yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Rabu, 29 Julai 2009

tag dr mam rikazz

Tag Kenangan zaman kecik kecik
First time wat tag ni..ni pon amik dr mama rikazz yg nk tau zaman kecik2 saya..hehe

Nama penuh : Nur Rabi'atul Adawiyyah Bt A.Rahim
Tarikh laher : 7 April 1984
Tempat lahir : Gombak, Selangor
Tempat anda dibesarkan : Kuala Lumpur

Soalan2nya ialah

1.Siapakah nama kawan rapat anda sewaktu kecil?
Erm..ramai..antaranya Farizzah, dan Cik Zubaidah..same lah ngan adek kite..huhu

2. Apakah permainan masa kecil yang anda ingat?
Teng teng-rounders-masak-masak..hehe

3.Kalau anda bergaduh dengan kawan anda..apakah kata kata yang anda nyatakan pada mereka?
Tak nak kawan takpelah....

4.Di kawasan manakah yang menjadi tempat faveret anda bermain?
Kat kawasan flet kami...

5.Apakah cita cita anda masa kecil?
Nak sangat jadi cikgu sampai sekarang simpan lagi cita-cita tu...ntah2 dapat jadik lecturer nnti...huhu..

6.Apakah kartun atau rancangan tv yang anda gemari dan masih ingat sampai sekarang?
Ape ye...tak ingatlah..bukan suke sangat tgk kartun..huhu

7.Makanan ringan apakah yang akan anda borong di kedai?
Deng Dang..betul ke eja ni...

8.Nyatakan seorang rakan zaman kanak kanak anda yang anda teringin sangat nak jumpa sekarang..
Takdelah..semuanye masih berkawan sampai sekarang..

9.Apakah gelaran anda masa kecik?
alang, nor...

10.nyatakan seberapa banyak rakan bloger anda yg anda ingin tau zaman kanak kanaknya..
mel
natt
diana
kak lin

Dengan jawapan rakan rakan yang lain kita akan dapat lihat siapakah mereka dahulu...huhu

alhamdulillah...everything ok..




semalam kami g klinik coz seharian semalam saya rase tak larat sangat..mengah semacam..so, g jumpe doktor hisham coz kebetulan kandunganku dah masuk 6 minggu..doc kate kena datang ms 6 minggu coz nk tgk luar atau dalam rahim..alhamdulillah bb ku di dalam rahim..lega sangat2..tapi sempat lagi doktor berkata dengan muke nye yg serius mintak datang lagi 2 minggu leh tak?nk scan utk tentukan heartbeat, tarikh due dan yang paling kelakar kami dengar adalah nk tgk u peknen kembar or sorang coz perut u mmg nampak besar..ditambahkan lagi ssh utk doctor scan dari pelbagai scan..doc nampak muke pelik je..erm..kuar dr klinik hubby kate tak mungkin kembar coz kami bukan ader keturunan yg dekat2 ni..just ader pon sebelah ibu iaitu nenek sedara, pakcik, dan dua pupuku..selepas tyu lom ader yg dapat kembar..tapi kami kate tak mungkin lah kembar..hanye naluri seorang ibu yg leh merasa bayi yang dikandung ini kembar atau tak..bagiku melihat nye di dalam rahim membuatkan kami rase seronok dan bersyukur sangat2..seorang atau dua kami tak kisah..janji sihat semuanye..melalui hari2 yang mendatang mebuatku berfikir..lain pulak mengandungkan yang ini..saya lebih cepat penat dan mule tak larat..dulu semuanye ok..takde masalah..mule tghari semalam dah mule rs mulut ni tak leh berhenti mengunyah..pening..dah mule kuat makan lah ni..hubby ader pesan semalam makan benda yang berkhasiat dan makan dalam kuantiti yg sikit tapi kerap..dier tak nak saya dan anak di dalam ni tak sihat..saya perlu ingat pesanan nye..just yang paling hubby kesian saya cepat mengah sejak dua menjak ni..nk wat mcm mane kan...demi anak kite sanggup time ape pon dugaan...maisarah macam biase je cume dua tiga menjak ni dier suke menjerit..habit dier agaknye..kat sini saya sertakan gambar dier yang terkini...mmg comel anak daraku ini..

Isnin, 27 Julai 2009

sabtu dan ahad yang padat jadualnye..



sabtu lepas mmg padat jadual kami..walaupun saya baru peknen tapi saya gagahkan jugak utk kuar ari tersebut coz niat saya mmg nak tgk kawan2 yg selamat bersalin pada hari tersebut..so, pagi tu pas bekfes saya terus gerak ke umah fazlina untuk melihat qaseh nur adlina..mmg comel..walaupun baru 25 ari tapi dier nampak cerdik..pas dah tgk qaseh, kami gerak ke kapar klang..nasib baik kami tak sesat..so, sampai umah kak siti muslimah kami di jamu makan nasi ayam..mmg ramah keluarga nye..kami datang untuk melihat siti zulaikha yg pada hari itu telah berumur 26 ari..kami tak dapat singgak lamelah coz banyak lagi umah yg kami nk g..pas balik dr kapar kami bertolak ke bukit tinggi klang..mule2 g sesat gak coz mase datang dulu kami ikut highway kesas tapi kali ni kami ikut jalan dalam..mmg pening skit..sampai umah diana just tinggal ngan adek nye coz ibu dier kuar jap..kedatangan kami utk melihat muhammad adam adzrooney..kat sini saya sertakan gambarnye..mase dah sampai baru sy teringat kat ain..sorilah banyak2 coz tak sempat nk bgtau ko ain yg aku dh sampai umah diana..aku btl2 mengejar mase..kami mmg tak lame di sana kerana jam menunjukkan jam 3 lebih..kuar dr kampung tu kami singgah di suraunye sebelum bertolak ke putrajaya...di putrajaya kami ke rumah dylla untuk melihat nur sofea aamilyn..comel je sofea iras muke ayahnye..pas dah tgk sofea kami lihat jam dah menunjukkan kol 5.30 petang..teringat dah janji ngan farizzah nk g umah baru dier...so, kami pon g lepak kat umah dier..dalam kol 6 lebih kami g pesta buah2an..pas dah membeli belah kami terus lah balik ke kl..mmg penat tapi seronok coz akhirnye saya dah dapat lihat kesemua baby..so, malam tu tido lewat skit coz layan drama di tv3..pagi ahad tu bangun lambat skit coz hubby kate lewat sikitlah ke sungai buloh..kami bertolak ke sungai buloh kol 11 pagi..settle menempah kambing utk maisarah kami g umah sepupu kami di kundang..petang tu balik umah dan terus berehat..alhamdulillah akhirnye dapat gak saya carikkan kambing untuk di buat akikah maisarah..

jumaat...


jumaat g keje macam biase..dan sakit pon dah kurang..rs skit2 je..petang balik keje g carik susu utk maisarah dan susu saya..dah kena minum susu balik..kali ni tak nak minum anmum..hubby kate pilih jelah susu ape2 yg saya rs ok..so, saya pon pilih lah susu mamil mama..malam tu plak kami g mali's corner celebrate besday adik iparku sofi yang ke 23 tahun....kami doakan dier cepat kawin ngan cik bedah..huhu..so, malam tu pas mkn balik umah..sofi dan cik bedah datang umah antar kan cupcakes for me..terima kasih lah banyak2..kat sini saya sertakan sekali pic cupcakes yg cik bedah tempah utk sofi..

Jumaat, 24 Julai 2009

erm...risau2...

kelmarin g check up coz perut ni asyik skit je...so, doc check urine kompem peknen..tapi bile scam lom clear lagi..so, doc kate next week datang balik utk scan coz doc wooried saya peknen luar rahim coz tanda2 peknen luar rahim mmg ader kat saye..so, saya semalam saya diberi mc dan rest di rumah..lepak kat umah pon bosan gak..lagi boasn coz teringat jcard day di jusco wangsa maju..ati ni mmg nak g tapi pk balik tentang kandungan ni mmg rest jelah..kol 5 pas hubby balik keje baru kami pegi jusco..tu pon nk belikan hadiah utk kwn2 yg bersalin dan drypers maisarah serta baju saya...kalau tak mmg mls nk g..mase dok umah tu bukak balik buku2 peknen saya dulu dan carik artikel ttg kandungan luar rahim..mmg tanda2 tu ader kat saye..betul ape yg doc cakap..semalam pon ingat dah tak sakit..menjelang tghari sakit datang balik..bile baring lagi terasa..kene plak sujud dan rukuk..mmg sakit..ati ni mmg serba tak kena tapi saya dan hubby redha andai itu semua bukan rezeki kami..kami sentiasa berdoa agar semuanye sihat..

Rabu, 22 Julai 2009

alhamdulillah, doa kami dimakbulkan...

erm..this topic was so nice...alhamdulillah berkat kesabaran dan eksungguhan kami nk anak lagi akhirnya doa kami dimakbulkan..saya dah peknen 5 minggu..pagi tadi check..ingatnye dlm mase terdekat nk g klinik utk confirmkan...hopefully everything will be ok..insyaallah due saya pada 23 march 2010..same besday ngan ateh dan maklang nye..tapi kalau bersalin awal macam maisarah dulu tak dapatlah same ngan diaorg...

Isnin, 20 Julai 2009

anak diana..

baru sebentar tadi kami menerima sms mengatakan diana selamat melahirkan anak lelaki jam 5.15 petang secara normal..tahniah buat diana dan suami..bb boy yang diberi name mohd adam adzrooney lahir seberat 3.07kg..

Jumaat, 17 Julai 2009

sabtu&ahad...



erm...sabtu dan ahad yang lepas aku dah start kelas bagi sem baru 2009/2010..penat gak coz kelas dua ari berderet2 macam tu..awal2 lagi dah dapat assg..satu geng ngan mel dan ayiem..so, malam ni start search kat internet utk tajuk yg dipilih iaitu group technology...second assg akan diberi 2 minggu lagi..semalam pon genap maisarah 11 bulan..bahagia je rs tgk anak membesar..semalam jugak dier tgh melangkah stu tapak..bahagia je rs..walaupun tak dapat tgk dan hanya diberitahu melalui my family dan hubby tapi tu dah wat maisarah dah ader perkembangan..semalam gak saya berbalas msg ngan diana coz dier dah mule sakit..pagi tadi dier bg msg yang malam tadi dier dah g spital tapi bukkan baru 1cm dan dah balik umah.semlam just masuk air 1 botol coz graf degupan anak nye tak berapa cantik..alhamdulillah bb nye dah masul lorong dan bile2 akan bersalin..selamat berjuang utk diana..mesti tak sabar..ni gambar maisarah terkini...

Khamis, 16 Julai 2009

sedih...

malam tadi tak tau nk wat ape saya pon merajinkan diri baca blog kawan2 di fs..at last tersinggah di satu blog yang menyedihkan..mmg mengalir lah airmata ni..kebetulan plak tarikh lahir anaknye selang sehari je ngan anak saya..dier adalah seorang ibu tunggal yang terpakse membesarkan anaknye sendiri coz hubby nye baru meninggal dunia tak salah 3 bulan lepas coz kemalangan jalan raya..saya kenangkan betapa kuatnya dier..anaknye sebaya ngan maisarah dan tak dapat perhatian dr seorang ayah..dier beruntung coz ader buah cinta yang ditinggalkan arwah suami nya..ader kawan hubby saya mengalami nasib yg same tapi dier tak peknen..lagi sedih coz hanya kenangan yang ditinggalkan..moral dr tory tu sape2 yg dah bersuami sayangilah suami dan anak2 kite sesungguh-sunggunya..saya pon sedang merindui my lovely hubby and my cute daughter..alhamdulillah kehidupan kami begitu membahagiakan..amin..

Rabu, 15 Julai 2009

dah 2 tahun bertunang..

semalam adalah tarikh kami ditunangkan 2 tahun lepas..ader kawan tanye ingat gak ko kan tarikh ko tunang..mmg kena ingat coz tu adalah antara tarikh yg penting..hubby ku siap tanye lagi mane nk g malam ni..saya kate mane2 jelah janji perut di isi..petang tu kami g beli semua barang2 kering yg nk digunakan utk besday maisarah..beli reben dan kertas yg diguna utk hias khemah nye nnti..kalau tak beli sekarang hubby kate nnti kelam kabut..malam tu mulenye nk gak lepak kat pappa rich tapi kami kena ke jusco dahulu coz ader benda yang teramat penting nk dibeli..so, akhirnya kami ke jusco jelah..hehe..settle makan di food court kami pon balik..tapi sempat tapau kfc lagi utk dibawa pulang..hehe..selera bertambah 2,3 menjak ni tapi alhamdulillah dah timbang masih 47kg lagi..hehe..

Isnin, 13 Julai 2009

hujung minggu yang santai...

last saturday saya tak buat ape2 coz hubbyku keje..just bawak ibu g pasar bersama maisarah coz nk beli barang2 nk masak coz besday along aritu..so, ibu nk masak sedap2 utk along..ape pon hepi besday to my beloved sister..malam tu my lovely hubby keje lagi..so, kami pon lepak umah jelah..tgk rancangan jangan lupa lirik..ahad plak hubby ader..plan awalnye nk pegi tgk kambing utk akikah maisarah..tapi tak sempat nk g coz ader besday party damia..takot tak sempat coz nk g tgk kambingnye kat sg buloh...so, pagi tu hubby ajak g ofis nye jap..then kami g bersarapan di pelita jln ampang..maisarah pon suke sangat mkn tosai...org pon dok perhati je maisarah mkn..huhu..pas dah mkn ingat nk ke klcc carik hadiah utk damia..tpi hubby kate kite g jusco jelah coz hubby ader brg nk beli..dh settle beli brg rehat2 jap kat umah ibu coz nk g besday damia kol 3ptg..damia comel semalam..jap je dah umur setahun..next month maisarah plak..jap je anakku dah besar..pas g damia besday saya pon g lepak kat umah mertuaku..malam kami pulang ke umah ibu coz nk tgk mentor..hubby ku penyokong kuat black..so, mmg tak ketinggalan tgk black..

Jumaat, 10 Julai 2009

raye gak aku akhirnye...

semalam adelah ari terakhir aku menggantikan puasaku..leganye rase coz kena ganti 30 hari akibat bersalin mase bulan pose..huhu..takpelah..next time kalau leh mmg nk elak bersalin bulan pose lagi..hehe..kalau dah kena, redha jelah..rezeki tuhan nak bg kena time..semalam pon pas berbuke tak tau nk wat ape..settle baca majalah tido time..tgk maisarah dah tido kol 8 lagi aku pon join lah dier tido sekali..dah 3 hari ni maisarah suke tido awal plak..pas tu tak bangun lah sampai subuh..on the way nk antar dier ke umah ibunye pon dier leh lena balik..ibu yg jagenye pon kate maisarah kuat tido sekarang...penat sangat agaknye coz dah belajar macam2..janji dier sihat alhamdulillah..minggu ni cuti tak tau nk g mane coz hubby keje..kalau nk kuar pon ptg aje..nk g tgk bb2 tak leh hubby kate coz kena tunggu 2 minggu lagi coz hubby cuti..ape pon best cuti coz dapat melepak ngan maisarah ku sayang...

Rabu, 8 Julai 2009

exam...

arini amik cuti tanpa rekod coz petang tadi ader exam..nasib baik lah exam paper uhb 1412 tak lah sesukar mana..kalau tak balik mesti tak lalu makan..hehe..petang tadi abis exam tunggu hubby balik sambil tu layan maisarah dulu..after hubby balik kami ke carrefour beli barang sikit..malam ni just lepak kat umah coz esok insyaallah nak abiskan pose yang tinggal satu hari lagi..huhu..pas ni leh raye dah..perkembangan maisarah terbaru dier dah leh berdiri tanpa sokongan..syok je tgk dier..semalam pon bawak dier g klinik beratnye masih naik..sekarang berat maisarah 9.2kg..dan panjang dier sekarang 74cm..alhamdulillah..semuanye ok just nurse mintak maisarah diberi kuning telur utk tgk dier alergik atau tak..pas tu masalah maisarah yg susah nk mkn nurse mintak bagi gak dier mkn coz takot berat dier turun nnti..saya akan cube gak bagi maisarah mkn..

Isnin, 6 Julai 2009

tak tau nk g mane...

semalam saya ader kelas..tapi abis awal plak..balik tu siapkan maisarah dan kami terus ke umah mertua utk hantar buah rambutan dari melaka..huhu..pas tu hubby kate jom bawak anak g jalan2..saya pon ikut jelah..sampai setengah jalan hubby tanye kite g shah alam nk tak?saya tgk jam rase macam jauh je..hubby kate sempat nk g..tapi solat asar kat sanelah..saya pon ikut jelah..kami pon mmg nk g tgk kedai disney baby land kat sane tu..tapi mmg mahal baju2 di sana..compare to jaya jusco dan sogo mmg kat sane tak berbaloi nk beli..pas jalan2 kat sane kami terus pulang ke kl..sebelum tu sempat singgah ke mali's corner di danau kota utk pekena nasi lemak ayam dan char kuey teow..mmg sedap...sempat lagi cik zubaidah dan kwn2 melepak kat sane..hehe..balik tu lepak kat umah ngan ibu dan adek&hubby..

balik kampung...

sabtu pagi2 lagi kami dah bangun coz nak bertolak balik kampung di melaka...ader kenduri..lame rasenye tak balik kampung..kena plak musim buah..mmg syok abislah...lalu je kat umah orang penuh ngan pokok rambutan..mmg gile lah tgk..sampai kat kampung dalam kol 10.30 coz kami sempat singgah utk bersarapan pagi di restoran pelita nasi kandar..mmg best lah makan tosai kat situ..dulu rajin gak lepak di situ tapi sekarang ni dah kurang coz hujung minggu je bz..kali ni balik kampung mmg saya yang drive coz cian kat my lovely hubby yang baru balik dr keje malam dan sabtu mlm tu dier keje balik..pas settle kenduri dan kemas2 kami pulang ke kl balik tapi sebelum tu sempat singgah ke nilai coz adek teringin sangat nk g sane..tapi kami tak lepak lame dan biarkan adek teruskan bershopping ngan hubby tersayangnye..kami kena pulang awal coz hubby saya dah nak msk keje..malam tu g pasar mlm jap then layan maisarah sampai kami berdua tertido bersama..huhu..

Khamis, 2 Julai 2009

?????


rase nye minggu tak banyak nk dikemaskinikan blog saya ni coz minggu ni berjalan seperti biase..sabtu ni saya akan ke melaka coz nk balik kampung..ader kenduri..yang tak bestnye kena balik hari coz saya ader kelas ahad ni dan hubbyku keje malam..so, kena balik sebelum malam..ader 3 kawan saya dan selamat bersalin bulan 5, 6 dan tujuh..kepada ayang, tahniah dapat bb girl yang dinamakan NUR QAIREENA SOFFEA..lahir pada 21 Mei 2009 seberat 2.7kg secara normal di johor..insyaallah kalau sempat sabtu ni akan singgah di seremban dua utk tgk bb sofea..mesti comel..yang kedua tahniah utk kak siti muslimah coz selamat melahirkan bb girl gak di klang..bb seberat 2.7kg gak..belum ader name lagi setakat ni..next week cadangnye akan ke sana utk tgk bb kak siti..dah sepasang dah anak kak siti..baby yang ketiga adalah bb kepada fazlina..selamat melahirkan bb girl seberat 2.9kg pada 1 julai yang lalu..ahad ni baru nk g tgk bb nye..tu pon kalau dah kuar wad lah..2 minggu ni rasenye akan g tgk bb je..kebetulan semua bb girl..sekarang ni dok tunggu kawan fs iaitu dylla utk melahirkan first bb dan juga kawan ku iaitu diana..semoga kalian semua tabah menghadapi proses bersalin itu nnti..