang kutuk kamu depan2, yang menipu konon2 anak2 kamu aderlah anak2 mereka tapi hakikatnya kamu bukanlah sape2 di mata mereka..hati2 ngan sape kamu berkawan...

bila stress kamu terpakse amik ubat asma kamu...pas ni cube wat tak ambil tahu sikit coz yang sakit kamu..erm..kepada en suami saya akan cuba lawan semua2 dugaan yang saya dapat...moga esok saya dapat lupaka ape yang dah terjadi...tak mau nangis lagi kalau boleh..

sumber dari google



Selasa, 18 Jun 2013

hepi besday in advance my boy:)

esok genap muhammad musyrif bin mohamad fikri dua tahun...nape awal mak dah publish ini entri???
jawapannye biarlah blog mak kan..hehe...setiap kali tiba besday kamu mak mesti jadik sayu..cube nak lupakan tapi amat sukar..rase berdosa sampai sekarang..kalau mak jage2 betul2 mesti kembar kamu pon dah besar dan cerdik mcm kamu...

takpelah Allah lebih tahu apa yang terbaik utk mak kan...ape pon kepada Muhammad Musyrif Bin Mohamad Fikri selamat hari jadi yang ke-2 tahun..mak ngan ayah sentiasa doakan yang terbaik untuk anak2 mak..

ape yang kamu boleh buat ye pada umur kamu sekarang...alhamdulillah takdelah mak risau nak bawak kamu jumpe nurse esok coz kamu dah boleh cakap sekarang..walaupun pelat tapi mak faham..kalau nak makan kamu akan cakap nak akan..ok lah kan..yg paling kelakar bile kamu nak minum air sirap sejuk kamu akan kate nak ayap juk...huhu...

masih maintain lagi berbotol susu dan berpampers same macam kakak marissa kamu..masih menjadi anak lelaki yang manja..masih tidur atas badan...masih nak didukung...yang penting masih maintain hensem k..moh le layan gambar kek yang ayah dan mak siapkan ni..tapi esoklah baru potong ye syg..






Isnin, 17 Jun 2013

Mengidam:)

gambar kat bawah ni dah tunjukkan ape yang sy mengidam..setiap hari nampak je keta ni makin membuak2 keinginan ni..dah lame teringin tapi disebabkan ianya kereta sedan en suami kate same je macam kite pakai wira dulu..huhu..tapi tu lah baru je lagi tukar keta..nak tambah pon tak tau atas sebab ape..biarlah baby za tu dok lame2 ngan kami dulu..anak2 pon dah selesa..tapi kalau ade rezeki bulan depan ni yg membuatkan kami perlu tmbh satu lagi insyaallah yang ini akan menjadi pilihanku...tapi sekarang ni berangan je dulu..hehe

moh le kite layankan gambar je..hihihi...


sumber dari google:)

Jumaat, 14 Jun 2013

bisnes biskut raya 2013

huhuhu..walaupun belum mauk bulan ramadhan mak dah sibuk ngan kuih raye...ingatnye nak kelaurkan sampel lambat tapi disebabkan ramai sangat dah bertanya so mak pon kuarkan sampel ngan kadar segera...semalam mak dah wat semua sampel tapi tak sempat packing..tahun ni mak just wat 200 pcs sampel bagi setiap jenis je..tak larat nak wat banyak2 ngan ramai pembantu chef lagi kat umah..

setakat ni just tinggal 50 keping je lagi ngan konsep siapa cepat dia dapat coz yang lain tu agen saya dah booking...jangan risau sampel kami percuma just bagitau kat mane akan kami cube hantar..kalau area kl ok lagi kalau jauh mintak maaf memang tak hantar..

tahun lepas just jual 2 jenis je tapi tahun ni tambah lagi dua jenis yang mana sejenis dari kakak saya..antara kuih yang ada:-

coklat nestum dan badam RM23.00 utk 48 pcs

biskut coklat cips RM17.00 utk 50 pcs

biskut cornflakes RM20.00 utk 45-48 pcs

panggilan kpd suami same panggilan anak kepada ayahnye:)

tajuk saya kat atas mesti wat orang menyampah ngan saya kan..hehe..saya bukan nak buat org menyampah tapi kat sini saya just nak share2...korang2 panggil ape ye kat pasangan korang???

ade orang mereka lebih suke mengekalkan panggilan waktu sebelum ade anak sampailah ade anak masih same...ade orang plak lebih suke tukar panggilan selepas dapat anak..nape jadik macam tu ye...dulu sebelum saya kawin ade orang bgtau kat saya yang tujuan diaorang wat begitu supaya nanti anak mereka ikut same panggilan tu..

saya rase silap cara tu..saya dulu pon mase dapat maisarah risau gak kalau2 dier follow saya panggil ayahnye ngan panggilan sayang dan takot juga dier panggil maknye ni ngan panggilan sayang macam ayahnye panggil tapi saya teringatkan ibu ngan ayah saya dulu takde pon kami panggil macam tu...masih ingat tu ayah dan ibu kami..so,after that mmg kami decide tetap teruskan panggilan manja kami walaupun anak dah ramai dan sekarang alhamdulillah takde anak2 kami yang panggil kami ngan panggilan sayang..

tapi kadang2 kalau marissa datang ngade2 tu dier usik gak ayah nye ngan panggilan syang..tapi nak gurau ok je..lagipon orang kate kalau nak rmahtangga yang bahagia kekalkan lah panggilan manja kepada suami kite..kalau ubah dah macam kite samekan dier macam ayah@mak kite..

ape pon tepuk dada tanya selera..masing2 mungkin ade pendapat dan pandangan masing2 kan..

Khamis, 13 Jun 2013

holiday ke terengganu:)

bulan lima yang lalu lepas pilihanraya kami sekeluarga going to holiday..asalnye nak gerak 5 kereta sekali tapi tak blh coz mak dapat interview utk naik gred dan akhirnye kami tertinggal coz semua bertolak rabu malam..mak je jumaat pagi br bertolak..huhu..at last semua balik sabtu kami pon balik sabtu coz kalau tinggal tak tau nak g mane plak..hehe..takdelah shopping sgt just beli ape yang patut je..yang beli dapat gak baju kelawar utk anak2 dara pakai malam raya nanti ngan sepasang baju utk musyrif gak..

kami stay kat hotel seri malaysia kuala terengganu..memang tak best langsung..kami boleh bagi satu bintang je kot..mak pon silap sebelum nak tempah mase kat matta fair tu mak review dulu pasal hotel tu tapi nak cepat beli je..at last kesian kan anak2 yang tujuh orang takde swimming pool..bosan mereka..layanan pon kureng..mase nak check in mereka kurang bg layanan..macam nak marah pon ye gak..sepanjang di sana kami wat pemerhatian kat pekerja nya memang diaorg ni semualajadi macam tu kot..

ape pon memang takde ape yang menarik pon di sana..no more ke sana..tunggu anak2 wat permintaan ke sana baru g kot..huhu..takpe terubat sikit coz next week insyaallah kami akan ke melaka plak..ape pon mau enjoy saja..layan gambar..:)

 3 buah hati ayah ngan mak...sila abaikan cara marissa pakai cekak rambut..huhu

 our big family:)

pam minyak gambang kalau tak silap..ni nak balik dah...

HARIJADI NUR MARISSA KE 3 TAHUN DAN AKIKAH ADELIA MAYESA

Bulan March lepas berlangsungnye majlis harijadi nur marissa bt mohamad fikri yang ke 3 tahun dan akikah anak buah saya adelia mayesa.tq pada semua yang datang...kali ni kami wat tema pink dan kelabu..warna agak suram sikit coz xtau plak org khemah tu nak bagi warna tu..ape pon hepi coz selesai sudah apa yang dihajatkan oleh kami sekeluarga..dapat gak kami wat sendiri semuanye...:)

kek ni ayah, mak ngan paksu deko:)

 candy bufet kami:)

 kambing adelia mayesa



 pakngah dan embun:)

 my ensem boy:)

 potong kek:)

 lima saudara..tak cukup lg dua org



antara tetamu yang hadir

hari sukan nur maisarah

dua tiga bulan yg lepas PASTI SELANGOR wat hari sukan...first time mak jadik excited nak g tgk kakak bersukan...seminggu sebelum hari kejadian ade latihan kat sekolah dier..excited kakak setiap kali nak wat latihan..

hari kejadian tu kakak ok tapi bila dah lame2 jadik bosan plak dier coz ade kawannye yang dh balik dier plak yang kena ganti...untuk semua game kakak dapat nombor empat..takpelah sayang..mak tahu tahap anak mak..janji kakak enjoy...tq atuk rahim coz sudi jadik photographer, wan, ngan pakngah sekeluarga coz sudi dtg tgk kakak sukan...biaselah kan cucu sulung g bersukan..hehehe..tak mau bebel lah kite layan gambar je..











entri bergambar je arini

selamat pagi semua...insyaallah kalau berkelapangan saya akan update tiga cerita sekali dengan gmbr yg pelbagai..tunggu ya...

Selasa, 11 Jun 2013

member day aeon taman maluri esok...






nampak gambar kat atas?????yes, esok adalah hari untuk mak ngan ayah mau shopping..target kali ni mak nak soping sakan utk hari raya..yang wajib baju raya anak2 mesti settle gak esok..yelah bile dah ade tiga orang anak ni mak kenalah spend lebih kan..biasenye seluar jeans wajib tiga pasang sorang dan utk boy mak haruslah lima helai seluar pelbagai...disebabkan kakak kate tak nak dah pakai dress paras lutut mak kena tambahlah koleksi seluar kakak maisarah dan marissa...

macam biase mak ngan ayah memang wajib amik cuti yelah belum ade dalam kamus hidup mak amik half day untuk g soping2..amik cuti terus lagi senang...ape pon kepada yang pegi esok kalau terjumpe tegur2 lah ye...selamat membeli belah:):):)

Jumaat, 7 Jun 2013

Ramadhan yang bakal tiba:)

tajuk kat atas dah menunjukkan betapa mak tak sabar nak jumpe Bulan yang penuh dengan kegembiraan dan keberkatan...tahun ni first time kami akan menyambut puasa di rumah baru kami...excited gile...lebih kurang 33 hari lagi kite akan berpuasa.

tahun lepas maisarah tak puasa pon walaupun setengah hari...yelah baru 4 tahun kan..tahun ni tak tahu lah lagi coz kami nak dier praktis solat betul2 dulu baru kami pakse dier puasa..ganas betul ayat mak ni nak paksa2 anak...takpe kakak sayang..kalau kamu tak nak puasa pon takpe yang penting kamu kemaskini solat kamu dulu syg..tapi baru2 ni dier dh bgtau yag dier nak puasa coz nanti boleh raya..hehe....dah siap bagitau yang dier akan ajak kawan yang girl saja datang rumah untuk raye..kakak, kakak...kamu bijak lah sayang..

cakap2 mak belum wat persiapan ape pon untuk baju raye anak2 mak coz biaselah mak ngan ayah bz sokmo sekarang ni...ingatnye rabu depan jusco maluri buat jcard ayah ngan mak nak g settlekan semua..anak tiga orang ni memang kena tunggu member day mane2 shopping complex baru boleh sakan..baju kurung baru nak g tempah arini..nasib baik dah booking untuk jahit 10 pasang ngan kak su..kalau tak takde baju raye sedondon lah ngan anak2 dara tahun ni...anak bujang ngan ayah punya dah settle..lega..

tahun ni kami pilih tema coklat ala2 nak hijau..ingat nak buat dua pasang tapi tak jadiklah coz nanti ayah ngan anak2 akan pakai casual ikut tema baju kurung yang mak ader jelah..senang..rasenye biru turqoise kot..oklah tak nak membebel panjang2..berjumpe lagi di entri selepas ini:)


sumber dari google...

Khamis, 6 Jun 2013

preparation untuk wat jamuan sempena masuk umah baru dan harijadi musyrif yg ke 2 tahun

dah lame tidak bercerita tiba-tiba bgtau nak wat makan2 kan..takpelah blog saya ikut saya lah nak cerita mane dulu..mane cerita yang saya ready nak cerita saya cerita...ni semua untuk saya jadikan kenangan  dan rujukan masa hadapan...:)

insyaallah akhir june nanti kami nak wat sedikit makan-makan untuk jemput semua adik beradik,saudara mara dan kawan2 ke rumahku syurgaku...sebelum ni kami dah search untuk wat besday musyrif kat luar coz biase buat kat umah kan...tiba plak en suami kate alang2 adiknye cuti balik kl so kami decide wat kat umah sekali ngan majlis masuk umah baru..mula2 pening gak pilih warna coz sebelum ni penah bermain dengan warna merah+hitam, biru+putih, oren, kuning+hitam, pink+hijau, pink+kelabu, pink+ungu...at last en suami kata kite akan guna kuning sebagai tema tapi blm decide gabung dengan warna ape..rase putih kot...huhu

disebabkan mak belum ade kelas lagi so mak ingat banyak benda mak nak diy sendiri...semalam mak sempat google cara nak wat banner utk tulisan hepi besday, contoh paper bag...tapi kali ni wat kat umah jemputan pon terhad mak ingat nk bg special gift skit utk tetamu..plan nak bagi macam2 dalam satu kotak kek yang akan mak deko sendiri bersama ayah....

semalam pon mak dah siapkan senarai menu...kali ni nak buat nasi putih ngan laksa..yang lain makanan tambahan sebagai sampingan..dan kali ni ayah kate insyaallah nak buat cake bufet plak..mak dah decide amik 5 jenis kek je coz orang tak ramai...takot tak abis plak nanti..tapi atas tu nanti tetap ada candy sikit2..

ape pon mak harap majlis akan berjalan lancar..banyak benda nak kena fikir ni coz dua minggu lagi mak dah nk g holiday kat melaka..haru..kena plak sekarang masih bz ngan order2 orang...rezeki ni semua..syukur alhamdulillah...


ni gambar thn lepas..tema bee kuning+hitam:)