yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Rabu, 2 Oktober 2013

bukan mudah nak berniaga....

lame dah tak update blog..biaselah makin bz sekarang ni..maklumlah dah jadik student balik..rutin harian pon berubah..huhu..mane nak baking lagi, berkejar ke shaklee lagi, dan sekarang bisnes baru inner magic..nasib agen kwn baik sendiri..senang..hehe..

berbalik pada tajuk yang kat atas tu.. ade orang rase macam senang je nak meniaga coz senang nye produk orang tu abis..tapi di sebaliknye orang tak tahu..sebelum nak wat bisnes ni saya penah bincang ngan en suami yang kalau boleh saya tak nak dier atau saya carik duit lebih ngan keluar dari umah dalam erti kata lain keje partime pas abis keje opis..bukan saya nak berlagak ye kawan2 tapi mase bincang tu saya bgtau sebabnye..antara sebabnye aderlah kite dah keluar bekerja 12jam tinggalkan anak2 takkan nak sambung wat keje lain tanpa mereka kan..setiap saat perkembangan anak2 amatlah penting sebenarnye..12jam yang kita hilang tu pon dah rugi sebenarnye..kalau nak jugak wat partime carik something yang kita boleh buat ngan anak2..at last kami keluarkan lah produk kami sendiri..

mase nak menapak bukan senang...tq pada semua yang berani nak cube produk2 kami..sampai sekarang ramai yang setia ngan produk kami...ape pon terima kasih pada en suami ngan anak2 coz banyak sokong mak..yang paling banyak bantu en suami lah..tq gak pada semua ahli keluarga saya yang bantu promote brg2 jualan kami..hanya Allah yang boleh balas pertolongan anda semua..

kalau ikut kesusahan tak leh katelah..mane taknye banyak benda kami kena korbankan..masa,tenaga dan macam2 lah..kadang kami bawak naik motor je hasil jualan kami..tak kisahlah org nak gelakkan kami suami isteri ke ape ke janji kami suami isteri bersama dalam senang dan susah..sampaikan g klinik semalam pon sempat en suami promote barangan jualan kami..kelakar gak tapi terharu sebenarnye coz betapa enjoy nye dier berniaga..

bila ada order yang perlu diposkan en suami lah yang akan handle semuanye..saya tolong bgtau je sampul mane nak masuk barang ape nak masuk..konsep kami biar rugi same2 untung same2..bile tgk hasil yang kami dapat rase mcm nak lompat2 je..rezeki anak2 kan..dapat pon memang akan sampai kat anak2 gak..leh mereka mewah sikit..kami berniaga bukan kami terdesak so janganlah orang wat kami mcm terdesak sangat..nk order tak nak jgn order pas tu cancel bila dah ready brgnye..kalau cancel awal takpe..kami pon tak marah..

ingat pesan ibu dan en suami sampai sekarang..pokok dalam hidup ni aderlah sabar..bila sabar rezeki makin mencurah2..biar orang nak gelakkan kite ke, perli2 kite ke, iri hati ngan kite ke, potong jualan kite ke..janji kite sabar...rezeki kite Allah yang tentukan..kalau Allah dah kate rezeki kite tetap rezeki kite..kalau orang sane tak nak orang lain nak..bile orang dah tak nak tu takde rezeki namanye...insyaallah ibu dan syg akan saya ingat sampai bile2...

Tiada ulasan: