yang teristimewa dan tersayang...

yang teristimewa dan tersayang...

Khamis, 7 Januari 2010

lamenye tak update....

wah...bersarangnye blog mak ni...betapa mak bz nak update blog ni...kakak maisarah dah nak masuk 1 tahun 5 bulan...adik plak dah 29 minggu ada dalam perut mak..jap je mase berlalu..tak lame lagi kite semua leh tgk adik..mak tak sabar nak tgk adik..kena plak bile doktor hisham kate adik punye mulut dan hidung same macam kakak...mesti comel macam kakak..cume pipi dier nampak cembung daripada kakak..saiz adik pon besar sikit dari kakak..erm..mak tak kisah janji anak2 mak sihat...mak dah mule rase tak selesa..kena plak adik ni lasak sikit di dalam perut daripada kakak dulu..dah kuar nnti adik jangan nakal2 ye..yang paling kelakar, until now takde orang yg kate adik ni girl..tgk perut mak ni semua kate boy..wah..macam mane ni..kalau orang kate boy kuar girl mesti nnti lasak macam boy..wan pon kate adik ni boy..erm..ayah kate kite tetap panggil name girl nye..ayah suke nak dapat girl lagi..ayah kate kalau dah kuar nanti boy kami terima seadanya coz kalau boy dah sepasanglah anak mak dan ayah..kalau girl lagi kami terima je..tapi kalau boy kami tak beli lagi banyak baju..mak hanya beli 12 pasang baju baru je aritu ngan ayah..kalau tak cukup ayah lah yang kena g carik lagi nnti mase adik kuar...

perkembangan kakak maisarah plak...baru2 ni kami pegi ke port dickson..balik tu maisarah dah nampak lain..dier demam..walaupun demam sikit kami terus bawak g klinik..doktor hisham pon kate maisarah punye demam pon ok..doktor hisham pon ader bgtau kami ape yang patut kami bagi maisarah makan untuk kembalikan berat nye..ingatkan balik tu nak mule bg maisarah makan ape yang doktor suruh..tapi dier takde selera makan mase demam...mase mak cuti maisarah ok je..bile dah start keje selasa tu demam kakak maisarah makin teruk..bile kami nak sebut nak bawak kakak maisarah ke klinik mesti dier jadi ok..demamnye waktu siang elok je..waktu malam tu yang panas..masuk hari khamis demam maisarah makin teruk sangat..meracau2 lagi..ape2 pon tak nak masuk dalam mulutnye kecuali air masak dan air glukos..ubat pon kakak maisarah dah muak sampai berlawan nak bg makan..cian mase tgk kakak maisarah..mak ni sampai kering airmata menangis..nasib baik ayah kuat sayang..ayahlah yang uruskan kakak..mase tgk tu mmg rase terharu dapat suami macam tu..ibu yang jage maisarah pon nak nangis bile tgk badan kakak maisarah kurus kering je..merengek je..terima kasih makcik munah coz sanggup jagekan maisarah mase dier demam panas..mase kat spital doktor masukkan ubat kat punggung maisarah..nasib baik tak nangis..ingatkan bile dah masuk ubat panasnye makin kurang tapi jumaat tu panasnmye makin teruk..mak tak tau nak wat ape..nak g klinik tak sampai ati..wan pesan letakkan tuala basah kat seluruh badan kakak maisarah..

jumaat malam tu kami ader di rumah atuk maisarah di klang gate..malam tu mmg bz coz esoknye adik ayah nak bertunang..so, ayah bz nak siapkan hantaran pakcik sofi..malam tu mak tido mmg tak lena coz mak kesiankan tgk kakak maisarah yang sekejap2 bangun coz tak selesa tidonye...pagi tu panasnye makin kurang..tapi menjelang nak ke rumah tunang pakcik sofi merangkap jiran sebelah umah ibuku panasnye makin teruk..nasib baik lah pakcik sofi bertunang ngan kawan baik mak merangkap jiran wan..hehe..sampai sane je terus atuk wangsa maju amik kakak maisarah..atuk tanggalkan baju dan letakkan kain maisarah..lepas majlis settle atuk kate jangan balik dulu biar atuk jage..sementara atuk ngan wan jage mak ngan ayah kuar jap ke utm coz nak settlekan tangguh belajar mak..mak kate dalam hati ader hikmah mak kena tangguh..rupe2 nye kakak maisarah tak sihat dan perlukan perhatian..takpelah sayang..demi suami dan anak2 mak, mak sanggup wat ape je..mak pon takdelah terkejar2 sangat pembelajaran mak..lagipon mak dah ader keje tetap, keluaraga sendiri dan semuanye..

balik dari utm mak tgk kakak maisarah tgh minum atas pangku atuk..atuk bg kat kakak air kelapa..atas kepala atuk lumurkan air asam jawa..wan kate terlupe nak letak air asam jawa..bile letak air asam jawa mmg lega sangat tgk kakak dah leh kuarkan suara..nasib baik mak tak bawak kakak g klinik balik..mesti kakak kena masuk air coz badannye panas sangat..atuk kate kalau leh mmg tak nak mak bawak kakak g spital atau klinik lagi coz ubat banyak2 pon tak elok masuk dalam badan..biel dah tgk kakak ok skit baru mak berani nak bawak kakak balik umah atuk klang gate balik...malam tu kami celebrate besday pakcik firdaus..adik ayah yang ke 6..malam tu kami tido umah atuk coz ayah kate maisarah tak pulih lagi jangan diembunkan..malam tu kakak tido lena sangat...mak plak yang tak tido lena coz perasaan risau tu ader lagi..

pagi tu kakak maisarah bangun tido dengan semangatnye dan bermain..mak ngan ayah rase lega sangat..pas mandikan kakak, ayah antar mak ngan kakak maisarah kat umah wan coz ayah kena keje..cian ayah..penat sangat..mase kat umah wan kakak maisarah dah nampak ok..bile kakak maisarah dah sihat sekarang ni baru kami perasan yang giginye dah makin banyak..geraham kakak pon dah ader 3 batang..gigi taringney baru nak tumbuh..gigi bawah pon tumbuh lagi satu..terlupe nak cite yang kakak maisarah pon kena ketegur orang kate..kami berubat kampung gak..pas ni ayah kate tak yah dah bawak kakak g mandi kat laut atau sungai..nanti anak2 dah besar ayah kate baru kite bawak semua g mandi laut..mak pon rase insaflah..hujung bulan ni pon ayah kate kite g melaka atau cameron highlands..sebelum tu kami perlu jumpe doktor hisham untuk minta nasihat nak jalan jauh coz mak dah nak masuk 8 bulan ni...gambar kakak pon ader dalam hp mak..nanti mak upload kan..

Tiada ulasan: