yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Rabu, 5 November 2014

at last :)




 
at last....akhirnya dapat jugak saya genggam segulung ijazah ni...terlalu banyak pengalaman manis dan pahit yang saya dah lalui..mungkin bg org2 yang mengata saya kat blkg tu hal ni biasa je tapi bagi saya dan keluarga ia adalah perkara yang mengharukan..saat menyarungkan jubah ni airmata mengalir jua coz seperti tak percaya yang saya akan berada kat tempat tu..bukan sekejap masa yang saya lalui..7 tahun saya melaluinya..hanya Allah je yang tahu apa yg saya rasa..

Serius bukan mudah ye nak habiskan pelajaran dengan status yang pelbagai ni..kadang2 jadik terlupa macam mane saya boleh lalui semua ni..hihi..pernah dulu bila tengok kawan2 dah habis tapi saya ada separuh jalan lagi mase tu nak berhenti terus tapi tulah ada sebab Allah berikan saya jodoh yang boleh memujuk di kala saya down sgt2...suami adalah orang yang banyak bagi saya semangat..

dari tak kahwin sampai dah kahwin sampai dah anak empat orang baru abis belajar..bayangkan lah macam mane...suami plak keje uniform dan tak tentu masa kerjanya..sabtu ahad kerja..kadang tu bila ada kelas petang saya akan drive bawak anak2 g opis en suami pas tu en suami hantar g kelas dan sambung jaga anak2..kalau dah tak boleh jaga memang mintak tolong pengasuh anak2 dan family saya jaga..memang stress sikit lah bila nak carik orang nak jagakan anak2..memang tak terbalas budi kat family dan pengasuh anak2..sampai sekarang memang anak2 maintain ngan pengasuh yang sama...nak pergi buat rujukan tesis bawaklah anak ke hulu ke hilir..memang masa tu macam2 perasaan ada..

kalau orang tanya bila saya study..kalau dah nak terima cabaran kite kena harung semuanya..study malam2 lah pas anak2 dah tido..alhamdulillah dari anak sulung sampai 4 ni memang saya takde masalah anak2 bangun mlm2 nak susu dan nak main ke coz jam 10 kalau dah lena memang tak bangunlah...pas dah settle tempahan orang mak amik masa utk study lah...kalau orang tanya bape pointer mak..yg mak boleh kata alhamdulillah pointer yang boleh dibanggakan utk seorang mak beranak 4..yg penting, nak sambung master pointer tu dah terlebih sgtlah..so,pk2 lah ye..hehe...

pada adik2 dan rakan2 yang sedang study tu jangan putus asa tau..kuatkan semangat tau..jangan jadikan status kita sebagai penghalang utk kita gapai apa yang kita hajati...en suami selalu pesan kalau orang lain boleh kita mesti boleh...jadikan suami dan anak2 sebagai galakan utk kita tamatkan pengajian kita...

bila kakak sarah tengok mak sarung jubah utk ambil gambar family dia kata nanti kakak nak jadik macam mak..anak2, mak akan sentiasa doakan anak2 mak akan jadik orang yang berjaya di dunia dan akhirat..nanti kita sekeluarga akan same2 berusaha utk mase depan kamu berempat...alhamdulillah mak lagi bertambah terharu coz mak sarung jubah ni bersama ibu,suami dan anak2 mak..tq along coz jaga anak2 alang mase majlis tu..

 

3 bulan dah anak kecik mak...



pejam celik jap je budak comel kat atas ni dah tiga bulan...perkembangan terkini dah boleh mengiring tapi tanda2 nak meniarap tu belum ada lah...berat next week br tahu coz nak pegi cucuk sekali..mak pon dah mule keje dari minggu lepas lagi..simpan cuti utk holiday dan operation abg musyrif nanti...ape pon to mardhiyah mak doakan kamu sentiasa dalam keadaan sht dan ceria selalu..kamu ni budak yg banyak cakap sgt2..sape2 yang rapat ngan kamu dah tak larat nak dgr kamu membebel tau..ape pon kamu budak yang sangat comel..makin hari makin comel...mak, ayah, kakak2 dan abg syg kamu sangat2...mood:jgn cepat besar sgt tau syg..mak geram ngan kamu...hehe

Jumaat, 31 Oktober 2014

kronologi kelahiran nur mardhiyah:)

semua dh tengok kan gambar bb dhiya yang comel..hehe..takpe org tak kate kamu comel pon takpe coz mak tetap kate kamu comel..hihi...seperti yang sedia maklum mardhiyah sepatutnya lahir pada 08.08.2014..cantik dah tarikh tu..tapi masa kamu 36 minggu dalam perut mak doc hisham dan doc kat klinik kesihatan kata kamu akan keluar bila2 masa coz kedudukan kamu yang dah ke bawah sgt..tapi masa tu mak tak ready lagi..doc kata kenapa tak nak bb keluar awal..mak kata yang mak nak bagi puasa penuh dulu dan mak masih tak abis siapkan tempahan biskut dan kek utk pelanggan lagi..boleh doc gelak...tapi sempat gak doc nak booking cookies..sabar jelah...

so, mak disarankan tidak berjalan banyak kalau tak nak bb kuar awal..mak pon memang kerjanya duduk rumah je..wat cookies pon duduk je..hehe..punye nak jagalah...mak pujuk kamu mintak keluar selepas raya ketiga lah kalau boleh..raya ketiga tu mak g keje macam biase coz takde tanda pon kamu nak keluar..at last khamis masa raya keempat tu mak apply terus cuti bersalin coz mak kata kat ayah yang mak tak larat dah...so, mulelah mak bercuti 1hb ogos tu..mak pon dah decide nak duduk umah wan je sampai bersalin..malam tu tido kat umah wan lah semuanya..tiba2 jam 5.30 pagi 2 hb tu mak rasa macam sakit nak bersalin..mak kejutkan lah ayah..ayah mcm biase ulang lawak masa mak nak lahirkan abang muhammad dulu tanya dah sakit 5 minit sekali ke..nak gelak pon ye..tapi masa tu takdelah rasa sakit sangat..tapi bila wan kamu dah bangun automatik kena halau g spital lah kita..lepas mak dan ayah tunaikan solat subuh baru kami ke HKL..

sampai HKL lebih kurang pukul 7.00 macam tu lah..macam biasa bila sampai diaorg tanya lah macam2..nak isi borang tu lah ni lah tapi mak relaks je..masuk jam 8 mcm tu mak dah mula tak selesa sampai nurse2 pon perasan..masa tu jugak doc suruh naik atas katil check bukaan dah 5 cm..air ketuban masih banyak lagi tapi masa tu mak risau coz ramai doc datang siap bawak mesin scan..mak siap tanya kenapa..ada doc yang beritahu yang bukaan dah byk bukak tapi kepala bb tinggi lagi..sudah...mak dah panik..tapi doc kate relaks je..bile scan doc kata memang kepala tinggi lagi dan maybe bb kamu besar ni..mase tu dia bajet dalam 3.5-3.7kg..gile terkejut mak..takot pon ye gak tapi dah nak beranak takot pon hilang..janji kamu keluar dgn selamat..

dalam pukul 8.30 tu diaorg tolak mak masuk labor room..bile doc atas check pon memang kepala tinggi tapi dah bukak 6 cm..tapi dia kata insyaallah boleh normal..air ketuban pon dipecahkan..lepas bidan yang sambut tu siapkan semua alatan nak sambut kamu mak diminta mengiring...masa tu tak pikir sakit dah pikir nak teran..pukul 9 lbh skit mcm tu lah bidan kata dah boleh siap sedia nak teran..alhamdulillah dgn 3 kali teran keluarlah kamu dgn selamat jam 9.15 pagi dgn berat 3.27kg...tapi dalam hati kata mesti semangat gak ni coz lain mcm rase nk teran.hehe..

ape pon alhamdulillah semuanya dipermudahkan..terima kasih sangat2 kat bidan yang sambut kamu coz terlalu2 baik..terlalu2 bersifat keibuan..kalau orang kata berapa bintang nak bagi kat HKL mak akan bagi 4.5 dar 5 bintang..serius bersalin di sana sangat2 selesa..tq en suami coz empat2 anak kamu ade bersama saya ketika sesi meneran..syg kamu sgt2..pada nur mardhiyah,mak dah nampak yang kamu ni budak manja..tapi jgn manja sgt tau macam abg kamu coz nanti ngan org tak nak plak...mak sayang semua anak2 syurga mak..syg sgt2...

 


Khamis, 30 Oktober 2014

welcome my girl :)

assalamualaikum semua...lame dah tak membebel kat sini..bila cuti dok umah blog pon cuti..ape pon layan gambar dulu k..insyaallah esok saya akan cerita kronologi kelahiran baby saya ni :)

NAME : NUR MARDHIYAH BT MOHAMAD FIKRI
D.O.B : 02 AUGUST 2014
WEIGHT : 3.27 KG
HEIGHT : 46 CM





Khamis, 15 Mei 2014

28 MINGGU @ 7 BULAN

Arini 15.05.14  genaplah kamu 7 bulan berada dalam perut mak...sori syg peknen kali ni mak mmg tak sempat nak update selalu perkembangan kamu..tapi mak tetap sentiasa mengingati kamu...last week mak dh scan coz dua tiga ari dok lain mcm sakit perut mak...alhamdulillah mungkin mak rase tak selesa coz kamu dh berpusing kembali dan skrg kepala kamu telah berada di bawah..hope kamu kekal begitu sampai lahir ye syg..mak tak selesa takpe janji kamu selesa..

peknen kali ni memang macam2 dugaan syg...sepanjang peknen ni hb mak asyik low je smpi last week kena amik darah coz nurse suspek mak talasemia..bile kena rujuk doc plak dier kate next week kalau tak ok dier nak amik darah plak utk tiroid...tapi bile mak dapat jumpe doc hisham dier kate bacaan darah mak takdelah rendah sgt coz masih atas 10..talasemia mmg tak lah coz dari anak sulung takde tapi tiroid kemungkinan blh jadik tapi tak yah risau coz mase peknen normal tiroid kite tinggi..at last bile jumpe doc peberet baru lah lega sikit..

last week mase doc scan doc cakap perkembangan kamu sangat cantik so hb rendah tu tak membantutkan perkembangan kamu..doc kate bile lahir nanti doc bajet berat kamu dlm 2.8 kg..takpe mak cube naik kan lagi berat kamu dgn mkn banyak2 tapi tgh pk macam mane nk mkn banyak2 tu coz sepanjang 7 bln ni berat mak hanya naik 4 kg je...patutlah rase slim je tapi perut je lebih..hehe.....last week bile mak dpt tengok kamu tersenyum, tangan dan kaki kamu bergerak mak rase tak sabar nak peluk kamu..dan doc sahkan kamu adalah seorang baby girl..hehe...syok sgt...ramai anak dara kat umah nanti..tapi anak dara semua jadik anak ayah lah nampaknye coz sekarang pon semua anak ayah..huhu...

takpelah sayang girl ke boy ke mak tak kisah...yang penting kamu sht...tiada apa yang lebih menggembirakan selain melihat anak2 sihat..dugaan yang mak rase berat skrg ni adalah tentang abang kamu..aritu elok dah g spital utk temujanji dan doc nak admit tapi paed plak takde..3 hb ni abg akan berjumpa dgn paed di urologi..this time mak dah standby ambil cuti seminggu kalau2 abg kena admit terus coz mereka kate umur abg dah lewat sebenarnya..patutnya mase 6 bln hingga 2 tahun dh kena rujuk masalah abg tu..ape pon mak dah request kat doc kalau boleh operation dibuat sebelum mak bersalin coz nanti sape nak jage abg coz ayah nak uruskan kakak2 lagi..

kepada baby m, ketahuilah bahawa kehadiran kamu di dalam keluarga amatlah dinanti2kan..lame dah mak tak cium bau baby kat umah..segala persiapan utk kamu hampir selesai..pas ni mak nak fokus utk brg raya kakak2 dan abg kamu...mak harap juga selepas raya ketiga lah kamu lihat dunia ye syg..

Jumaat, 28 Mac 2014

perkembangan terbaru

lame dah rasenye tak bercerita di sini..biaselah bz siang malam..bb m sekarang dh 21 minggu..jap je mak rase coz bz sokmo sampai tak perasan dah mule kena prepare everything..setakat ni baju bb m dah sedozen mak beli..hehe..excited kan..barut mak dah beli yang baru dalam mase yg same baru jumpe yang lame..takpelah banyak sikit nanti..kalau musim hujan dah senang..mitten ngan booties kamu pon dah ade 5 set..lagi 5 set je lagi mak kena belikan..mak wat persiapan kamu seperti first baby juge..ayah ikut saja apa mak wat..hehe..

pas ni mak tinggal nak shopping barang2 utk breastfeeding ngan barang2 besar kamu jelah..mak mmg dah niat tak mau kamu rase kekurangan..biar same je semuanye..minggu depan genap 22 minggu kite berjumpe balik ye bb sebelum g kk untuk check up biase 7hb..mak tak sabar dah sebenarnye nak tgk kamu..jantina kamu mak ngan ayah dah tahu sejak 12 minggu lagi tpi next week doc akan confirmkan balik...kakak sarah selalu kate dier nak terus berdoa agar bb kat dalam perut mak yang kuar nanti girl..kelakar kakak ni..

tentang anak2 yang lain alhamdulillah semuanye ok tapi marissa baru 3 hari ni demam ngan batuk..doc kate tonsilnye teruk gak..hope anak mak cepat sembuh ye..next week kite nak g jalan2 dah..kalau sihat baru best jalan..ape pon mak hepi sangat ngan kehidupan mak sekarang...bisnes pon makin maju..betul kate orang biar kita hidup sederhana dari hidup meminta2 dan mengharapkan sesuatu dari org lain..jika kita bersederhana insyaallah kita akan terus berusaha untuk memperbaiki taraf hidup kita..

Selasa, 11 Mac 2014

kami penjual biskut pretzels yg sah...

sekarang ni kami bz sgt2 ngan tempahan pretzels yang pelbagai perisa ni...sape2 berminat nak cube sms lah saya 0176328284...harga 1 bekas rm18, 2 bekas rm35, 3 bekas rm50...sebekas ade 50 keping..ade 6 perisa iaitu:-
1) full choc
2) half choc
3) half choc with almond
4) half white choc
5) half white choc with almond
6) half white choc with oreo..