yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Selasa, 13 April 2010

sepanjang tempoh 30 hari....

erm...ape maksud tajuk di atas ye...mak akan bercerita sepanjang tempoh 30 hari berpantang..sebenarnya bermacam2 kejadian yang telah menimpa kami sekeluarga..sedih sangat..mungkin ini adalah dugaan dariNya..mak redha..dari awal bersalin mak menghadapi bengkak breast..bayangkan mak nye susu tersumbat pada mulanya..mak menahan sakit coz bengkak tu dah sampai kat ketiak sakitnya..mase tu mak mmg tabahkan hati..pam pon tak kuar sangat susunya..mase di spital elok je..balik umah jadik macam tu..ayah kuatkan semangat mak..mak rase sepanjang tempoh berpantang ayah byk beri mak semangat..untung mak dapat suami macam ni..thank you sayang...bile tukang urut datang urut mak, susu masih kurang keluar..mak mintak pendapat kwn2 mak..bile dapat nasihat dr mereka dan mak praktikkan ape yg mereka suruh, baru susu keluar dgn jayanya..mase tu lega sangat...mak pon bglah adik minum susu sekerap yg boleh..dalam mase yang same mak kena tanggung kesakitan coz puting mak luke..sehingga kini puting mak masih sakit lagi..tapi mak kuatkan semangat gak..dulu mase kakak mak kena gak macam ni..

pas kejadian tu susu mak pulak makin kurang..atas nasihat dan dorongan kawan2 mak, mak cubelah makan benda2 yang dikatakan boleh menambahkan susu..tapi lame2 tak berhasil gak..mule2 ok tapi lame2 tak gak banyak..tapi mak tetap bg adik minum susu mak..mase tu mmg tak terpk nak campur susu adik..

ari yang ke 25 mak tgk kuning adik masih ader lagi..ayah kate better bawak adik g klinik jumpe ngan doktor kesukaan kami iaitu dr hisham..dr hisham kate mmg kuning adik ader lagi tapi tk byk..ke macam ni dipanggil prolog jaundice..so, dr hisham suggest mak bawak adik ke spital coz takot ader kesan kat mane2 organ..ayah kate better kite bawak..

so, ari yang ke 26 kami ke hkl..kami g dari pagi lagi tapi kami dapat jumpe doktor dah petang...penat nye tak yah kate..kena plak makan roti je..adik plak naik letih je..bile dapat jumpe doktor, lega je..doktor kate sikit je tapi kena gak amik darah ngan urine..doktor kate mmg adik kena dah campur susu coz berat adik naik tak byk..doktor nampak muke mak dah berubah bile suruh campur susu..doktor kate mak tak leh wat ape coz nnti adik yg tak sihat..doktor kate kalau nak adik sihat mak kena gak campur susu..demi nak tgk anak2 mak sihat mak sanggup wat ape saje..

balik tu mak, ayah dan adik naik shuttle van coz kami parking jauh..bile kami nak turun dr van tersebut ayah ngan adik jatuh..mase tu menggigil mak tgk org2 kesayangan mak jatuh..ayah luke teruk gak..adik masih dalam pangkuan ayah..kami terus dibantu dan dibawa ke kecemasan..setelah diperiksa doktor adik disahkan sihat tanpa sebarang kecederaan tapi doktor kate kena pantau adik 48jam if ader ape2 tanda yang tak ok..tapi mak sedih bile tgk ayah..sampai balik mak tak berhenti mengalirkan airmata coz mak rase nape mak diuji macam2..ayah kate tak mau nangis2 coz mak tak sht lagi tapi dlm hati mak ni berkata yang mak terlalu sayangkan ayah ngan adik..tak dapat mak bayangkan kalau jadik ape2 kat keluarga kite..malam tu mak tak lena tido kenangkan kesakitan ayah dan keadaan adik..

ari yang ke 30 alhamdulillah semuanye dah berada dalam keadaan ok..kuning adik pon dah tak nampak lagi..spital pon tak call..diaorg kate klu tak bagus result nye diaorg akan call..mak harap semuanye sihat sehingga bile2..mak tak kuat sebenarnye tapi mak terpakse kuat..ader ms nnti mak update lagi blog mak ni ye..

Tiada ulasan: