yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Isnin, 23 November 2009

mak minta maaf sayang....

tgk tajuk mmg dah nampak kesedihan dan rase bersalah yang teramat sangat..kepada siapa?tu semua akan mak ceritakan kemudian..lame gak mak tak update aktiviti mak..pas dah abis exam ni mmg rase lega sangat2 dan bile dah kuar result pon mmg lega sangat2 coz sekurang2nya mak tak berada di tangga yang membahayakan..walaupun mak tak dapat gred yg mak target tapi ayah kate perlu bersyukur kerana tidak perlu repeat paper..alhamdulillah..mak mmg bersyukur kerana salah satu subjek yang mak amik diakui amat sukar kerana ia adalah subjek kejuruteraan..ramai gak yg tanye kat mak nape mak sambung lajar lagi coz mak kan dah ader keje..target mak hanya satu sebelum mak bgtau nape mak lajar lagi…mak kalau leh nak dapatkan MASTER sebelum mak tua..bagi mak kalau dah ader master pond ah kire ok..sape yang tak nak wat sampai PHD kan..tapi dengan usia mak sekarang mak rase ok kot sampai master..ayah kate ayah akan sokong ape je yang mak nak wat coz untuk mase depan mak..mak sambung lajar coz mak mmg dah sambung sebelum mak kawin lagi, mak sambung coz mak mmg nak menuntut ilmu selama yang mak leh walaupun satu sem mak amik subjek sikit je coz yuran kena biayai sendiri dan mak lajar coz mak nak dapatkan keje yang same taraf ngan ijazah yang mak ader nnti..insyaallah..


dah seperenggan mak tulis tapi bukan ni sebenarnya yang mak nak citekan…sabtu lepas mak ngan kakak maisarah lepak kat umah wan coz lame dah kite semua tak duduk melepak ngan wan..lagipon maklong cuti..dapat dier main ngan maisarah..lagipon cian kat wan coz selalu dier duduk sorang2 kat umah coz jarang dapat jumpe pakcik2 dan makcik2 yang lain..so, ahad ayah balik dari keje malam ayah ajak g umah makcik balqis..asalnya nak ke pureen warehouse sale tapi lebih penting lawat orang dulu coz dah lame makcik balqis bersalin kite tak pergi tgk..so, semalam kite semua g melawat makcik balqis..cian kat makcik balqis coz pantang tanpa babynye…sedih je mak dengar citenye..baby girl makcik balqis ketika masenye untuk lahir sudah tiba..tapi Tuhan lebih sayangkan bb makcik balqis..bile dengar citenye mak rase takot..bile mak bgtau kat ayah, ayah kate jangan takot..tu semua dah ditentukan Tuhan..kalau kite ditakdirkan begitu kite kena redha..

kena plak mak teringat kate2 makcik balqis iaitu mase awal2 peknen dulu dier ader melawat org bersalin tetapi anaknye meninggal tak lame lepas tu dan dier pon macam mak kesian tgk kawannya itu dan minta dijauhkan semua tu terjadi padanya..tetapi dier kate tak sangka nasibnya juga serupa..mak rase takot sangat sayang..mak tak nak kehilangan anak-anak mak..mak memang sangat sensitif jika hal2 berkaitan anak2 kecil ini..mak leh rase ape perasaan ibu yang mengandungkan anaknye..sepertimana yang mak katakana pada makcik balqis, kalau kite tau ape yang akan terjadi pada anak yang dikandung kite rela dibedah dan anak itu dikeluarkan lebih awal asalkan nyawanya tidak diambil..kalau mak pon mak rela nyawa mak diambil dari melihat anak mak tidak bernyawa..semua ibu akan merasa begitu..ayah kate jangan cakap macam tu..nanti sape nak jage ayah, kakak maisarah dan adik m...

mengandung kali ni memang mak rase teramatlah malas nak keluar..ayah pun tak leh wat ape kat mak sampai ayah terpakse bertitahu ngan doktor nape mak malas..doktor hisham kate cube bawak g shopping..mesti mak rajin..ayah kate dah bawak tapi mak tetap malas dan selalu ajak ayah balik awal....mak rase bersalah coz barang untuk adik m mak tak sediakan lagi…sedih je mak rase..mase peknenkan kakak maisarah mmg dikatakan setiap minggu dalam 3 kali mak akan ke shopping complex untuk membeli segala persiapan kakak..tapi untuk adik, mak tak wat pon lagi persiapan nye..minggu depan anak mak dah 6 bulan dalam perut mak..napelah mak macam ni..kadang2 airmata mak mengalir mengenangkan nasib anak mak yang kedua ni..mak minta maaf sayang..mak sayang kan adik..nanti mak ngan ayah g belikan barang adik ye..

senarai barang2 mak dah list kan..tinggal nak g beli je..ayah kate kena jugak g beli minggu ni tapi mak kate nantilah dulu..nape lah mak macam ni sayang..ayah kate bile lagi nak beli coz bulan 12 ni kite dah mule bz..macam mane..mak tak taulah sayang..mak ngan ayah dah janji yang adik m akan dapat barang2 macam kakak maisarah dapat..kalau boleh semuanya mak nak belikan yang baru walaupun barang tersebut dah ader..tapi ayah kate rumah kite kecik..tak leh nak letak barang banyak2..sekarang ni pon dah penuh satu bilik barang kakak maisarah..kat bawah ni mak senaraikan ape barang2 yang mak perlu beli sebelum bulan 3 ni..



1. Selimut baby – 2 helai (yang penting satu mesti warna hijau)

2. Losyen baby – Sebamed

3. Mandian – johnson

4. Syampu – Johnson

5. Cologne – Johnson

6. Baju siang– 5 pasang

7. Baju tido – 5 pasang

8. Sarung kaki dan tangan – 10 pasang

9. Lampin – 1 packet

10. Tilam – 1 set warna hijau

11. Botol susu – nak ajar pakai botol bile dah sebulan..tapi nak bg susu badanlah...

12. Kain bedung – nak mintak opah nor watkan...

13. Katil baby – perlu ke?kawan2 tolong bg pendapat...

14. Bantal – carik lagi 2 biji...lagi banyak lagi bagus

15. Topi – 2 helai

16. Kapas – 1 peket

17. Tuala mandi – 5 helai

18. Tuala muka – 3 helai

19. Kain batik mak – 3 helai

20. Besen mandi – nak letak kat umah kite coz kakaknye dah letak kat umah ibu

21. Drypers NB

22. Pam susu - Set Spectra 3 (harap sangat dapat beli) ayah kate leh beli...



ape lagi yang tak cukup ye.......nanti mak pk kan...

Tiada ulasan: