yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Selasa, 1 Disember 2009

luahan seorang emak...

             ape yang mak bgtau ni aderlah luahan hati mak coz mak tau ader silent reader yang baca blog mak ni..mak nak mereka tau ape yang mak rase dan harap pas ni mereka bijak berfikir, bijak berkata2 dan bijak dalam melakukan sesuatu.. tak tau lah nape sekarang ni mak lebih sensitif..sensitif jika ianya berkaitan dengan anak kecil terutama sekali tentang anak-anak mak...kepada anak2 mak kalian perlu kuat ye sayang...ape sahaja yang dikata orang kepada kalian semua kalian mesti sabar macam mane mak telah sabar dan kuat mengandungkan dan melahirkan kalian semua..tak rugi kita sabar sayang coz Allah sentiasa bersama hambaNya..sejak mak mengandungkan adik, mak rase lagi mak sensitif tentang cara orang melayan anak2 mak terutama kakak maisarah...mak tau kakak maisarah lasak sekarang ni tapi mak tak boleh bile orang kate kakak maisarah aderlah seorang hyperaktif..kakak maisarah aderlah aktif dan bukannya hyperaktif..doktor hisham kate kakak maisarah dah besar dan bijak..so, terbukti anak sulung mak baik dan cerdik..
              mase kakak maisarah 9 bulan seseorang yang amat rapat ngan kita kate nape maisarah tak jalan2 lagi coz somebody yg sebaya ngan maisarah dah jalan..u must wooried when ur daughter tak jalan lagi..must see doctor..mase tu mak kate nape perlu bandingkan anak mak ngan orang lain coz mak tak kisah pon bile anak mak nak jalan..dan mak pon pk for what mak nak bawak kakak maisarah jumpe doktor sedangkan kakak tak sakit..sebelum tu mak dah kaji dan baca buku2 yang mak beli dan dalam buku kate kalau anak tak berjalan bila berumur 18 bulan baru kita perlu bimbang...kalau ditakdirkan anak mak jalan lambat pon mak time..sebagai mak, mak time ape sahaja kekurangan pada diri anak-anak mak coz naluri seorang mak rela terima apa sahaja yang terjadi pada anak2 nya..
            dan baru2 ni yang mak lagi terguris hati dan sedih bila seseorang telah memukul tangan kakak maisarah...kejadian ni diberitahu oleh wan maisarah..mase mule2 tau tu mak rase kecewa nape orang yang dekat ngan kite wat macam tu..hanya kerana maisarah mengutip benda di lantai..biasenye ayah atau mak tak pernah pukul bile kakak maisarah kutip benda kat lantai coz kami akan cube kuarkan balik ape yg kakak masukkan..tapi bile orang pukul tangan kakak maisarah mak ngan ayah jadik marah..ayah lagi marah coz dier kate dier tak pernah pukul anak nya..kenapa perlu orang lain pukul anaknya kerana dia tau anaknya tidak bersalah..lagipon kakak maisarah aderlah seorang anak kecil yang tidak mengrti apa2..mak tau orang yang pukul kakak maisarah marah kat mak tapi jangan dibalas dendamnya pada anak kami..kami tak pernah minta makan ngan sape2..begitu juga barang2 keperluan kakak maisarah..semuanya ayah dan mak mampu belikan lagi..sekarang ni pon kalau kakak maisarah tahu meminta mak akan belikan apa yang kakak nak..orang lain tak perlu susah2 belikan apa2 untuk anak2 mak..mak tak pernah meminta2...mak ngan ayah masih mampu coz bile diberi pasti ader kes ungkit2 berlaku dan kes membalas2 berlaku..
          walaupun family sendiri yang bagi mak kalau leh tak nak time dah coz mak ngan ayah rela beli sendiri semuanya..selama ni pon barang2 kakak dan adik mak lengkapkan sebaik yang mungkin...bile terjadi begini mak sedih sangat..mak bersyukur kerana ayah sentiasa berada bersama mak..ayah pernah kate yang dia tak dapat berikan sepenuh kesenangan kepada kita tetapi bagi mak apa yang ayah lakukan pada keluarag kita sudah cukup sangat2..mak bukan gilakan harta kerana harta boleh dicari bersama..cukup kasih sayang yang banyak dalam keluarga kita..untuk orang yang melakukan pukulan terhadap maisarah mak doakan apabila dia mengandung dia akan selamat semuanya sehingga proses melahirkan..kamu juga akan berasa tempat aku ini..jika anak kau tidak cukup kasih sayang mmg patut itu semua berlaku kerana kau sendiri kekurangan kasih sayang dan hanya terlebih harta benda..dan kepada orang2 yang mengata macam2 kat anak mak tak perlu susahkan diri menjaga anak2 mak coz mak dan ayah masih kuat untuk menjaga anak2 kami...mak yang melahirkan dan mak sendiri tahu bagaimana nikmatnya kurniaan dan rezeki yang Tuhan berikan kepada mak dan ayah...
         mak tak mintak simpati tetapi mak meluahkan apa yang mak rasekan kini...mak dah cukup bahagia dengan apa yang ada kini..walaupun gaji mak dan ayah tak banyak tapi kami masih mampu memberi kesenangan kepada anak2 kami....itu sahaja yang kamu perlu tahu...

4 ulasan:

Mummy_Sofea berkata...

sedih dilla bca luahan atul ni..seyes tau nak mengalir air mata ni..dilla phm ati atul..sbb dilla jgk seorg ibu..sabar yer atul..biar aper pun pndangan org tntang kita yg pnting kita x mintak sedekah tuk bsarkan anak2 kita..so atul kna kuat demi anak2 atuk k dear..

nur rabiatul adawiyyah berkata...

thanks dilla...mmg ati seoarang mak mudah tersentuh..mmg atul akan kuat demi anak2 atul..

Mamadam berkata...

nat geram sgt ngn org yg main suke2 pukul ank org..mmg xpatot sgt2 die wat camtu atul..ape hak die nk pukul ank org..hope atul besabar ek'..kalo nat pn akn marah tp ambk la ni sbg pengajaran n jdk' tauladan dimase dpn k..

nur rabiatul adawiyyah berkata...

thanks nat...sampai sekarang atul tak leh tgk muke org yg wat anak atul..ni pon atul ader dgr dier nak hadiahkan something utk bb yg bakal kuar ni..atul dah bgtau kat org yg menyampaikan tu tak payah susah2 coz atul masih mampu nak belikan ape2 ttg anak2 atul...sekarang ni pon makin stress ngan dier...napelah dier tak mengandung lagi..biar dier rase ape yg kami rase...