yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Jumaat, 29 Januari 2010

32 weeks...

kelmarin genap lah mak peknen 32 minggu bersamaan 8 bulan..jap je mase berlalu..tinggal lagi 8 minggu untuk ke due date mak..mule2 rase macam takot gak tapi ayah kate jangan takot2..nnti darah tu tiba2 je leh naik dan turun..so, better jangan pk sangat...ayah kate barang anak semua dah siap kan?semua dah masuk keta...just tinggal bakul baju nak letak kat umah wan je ayah tak bawak lagi g umah wan..kali ni mak pantang kat umah wan lagi..lagipon kat umah wan tinggal maklong ngan wan je..so, pantang jelah kat umah wan..kalau pantang kat umah sendiri nanti ayah kate sape nak jage..ayah leh cuti 2 atau 3 minggu je..bakinya nnti mak kena wat sendiri semuanye..kalau dok umah wan leh lah maklong tolong tgk2 kan mak ngan adik..kakak maisarah nnti kena antar kat umah ibu nye..kalau kakak berkeras nak dok ngan mak baru mak tak antar maisarah..ari rabu aritu ayah ngan maisarah teman mak g klinik nak check up..so, ape perkembangan mak ye dan baby ye..




....berat mak sekarang dah 53.5kg..hehe..kalau dulu waktu macam ni dah 56kg..so, kali ni lebih keciklah mak ni..huhu..tapi lom terpk nak diet pas bersalin coz ayah kate jangan diet over2 coz nak bf anak..

....baby dah masuk lorong dan mule ke bawah..aderkah ini bermakna saya akan bersalin awal?tidak....anak   mak mesti keluar 36 minggu ke atas..

....ader yang dah tegur perut mak dah turun..no, no, no....

.....mak dah mule tak larat membawa perut...

....anak mak dah 1.6kg..doktor kate adik nampak lebih besar rasenye dari kakak coz dulu kakak lagi kecil saiznya pada waktu2 begini..

....klinik kate berat mak, selera makan mak, gula mak, hb mak semua ok...nurse kate standby if rase sakit g hospital...



itu sahaja perkembangan mak pada minggu ke 32..rase tak sabar lak...nak sangat tgk adik nanti rupe macam kakak tak...macam mane pon kamu semua tetap anak mak..mak dan ayah terlalu sayangkan kamu semua..kami cube buat yang terbaik untuk kamu berdua..harapnya adik jangan keluar dulu ye sayang..mak dan ayah nak bawa kamu berdua ke melaka esok..nanti lepas adik lahir baru mak dan ayah bawa adik dan kakak ke tempat yang lagi best ye sayang...

Isnin, 25 Januari 2010

anak lelaki vs anak perempuan....

tgk tajuk macam nak celuparkan mulut ni je tapi tak leh..walau tak puas hati macam mane pun kena tapis lagi ayat2 di bawah ni...nape ye saya letak tajuk seperti di atas..sebabnye saya dah menyampah dengan ayat2 orang yang terlalu taksub ngan anak lelaki...salahkah kalau kite punye anak semuanya girl?????bagi saya tak salah kan kalau saya dan hubby inginkan anak perempuan ramai2...my hubby said kalau anak girl semuanya dier ok je coz semuanya akan rapat dengannya..kalau hubby saya tak kisah so orang lain janganlah kisah ye..hak kami lah nak anak ape..ni tak, selalu kuarkan statement yang tak suka didengar..yang paling tak suke nak dengar adalah, kalau ader anak lelaki ni aderlah keturunan..for me and my hubby keturunan tu bukan terletak pada anak girl or anak boy ye..kalau takde anak girl macam mane anak boy tu nak menyambungkan zuriat nya..so, same2 perlu dalam menyambungkan keturunan keluarga..lagi ayat2 yang daku tak leh nk dengar aderlah bile orang kata kalau lahirkan anak lelaki nanti mertua sayang...dengar mmg tak logik kan coz ayah mertuaku sayang kepadaku walaupun aku melahirkan anak perempuan..hehe..masuk bakul angkat sendirilah aku ni..hehe..bagiku anak lelaki ke perempuan ke sama je..kalau aku dikurniakan anak lelaki atau semuanya anak perempuan pun kami terima...alhamdulillah kalau dapat lelaki coz dah sepasang..dapat girl lagi ayah menang kate hubbyku..huwaa...mak sorang2 lagilah pas ni..hehe..sepatutnya kita kena bersyukur coz masih lagi diberi peluang untuk memiliki zuriat sendiri..ape yang diberi oleh Allah aderlah rezeki dan ader hikmahnya..hubby selalu pujuk dan beritahu jangan difikirkan apa yang orang kate..girl or boy kite yang jage dan besarkan same2..kalau kite takde anak laki pun kite kena terima...mungkin ader sebab kita tak dikurniakan anak lelaki dan mana lah tau one day kita akan dapat anak laki jugak ke...so, banyak mase lagi..kite tunggu je...kepada anak mak yang didalam perut mak ni..cepat kuar ye sayang..mak dan ayah taks abar nak lihat kamu...walaupun kamu girl, mak dan ayah tetap sayang kamu macam ayah dan maisarah sayangkan kakak maisarah...kami akan cube berlaku adil ye sayang...

Jumaat, 15 Januari 2010

akhirnya ku dapat juga...

mak baru balik dari shopping2 di sogo..huhu..penat betul rasenye..g jap je tapi lenguh satu badan...yang bestnye mak dah dapat beli breastpump medela yang mini electric..syok betul..thanks sayang coz belikan mak pump tu..walaupun utk sebelah je tapi mak ttp beryukur...yang penting mak nak beli pam yang leh pakai bateri coz senang mak nak bawak ke kelas..niat mak mmg nak susukan adik sampai umur 2 tahun..insyaallah..ayah pun dah sokong..ayah kate nak tgk mak hepi bile buat sesuatu tu..mak jeles bile tgk org dapat susukan anaknye lame2 coz mase kakak mak dapat susukan jap je coz takde kesabaran kot..huhu..kakak maisarah, mak mintak maaf sayang..harapnye tak berlaku kesilapan lagi pas ni..kat sini mak tepekkan gambar..mak tak amik gambar pon lagi coz masih dalam kotak..mak beli yg pakejnye ngan beg dan kelengkapan yang lain...huhu..

Khamis, 14 Januari 2010

mak nak minta maaf pada kawan2 mak...

dua tiga menjak ni mak rase sibuk sangat tambahan plak kandungan mak dah masuk 30minggu..ayah pun bz ngan keje..sabtu ahad pon ayah keje gak..ayah cuti pun bulan satu ni just mase pakcik sofi tunang je..nasib baik ader kakak maisarah teman mak..kalau tak mesti mak boring..nak wat macam mane ayah kena carik duit lebih untuk kita sekeluarga..lagipun tak lame lagi adik nak lihat dunia..lagi banyak duit nak pakai..ader gak org tanye kat mak yang suami kamu tak cuti ke?asyik kej je..nak wat macam mane..dah tuntutan tugasnya begitu..alhamdulillah rezeki pun makin bertambah dua tiga menjak ni..(bukan nak eksyen ye..ni rezeki anak2..tapi tak leh cakap besar tau...banyak dah kwn mak yang suke eksyen bile duit lebih sikit...huhu)keje mak dah tetap..pas ni tak yah lagi potong kwsp..clear dah payslip mak..huhu..mak dah pilih taraf berpencen..ayah pon naik gaji bulan ni..ot ayah pon dah naik kepada rm350 sebulan...tu sebab ayah kate kena keje keras..leh dapat ot banyak2..mak pun tak kisah..janji ayah ok..tapi kalau ayah penat atau tak sihat mmg mak suruh cuti coz duit banyak pun tak gune kalau sakit kan...dah meleret plak cite mak ni...
mak ni sebenarnya nak minta maaf pada kawan2 mak..especially pada dylla a.k.a mummy sofea, nat a.k.a ibu adam,naz a.k.a ibu rikazz, lina a.k.a mummy fia, myra a.k.a mummy zara..kepada dylla sori sangat coz tak sempat wat entry khas untuk baju yang dikau kirimkan untukku..ape pon atul nak ucapkan terima kasih coz dylla susah2 hadiahkan atul baju peknen yang comel tu...kepada kawan mak yang lain mintak maaf banyak2 coz tak dapat hadir majlis harijadi anak kalian...mak bukan sengaja tak nak hadir tapi mak betul2 tak kesempatan untuk pergi. ayah nampak gak perubahan muka mak bila tak dapat hadir majlis2 itu tapi ayah kate dier tak leh elak kalau kena keje..mak teringin gak nak jumpe kawan2 mak yang mak kenal hanya di alam maya...tapi setakat ni mak hanya kesempatan jumpe dylla je..harap nye mak dapatlah hadir besday anak mak yang sorang lagi ni iaitu besday sofea puteri kepada wina...harap ayah tak kejelah minggu depan..

Khamis, 7 Januari 2010

lamenye tak update....

wah...bersarangnye blog mak ni...betapa mak bz nak update blog ni...kakak maisarah dah nak masuk 1 tahun 5 bulan...adik plak dah 29 minggu ada dalam perut mak..jap je mase berlalu..tak lame lagi kite semua leh tgk adik..mak tak sabar nak tgk adik..kena plak bile doktor hisham kate adik punye mulut dan hidung same macam kakak...mesti comel macam kakak..cume pipi dier nampak cembung daripada kakak..saiz adik pon besar sikit dari kakak..erm..mak tak kisah janji anak2 mak sihat...mak dah mule rase tak selesa..kena plak adik ni lasak sikit di dalam perut daripada kakak dulu..dah kuar nnti adik jangan nakal2 ye..yang paling kelakar, until now takde orang yg kate adik ni girl..tgk perut mak ni semua kate boy..wah..macam mane ni..kalau orang kate boy kuar girl mesti nnti lasak macam boy..wan pon kate adik ni boy..erm..ayah kate kite tetap panggil name girl nye..ayah suke nak dapat girl lagi..ayah kate kalau dah kuar nanti boy kami terima seadanya coz kalau boy dah sepasanglah anak mak dan ayah..kalau girl lagi kami terima je..tapi kalau boy kami tak beli lagi banyak baju..mak hanya beli 12 pasang baju baru je aritu ngan ayah..kalau tak cukup ayah lah yang kena g carik lagi nnti mase adik kuar...

perkembangan kakak maisarah plak...baru2 ni kami pegi ke port dickson..balik tu maisarah dah nampak lain..dier demam..walaupun demam sikit kami terus bawak g klinik..doktor hisham pon kate maisarah punye demam pon ok..doktor hisham pon ader bgtau kami ape yang patut kami bagi maisarah makan untuk kembalikan berat nye..ingatkan balik tu nak mule bg maisarah makan ape yang doktor suruh..tapi dier takde selera makan mase demam...mase mak cuti maisarah ok je..bile dah start keje selasa tu demam kakak maisarah makin teruk..bile kami nak sebut nak bawak kakak maisarah ke klinik mesti dier jadi ok..demamnye waktu siang elok je..waktu malam tu yang panas..masuk hari khamis demam maisarah makin teruk sangat..meracau2 lagi..ape2 pon tak nak masuk dalam mulutnye kecuali air masak dan air glukos..ubat pon kakak maisarah dah muak sampai berlawan nak bg makan..cian mase tgk kakak maisarah..mak ni sampai kering airmata menangis..nasib baik ayah kuat sayang..ayahlah yang uruskan kakak..mase tgk tu mmg rase terharu dapat suami macam tu..ibu yang jage maisarah pon nak nangis bile tgk badan kakak maisarah kurus kering je..merengek je..terima kasih makcik munah coz sanggup jagekan maisarah mase dier demam panas..mase kat spital doktor masukkan ubat kat punggung maisarah..nasib baik tak nangis..ingatkan bile dah masuk ubat panasnye makin kurang tapi jumaat tu panasnmye makin teruk..mak tak tau nak wat ape..nak g klinik tak sampai ati..wan pesan letakkan tuala basah kat seluruh badan kakak maisarah..

jumaat malam tu kami ader di rumah atuk maisarah di klang gate..malam tu mmg bz coz esoknye adik ayah nak bertunang..so, ayah bz nak siapkan hantaran pakcik sofi..malam tu mak tido mmg tak lena coz mak kesiankan tgk kakak maisarah yang sekejap2 bangun coz tak selesa tidonye...pagi tu panasnye makin kurang..tapi menjelang nak ke rumah tunang pakcik sofi merangkap jiran sebelah umah ibuku panasnye makin teruk..nasib baik lah pakcik sofi bertunang ngan kawan baik mak merangkap jiran wan..hehe..sampai sane je terus atuk wangsa maju amik kakak maisarah..atuk tanggalkan baju dan letakkan kain maisarah..lepas majlis settle atuk kate jangan balik dulu biar atuk jage..sementara atuk ngan wan jage mak ngan ayah kuar jap ke utm coz nak settlekan tangguh belajar mak..mak kate dalam hati ader hikmah mak kena tangguh..rupe2 nye kakak maisarah tak sihat dan perlukan perhatian..takpelah sayang..demi suami dan anak2 mak, mak sanggup wat ape je..mak pon takdelah terkejar2 sangat pembelajaran mak..lagipon mak dah ader keje tetap, keluaraga sendiri dan semuanye..

balik dari utm mak tgk kakak maisarah tgh minum atas pangku atuk..atuk bg kat kakak air kelapa..atas kepala atuk lumurkan air asam jawa..wan kate terlupe nak letak air asam jawa..bile letak air asam jawa mmg lega sangat tgk kakak dah leh kuarkan suara..nasib baik mak tak bawak kakak g klinik balik..mesti kakak kena masuk air coz badannye panas sangat..atuk kate kalau leh mmg tak nak mak bawak kakak g spital atau klinik lagi coz ubat banyak2 pon tak elok masuk dalam badan..biel dah tgk kakak ok skit baru mak berani nak bawak kakak balik umah atuk klang gate balik...malam tu kami celebrate besday pakcik firdaus..adik ayah yang ke 6..malam tu kami tido umah atuk coz ayah kate maisarah tak pulih lagi jangan diembunkan..malam tu kakak tido lena sangat...mak plak yang tak tido lena coz perasaan risau tu ader lagi..

pagi tu kakak maisarah bangun tido dengan semangatnye dan bermain..mak ngan ayah rase lega sangat..pas mandikan kakak, ayah antar mak ngan kakak maisarah kat umah wan coz ayah kena keje..cian ayah..penat sangat..mase kat umah wan kakak maisarah dah nampak ok..bile kakak maisarah dah sihat sekarang ni baru kami perasan yang giginye dah makin banyak..geraham kakak pon dah ader 3 batang..gigi taringney baru nak tumbuh..gigi bawah pon tumbuh lagi satu..terlupe nak cite yang kakak maisarah pon kena ketegur orang kate..kami berubat kampung gak..pas ni ayah kate tak yah dah bawak kakak g mandi kat laut atau sungai..nanti anak2 dah besar ayah kate baru kite bawak semua g mandi laut..mak pon rase insaflah..hujung bulan ni pon ayah kate kite g melaka atau cameron highlands..sebelum tu kami perlu jumpe doktor hisham untuk minta nasihat nak jalan jauh coz mak dah nak masuk 8 bulan ni...gambar kakak pon ader dalam hp mak..nanti mak upload kan..