yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Selasa, 25 Ogos 2009

first time join contest...



tak taulah ok ke tak ni coz this is the first time saya masuk contest..nnti akan tanye pada mommy_zara ok ke tak saya wat ni..saya rase saya dah letak gambar pada sidebar..dah add mommy_zara..ni adalah gambar yang saya rase maisarah nampak comel..



gambar ni nampak comel coz saya raase maisarah macam model..gambar ni ateh maisarah yang amik kat umah nek wan..huhu..



gambar ni plak maisarah ngan ayahnye bersedia nak ke taman...

nama anak saya nur maisarah bt mohamad fikri
umur sekarang 1 tahun
umur mase gambar diambil 7 bulan dan 10 bulan...

mmg saya suke tengok gambar2 ni...

happynye...

pagi ni tadi saya baca blog my friend mel..tahniah kepada mel coz dah peknen..akhirnye ko peknen gak mel..rase gembira tak terkata coz my fren ni dah 2 tahun kawin..tahniah pada mel dan abg agil..nnti kami akan same2 berpantang dan same2 extend sem..huhu..dan arini hepi gak coz malam tadi saya dah berazam tak nak ikutkan sangat morning sickness saya..hubby kate baguslah kalau ader semangat..dan pagi ni saya dah tak muntah2 lagi coz pas gosok gg wat macam takde ape benda yang berlaku..huhu..malam tadi dan sahur pon dah boleh makan banyak2..seronok je rase coz sebelum ni mmg ssh nak makan nasi..ibu kate kena pakse gak diri ni makan..maisarah makin hari makin kelakar je tgk dier..mane tak nye asyik nak senyum2 nampak kan 5 batang gg dier tu..hubungan dier ngan saya pon dah nampak ok sikit dari dulu..ibu banyak kali pesan jangan lembik2 kan diri nnti anak kat dalam tu mengikut..so, aktif skit..this week ader kelas..tak bestnye coz isnin cuti..tak dapatlah rehat lame2..huhu

Ahad, 23 Ogos 2009

puasa...

kepada semua kawan2 saya nak ucapkan selamat berpuasa..erm..first day puasa saya bangun kol 4 pagi coz nak masak kan sahur untuk hubby dan saya..mase nak mule masak dengar gak bunyi...last2 tgk maisarah dah say hi kat mak dier pagi2 bute tu..dier dah panjat sofa nak tgk mak dier masak..kelakar tol lah maisarah ni..pagi2 lagi dah bangun..kami sahur dier pon bersahur..pas solat subuh kami sambung tido balik..hubby pon cuti..ape lagi amik kesempatan untuk melenakan dirilah..dalam kol 10 kami bersiap..ingat nk terus ke umah ayah mertuaku..tapi hubby ajak g jalan tunku abdul rahman dulu coz nak beli baju dier..kami perlu balik awal coz ari dah nak ujan..lagipon orang dah bertambah ramai..so, bahayalah..balik tu terus g melepak kat umah ayah mertuaku..ramai yang ader di rumah..malam tu kami berbuka di sana dan selepas hubby ku selesai solat terawih kami pon pulang ke rumah..pagi tadi bangun sahur macam biase..ingat arini nk g umah ibu plak tapi tadi call ibu kate along tak demam tapi masih batuk2..so, rasenye kami berbuke di rumah kami arini..tapi hubby ajak g bazar ramadan untuk beli juadah berbuke..sambil lepak2 kat umah saya carik source untuk assg kami..to mel aku dah jumpe sikit2..ingat nk ke library tapi takde sape nk jage maisarah plak..

Khamis, 20 Ogos 2009

maisarah setahun...

semalam adalah hari jadi maisarah yang sebenarnya..happy besday to my luvly princess..mak ngan ayah sayang sangat2 kat maisarah dan adik yang bakal lahir ni..maisarah pon dah banyak berjalan..semalam pon takdelah kuar sangat..just ke carrefour untuk makan ngan beli barang sikit..cian maisarah..tapi hubby dah janji kalau hujung tahun semua penyakit dah ok kami akan pergi bercuti bersama2...yahoooo....sekejap je rase anak daraku dah setahun..rase macam baru semalam ku lahirkan dier..masih ku ingat betapa seronok melahirkan maisarah..harapnye kali kedua ini akan ku lahirkan anak ku yang kedua dengan mudah juga..insyaallah..semalam gak lepak umah kami mencari nama yang sesuai untuk anak kami nnti..macam biase anak perempuan akan kami namakan dengan nama nur m....dan kalau lelaki akan kami namakan dengan nama muhammad m...hanya dua perkataan sahaja..tak sabar rasenye nk timang anak kedua ini..maisarah macam biaselah hanya rapat ngan ayahnye..ngan mak nye dier selalu mengelak..terasa gak tapi ibu kate biaselah tu..dier tau dier nk dapat adik..sebab tu dier rapat ngan ayahnye lagi..luse akan tibanya ramadhan..terasa sayu kerana kali ini saya dapat berpuasa dengan keluarga yang tersayang..rase semangat tu dah ader..tapi mungkin puasa pertama saya perlu berbuke ngan hubby je coz sekarang my sis tengah demam dan doktor just suspek dier h1n1..baru suspek..tapi kena jage2..saya tak dapat tgk dier coz ibu kate saya ngan maisarah tak leh datang coz kami berisiko tinggi untuk berjangkit...sori ye along..nnti maklong dah sihat maisarah datang main2 ngan maklong ye...

Selasa, 18 Ogos 2009

majlis nur maisarah...




kol 4 petang mule orang sampai..sebelum tu ujan jap..tapi pas tu berhenti..lega lah gak..pas tu mule org datang ramai2...pening gak coz tak terlayan kawan2 yang datang coz ramai kan..kepada yang hadir minta maaf coz tak dapat layan..rase meriah sangat majlisnye..alhamdulillah..selepas macam2 dugaan majlis nye berjalan lancar..banyak gak hadiah yang maisarah dapat..yang paling dier suke adalah teddy bear besar yang diberi oleh aunty sumaiyyah..pagi2 bangun tido tu lah yang dier akan carik dulu..kepada yang lain juge thanks bagi hadiah kat maisarah..thanks sangat2..thanks gak kat pn nini untuk kek maisarah..cantik dan sedap sangat2 kek maisarah tu..saya order di http://happyninie.blogspot.com..harga pon ok..malam tu lepak2 pas tu tido..mmg penat..ahad tu g umah mertua coz nak tanam tulang2 kambing akikah maisarah..

dugaan lagi...

jumaat lepas saya g kerja macam biase..ibu kate tak yahlah cui coz along ngan ibu dah cuti..tghari tu saya kuar rehat dan pergi mencari baju untuk dipakai pada hari sabtu..tapi malangnye baju nye takde..mmg sedih coz takkan nk pakai baju lame kan..balik tu hubby kate cube carik kat tempat lain..pon takde gak..sampai umah ibu satu kejadian yg tak disangka berlaku ketika hujan lebat...khemah yang dipasang runtuh plak..patah besi2 nye..call org khemah katenye akan datang mlm tu tapi malam tu dier bg msg katenye akan datang sabtu pagi..so, mmg risau sangat2 lah coz majlis nye adalah pada hari sabtu..so, sabtu dalam kol 11 baru mereka datang pasang khemah..sebelum tu mmg berlaku gaduh kecik gak lah ngan ayah coz dier risau khemah tak hias2 lagi coz khemah nye lambat..tapi keadaan dapat ditenangkan oleh adik beradik ku..sebelum kehmah sampai sempat gak lah saya g jusco beli baju..nasib baik ader..baru dikuarkan bajunye..tu yg dapat beli..sebelum ni carik takde pon..

Khamis, 13 Ogos 2009

persiapan untuk maisarah...


semalam balik umah ibu kami dah mule wat persiapan untuk majlis maisarah..berbincang ngan ayah macam mane nk wat hiasan khemah nye..nasib baik ader adik beradik ku yang sungguh baik hati semuanye..semalam gak kami packing kurma yang nk diberi pada tetamu dewasa yang hadir..semalam gak adek tunjuk contoh paper beg utk tetamu kecil..so cute..malam ni plak nk tlg hubby wat dadih..kat sini saya tepek kan gambar paper beg utk si comel2 nnti..semalam gak confirmkan kek..arini plak orang yg akan memasak kambing call utk confirmkan..semalam g umah akak yang akan wat kan kuih..penat gak semalam...

dugaan....

dugaan2...semalam ibu terpakse dimasukkan ke hospital kerana bacaan kencing manis terlalu tinggi..mule2 ibu g check up biase kat klinik kesihatan.pas tu check kencing manis diaorg kate tinggi..so, kena g spital..sampai spital masuk air utk neutralkan darah ibu saya...nasib baik adek ader..dier lah yg teman kan ibu coz dengan keadaan saya yg tgh peknen ni pakcik ku tidak membenarkan aku ke spital...so, terpakse lah lepak ofis je dulu..tak lame pas tu ibu bgtau yang dier kena tahan wad..mase tu Tuhan je yg tau macam mane perasaan saya sebagai anak..saya rapat ngan ibu saya..bile jadik macam ni saya mmg terlalu sedih..so, saya bgtau hubby yang saya nak ke spital coz nk tgk ibu...lagipon saya perlu bawa gl untuk ibu saya..hubby kate suruh g dulu nnti dier datang kemudian coz semlm dier bertugas di luar..sebelum g saya g beli topeng muke coz kawan2 pesan suruh pakai topeng muke ke spital..dah lah jem tengahari tu..nasib baik angah dah sampai kat spital..so, diaorg temankan ibu dulu..sampai spital saya tgk ibu macam biase je..dier pon pelik nape diaorg tahan dier kat wad coz dier takde ape2..saya kate kena sabar coz maybe diorang nak check je ibu dulu..kol 2 waktu melawat dah tamat..angah terpakse g keje..saya nak balik dulu coz nak kemaskan barang2 ibu kat umah..adek teman ibu kat spital..dalam perjalanan pulang macam2 bermain di ingatan..ini adelah dugaan untuk ku..dengan tgh peknen dan majlis yang akan berlangsung lagi 3 ari..mmg sedihlah..on the wy sempat msg ngan kwn2 yang rapat.terima kasih kepada mereka yang sudi mendengar..sampai kat umah ibu ujan turun lebat..nasib baik dah sampai umah..sampai umah mandi dan solat dulu..pas tu mule lah kemaskan barang2 ibu..lepas kemas adek pon call..dier kate tak yah bawak barang ibu coz ibu leh kuar coz darah ibu dah turun..mase tu Tuhan je yang tau betapa gembiranye saya..nasib baik hubby lom balik lagi..dier kate dier akan amik ibu ngan adek kat spital..so, pas adek dah settlekan urusan keluar ibu dr wad, mereka pon balik..malam semalam kami lepak umah ibu jap..lepas dinner kami pon balik..arini ibu kate dier dah ok skit..

Isnin, 10 Ogos 2009

akhirnya...

jumaat lepas adalah hari lahir maisarah mengikut kalendar islam..malam tu kami lepak kat umah ibu coz ibu ajak makan ramai2 kat umah..malam tu gak maisarah wat satu kejutan..dier dah leh berjalan..mmg rase seronok sangat2 tgk dier dah berjalan..dah leh berjalan dier tak nak duduk plak malam tu..takpelah..janji dier gembira..sabtu plak saya bawak ibu ke tesco coz nk g beli barang2 kering untuk majlis maisarah minggu ni...balik tu dah mule rase tak larat coz saya mmg sakit tekak..tiba2 petang tu sakit dada melanda..mmg rase sakit sangat..hubby balik keje petang tu terus bawak g klinik kita..kami terus dapat jumpa doktor tanpa perlu menunggu giliran..hubby ku ingat suspek h1n1 coz mase tu saya demam..saya kate jangan dimintak lah..masuk2ktor kate saya bukan kes h1n1..walaupun saya demam tapi tak berapa tinggi doktor kate..sakit dada saya berpunce dari gastrik saya coz saya tak makan sangat ari tu coz saya sakit tekak.balik tu hubby kate perlu makan dan makan ubat..pas maghrib saya tido sekejap..mmg sakit lah mase tu tapi alhamdulillah dah beransur ok..arini pon tekak saya tak berapa sakit lagi..semalam pon mmg lepak umah untuk berehat dan melayan kerenah maisarah yang comel tu..huhu

Khamis, 6 Ogos 2009

pelik ngan dunia ni...

pelik..mmg pelik..nape lah kite sebagai seorang manusia mmg tak leh nk bersuara dalam hidup ni?kalau kite cakap mmg semuanye tak kena ke?bg saya tak salah untuk kite beri pendapat sendiri coz masing2 sepatutnye ader hak untuk bercakap..kadang2 gak org yg terlalu belajar tinggi akan salah anggap ngan ape yg kite katakan..pelik...dan ader kadang kala sahabat2 yang mengkhianati kite..pelik jugak..ader gak sahabat2 yang berkelakuan pelik..lagi pelik..ni lah yang dikatakan dunia semata2..mmg kite percaya ajal maut di tangan tuhan..kite sebagai manusia perlu redha ngan ujian yang menimpa..ader kawan2 yang akan menganggap pendapat seorang kawan adalah satu pendapat atau pandangfan yg perlu dikongsi..ader juga yang mengambil pendapat itu sebagai cara utk menikam kawan dari belakang, ader juga yang mengambil pendapat itu sebagai masuk telinga kanan kuar telinga kiri..ape pon tepuk dada tanye selera...

ader ke seorang doktor macam ni?

kelmarin saya rs badan panas dan maisarah pon selsema..ikutkan hati hubby kate tak payahlah g klinik gomen..nnti penat je tunggu..saya kate tak leh coz sekarang ni banyak penyakit bukan2..so, saya kate better g klinik gomen..hubby pon masih ngan perasaan tak puas hatinye bawak kami ke klinik kesihatan setapak..mase kat klinik tu org ramai..biaselah kan ngan kes h1n1 ni..hubby dok mengomel kate kalau org yg tak sakit pon leh sakit...saya gelak je..dalam pada tu terdengar gak ader sorang pakcik tu kate kat isteri dier.."org yang takde duit je datang klinik ni..kalau ader duit dah g klinik swasta.." saya cakap kat hubby silap banyak pakcik tu..tak semestinya org takde duit g klinik gomen..pas dah sejam menunggu baru nombor saya dipanggil..masuk je blik tu tgk 2 orang doktor..dalam hati kate mesti doktor pompuan ni yg akan rawat aku..tgk dier punye style pon dah menyampah..tak macam seorang doktor..tapi sedapkan ati gak kate doktor ni mesti ok..tapi nk cite lah kan perbualan ngan doktor tu:-

doc : sakit ape?
saya: demam..
doc : demam je ke?
saya : a'a..saya bagitau lah sekali yang saya mengandung..
doc: anak ke berapa:
saya : dua
doc : bape bulan?
saya : 7 minggu..
dier pon amik termometer check suhu..sambil suhu saya diambil doc yg macam bagus ni pon membelek rambutnye yg karat tu..sambil tu menghayunkan rambutnye itu..
doc: tak berapa panas pon..
saya : ye ke doc..erm..takpelah.
doc: makan lah ubat demam ye
saya :ok..saya nak mintak time slip sekali..
doc : ok. tunggu luar nnti nurse bagi..

saya kuar ngan perasaan yg menyampah serta meluat..
sampai kat luar saya ngadu kat hubby ape yg doktor tu wat..hubby kate ni lah diaorg ni..kite pon keje gomen tapi tak terpk nk wat org macam tu..dok tunggu tapi mereka tak bagi gak time slip tu..sampai no giliran maisarah hubby kate nnti dier mintak kan time slip utk saya sekali..sampai giliran amik ubat dengan rs terkejut diaorg leh bagi saya paracetamol utk dimakan 2 biji sebanyak 4 kali sehari..mmg gile mereka ni..hubby kuar dari bilik dan kate gile mereka ni..hubby kate jangan mkn langsung..hubby kate mase bawak maisarah doktor yg layan nye baik sangat..siap gurau2 lagi..saya kate kat hubby tu doktor yg best sekali kat klinik setapak ni..ms peknen kan maisarah dulu sy ader gak jumpe doktor tu utk treatment migrain..dier lah yang layan ok..pas dah settle semua saya dan hubby pon balik utk antar maisarah ke umah ibu nye..dalam keta hubby kate better g je klinik swasta..diaorg ni wat keje macam main2 je....mmg sedih bile tgk doktor2 macam ni..pendapat saya sebagai rakyat malaysia ni, mmg patut ramai mati untuk kes h1n1 coz doktor yg merawat tak pernah take this case serious..saya dapat bayangkan org2 yang meninggal utk penyakit ni ader lah mangsa doktor2 seperti ini..kementerian kesihatan must take action to doctor yang perangainye macam ni...

Isnin, 3 Ogos 2009

alahan..

sabtu lepas kami ader kelas..kalau ikutkan nk drop paper tu same ngan kawan2 yang lain..saya dan mel pon dah surrender dah..mmg pk nk drop je..tapi hubby saya plak kate why tak cube dulu..kalau tak ok br drop coz next sem saya dah extend lagi..so, bile lagi nk amik paper tu..saya pon ngan kuat semangat ajak mel g gak kelas ptg tu dan cube wat exam nye..nasib baik kami g coz exam nye pon takdelah ssh sangat..lajar pon dah ok skit..ahad plak ader kelas dan petang tu kami g umah ayah klang gate dan g carik barang2 utk besday maisarah..mase kat carrefour kami terjumpe pn noina ali mam kepada nabilah yasmin..comel dier..akhirnye kami berjumpe gak..malam tu balik rs penatnye walaupon tak banyak bergerak..sabtu lepas saya dah mule rase alahan..pagi ni pon rs nk muntah tapi tak keluar plak..perut plak rs sakit..ibu kate maybe masuk angin..nk kate semalam tak makan, makan..tapi tak cukup kot..hehe..maisarah plak sekarang lebih rapat lagi ngan ayahnye berbanding saya..kadang2 dier wat tak tau je ngan saya...yelah, dier tau dier nk dapat adik..sebab tu dier wat macam tu..