yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Rabu, 30 November 2011

updated perkembangan musyrif

semalam g klinik utk check up musyrif 5 bulan..lambat sikit coz tarikh lain dh penuh..sekarang ni berat musyrif dah 6.85 kg dengan panjang nye 63 cm...alhamdulillah dah nampak cantik graf nye...dulu mule2 asyik kuning je...kena cucuk pon boleh gelak..nurse pon kelakar tengok..musyrif sekarang ni dah mule angkat punggung..yg paling kelakar bila dah angkat punggung berguling2 dier jatuh..hehe...comel tengok..masih menjadi mangsa kakak icha..terbaru dalam diam2 kakak icha suke sepak adiknye ngan kaki yg tembam itu..aduhai...nak marah pon bukan dia faham...mak lah yg jadik tarzan...huhu

alang2 check up musyrif  mak pon amik lah pil perancang mak sekali...aritu mak timbang berat mak 60kg..semalam timbang 58.7 je..hehe...manyak syok coz dah mule kecik sikit...sikit je k...nak banyak kena diet sungguh2..huhu..oklah nanti kita sambung cerita lagi k...babai...

ini gambar mase besday sofea..tema oren...gemuk plak dalam gmbr ni..huhu

makan nan cheese

baru2 ni cuti awal muharram kami ke medan tuanku...en suami ajak g test itu nan cheese...erm..mak pon bersemangat..mase tu anak2 dara nak ajak g carrefour tapi ayah kate next time..huhu..mak menang malam tu..bersemangat malam tu mak nak g.....

dari pendapat mak ngan ayah rasenye nan cheese ni biase2 je..kami bukan jenis kuat pedas sangat so bila rase kuah dal nye terus tak tahan...pedas gile...cheese nan dia pon ayah kate takdelah banyak sangat cheese nya..ayah kate tak mau repeat lagi lah...kita carik kedai lain pas ni...mak follow je..anak2 pon tak berapa nak makan nan cheese tu...sorilah gambar bawah ni tak clear sgt..biaselah musyrif tak bagi kerjasama coz kepanasan dok kat kedai tu...kalau tau dok kat belah luar dari dok kat dalam...

Isnin, 28 November 2011

pindah ke putrajaya...

pindah umah ke?tidakkkkk....blm lagi berhajat nk tinggal di sana..ofis saya akan berpindah ke sana..sangat bosan..dh setahun mintak tukar tapi tak dapat2 lagi..sangat sedih..saya ni tak kisah kalau saya ke sna sebagai org bujang atau ibu beranak satu..tapi bile mengenangkan baby2 comel saya jadik sedih plak..yelah awal2 pagi mereka perlu ikut ayah antar maknye...petang plak kena tunggu mak sampai kl blk baru boleh balik rumah bersama-sama...

ade org kate senang je tu..cube bayangkan kami duduk rumah tkt 5 tanpa lif..mane lah en suami boleh bawak semua anak2 sorang2..org yg dok ckp bolehlah kate macam tu coz dok umah yg semua nye senang...takpelah.mungkin ini dugaan utk kami...kam
i redha...paling kesian sama ini budak...kamu sungguh comel mcm kakak2 kamu...


Khamis, 24 November 2011

kisah pasangan anda...

erm...pagi-pagi lagi mak nak wat entry yang agak wat sesetengah orang tak setuju...jawapan mak pedulik ape..ni blog mak suka hati mak nak tulis ape...kat sini mak bukan nak cakap sape2 cume entry ni nak ingatkan diri mak sendiri supaya kawal segala kemarahan,kesabaran,sakit ati,terasa hati dan segala penyakit yang tak elok kat hati dan otak ni..huhu..kasar ke bahasa mak???tak kot..ni standard bahasa mak lah..hehe..


mak ni merepek ape lah...kite teruskan berkongsi  cerita..mak tengok kat fb sejak dua tiga menjak ni dah ramai sangat orang berpasangan suke memburukkan pasangan dan diri masing2...berpasangan di sini adalah kekasih,tunang, dan suami. bagi pendapat mak dalam hidup ni normal bila kite bergaduh dengan pasangan kita..mak pon kadang2 ada gak kecik hati ngan ayah tapi mak takdelah sampai nk umumkan kat fb apa yang sedang mak hadapi Cuma mak akan bincang balik ngan ayah apa kesilapan kami tanpa perlu libatkan orang lain..


yang mak perhatikan lah bila gaduh walaupun mereka tak direct bagitau mereka gaduh ngan pasangan tapi bila dah banyak2 orang komen mereka mula lah bukak cerita..see, kat situ dah kita wat dosa kan lebih2 lagi orang yang kita burukkan adalah suami kita sendiri...bila kita dah baik orang tetap pandang tak elok kat kite..


yang paling mak rase kelakar bila dah berbaik mula lah kat status fb tulis sayang pasangan saya lah, terima kasih lah pasangan saya sebab bagi saya hadiah, saya sayang pasangan saya seumur hiduplah dan macam2 lah ayat2 manis yang berpura-pura keluar..kenapa mak kate berpura-pura coz bila dah baik cakap elok2 bila marah abis semua orang tau...perlu ke gaduh je kena bagi hadiah..tak perlu kot...


kalau kita sayang pasangan kita, kita juga akan cuba tutup aib pasangan kita dari diketahui orang...kita kena terima kebaikan dan keburukan pasangan kita coz kita sendiri yang pilih dia utk menjadi teman hidup kita..pahit ke manis ke kite kena terima..dan lagi satu mak selalu ingatkan diri mak jangan berlumba-lumba ngan orang utk tunjukkan siapa kaya  harta kerana mak pon dah cukup kaya sekarang ni sampai ramai orang cemburu...mak KAYA ape??? mak ngan ayah kaya kasih sayang dan kaya anak2...itu udah cukup..bila dah kaya kasih syg automatik kita akan kaya harta kerana kita akan same2 berusaha utk dapatkan semua yang kita nak...tapi bila kita hanya kaya harta belum tentu kita kaya kasih sayang..dah banyak contoh mak tengok..


 lagi satu kalau kita berkawan ngan orang yang boleh dapat ape2 dari pasangan dia kita jangan cemburu atau pakse pasangan kita wat benda yang sama coz kita kena tengok kemampuan pasangan kita tu..yang penting bila sampai mase mesti kita pon boleh dapat apa yang org tu dapat...KESIMPULAN dari apa yang bgtau kat sini ialah cuba sedaya upaya sorokkkan aib pasangan kita dan berusaha dengan lebih gigih untuk membuat pasangan dan keluarga kita bahagia...


Rabu, 23 November 2011

anniversary yang keempat...

mak rase mak banyak cite..yelah dekat 5 bulan mak tak bercerita..hari raya pon takde cerita..huhu..takpelah tinggalkan cite yg lame..now kite cite tentang cita-cita terbaru..rasenye yang paling awal adalah anniversary mak ngan ayah yg ke-4 tahun..macam tak percaya dah 4 tahun kami hidup bersama...sekarang dah 3 orang anak pon..bangga tau umur 27 tahun ada 3 orang anak..yg baca sila jgn rase saya berlagak k! just nak bgtau je..



kepada en suamiku terima kasih kerana telah membahagiakan saya selama 4 tahun ni..walaupun baru 4 tahun alhamdulillah rumahtangga kita masih bahagia..masih lagi menjadi contoh kepada kawan2..mmg kite miskin harta tapi kita miskin kasih sayang. yang tu lagi penting dalam hidup berumahtangga ni..ape pon saya dan anak2 sayangkan awak sangat2..



akhir sekali terima kasih banyak2 coz belikan hadiah yang saya rase amat istimewa..nak tau ape dia meh tengok gambar di bawah ni...



 sumber dr google...

p/s: insyaallah kalau jadik en suami mahu belikan sesuatu yg lbh besar lagi...hope dptlah..huhu


Selasa, 22 November 2011

asyik adik je kakak2 pon nak pemes gak..hehe

oklah tajuk atas dah tau kan mak nak cite tentang sape plak...mak nak cite tentang anak2 dara mak..yang sulung ni...
 gambar ni mase g bukit bendera...

kakak maisarah sekarang dah besar..dah 3 tahun 3 bulan..bila tengok kakak dah boleh diharap mak plak rase nak menangis..mak rase tak percaya anak mak dah besar..tapi walaupun dia dah boleh diharap mak tak mau bebankan dia ngan ape2...mak masih ingat pesan doc jangan amik kesempatan ke atas anak2...kakak sejak awal ramadhan aritu dah dihantar ke taska...alasan dihantar ke sana kerana bbsitter tak larat nak jage tiga2 sekali anak2 mak..kedua ayah kate bagi dia lajar berkawan coz nanti bila 5 tahun nak masuk tadika dah ok...kakak akan tiru apa je orang wat..mase mak memerah susu dia tgk..sekali tu dia amik mainan mesin cake playdoh nye dia buat macam perah susu gak..mak ngan ayah gelak je tengok...sekarang ni pakai baju kalau pendek sikit pon mesti dia tarik2..kalau seluar atau skirt tu mmg jenis pendek dia tak kisah..kakak same ngan mak tak suke benda senteng2 ni...huhu..

yang ni plak anak dara mak no 2 iaitu nur marissa...
ini budak sangat comel perangai nya sekarang...macam biase dah jadi kaki buli..kakak sarah nye selalu mengalah ngan dia..nak wat macam mane badan nye pon dah nak same ngan kakak...tu yang kakak selalu kena mengalah ngan ape yang adik buat...dia gelar diri dia icha...comel bile dia sebut name dia...kalau apa2 je hak dia mesti dai akan kate icha punye...ramai geram ngan dia ni coz dia banyak cakap...orang kate dia cerdik dan lebih cepat dr kakak sarah...alhamdulillah mak dikurniakan dengan anak2 yang bijak..yang ni lagi suke tiru apa orang buat..haru kadang2 tapi masih boleh dihandle lagi...gigi dah penuh...jalan tak payah kata memang dah laju...

mak rase tu je kot setakat ni yang mampu mak tulis tentang anak2 mak...ape pon sebagai seorang ibu, mak bangga ngan anak2 mak...macam2 pujian yg mak dapat..syukur alhamdulillah...

Jumaat, 18 November 2011

apa yang musyrif leh buat?


seksi plak gambar sy mak letak...malu sy..seksi2 comel tau syg...ape sy leh wat ye...esok sy genap 5 bulan..jap je kan sy dah besar...sy suke lagi nangis malam2 ajak mak temankan sy..tapi sy tgk mak saya relaks je handle sy..mane tak relaks syg..mak dah 3 anak..jadik biase je nangis2 tu...sambung baliklah cite saya..saya dah boleh meniarap..mule2 dulu saya lambat meniarap mak ngan ayah isau...tapi sekarang mereka dah pening coz saya suke ronda satu rumah..yg paling kelakar sebelum reverse saya akan angkat montot saya dah reverse..mak selalu ketawakan saya..huhu...

saya minum susu mak saya sampai esok je coz tu je stok yang ade...pas ni saya akan menjadi peminat setia susu lactogen..biarlah ape orang nak kate..asalkan saya tahu mak saya adalah mak yang best sekali..hehe..mak saya bukan sengaja..lagipon saya dulu jenis tak sabar..saya selau kena buli ngan kakak icha saya..dia suke picit2 saya..hehe..tapi nasib baik ade kakak sarah..dia suke panggil mak bila saya kena buli..saya rase tu je kot tentang saya..kalau saya cite lebih2 mesti org nyampah nanti...

cabaran breastfeeding

sekalian anda semua tahu yg mak dah selamat lahirkan muhammad musyrif..walaupun mak dah kutip banyak ilmu dan menyediakan segala peralatan untuk bf musyrif rupe2nye gagal lagi...ayah kate nnti yg seterusnye kite lajar sungguh..ntah bila pon tak tahulah..hehe...sambung balik cite bf..mak tak taulah macam mane leh gagal lagi..bukan tak sedih tapi mak kena kuat..kalau dh masuk anak 3 orang masih jugak dok meleleh je airmata memang ngade2 lah kan..kalai ni musyrif adalah paling cepat terima susu formula...ari yang ke 6 ngan rase sedih mak menyuapkan susu formula ke mulut musyrif..selepas kejadian di hospital iaitu kuning dan kekeringan musyrif dah reject df..segala usaha telah mak lakukan..tapi bila sampai tahap musyrif merayu2 ngan mak kerana kelaparan dan bersungguh nak susu mak pon bagilah fm kat dia...mak adalah seorang mak yang prihatin..mak lebih rela wat ape saje untuk anak2 mak..

mase mak dalam pantang tu mak dah rase mak tak dapat langsung nak bagi musyrif rase susu mak..tapi dengan nasihat dari kawan2, dan paling terharu kesabaran ayah mak kuatkan diri untuk perah...mase dapat banyak stok memang mak rase bersyukur..makin hari makin kerap mak perah..musyrif tido je mak mule operasi..sampaikan penah satu hari penuh dah peti ais mak ngan susu2 untuk musyrif..mak siap upload lagi kat fb mak gambar susu tu..bkn niat nak menunjuk tapi sebagai kenangan utk mak nanti...

at last sampai musyrif 5 bulan esok musyrif rase lagi susu mak tapi terpaksa berhenti di sini kerana atas faktor kesihatan mak..mak dah dapat kesan dari akibat memerah sahaja...seperti kakak-kakak, kamu hanya dapat rase susu mak sampai 5 bulan sahaja..walaubagaimanapun ayah tetap bangga ngan mak coz bukan senang memerah tanpa df dari bb...ape pon kepada MUHAMMAD MUSYRIF BIN MOHAMAD FIKRI,ketahuilah bahawa mak tetap sayang kamu sampai bila2...mak juga minta maaf coz tak dapat memberikan susu mak selama 2 tahun...ape pon mak dan bangga kerana kamu dan kakak-kakak kamu adalah anak yang baik..LOVE U ALL..sob...sob..

NUR MAISARAH BT MOHAMAD FIKRI

NUR MARISSA BT MOHAMAD FIKRI

MUHAMMAD MUSYRIF BIN MOHAMAD FIKRI


Selasa, 15 November 2011

memperkenalkan anak bujang saya

ni lah anak bujang saya...dah nakmasuk 5 bulan baru mak nak tunjuk muka saya....gambar saya byk dalam hp mak sy yg tak berapa nak canggih tu dan usb mak sy hilang...sekarang ni mak saya dapat hadiah best dari ayah sy.harapnye mak saya akan tunjuklah muka sy byk2.....hehe...

muhammad musyrif bin mohamad fikri

Jumaat, 11 November 2011

tunggu.....

lame kan sy menyepi??lepas ni insyaallah sy akan aktif berblog semula...so,pas ni jgn muntah baca blog sy.....huhuhuhu