yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Jumaat, 31 Oktober 2014

kronologi kelahiran nur mardhiyah:)

semua dh tengok kan gambar bb dhiya yang comel..hehe..takpe org tak kate kamu comel pon takpe coz mak tetap kate kamu comel..hihi...seperti yang sedia maklum mardhiyah sepatutnya lahir pada 08.08.2014..cantik dah tarikh tu..tapi masa kamu 36 minggu dalam perut mak doc hisham dan doc kat klinik kesihatan kata kamu akan keluar bila2 masa coz kedudukan kamu yang dah ke bawah sgt..tapi masa tu mak tak ready lagi..doc kata kenapa tak nak bb keluar awal..mak kata yang mak nak bagi puasa penuh dulu dan mak masih tak abis siapkan tempahan biskut dan kek utk pelanggan lagi..boleh doc gelak...tapi sempat gak doc nak booking cookies..sabar jelah...

so, mak disarankan tidak berjalan banyak kalau tak nak bb kuar awal..mak pon memang kerjanya duduk rumah je..wat cookies pon duduk je..hehe..punye nak jagalah...mak pujuk kamu mintak keluar selepas raya ketiga lah kalau boleh..raya ketiga tu mak g keje macam biase coz takde tanda pon kamu nak keluar..at last khamis masa raya keempat tu mak apply terus cuti bersalin coz mak kata kat ayah yang mak tak larat dah...so, mulelah mak bercuti 1hb ogos tu..mak pon dah decide nak duduk umah wan je sampai bersalin..malam tu tido kat umah wan lah semuanya..tiba2 jam 5.30 pagi 2 hb tu mak rasa macam sakit nak bersalin..mak kejutkan lah ayah..ayah mcm biase ulang lawak masa mak nak lahirkan abang muhammad dulu tanya dah sakit 5 minit sekali ke..nak gelak pon ye..tapi masa tu takdelah rasa sakit sangat..tapi bila wan kamu dah bangun automatik kena halau g spital lah kita..lepas mak dan ayah tunaikan solat subuh baru kami ke HKL..

sampai HKL lebih kurang pukul 7.00 macam tu lah..macam biasa bila sampai diaorg tanya lah macam2..nak isi borang tu lah ni lah tapi mak relaks je..masuk jam 8 mcm tu mak dah mula tak selesa sampai nurse2 pon perasan..masa tu jugak doc suruh naik atas katil check bukaan dah 5 cm..air ketuban masih banyak lagi tapi masa tu mak risau coz ramai doc datang siap bawak mesin scan..mak siap tanya kenapa..ada doc yang beritahu yang bukaan dah byk bukak tapi kepala bb tinggi lagi..sudah...mak dah panik..tapi doc kate relaks je..bile scan doc kata memang kepala tinggi lagi dan maybe bb kamu besar ni..mase tu dia bajet dalam 3.5-3.7kg..gile terkejut mak..takot pon ye gak tapi dah nak beranak takot pon hilang..janji kamu keluar dgn selamat..

dalam pukul 8.30 tu diaorg tolak mak masuk labor room..bile doc atas check pon memang kepala tinggi tapi dah bukak 6 cm..tapi dia kata insyaallah boleh normal..air ketuban pon dipecahkan..lepas bidan yang sambut tu siapkan semua alatan nak sambut kamu mak diminta mengiring...masa tu tak pikir sakit dah pikir nak teran..pukul 9 lbh skit mcm tu lah bidan kata dah boleh siap sedia nak teran..alhamdulillah dgn 3 kali teran keluarlah kamu dgn selamat jam 9.15 pagi dgn berat 3.27kg...tapi dalam hati kata mesti semangat gak ni coz lain mcm rase nk teran.hehe..

ape pon alhamdulillah semuanya dipermudahkan..terima kasih sangat2 kat bidan yang sambut kamu coz terlalu2 baik..terlalu2 bersifat keibuan..kalau orang kata berapa bintang nak bagi kat HKL mak akan bagi 4.5 dar 5 bintang..serius bersalin di sana sangat2 selesa..tq en suami coz empat2 anak kamu ade bersama saya ketika sesi meneran..syg kamu sgt2..pada nur mardhiyah,mak dah nampak yang kamu ni budak manja..tapi jgn manja sgt tau macam abg kamu coz nanti ngan org tak nak plak...mak sayang semua anak2 syurga mak..syg sgt2...

 


Tiada ulasan: