yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Khamis, 30 Disember 2010

penutup percutian 2010....

bagus tajuk di atas…lame dah teringin nk ke melaka balik pas bersalinkan marissa..tapi asyik tak cukup masa..yelah, en hubby pon bukan senang nk cuti…bila kami dapat cuti same2 kami gunakan peluang yang ada ni utk bersama keluarga..kali ni kami ke melaka beramai2…seulan sebelum nk g jenuh mencari hotel dan homestay tapi sayangnya fully booked..mmg pelik mase tu coz nape ramai org dtg melaka pada tarikh itu…tapi bila kami dah sampai sane mmg tak tahan lah tgk orang yang ramai..

sekali lagi kami bercuti bersama-sama family sebelahku..huhu..alang2 dah ke melaka kami terus melepak ke rumah makcik sedara yang dah lame tak kami kunjungi..bagus percutian kali ni coz sambil berjalan sambil melawat saudara mara..kami bertolak ke melaka pagi tu lebih kurang kol 8 pagi coz biaselah anak dah dua ni lambat sikitlah siap..sampai sane tempat yang kami pergi adalah pasar melaka..haha…macam kat kl takde pasar kan..bukan ape ibu ku hanya mkn belacan dari melaka..so, kenalah mencari stok di sana..lagipon saya nak makan mangga muda dari melaka…lagi kelakar kan..hehe..

takpelah yang penting semua enjoy..tempat kedua kami pergi adalah kg jawa…dulu mase kecik2 suke sangat maser aye g sane..yelah org kate barang2 kat sana murah2..tu yang ajak hubby ke sana…pas g sane kami lepak makan tengahari kat restoran yang dinamakan lot 85....mmg kalau balik sane kami suke makan kat sane.. pas lunch ingatnye nk sambung berjalan ke bandar melaka tapi melihat kesesakan terus kami lencong ke jusco yang baru…jadik jakun jap coz melihat saiz nye yang besar..canti dan macam2 ada..teringin plak nk beli semua barang2 bb kat sane..haha..merepek je saya ni kan..

macam kat kl takde tempat nk beli barang2 bb…lagipon dah mule beli brg2 bb sikit2…ingatnye sebelum sarat nk beli semua…semangat mak ni..pas abis meronda jusco kami terus pulang ke kampung…seronok dapat jumpe ngan sedara mara..lame dah tak jumpe mereka..kena plak lame tak mkn masakan mak sedara..lagilah sedap..kite sambung next entry k…

Jumaat, 24 Disember 2010

bercuti lagi....



mood mak sekarang ni dah melayang…nape melayang ye..sebab mak nak cuti selama 3 hari next week..ikut ati nak pulun sampai thn baru tapi nk buat macam mane tu je baki cuti yang mak ader..pagi tadi pon kakak maisarah tanye mak nk pegi mane…kesian dier..dier ingat mak pakai baju peknen mak nak jalan kot..huhu..takpe ye anak2 mak sayang…mak dah cuti esok sampai rabu..ari ahad atau isnin mak nak bawak kamu ke melaka…memang dah janji ngan ayah nak bawak anak2 jalan dekat2 je akhir tahun ni..so, kami pilih melaka…yang sedihnya semua hotel dan homestay penuh..so, terpaksa lah kami bermalam di rumah makcik ku..takpelah kan sambil tu leh melawat kampung yang dah lame tak ku jenguk..lame dah mak tak jumpe sedara mara..marissa pon tak penah balik kampung sejak lahir..ramai yang sudah menanti budak tembam ni wan kate..abislah kamu sayang kena buli lah di sana…huhu..mesti ramai yang terkejut tgk mak sekarang ni…lame dah tak balik nk masuk 3 orang dah anak2 mak..hehe..nak wat macam mane kan..rezeki..hehe…lama dah mak rase mak tak bawak anak mak jalan2..so, inilah masenye mak nak bawa kamu jalan2..ingatnye balik dari melaka mak nak singgahlah nilai tapi tgk lah macam mane nnti….selamat bercuti kepada semua..


Selasa, 21 Disember 2010

dividen asb telah diumumkan...

entry panas dan cepat gitu....baru tadi tgk berita harian online...dividen asb telah diumumkan...agihan pendapatan dapat 7.50 sen seunit dan bonus 1.25 sen seunit..so, total dapatlah 8.75 sen seunit..huhu...tinggi gak..ader gak org target 10.00 tapi tak sampai ke tahap tu ye..huhu.. ape pon saya sgt bersyukur..alhamdulillah...balik ni leh lah bodek2 en suami..hehe...

Khamis, 16 Disember 2010

bilelah nk stop makan benda-benda ni...







lihat gambar di atas...mak amik kat google...teruskan ngan cite mak...sejak peknen ketiga ni mak kuat makan benda-benda di atas...berbanding ngan dua orang kakaknye..atas meja di ofis wajib ader asam boi..aduhai..kadang2 mintak hubby carikkan mangga muda..abis semua benda masam lah mak nak makan..orang kate tak elok mase peknen makan benda2 masam..nnti anak tak cukup zat..mak bukan saje2 nak makan tapi mmg nak makan..kalau tak dapat rs lain macam je..dan yang paling tak suke sekali saya jadik PEMALAS....mmg ketara sangatlah yang ni..lately hubby yang masak..hehe..rsnye lah kan mak akan dapat bb ape plak kali ni...huhu..

Selasa, 14 Disember 2010

persiapan majlis akikah dan harijadi anak2 ku..

wow...macam best dan ramai  je tajuk di atas..mmg best coz kali ni akan diadakan majlis akikah utk 3 anak dara iaitu my daughter marissa, dan anak2 buah ummi nadhirah dan sofea amani..chumels2 gitu...tak lupe juga kami nak sambut besday nur marissa sekali..jap je tak lame lagi anak mak dah setahun..tema kami dah sepakat memilih ungu dan pink..tak jadik plak ungu putih coz atuk kate ungu pink lagi cantik..kali ni kami wat majlis besar..so, akan ditumbangkan 3 ekor kambing..banyak nye..leh ke abis..macam biase kambing2 tersebut akan dibakar dan selebihnya di masak..syok gitu..
bile ye nak buat?insyaallah majlis akan berlangsung pada 27 mac 2011 iaitu pada hari ahad..atuk kate kali ni buat hari ahad coz biasenye ari sabtu ader org keje...sekarang ni maklong tgh bz mencari tempat utk tempahan kad..mak pulak sibuk mencari kek dan cupcakes serta decoration..bukan tak nak wat sendiri coz byk keje mak nk kena wat di samping mak nk kena masak..harap2 mak larat lah coz mase tu mak dah nak masuk 7 bulan..huhu..
tapi keje mak macam dah selesai je coz mak dah jumpe tempat yg sesuai iaitu tempat ni...comel tau..totcupcakes...mak rase harganye berpatutan..ayah akan luluskan jika ayah berminat..huhu..kalau ayah tgk laman web ni nnti mesti ayah terpikat..kambing akan diintai pada bulan januari nnti..khemah pon akan diuruskan oleh pakngah..mak ttp jadik jawatankuasa makanan..hehe..mak pon tgh pening carik cameraman coz zaza dalam pantang waktu tu..so, terpakse carik org lain..
oklah nnti mak sambung cite lagi k...bye2..

Isnin, 13 Disember 2010

contest si cilik dan stroller

mak tadi ternampak contest ni kat blog mama eja...mak ingat nk join lah..dianjurkan oleh kuntumz..syarat2nye..
1) kena jadik follower - DONE
2) tajuk entry - DONE
3) Letak Banner - DONE
4) Post entry - DONE
5) Tinggalkan Link - DONE

NI GAMBARNYE...



Ni puteri kedua kami Nur Marissa Bt Mohamad Fikri...
Umurnye baru 9 bulan..
gambar ni diambil ketika kami bawanya jalan2 ke taman tasik titiwangsa...
tu sahaja serba sedikit tentang marissa dan strollernya..

Jumaat, 10 Disember 2010

perkembangan anak2ku...


lame dah mak tak cite kan pasal anak2 mak...bukan ape gambar tak  transfer tu yg lmbt nk cite pasal puteri2 mak yg comel2 belaka…   baiklah kite mulekan dengan puteri sulung mak iaitu NUR MAISARAH BT MOHAMAD FIKRI…

1) Bulan Disember ni kakak dah nak masuk 2 tahun 4 bulan..jap je kakak dah besar..
2) Macam-macam yang kakak leh cakap sekarang antara ayat yg tak wat mak tergelak, bile boring je kakak
cakap jom umah wan, jom umah atuk nuar dan paling best mak, shopping..huwaa….kakak sudah pandai shopping…tmpt paling dier suke  adalah Jusco dan Carrefour..hehe..anak mak low profile ye..
3) Kakak dah pandai sikit2 jage adik..kalau adik nangis mesti dier akan kate adik jgnlah nangis dengan nada  
    yg comel sekali..tapi dier suke gune ayat kakak lawa..hehe..kakak mmg lawa syg…
4) Kakak mmg dah leh lari laju..kalau g shopping kompleks kakak akan main kejar ngan ayah..hehe..
5) Bagaimana kakak nk dapat adik baru….kakak mmg manje sikit..kadang dtg ngade2  dier mmg haru…
6) Paling mak suke kakak dah suke makan sekarang ni..kakak paling suke makan jenis2 mee…

Itu sahaja ttg kakak…sekarang nak cite ttg adik yg bulat iaitu NUR MARISSA BT MOHAMAD FIKRI..

1) Bulan Disember ni marissa nak masuk 9 bulan..jap je dah besar..dah nak dpt adik..
2) Marissa dah pandai bertatih tapi kena paut kat kerusi lah..dier pandai dah nak berdiri kat mane2 tempat      
    yang dier leh paut..pengsan mak mengawasi nye..marissa juga dah leh duduk..dier lompat sikit..
3) Marissa pandai cakap ape ye…mama, baba, ibu, mak..dan paling dier suke adalah perkataan mamam…
4) Dulu mase kakak mmg susah nk makan..marissa plak lain..mmg kaki mkn..mule2 dulu mmg ssh nk  
mkn..sekarang ni pantang org hidang makanan dier lah dok dulu depan mknan..tapi dier tak suke ye makan bubur..dier hanye akan makan nestum, biskut, dan paling dier suke makan makanan orang dewasa…kalau mkn keropok goring, dier pon makan..pagi2 bekfes nasi lemak..tu sebab badan nye tak pernah susut..huhu
5) Marissa bile nk dapat adik ni dier baik je..ssh nk tgk dier wat perangai…
6) Next week mak akan bawak marissa g timbang..last timbang mase 6 bulan dier dah 8.6kg..ramai kate  
    10kg sekarang ni tak ape2..mmg semangat..

itu sahaja tentang anak2 makyang mak nk citekan..mak selitkan sekali gambar2 mereka..nk kate terkini tak gak..tapi ni koleksi mak lah.. 


ni kat titiwangsa....

 

 mase besday kak anje...

  di rumah

kakak yg comot...

Khamis, 9 Disember 2010

aku telah menemui kekuatan itu...

salam;
nape tajuk aku nampak lain kali ni...mmg lain coz aku nk share berita gembira ngan semua kwn2 ku..aku telah disahkan mengandung..kini dah nak masuk 12 minggu..nape lambat bgtau ye?erm..sedia ada tajuk di atas, mmg mak tak kuat nk bgtau ngan semua org yg mak dah peknen...bile mak ingat balik mmg mak rase bersalah kat anak mak di dalam ni..nasib baik ader kwn baik iaitu natt...dier lah yg bagi mak semangat..thanks ye natt..harapnye persahabatan kita akan sampai bila2...bile mak jumpe doc pon mak akan update kat dier dulu...kena plak kami sedang peknen same2..dekat2 plak tu due kami..huhu..
mak tau ramai yg mengata mak coz marissa pon kecik lagi..kena plak mak study lagi..ayah kate kate kat mereka jangan isau2 coz anak2 kami nnti kami yg jage dan kami yang bagi diaorg makan..kami tak pernah mintak kat orang pon..so, jangan rase ssh hati dengan mak ye...mak hanye perlukan kawan2 yg support mak je dan bukannye kawan yang suke mengata ye...kadang2 mak rase bersyukur sangat coz mungkin rezeki mak pada anak2 yang ramai ibarat kate kak e-car...thanks ye kak...mak pon kena bersyukur coz kalau tgk kawan2 mak bukan semua bertuah macam mak..so, mak berbangga mak akan dapat anak yang ramai..huhu...
orang ader gak tanye ngan mak ape yang lain kali ni?mmg byk yang lain..antaranya mak rase lah muntah rase masam2 dan masin2 tu..huhu..serius mmg mak tak pernah rase macam tu..pening pale ni tak yah kate..mmg tak larat..yang paling ketara nampak mak makin malas..semua nye mak malas..semangat nk masak ader tapi bila nak ke dapur jadik malas...huhu..akhirnya ayah lah yang kena wat keje rumah semua..hehe..takpelah ayah kate ayah tolong apa yang boleh..alhamdulillah coz dapt suami macam ayah..wahai anak2ku mak nak kamu tahu yang kamu beruntung mempunyai ayah yang sangat baik pada kamu semua..lagi satu yang paling ketara orang tegur perut mak 3 bulan tapi macam 5 bulan..kadang2 mak tak rase pelik coz mmg mak ni ejnsi peknen perut besar..next week insyaallah mak nk g jumpe bb kat dalam...ayah plak yg tak sabar2...
jantina anak?lom tau lagi tapi ramai dah teka yg mak akan dapat bb boy kali ni coz peneman setia mak sekarang ni adalah benda2 yg masam..ye ke?mak tak percaya semua tu...mak pon tak pk kan sangat jantina nye..dah tau jantina mak hanya nk g shopping je..huhu..org tanye tak teringin ke nk dapat anak laki?huhu...semua orang teringin nk jantina anak girl dan boy tapi Tuhan Maha Mengetahui..mak redha je kalau dapat girl lagi...mak lagi suke..ayah sejuta kali suke coz nnti semua jadik rapat ngan dier seperti skrg..huhu..ayah menang dan mak kalah..hehe...
ok lah mak tak nak cite panjang2 lagi..lain kali mak mengomel lagi...ape pon tq kepada kwn2 yang doakan kesihatan kami..mak rase bersyukur teramat sangat dengan apa yang dikurniakan kepada mak dan keluarga mak..